Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Αναστάτωση για τις εκδρομές μαθητών στην Τουρκία

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:04 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ, ΟΤΑΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ, ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝ ΩΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ «ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» ΑΝΤΙ ΚΥΠΡΟΣ

Ανησυχίες προκαλούνται σε γονείς και εκπαιδευτικούς από τις εκδρομές μαθητών στην Τουρκία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το πλέον δυσάρεστο σε αυτό, είναι το γεγονός πως γι' αυτού του είδους τα ταξίδια, οι μαθητές λαμβάνουν ηλεκτρονικά θεώρηση βίζας για την Τουρκία, από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση, η Τουρκία υποχρεώνει τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων που επιθυμούν να ταξιδέψουν και υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση, να δηλώνουν συμμετοχή με χώρα ιθαγένειας την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του Νότου» αντί για το αναγνωρισμένο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος.

Το θέμα ήρθε εις γνώσιν του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος με επιστολή του, σε έντονο ύφος, ζήτησε εξηγήσεις από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας της Κύπρου. Ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «πρόκειται για καθιερωμένη πρακτική της Τουρκίας και είναι, τουλάχιστον, λυπηρό, επίσημοι θεσμοί του κυπριακού κράτους να ευνοούν ή να επιτρέπουν την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και διά της σιωπής τους. Επειδή η διατήρηση της προαναφερθείσας κατάστασης κρίνεται ανεπίτρεπτη, θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε άμεσα για τις δικές σας θέσεις και ενέργειες», καταλήγει.

Τοποθέτηση Υπουργείου Παιδείας

Με αφορμή την επιστολή του κ. Μαυρίδη, η «Σημερινή» της Κυριακής επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο έθεσε τα ίδια ερωτήματα. Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η Προϊσταμένη του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Νίκη Παπαδοπούλου-Παπά, ανέφερε ότι «ενδεχόμενες επισκέψεις εκπαιδευτικών ή μαθητών στην Τουρκία αφορούν κυρίως διακρατικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης συμπράξεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ για το οποίο διαχειριστική Αρχή είναι το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης (ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης), πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα».

«Το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης ως η Υπηρεσία Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ δεν μπορεί να απαγορεύσει την κινητικότητα προς την Τουρκία. Παρόλα αυτά γίνεται εισήγηση προς τα σχολεία που εγκρίνονται για συμμετοχή σε συμπράξεις στις περιπτώσεις που προνοείται κινητικότητα μαθητών ή και εκπαιδευτικών προς την Τουρκία, να επικοινωνούν με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών.

»Οι κινητικότητες προς την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ αποφεύγονται κυρίως λόγω και της έκρυθμης κατάστασης στην Τουρκία. Επίσης, ως επί το πλείστον, ούτε οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν ευθύνη να συνοδευόσουν παιδιά στην Τουρκία, αλλά ούτε και οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν. Σε περίπτωση που κάποια συμμετοχή δεν μπορεί να αποφευχθεί (π.χ. Διεθνείς Αθλητικές συναντήσεις ή συνέδρια), ακολουθούνται οι οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να μην υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για εξασφάλιση ηλεκτρονικής θεώρησης για την Τουρκία, η οποία υποχρεώνει τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων να δηλώσουν ως χώρα ιθαγένειας "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του Νότου" και ζητείται από τους διοργανωτές να διευκολύνουν την εξασφάλιση θεώρησης εισόδου για τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας με την παλαιότερη διαδικασία, δηλ. την εξασφάλιση θεώρησης κατά την άφιξη στη χώρα», κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου-Παπά.

Οι ενέργειες του ΥΠΕΞ

Από πλευράς του το Υπουργείο Εξωτερικών μάς ενημέρωσε πως μόλις πληροφορήθηκε για τη διαδικασία εξασφάλισης ηλεκτρονικής θεώρησης εισόδου στην Τουρκία, η οποία υποχρεώνει τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων να δηλώσουν ως χώρα ιθαγένειας «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση του Νότου», απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες του κράτους (ημερ. 24.4.14), επισημαίνοντας ότι, «σε περιπτώσεις που αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί προγραμματίζουν να μεταβούν σε συνέδρια και άλλες διοργανώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στην Τουρκία, θα πρέπει να καταγγέλλουν άμεσα τη νέα τουρκική πρακτική στους επίσημους διοργανωτές, τονίζοντας ότι η κυπριακή αντιπροσωπία αδυνατεί να αιτηθεί θεώρηση εισόδου υπό τους επιβληθέντες απαγορευτικούς όρους».

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών, υποδεικνύει ότι θα πρέπει να ζητείται από τους διοργανωτές να διευκολύνουν την εξασφάλιση θεώρησης εισόδου για τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας με την παλαιότερη διαδικασία, δηλαδή την εξασφάλιση θεώρησης κατά την άφιξη στη χώρα. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, με την οποία ενημέρωνε το κοινό για τη νέα διαδικασία εξασφάλισης ηλεκτρονικής θεώρησης για την Τουρκία και προέτρεπε Κύπριους πολίτες να μην υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπό τις συνθήκες», εξήγησε αρμόδια πηγή του ΥΠΕΞ.

Ταξιδιωτική οδηγία

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Υπουργείο Εξωτερικών, πέραν των πιο πάνω, έχει εκδώσει και σχετική ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία πληροφορεί τους ταξιδιώτες ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη, ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που η τουρκική κυβέρνηση έχει κηρύξει σε ολόκληρη την χώρα παραμένει σε ισχύ. Ένεκα δε του γεγονότος πως η χώρα δέχτηκε συχνές βομβιστικές επιθέσεις στο έδαφός της τα τελευταία χρόνια, υποδεικνύεται στους ταξιδιώτες ότι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής και επιπλέον τρομοκρατικές ενέργειες ενδεχομένως να επαναληφθούν.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν τη χώρα, να είναι προσεκτικοί, να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε ορισμένες περιοχές αν δεν είναι αναγκαίο και καλούνται όπως αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός πως δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη πρωτοβουλίας σε πολιτικό επίπεδο, κάτι για το οποίο χρήζει διαμόρφωσης συγκεκριμένης πολιτικής που θα έπρεπε προ πολλού να ήταν διατυπωμένη από τα αρμόδια Υπουργεία και αυτό να υιοθετείται απ' όλους. Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, η κυπριακή Πολιτεία επιβάλλεται να αξιοποιήσει την παρουσία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να απαιτήσει αυτά τα ελάχιστα που θα απαιτούσε οποιοδήποτε άλλο μέλος της.