Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί για σκύβαλα και αποχετεύσεις

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΚΥΒΑΛΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΙ ΘΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟ 14%, ΕΝΩ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟ 10%, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ

Με «τσουχτερές» αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων και αποχέτευσης θα υποδεχθούν το φθινόπωρο τα κυπριακά νοικοκυριά, τα οποία αναμένεται πως θα πληρώσουν και αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, συνεπεία της συνεχούς αύξησης της τιμής των καυσίμων το τελευταίο διάστημα. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθούν, κυρίως, οι δημότες της μείζονος Λευκωσίας, αφού η αύξηση στα τέλη σκυβάλων τούς αφορά άμεσα, ένεκα του κλεισίματος της χωματερής του Κοτσιάτη. Πάντως, ο νέος κύκλος αυξήσεων και χαρατσιών, που πλήττουν καίρια την τσέπη των καταναλωτών, προκαλεί αντιδράσεις, οι οποίες, ωστόσο, πέφτουν στο κενό, αφού, όπως διατείνονται οι φορείς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες τους πέραν της μετακύλισης του βάρους στους φορολογούμενους-καταναλωτές.

Ακριβά μου σκύβαλα

Τον χορό των… χαρατσιών άνοιξαν οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου Γεωργίας. Όπως ανέφεραν, οι αυξήσεις που θα επιβληθούν σταδιακά, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, θα διαφέρουν από δήμο σε δήμο και σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν το 14% ανά έτος, αλλά και ούτε το ετήσιο ανώτατο όριο που είναι τα 250 ευρώ. Κι αυτό λόγω των ειδικών προνοιών που περιέλαβε σε πρόσφατη απόφασή της η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Δήμοι, πάντως, απέδωσαν την ευθύνη για τις αυξήσεις στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κλείσιμο της χωματερής Κοτσιάτη και της Κυβέρνησης για εκτροπή των οικιακών αποβλήτων της Λευκωσίας στη Μονάδα Διαχείρισης στη Κόσιη, μία εξέλιξη που αυξάνει το ετήσιο κόστος συλλογής, μεταφοράς και χρήσης από τα 8 ευρώ που είναι σήμερα στα 43 ευρώ ανά τόνο.

Την ίδια ώρα, οι Δήμοι της Λευκωσίας δήλωσαν ότι μελετούν το ενδεχόμενο αγοράς υπηρεσιών, μέσω διαγωνισμού, για την προώθηση των σκυβάλων στην Κόσιη, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουν περιορισμό των αυξήσεων. Επιπρόσθετα, οι Δήμοι αναφέρθηκαν και στους σχεδιασμούς τους για αύξηση της ανακύκλωσης μέσω παροχής κινήτρων προς του δημότες, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Pay as you throw» που προωθεί ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Πληρώνουμε τις περσινές μειώσεις

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αυξημένων τελών σκυβάλων, έγινε γνωστό πως οι Λευκωσιάτες, και πάλι, θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και αυξημένα τέλη αποχέτευσης. Η αύξηση σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, αγγίζει τους μισούς σχεδόν κατοίκους Δήμων, αλλά και κοινοτήτων της πρωτεύουσας, οι οποίοι πέρσι επωφελήθηκαν της περσινής απόφασης της Βουλής για μειώσεις. Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας, όσοι πέρσι επωφελήθηκαν της έκπτωσης που ανερχόταν στο 27%, φέτος θα κληθούν θα καταβάλουν αυξημένους κατά 10% λογαριασμούς.

Δηλαδή, αν πέρσι πλήρωσαν 100 ευρώ, φέτος θα πληρώσουν 110 ευρώ. Αντίθετα, όσοι πολίτες πρόλαβαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για το 2017, προτού τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Βουλής, θα κληθούν να καταβάλουν, για το 2018, μειωμένα τέλη, κατά 30% περίπου. Σημειώνεται πως, τα υπόλοιπα Συμβούλια Αποχετεύσεων δεν έχουν ακόμη προβεί σε ανακοινώσεις, κατά πόσον θα επιβάλουν υψηλότερες φορολογίες σε σχέση με πέρσι.

Τα τέλη αποχέτευσης παγκύπρια

Αξίζει να σημειωθεί πως, για σκοπούς καλύτερης κατανόησης τού τι ακριβώς θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε τέλη αποχέτευσης ανά το παγκύπριο, η «Σημερινή» παρουσιάζει σήμερα συγκεκριμένα παραδείγματα. Σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία, το τέλος ανέρχεται στα 52 σεντ ανά €1.000 της αξίας του ακινήτου του φορολογουμένου. Δηλαδή, εάν το υποστατικό τους έχει εκτιμηθεί στις 100 χιλιάδες ευρώ, η φορολογία θα είναι 52 ευρώ. Στη Λεμεσό και στην Πάφο το τέλος ανέρχεται στα 40 σεντ ανά €1.000 της αξίας του ακινήτου.

Δηλαδή, αν το υποστατικό έχει εκτιμηθεί στις 100 χιλιάδες, η φορολογία θα είναι 40 ευρώ. Στην Λάρνακα το τέλος είναι 56 σεντ ανά €1.000 της αξίας του ακινήτου και συνεπώς αν το υποστατικό έχει αξία 100 χιλιάδες, η φορολογία θα είναι 56 ευρώ.