Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Χρόνιος ασθενής η υγεία

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:05 | Του Μάριου Αδάμου

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ, ΜΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ, ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΛΙΝΩΝ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Δεν λένε να λείψουν τα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, ο οποίος για χρόνια ψάχνει θεραπεία. Η υποστελέχωση βασικών και καίριας σημασίας Τμημάτων των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η μη ορθή συνεννόηση μεταξύ Τμημάτων, οι μεγάλες λίστες αναμονής, ακόμη και η έλλειψη κλινών σε κάποιες περιπτώσεις, βραχυκυκλώνουν το όλο σύστημα, καθιστώντας τα νοσοκομεία μας ευάλωτα. Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε σε πορεία αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων κι εφαρμογής του ΓεΣΥ, δύο μεταρρυθμίσεων των οποίων πολλά και καυτά ζητήματα παραμένουν ανοικτά και δύσκολα θα κλείσουν


«Θερμοπληξία» κτύπησε τις τελευταίες ημέρες τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λευκωσία, όπου ασθενείς κατακλύζουν το Τμήμα δημιουργώντας ουρές, την ώρα που γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν αρχίσει να παίρνουν τις θερινές τους άδειες.

Ως εκ τούτου, ένας ή δύο γιατροί καλούνται να επιληφθούν δεκάδων περιστατικών, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολύωρες καθυστερήσεις και οι ασθενείς να διαμαρτύρονται. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μη σωστή συνεννόηση μεταξύ διαφόρων Τμημάτων και η έλλειψη κλινών, σε κάποιες περιπτώσεις, οξύνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα. Κι αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας μας επισκεπτόμενος τα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων και μέσα από τις δηλώσεις των οργανώσεων κυβερνητικών ιατρών και νοσηλευτών.

«Πώς θα πάμε σε αυτονόμηση;»

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, με αφορμή το μικρό ενδιαφέρον από νοσηλευτές για να στελεχώσουν τα ΤΑΕΠ με εξάμηνα συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών, τόνισε πως «εμείς είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή το Υπουργείο Υγείας ότι ήταν λάθος να προχωρήσει στην προκήρυξη των 40 θέσεων για νοσηλευτικό προσωπικό με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών για έξι μήνες.

»Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και το θέμα παραμένει ανοικτό. Βέβαια μπορεί οι θέσεις να επαναπροκηρύχθηκαν αλλά πολύ αμφιβάλλω αν θα επιδειχθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό που έχει επιδειχθεί κατά την πρώτη προκήρυξη των θέσεων», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αργυρίδης υπέδειξε πως το πρόβλημα στελέχωσης των ΤΑΕΠ είναι ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήριά μας, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, αμφιβολία κατά πόσον θα γίνει κατορθωτή η αυτονόμησή τους. «Δεν είναι μόνο τα ΤΑΕΠ που έχουν πρόβλημα αλλά όλα τα Τμήματα των νοσοκομείων και κατά τ' άλλα θα προχωρήσουμε στην αυτονόμηση από τις αρχές του νέου έτους.

» Πώς θα κάνουμε την αυτονόμηση χωρίς να έχουν επιλυθεί τα προβλήματα; Τα νοσοκομεία πρέπει πριν από την αυτονόμηση να μην έχουν ούτε κι ένα πρόβλημα, γιατί αν αυτονομηθούν όπως είναι σήμερα, θα καταρρεύσουν», συμπλήρωσε και διερωτήθηκε γιατί το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) έπρεπε να βάλουν εμπειρογνώμονα για να διαπιστώσει τις ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

«Τόσα χρόνια δεν ξέρουμε τις ανάγκες και πρέπει να περιμένουμε να μας τις πει ένας τρίτος; Δυστυχώς ο χρόνος τρέχει και τα προβλήματα μένουν. Πρέπει, επιτέλους, να γίνει κάτι», κατέληξε.

Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, αναφερόμενος αρχικά στο μικρό ενδιαφέρον νοσηλευτών για πρόσληψη στα ΤΑΕΠ με εξάμηνο συμβόλαιο, είπε πως «εμείς από καιρό επισημάναμε τα προβλήματα και τους ζητήσαμε να βρουν λύσεις. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη και πρέπει κάτι να γίνει. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχει δουλέψει το μέτρο πρόσληψης 40 νοσηλευτών με αγορά υπηρεσιών για έξι μήνες.

»Ελπίζουμε τώρα με την απλοποίηση της διαδικασίας, η οποία ήταν όντως δαιδαλώδης, να επιδειχθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν δεν επιδειχθεί όμως ενδιαφέρον, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εξεύρει τρόπο κάλυψης του κενού, που αποδεδειγμένα υπάρχει κι αναγνωρίζεται από πλευράς του», συνέχισε ο κ. Πετέλης, σημειώνοντας πως, πέραν του προβλήματος της στελέχωσης, υπάρχει πρόβλημα και στη συνεννόηση μεταξύ Τμημάτων για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών.

«Από τη στιγμή που αποφασίζεται ότι κάποιος ασθενής πρέπει να γίνει εισαγωγή, πρέπει να εισάγεται άμεσα κι όχι μετά από ώρες. Επίσης, όταν κάποιος παραπέμπεται για ακτινογραφία ή άλλες αναλύσεις, πρέπει να εξετάζεται άμεσα και να μην αναμένει για αρκετή ώρα μέχρι να εξυπηρετηθεί. Αυτά είναι προβλήματα που χρήζουν επίλυσης και πρέπει επιτέλους να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις», υπέδειξε.

«Πιθανότατα θα επιδεινωθεί η κατάσταση»

Εκ μέρους των κυβερνητικών ιατρών, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στη «Σ» και κληθείς να σχολιάσει τη δραματική κατάσταση στα ΤΑΕΠ, όπου ασθενείς αναμένουν για ώρες να εξεταστούν, είπε πως «η κατάσταση θα συνεχιστεί καθ'όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και πιθανότατα θα επιδεινωθεί. Το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο και εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ ενημερώσαμε έγκαιρα το Υπουργείο Υγείας για να κάνει τις ανάλογες ενέργειες. Δυστυχώς, τα μέτρα που λαμβάνει δεν αποδίδουν κι ενώ το Υπουργείο το βλέπει αυτό, δεν προχωρεί σε ανάλυση, γιατί τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αποδίδουν», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως έχουν παρέλθει 13 μήνες από την ψήφιση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ κι από τότε δεν έγινε τίποτα.

«Το Υπουργείο, ενώ έπρεπε να έρθει να καλύψει τα κενά αυτά, προχωρεί μόνο σε μπαλωματικές κινήσεις, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συνεχίζουν και να αυξάνονται. Την ευθύνη την έχει απόλυτα το Υπουργείο Υγείας και κάποιοι επιτέλους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε, σχολιάζοντας κι αυτός αρνητικά τη μετάκληση εμπειρογνώμονα για να διαπιστώσει τις ανάγκες των δημοσίων νοσηλευτηρίων και κατά πόσον αυτά μπορούν να αυτονομηθούν.

Καταληκτικά, ο κ. Κουμάς προειδοποίησε, εκ νέου, πως εάν δεν ευοδωθεί ο διάλογος που έχει αρχίσει εδώ και καιρό με το Υπουργείο Υγείας για επίλυση των συσσωρευμένων και ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα προχωρήσουν στη λήψη κλιμακωτών δυναμικών μέτρων αντίδρασης, διερωτώμενος πώς θα προχωρήσει κι η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από τη στιγμή, όπως είπε, που άλλα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Τμήματα με έναν γιατρό και λίστες αναμονής

Αξίζει, πάντως, να τονισθεί πως τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ δεν είναι τα μόνα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήριά μας, αφού πολλά Τμήματα και Κλινικές είναι υποστελεχωμένες και κάποιες από αυτές λειτουργούν με έναν μόλις γιατρό. Ως απότοκο τούτου, δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός ασθενούς, ο οποίος παραπέμφθηκε για περαιτέρω εξετάσεις σε γαστρεντερολόγο στις 18 Ιουνίου 2018 και αφού διαγνώστηκε μετά από ultrasound με πολύποδες στο έντερο, του ορίστηκε ραντεβού για περαιτέρω εξετάσεις στις 22 Απριλίου 2021.

Δηλαδή, σε τρία χρόνια από σήμερα. Όπως πληροφορούμαστε, παρόμοιες καταστάσεις καταγράφονται και σε άλλα Τμήματα και Κλινικές κι εύλογα διερωτάται κανείς τι γίνεται για επίλυση αυτού του προβλήματος, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, συζητείται εδώ και χρόνια και έχουν ληφθεί ήδη κάποιες αποφάσεις, όπως η παραπομπή περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες, ωστόσο, δεν φαίνονται ικανές να οδηγήσουν σε οριστική επίλυσή του.