Σημερινή

Τρίτη, 19/03/2019
RSS

Σωρεία αντιδράσεων για τα αυξημένα τέλη

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:02 | Του Μάριου Αδάμου

ΟΡΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΣΚΥΒΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ

Την οργίλη αντίδραση των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρηματιών προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για τις επικείμενες αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων και αποχέτευσης που θα σταλούν στους φορολογούμενος τον Σεπτέμβριο. Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και ΠΟΒΕΚ καλούν τις τοπικές αρχές να μην προχωρήσουν στις αυξήσεις, αφού, όπως τονίζουν, θα πλήξει καίρια τις τσέπες καταναλωτών και επιχειρηματιών. Παράλληλα, καταγγέλλουν την ευκολία με την οποία μετακυλούν το κόστος δικών τους λαθών ή και αμελειών στις πλάτες των απλών πολιτών.

Απαράδεκτες οι εξαγγελίες

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει «απαράδεχτες» τις εξαγγελθείσες αυξήσεις στα σκύβαλα και στα αποχετευτικά, και αναφέρει ότι δέχθηκε σωρεία τηλεφωνημάτων διαμαρτυρίας καταναλωτών, μετά την πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας.

«Οι περισσότεροι καταναλωτές καταφέρονται έντονα κατά των δημάρχων που αμελέτητα και αψυχολόγητα επέλεξαν την εύκολη και διαχρονικά πεπατημένη οδό του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, της εύκολης μεταφοράς στους πολίτες των αυξήσεων που προκύπτουν από λάθη, αμέλειες ή/και διασπάθισης των βαριών φόρων που καταβάλλουν οι δημότες-καταναλωτές και για τα οποία αντί να πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι, καλούνται ξανά οι ίδιοι να το κάνουν», προστίθεται, ενώ τονίζεται ότι, οι πιο πολλοί καταναλωτές επισημαίνουν, ότι στη δημοσιογραφική διάσκεψη κανένας δήμαρχος δεν ήταν μελετημένος και κανένας δεν τόλμησε να διαφοροποιηθεί και να υποδείξει ότι θα μπορούσαν να δοθούν και κάποια κίνητρα στους καταναλωτές για μια πιο λογική και ακριβοδίκαιη κατανομή των τελών και των αυξήσεων.

Άλλοι, αναφέρεται, διαμαρτυρήθηκαν γιατί, παρά το ότι η ανακύκλωση που κάνουν επιφέρει σε κάποιους σημαντικά κέρδη, στους ίδιους δε δόθηκε κανένα κίνητρο για κάποια ενθάρρυνση. Εκφράστηκε επίσης προβληματισμός, όπως αναφέρεται, για τις αυξήσεις των τελών αποχέτευσης και κάποιοι διερωτήθηκαν αν «τουλάχιστο τη φορά αυτή η κατανομή θα γίνει πιο δίκαιη και αν θα κληθούν να καταβάλλουν τέλη και κάποιοι που προνομιακά δεν καταβάλλουν εδώ και δεκαετίες».

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών αναφέρει ότι κάτι τέτοιο ισχύει για μια μεγάλη περιοχή στην Ακρόπολη και δύο μικρότερες περιοχές στον Άγιο Δομέτιο και στην Αγλαντζιά.

Αγωνιώδης έκκληση ΠΟΒΕΚ

Την ίδια ώρα, η ΠΟΒΕΚ, με δική της ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση προς τις τοπικές αρχές όπως μη προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων στα επαγγελματικά υποστατικά, εξετάζοντας και καταβάλλοντας συλλογικές προσπάθειες για διαμόρφωση συνθηκών, τόσο για τη μείωση των ποσοτήτων σκυβάλων όσο και τρόπων για μείωση του διαχειριστικού κόστους αποβλήτων.

Όπως τονίζει, μετά την τροποποίηση του Περί Δήμων Νόμου του 2018, το ανώτατο χρονιαίο τέλος σκυβάλων εκτοξεύθηκε στα 854 ευρώ, σημειώνοντας πως «προς συμμόρφωση επίσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τερματισμό της χωματερής στον Κοτσιάτη και άλλων χώρων απόρριψης σκυβάλων, οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας, της μείζονος Λεμεσού αλλά και αρκετές Κοινότητες προτίθενται να επιβάλουν σημαντικές αυξήσεις στα Τέλη Σκυβάλων».

«Δεν είναι του παρόντος ως οργάνωση να αναφερθούμε σε λάθη, παραλήψεις και λανθασμένες αποφάσεις αναφορικά με τους χειρισμούς που έγιναν και βρεθήκαμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση που για κάποιους η επιβολή αυξημένων Τελών στα Σκύβαλα είναι μονόδρομος», προσθέτει επισημαίνοντας πως χιλιάδες επιχειρήσεις ακόμη να συνέλθουν από τις αρνητικές συνέπειες της οικογένειες. Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΒΕΚ καλεί εκ νέου τις Τοπικές Αρχές όπως μη προχωρήσουν σε αυξήσεις των τελών σκυβάλων στα επαγγελματικά υποστατικά.