Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Να μη γίνει στάχτη το καλοκαίρι μας!

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:03 | Της Μαρίας Ονουφρίου

ΕΙΝΑΙ ΝΩΠΕΣ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΟΛΕΑ.

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΙΣ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ 163 ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟΝ ΟΡΟ 2.500 ΕΚΤΑΡΙΑ ΓΗΣ, ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ

«Πυρκαγιές θα έχουμε συνεχώς. Το στοίχημα είναι να τις μειώσουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η αλλαγή που έχουν επιφέρει οι κλιματολογικές συνθήκες στο περιβάλλον είναι τέτοια, που μια σπίθα είναι ικανή να προκαλέσει ολική καταστροφή», τονίζει ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας


Με σύνθημα «Αν δεις φωτιά ή καπνό κάλεσε το 112 ή 1407», Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τμήμα Δασών και Ταχυδρομικές Υπηρεσίες ενώνουν δυνάμεις κατά των πυρκαγιών, που κάθε χρόνο καίνε χιλιάδες εκτάρια γης. Προς επίτευξη του κοινού τους στόχου και οι τέσσερεις Υπηρεσίες ξεκινούν από σήμερα και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Κι αυτό, γιατί αποδεδειγμένα το 93% των πυρκαγιών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των φαινομένων και για την έγκαιρη παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, η εκστρατεία περιλαμβάνει, εκτός από τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό υλικό, ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται σε νοικοκυριά, νοσοκομεία και σε όλα τα ΚΕΠ με τη συνδρομή των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Παράλληλα με την εκστρατεία, μια άλλη εξέλιξη έρχεται να συνδράμει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με την ψήφιση νόμων από τη Βουλή για αύξηση των ποινών για τους εμπρησμούς και την πρόκληση πυρκαγιών.

Μόνο με τη συνεργασία των πολιτών

Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης, τόνισε πως η ανάγκη για τη συνεργασία όλων των πολιτών με τους εμπλεκόμενους φορείς είναι επιτακτική για την αποτροπή των πυρκαγιών και των καταστροφικών συνεπειών τους.

«Δεν είναι επιδίωξη καμίας Αρχής η επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους ηθελημένα ή μη προκαλούν πυρκαγιές. Εξάλλου το κακό έχει ήδη γίνει. Όμως, ας είμαστε όλοι διπλά προσεκτικοί, σχηματίζοντας αψίδα προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Χρειάζεται η συνειδητή κατανόηση από κάθε πολίτη ξεχωριστά ότι είναι στο χέρι μας να ενεργούμε υπεύθυνα, πρώτιστα απέναντι στον εαυτό μας και έπειτα απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Μεγάλες απώλειες

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, υπέδειξε πως η προστασία των δασών είναι ένα δύσκολο και επίπονο εγχείρημα, αφού «κάθε χρόνο έχουμε κατά μέσον όρο 162 δασικές πυρκαγιές, που καίνε κατά μέσον όρο 2.500 εκτάρια γης, προκαλώντας απώλειες ανθρώπινων ζωών και καταστροφή δασικών εκτάσεων.

Είναι απαραίτητη η συνειδητοποίηση ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι οι κλιματολογικές αλλαγές και οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, δυσχεραίνουν το πρόβλημα», συνέχισε, λέγοντας πως «καλό θα ήταν να κατανοήσουμε τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η πυρκαγιά αλλά και να αντιληφθούμε πως μόνο μια σπίθα χρειάζεται για να προκύψει πυρκαγιά».

Σημείωσε δε, πως «θα εργασθούμε σε όλους τους τομείς δίδοντας το άπαν των δυνάμεών μας, ώστε τα δάση που παραλάβαμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές και αν είναι δυνατόν σε καλύτερη κατάσταση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα, ο οποίος υπέδειξε πως η προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού είναι συνεχής και αδιάλειπτη, γι' αυτό και επιζητείται η συνεργασία με τους πολίτες.

«Πυρκαγιές θα έχουμε συνεχώς. Το στοίχημα είναι να τις μειώσουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η αλλαγή που έχουν επιφέρει οι κλιματολογικές συνθήκες στο περιβάλλον είναι τέτοια, που μια σπίθα είναι ικανή να προκαλέσει ολική καταστροφή», υπέδειξε.

Απαραίτητη η συνεργασία

Πάντως, αν και προκαλούν ανησυχία οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και φέτος στον τόπο μας, εντούτοις οι Υπηρεσίες δηλώνουν ευχαριστημένες ως προς τον τρόπο χειρισμού τους. «Οι πολίτες άρχισαν να μιλούν, δίνοντας πληροφορίες για ό,τι γνώριζαν με αποτέλεσμα να γίνουν συλλήψεις και να κατηγορηθούν αρχικά άτομα σε σχέση με την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο μήνα», ανέφερε ο κ. Τράγκολας. Μόνο για φέτος η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 1927 περιπτώσεις πυρκαγιών, από τις οποίες οι 339 ήταν μόνο τον Ιούνιο!

Ο κ. Τράγκολας πρόσθεσε ότι «αυτή η πληροφόρηση σημαίνει ότι πετύχαμε ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού. Το μήνυμα ότι ο τόπος μας διατρέχει κίνδυνο έχει περάσει. Το κοινό, καλό θα ήταν να συνεργαστεί τόσο με το Τμήμα Δασών όσο και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να προχωρήσουμε σε αυτό που μαζί ξεκινήσαμε.

Την έγκαιρη πληροφόρηση και την έγκαιρη ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων και στην αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε που είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση προκαλούν πυρκαγιές και στη συνέχεια να μας φέρουν τέτοιου είδους καταστροφές που απειλούν ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον».

Αυστηρότερες οι ποινές στους εμπρηστές

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Βουλή προχώρησε στην ψήφιση νόμων, σύμφωνα με τους οποίους οι ποινές για τους εμπρησμούς και την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο και τα δάση αυξάνονται και μπορούν να επισύρουν μέχρι και 20 χρόνια φυλάκισης. Οι προβλεπόμενες ποινές για τα αδικήματα που αφορούν την πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο αυξάνονται σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια -από τρία που ήταν προηγουμένως- και χρηματική ποινή ύψους μέχρι είκοσι χιλιάδων ευρώ - από πέντε χιλιάδες λίρες που ήταν προηγουμένως.

Αύξηση ποινών και στα αδικήματα που αφορούν απόρριψη αποτσίγαρων, αναμμένων σπίρτων, αναπτήρων ή αναμμένων καρβούνων σε δημόσιους χώρους και δρόμους. Ο ένας χρόνος ποινής φυλάκισης γίνονται δύο και η χρηματική ποινή από τρεις χιλιάδες ευρώ ανεβαίνει στις έξι χιλιάδες. Ο εμπρησμός στο δάσος, το οποίο ανήκει σε ιδιώτες ή στην Κυβέρνηση ή το οποίο τελεί υπό την προστασία, τον έλεγχο ή τη διαχείριση της Κυβέρνησης, θα επισύρει ποινή φυλάκισης είκοσι χρόνων. Η απόπειρα εμπρησμού θα επισύρει ποινή φυλάκισης δεκατεσσάρων χρόνων.

Οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα που αφορούν άναμμα φωτιάς και πρόκληση πυρκαγιάς σε κρατικό δάσος ή πλησίον αυτού, από πέντε χρόνια φυλάκισης και χρηματική ποινή ύψους είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ, που ισχύει σήμερα, πάνε σε ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων και σε χρηματική ποινή ύψους μέχρι και πενήντα χιλιάδων ευρώ.

Μέτρα πρόληψης

· Μην ανάβετε φωτιά στην ύπαιθρο.

· Μην προβαίνετε σε καψαλίσματα.

· Να αποφεύγετε τις υπαίθριες εργασίες, όπως οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες κ.ά., που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

· Για οποιαδήποτε εργασία έξω στην ύπαιθρο να λαμβάνονται προφυλάξεις, να καθαρίζουμε τον χώρο και πάντοτε επιβάλλεται να έχουμε πυροσβεστικά μέσα.

· Μη σταθμεύετε το όχημά σας πάνω σε ξηρά χόρτα.

· Αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις εργαλεία ή γεωργικά μηχανήματα που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα: Βεβαιώσου ότι ο περίγυρος είναι καθαρός από ξηρή βλάστηση σε περίμετρο 10-15 μέτρων και βεβαιώσου ότι διαθέτεις μέσα πυρόσβεσης.

· Να μην αφήνετε σκουπίδια στην ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.

· Δημιουργήστε μιαν αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξηρά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξηρά φύλλα, τα κλαδιά κ.ά.

· Να μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα στην ύπαιθρο.

· Έλεγχος συστήματος καυσαερίων υδραντλιών ότι δεν έχουν επαφή με ξηρή εύφλεκτη ύλη. Καθαρισμός ξηρών χόρτων περιμετρικά.

· Οι γεωργοί να θερίζουν έγκαιρα τα σιτηρά τους και να κάνουν γύρω από το τεμάχιό τους μια αντιπυρική λωρίδα.

· Αποθήκευση των στοιβών σανού να γίνεται σε καθαρό χώρο και με καθαρή ακτίνα τουλάχιστον 5 μέτρων και μακριά από αιτίες πυρκαγιών.

· Ο σανός να δένεται από τους γεωργούς μας όταν αυτός αποξηρανθεί για να αποφεύγεται η αυτοθέρμανση.

· Έλεγχος συστημάτων καυσαερίων γεωργικών μηχανημάτων ότι δεν εκτονώνουν προς το έδαφος.

Αν θα ανάψεις κάρβουνα ή ξύλα για την ετοιμασία φαγητού:

· Αν βρίσκεσαι σε αγροδασική περιοχή, η ετοιμασία φαγητού να γίνεται μόνο στους εγκεκριμένους εκδρομικούς χώρους.

· Αν βρίσκεσαι στην οικία σου, κάνε το σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (ψησταριά ή φούρνο).

· Καθάρισε τη γύρω έκταση σχολαστικά από όλη την ξηρή βλάστηση και εύφλεκτα υλικά.

· Μη χρησιμοποιείτε εύφλεκτα υγρά για το άναμμα.

· Μην αφήνετε τα κάρβουνα χωρίς επιτήρηση.

· Προτού πετάξετε τις στάχτες, βεβαιωθείτε ότι τα κάρβουνα έχουν σβήσει εντελώς και έπειτα τοποθετήστε τα σε κλειστό μεταλλικό δοχείο.

· Βεβαιώσου ότι διαθέτεις μέσα πυρόσβεσης.

· Αν δεις καπνό ή φωτιά, κάλεσε αμέσως το 112 ή 1407 - δώσε ακριβή τοποθεσία και περιγραφή της πυρκαγιάς και ενημέρωσε Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία για τυχόν ύποπτες κινήσεις.