Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Πολεμώντας τη σύγχρονη μάστιγα

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2018, 18:02 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΗΠΑΤΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΟΠΛΟΥ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «NANOKNIFE» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΝΕΓΧΕΙΡΗΤΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΗΠΑΤΟΣ

Τα μέλη της ομάδας του Δρος Αθανάσιου Πέτρου θεωρούνται από τους πρωτοπόρους σε διεθνές επίπεδο, τόσο στον τομέα της αναίμακτης χειρουργικής ήπατος όσο και στην εισαγωγή νέων χειρουργικών μεθόδων και μορφών θεραπείας


Ο καρκίνος του παγκρέατος θεωρείται διαχρονικά μια από τις δυσκολότερα αντιμετωπίσιμες νόσους του πεπτικού συστήματος, αποτελώντας για τον λόγο αυτό πεδίο συνεχούς μελέτης, με απώτερο σκοπό την πρόοδο, εξέλιξη και βελτιστοποίηση σε επίπεδο πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας. Με τη βοήθεια του αναγνωρισμένου ειδικού χειρουργού ήπατος και παγκρέατος, Δρος Πέτρου Αθανάσιου, επικεφαλής του Κέντρου προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής ήπατος-παγκρέατος και χειρουργικής ογκολογίας στο American Medical Center, θα παραθέσουμε συνοπτικά τα βασικότερα σύγχρονα δεδομένα πρώιμης διάγνωσης και τις μοντέρνες θεραπευτικές καινοτομίες.

Τα μέλη της ομάδας του Δρος Αθανάσιου Πέτρου θεωρούνται από τους πρωτοπόρους σε διεθνές επίπεδο, τόσο στον τομέα της αναίμακτης χειρουργικής ήπατος όσο και στην εισαγωγή νέων χειρουργικών μεθόδων και χειρουργικών μορφών θεραπείας. Οι τεχνικές, οι οποίες εισήγαγε και χρησιμοποιεί η επιστημονική ομάδα, αποτελούν σημείο αναφοράς για διεθνή κέντρα και αυτό αποτελεί μέγιστη καταξίωση.

Σε θεραπευτικό επίπεδο, κ. Πέτρου, ποια πρόοδο έχουμε να επιδείξουμε;

Υπάρχουν στην ουσία τρεις βασικοί άξονες. Η πρόοδος στις χειρουργικές τεχνικές με την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων σε επεμβάσεις πολύ πιο εκτεταμένες και για όγκους που παλαιότερα θεωρούνταν ανεγχείρητοι, η δυνατότητα που προσφέρουν τα μοντέρνα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα στο να μετατρέψουν όγκους που ήταν αδύνατο να χειρουργηθούν σε χειρουργήσιμους και το κυριότερο νέες μέθοδοι καταστροφής όγκων.

Στο καθαρά χειρουργικό κομμάτι, λοιπόν, ποια πρόοδο έχει να μας παρουσιάσει η ομάδα σας;

Υφίστανται δύο επίπεδα ουσιαστικής προόδου. Η εξελιγμένη χειρουργική τεχνική και δυνατότητες σε οριακά χειρουργήσιμους όγκους και η εφαρμογή της τεχνολογίας Nanoknife στους μέχρι πρότινος ανεγχείρητους όγκους. Άλλαξαν, για παράδειγμα, τα θεωρητικά όρια για το ποιος όγκος παγκρέατος είναι πραγματικά χειρουργικά εξαιρέσιμος ή ανεγχείρητος μιας και το βασικό ανατομικό χαρακτηριστικό του παγκρέατος είναι η σχέση του με μεγάλα αγγεία τα οποία περιβάλλει.

Με απαραίτητη προϋπόθεση το τρίπτυχο της αρτιότητας στη χειρουργική εξειδίκευση, την εμπειρία μεγάλου αριθμού περιστατικών καθώς και την ύπαρξη ειδικού εξοπλισμού σε άρτια οργανωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον, μπορούμε πια με ασφάλεια να αφαιρέσουμε τον όγκο και να ανακατασκευάσουμε ζωτικής σημασίας αγγεία, τα οποία διηθούσε. Δημοσιευμένες μελέτες αποδεικνύουν με πιστότητα ότι η πρόγνωση αυτών των ασθενών είναι παρόμοια με αυτήν των ασθενών χωρίς καμία συμμετοχή των αγγείων στο πεδίο επέκτασης του όγκου.

Και όσον αφορά τους πρακτικά ανεγχείρητους όγκους; Μιλήστε μας για τη χρήση του Ναnoknife και ποια η εμπειρία σας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ξεκινώντας αντίστροφα από το κομμάτι της εμπειρίας, τόσο εγώ, όσο και ο ειδικός συνεργάτης μου Δρ Νεοφύτου Κυριάκος, ως επικεφαλής του κέντρου προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ήπατος-Παγκρέατος και Χειρουργικής Ογκολογίας, με συνολική εμπειρία που ξεπερνά τη συμμετοχή μας σε περισσότερες από 300 παγκρεατεκτομές, σας διαβεβαιώνουμε ότι η παγκρεατική χειρουργική θεωρείται ασφαλής στις μέρες μας.

Όσον αφορά τώρα το Nanoknife, εδώ υφίσταται η μεγαλύτερη ίσως καινοτομία στη χειρουργική προσέγγιση. Εδώ και μια πενταετία έχουμε τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα, που προέρχονται κυρίως από κέντρα των ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύτηκε και η ομάδα μας και αναφέρονται στη χρήση του Nanoknife (IRE) για τη μη θερμική καταστροφή των ανεγχείρητων όγκων του παγκρέατος.

Η διεθνώς καθιερωμένη αυτή θεραπευτική προσέγγιση αφορά τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας, όπου ο όγκος δεν μπορεί να εξαιρεθεί χειρουργικά και στα οποία θα πρέπει σχεδόν πάντα να συνοδεύεται με παράλληλη συστηματική χημειοθεραπεία. Η χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας έχει επιφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα αυξάνοντας τον χρόνο επιβίωσης στο διπλάσιο ακόμη και το τριπλάσιο, παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Η ομάδα μας, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερα από 30 χειρουργεία Nanoknife σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο παγκρεατικό καρκίνο από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες, αποτελούμε την ομάδα με τις μεγαλύτερες εμπειρίες στον ευρωπαϊκό χώρο. Έχουμε να επιδείξουμε ήδη τρεις ασθενείς που αγγίζουν και ξεπερνούν τα 2,5 χρόνια επιβίωσης τη στιγμή που το προσδόκιμο ήταν στα όρια του ενός έτους, αποδεικνύοντας έτσι ότι η συνολική αυτή προσπάθεια άξιζε κάθε θυσία. Σύντομα, τα αποτελέσματά μας θα δημοσιευτούν σε πολυκεντρική ευρωπαϊκή μελέτη, όπου θα έχουμε προεξάρχοντα ρόλο, γεγονός που αποτελεί μέγιστη τιμή για την Κύπρο.

Επομένως μιλάμε για καλά νέα για τους ασθενείς;

Έστω και με αργά βήματα την τελευταία δεκαετία, αφού ο καρκίνος του παγκρέατος συνεχίζει να αποτελεί μια νόσο πολύ δύσκολη στη διαχείριση, η ογκολογική κοινότητα (χειρουργοί παγκρέατος, γαστρεντερολόγοι, ακτινολόγοι, κ.λπ), έχει σημειώσει πολύ σημαντικές προόδους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μιλούμε σήμερα για σημαντική βελτίωση τόσο της πρόγνωσης, αλλά και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση;

Όπως σε κάθε μορφή καρκίνου, η πρώιμη διάγνωση αποτελεί παράγοντα θετικής πρόγνωσης. Σημαντική είναι η αναγνώριση κατ' αρχήν των ασθενών που ανήκουν στις ομάδες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η παχυσαρκία ή κάποιο οικογενειακό ιστορικό. Βάσει των σύγχρονων δεδομένων, περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος έχουν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη, ένα με δύο χρόνια πριν από την τελική διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου.

Ο διαβήτης αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα ή νόσο που θα πρέπει να θεωρούμε και ως σημείο έναρξης διερεύνησης;

Κάθε άλλο. Κατά την άποψή μου, επιτακτική είναι η ανάγκη, κάθε πρωτόγνωρο, βύθιο άλγος στη μεσότητα της σπονδυλικής στήλης και την πλάτη, να μην αποδίδεται με ευκολία σε μυοσκελετικές παθήσεις όπως η γνωστή δισκοπάθεια. Πολύ περισσότερο όταν ο πόνος συνδυάζεται με δυσπεπτικά ενοχλήματα, επιγαστραλγία, ανορεξία, απώλεια βάρους, κτλ.

Διαβάσαμε πριν από λίγες ημέρες για τη δημιουργία του πρώτου «Κέντρου Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ήπατος - Χοληφόρων - Παγκρέατος». Πείτε μας λίγα λόγια για το Κέντρο.

Το πρώτο εξειδικευμένο «Κέντρο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος» το οποίο φιλοξενείται στο American Medical Center, έχει την ειδίκευση να καλύπτει όλο το φάσμα των οξέων και χρόνιων νοσημάτων του συγκεκριμένου πεδίου. Δομήθηκε, οργανώθηκε και λειτουργεί βασισμένο στα πλέον σύγχρονα διεθνή πρότυπα και αποτελεί ένα από τα λίγα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ανάλογη υλικοτεχνική και επιστημονική υποδομή.

Με επένδυση σε επίπεδο ιατρικού εξοπλισμού πρωτόγνωρου για τη χώρα μας και σε τεχνογνωσία αιχμής, προσφέρει τη δυνατότητα στους ασθενείς να υπόκεινται σε μείζονες, εξειδικευμένες, και υψηλού ρίσκου χειρουργικές επεμβάσεις με λαπαροσκοπική προσπέλαση. Αποτέλεσμα αυτού είναι το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, ο μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος, η ταχεία κινητοποίηση και ανάρρωση, αλλά σε συνδυασμό πάντα με το εξασφαλισμένα μέγιστο ογκολογικό αποτέλεσμα.

Η επίσημη ανακοίνωση των εργασιών του κέντρου ήρθε μετά τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο 6 μηνών και αφού με επιτυχία και χωρίς καμία επιπλοκή πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες 20 μείζονες Λαπαροσκοπικές Ηπατεκτομές και Παγκρεατεκτομές. Οι παθήσεις για τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας περιλαμβάνουν κάθε μορφή καλοήθους ή κακοήθους επεξεργασίας του συγκεκριμένου πεδίου.

Στους κόλπους του κέντρου μας ο ασθενής θα απολαμβάνει με ασφάλεια την ενδεικνυόμενη βάση των διεθνών οδηγιών, διαγνωστική προσπέλαση, θεραπευτικό σχεδιασμό, χειρουργική θεραπεία και άμεση όσο και μακροχρόνια παρακολούθηση της πορείας τους.