Σημερινή

Τρίτη, 19/03/2019
RSS

Μαραθώνιος για το ΓεΣΥ

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:01 | Του Μάριου Αδάμου

ΣΕΙΡΑ ΚΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Σε μαραθώνιο, που πρέπει να ολοκληρωθεί σε χρόνο κούρσας της μίας αναπνοής, τρέχει πλέον ο τομέας της Υγείας. Κι αυτό, γιατί τα ανοικτά ζητήματα, που είναι πολλά και ακανθώδη, πρέπει σύντομα να κλείσουν, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται και να φθάσουμε στο ΓεΣΥ εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Μεταξύ άλλων, μέχρι τις αρχές ή το πολύ τα μέσα φθινοπώρου, θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα πρέπει να κλείσουν τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι γιατροί οι οποίοι θα συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, καθώς και η αποζημίωση που θα λαμβάνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν σε αυτό.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα που άπτονται των φαρμάκων, δηλαδή πώς θα συνταγογραφούνται, πού και υπό ποίο καθεστώς θα λειτουργούν τα φαρμακεία, κ.ά.

Η αυτονόμηση

Σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ψήφιση των σχεδίων υπηρεσίας για τον Γενικό, τον Επιχειρησιακό και τον Οικονομικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο Οργανισμός θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τους διορισμούς των ατόμων που θα επιλεγούν στις συγκεκριμένες διευθυντικές θέσεις.

Ακολούθως, η Διευθυντική Ομάδα που είναι απαραίτητη, θα πρέπει να προχωρήσει στην επιλογή των ατόμων που θα διορίσει στις διάφορες διευθυντικές ομάδες των αυτόνομων νοσηλευτηρίων. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αφού ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να ετοιμάσει τους προϋπολογισμούς των αυτόνομων νοσηλευτηρίων και να τους καταθέσει έγκαιρα προς έγκριση, πρώτα από το Υπουργικό Συμβούλιο κι εν συνεχεία από τη Βουλή.

Παράλληλα με αυτές τις διαδικασίες, ο Οργανισμός, που είναι ο αρμόδιος για την αυτονόμηση και τη διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων και κρατικών Κέντρων Υγείας, θα πρέπει να επιλύσει και μία σειρά από άλλα «καυτά» ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον δημόσιο τομέα υγείας γενικά, όπως η δομή και λειτουργία των νοσηλευτηρίων, η προωθούμενη εισαγωγή του θεσμού των φροντιστών υγείας στους θαλάμους των νοσοκομείων, η συνεργασία με τις ιατρικές σχολές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και άλλα πολλά ζητήματα που άπτονται ακριβώς της εύρυθμης λειτουργίας των νοσηλευτηρίων.

Το ΓεΣΥ

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν τη στιγμή έντονες και συνεχείς συζητήσεις μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και ιδιωτών γιατρών (ΠΙΣ), καθώς και με τους φαρμακοποιούς, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος και με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Πάντως, για την ώρα, το χάσμα μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των ιατρών που θα συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ είναι μεγάλη και οι δύο πλευρές καλούνται να σμικρύνουν τις μεταξύ τους διαφορές.

Σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν εκτός Σχεδίου η πλειοψηφία των ιδιωτών γιατρών. Χάσμα απόψεων, επίσης, χωρίζει και τον ΟΑΥ με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι βάζουν στο τραπέζι σειρά σοβαρών ζητημάτων, τα οποία πρέπει σύντομα και αυτά να απαντηθούν και να υπάρξει, εάν είναι δυνατόν, κατάληξη πριν από το τέλος του φθινοπώρου. Τέτοια ζητήματα, έχουν να κάνουν με τον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων, την αποζημίωση των φαρμακοποιών, κ.ά.