Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

«Τhe Wall Gallery»: η τέχνη ως θεραπευτικό περιβάλλον

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Φέτος, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή αυτό το γεγονός, και με την ευγενή και διαχρονική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ABR - Alternative Brains Rule, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό, για τα κυπριακά δεδομένα, έργο. Ανατέθηκε στον ABR, η έρευνα και η σύλληψη ενός έργου που θα συνέβαλλε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των επισκεπτών του θεραπευτικού κέντρου.

Έτσι, σήμερα παρακολουθούμε τη δημιουργία του «Τhe Wall Gallery». Η ομάδα ΑΒR μέσα από την έρευνα είδε ότι τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, στρέφονται προς την τέχνη ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα θεραπευτικό περιβάλλον, καθώς φαίνεται ότι η τέχνη οποιασδήποτε μορφής καλεί τον δέκτη -αλλά και τον δημιουργό της- να εκφράσει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις του και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και το στρες.

Το έργο λοιπόν σκοπεύει να μετατρέψει τον εξωτερικό χώρο του θεραπευτικού κέντρου σε έναν μόνιμο εικαστικό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών, ασθενών και επισκεπτών αλλά και περαστικών, αφού θα είναι ορατό από τον δρόμο, με τον διάλογο να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογίας των συνδιαλεγομένων. Στο «The Wall Gallery» θα εκτίθενται έργα από διάφορες μορφές τέχνης, από καταξιωμένους και ανερχόμενους Κύπριους εικαστικούς, των οποίων τα έργα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτει η μελέτη για ένα θεραπευτικό περιβάλλον.

Ο πρώτος καλλιτέχνης που κοσμεί με το έργο του το «Τhe Wall Gallery» είναι ο φωτογράφος Silvio Augusto Rusmigo, o oποίος καταφέρνει πάντοτε να απαθανατίσει τη φύση και τα τοπία της Κύπρου με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Το έργο «Τhe Wall Gallery» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον καρκίνο και τη λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου, δίνοντας παράλληλα χώρο στους Κύπριους καλλιτέχνες να εκφράσουν την κοινωνική τους αλληλεγγύη αλλά και να προσφέρουν ηθική στήριξη στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, μέσω της τέχνης τους.