Σημερινή

Παρασκευή, 22/03/2019
RSS

Τύμπανα πολέμου στην Παιδεία

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:05 | Του Μάριου Αδάμου

ΑΙΤΙΑ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Από τις απαλλαγές στον διδακτικό χρόνο που δίνονται μόνο και μόνο για τα χρόνια υπηρεσίας των εκπαιδευτικών, το κράτος πληρώνει περί τα 27 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο


Τύμπανα πολέμου ήχησαν, για άλλη μία φορά, στον τομέα της Παιδείας. Αιτία αυτή τη φορά αποτέλεσε η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, να προχωρήσει, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, στον εξορθολογισμό της απασχόλησης των εκπαιδευτικών. Σε έναν εξορθολογισμό, ο οποίος στηρίζεται τόσο στις, κατ’ επανάληψη, συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όσο και σε εκθέσεις της Διεθνούς Τράπεζας και της ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως και στα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, για τη βελτίωση ως προς την αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων στην εκπαίδευση. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, εξόργισε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες, μάλιστα, δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν ότι, εάν ο υπουργός Παιδείας προχωρήσει στη λήψη τελικών αποφάσεων επί του θέματος, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία

Επιγραμματικά, το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει τη μείωση ή και την κατάργηση κάποιων απαλλαγών που δίδονται σήμερα στους εκπαιδευτικούς. Μεταξύ άλλων, ένας εκπαιδευτικός λαμβάνει απαλλαγές από τον διδακτικό χρόνο ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας του, για να συνδικαλίζεται, για να μπορεί να ενεργεί ως υπεύθυνος Τμήματος, αλλά και για σειρά άλλων ενδοσχολικών δραστηριοτήτων (π.χ. παρελάσεις, χορωδία, θέατρο, κ.ά.), οι οποίες θα μπορούσαν να γίνονται τις περιόδους κατά τις οποίες ο εκπαιδευτικός δεν βρίσκεται στην τάξη.

Απαλλαγές οι οποίες στοιχίζουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού προς αναπλήρωση του διδακτικού χρόνου που χάνεται για απαλλαγές προσλαμβάνονται άλλοι εκπαιδευτικοί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταδεικνύει το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, είναι το γεγονός πως τη σχολική χρονιά 2016-2017, οι απαλλαγές σε διδακτικό χρόνο λόγω των χρόνων υπηρεσίας των εκπαιδευτικών στοίχισαν 27 εκατομμύρια, ενώ οι απαλλαγές για τους υπεύθυνους Τμήματος άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, οι απαλλαγές που δίνονται στους εκπαιδευτικούς που μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ (32), ΟΕΛΜΕΚ (21) και ΟΛΤΕΚ (15) στοίχισαν περί τις 800 χιλιάδες ευρώ, αφού προσλήφθηκαν 22 έκτακτοι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά το κόστος για απαλλαγές, μερικές εκ των οποίων είναι δικαιολογημένες, στοίχισαν 37 εκατ. ευρώ και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοτική, Μέση, Τεχνική).

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, από τα 1,070 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού για την Παιδεία, μόλις τα 30 εκατομμύρια ευρώ πάνε σε αναπτυξιακά έργα, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν μισθούς εκπαιδευτικών κι άλλα λειτουργικά έξοδα.

Τι αποφάσισε το Υπουργικό

Στη βάση των ως άνω και όχι μόνο, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του την περασμένη Τετάρτη, πέραν του ότι ενέκρινε 159 νέες θέσεις στην εκπαίδευση, ενέκρινε επίσης μέτρα για εξορθολογισμό της απασχόλησης των εκπαιδευτικών στο ευρύτερο φάσμα, εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και τους οργανωμένους γονείς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, η Κύπρος είναι ένα από τα τρία κράτη στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη, ως ποσοστό, δαπάνη στην εκπαίδευση.

«Πέρσι τον Ιούλιο το Υπουργικό Συμβούλιο είχε πάρει σχετικές αποφάσεις αναθέτοντας στον υπουργό Παιδείας να προωθήσει μέτρα στη βάση μελέτης που έγινε από εξειδικευμένο Οίκο. Ο υπουργός Παιδείας προτείνει σήμερα σειρά μέτρων για την καλύτερη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωση της διδασκαλίας και του παιδαγωγικού έργου. Η κεντρική λογική των προτάσεων είναι να αξιοποιήσουμε τα προσόντα, τις ικανότητες και την εμπειρία των εκπαιδευτικών μας στην έδρα, να ενισχύσουμε τη διδακτική δραστηριότητα εξοικονομώντας χρόνο, ο οποίος, μέχρι τώρα, σπαταλιέται σε άλλες δραστηριότητες.

»Ταυτόχρονα, στόχος είναι να περιοριστούν οι μεγάλες σπατάλες που δεν δικαιολογούνται και μέχρι τώρα επιβάρυναν τη λειτουργικότητα του σχολείου. Το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς μας είναι ότι τους θέλουμε στην έδρα, ότι το σχολείο και τα παιδιά χρειάζονται τις γνώσεις και τις παιδαγωγικές ικανότητές τους», είπε ο κ. Προδρόμου υποδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ότι από την αναδιοργάνωση και τις εξοικονομήσεις δεν επηρεάζονται είτε οι όροι εργασίας είτε η θέση υφιστάμενων καθηγητών, αλλά αξιοποιείται καλύτερα ο χρόνος τους στο σχολείο.

«Πρόκειται για αποφάσεις που ενισχύουν το σχολείο με χιλιάδες ώρες διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς που θα είναι επιλεγμένοι για να βρίσκονται στην έδρα», κατέληξε.

Οργίλη αντίδραση εκπαιδευτικών

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, σε μια οργίλη αντίδρασή τους, ανακοίνωσαν την άμεση διακοπή επικοινωνίας με τον υπουργό Παιδείας. «Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τον δήθεν εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού έργου στο δημόσιο σχολείο είναι, τουλάχιστον, απαράδεκτες, προκλητικές και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Θεωρούμε ότι ούτε από την Πολιτεία και την κοινωνία θα πρέπει να γίνουν ανεχτές και αποδεχτές τέτοιες αντιδημοκρατικές, ετσιθελικές και προκλητικές αποφάσεις, οι οποίες τεχνηέντως δεν ξεκαθαρίστηκαν επίσημα μέσα από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις τους.

Αποφάσεις που, δυστυχώς, δεν αφήνουν οποιοδήποτε περιθώριο συζήτησης. Οι πιο πάνω αποφάσεις λήφθηκαν μονομερώς, χωρίς να προηγηθεί ο ενδεδειγμένος και νομοθετικά ρυθμισμένος θεσμικός διάλογος σε οποιοδήποτε στάδιο. Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία φιμώνονται οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες παραγνωρίζονται προκλητικά και παράνομα.

Το δημόσιο σχολείο διαλύεται εκούσια από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση, με αποφάσεις που πλήττουν πρωτόγνωρα την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά και την αποκλειστική ευθύνη φέρει η παρούσα Κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ως πρώτη αντίδραση αποφάσισαν:

1. Την άμεση διακοπή οποιασδήποτε επαφής με τον συγκεκριμένο Υπουργό και το Υπουργείο Παιδείας, και θεωρούν τον κ. Χαμπιαούρη αναξιόπιστο συνομιλητή.

2. Τη σύγκληση έκτακτης κοινής συνεδρίας των Κεντρικών Διοικητικών Συμβουλίων των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων, αύριο Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018, στις 10:30 π.μ., για τον καθορισμό των επόμενων κοινών βημάτων, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών.

»Τέλος, σημειώνουμε εμφατικά ότι η αντίδραση και τα μέτρα των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα είναι ανάλογα των προκλητικών, απαράδεκτων και ατεκμηρίωτων αποφάσεων», καταλήγουν.

Αποφασιστικότητα

Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, των εκπαιδευτικών οργανώσεων, το Υπουργείο Παιδείας και δη ο Κώστας Χαμπιαούρης, εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει στον εξορθολογισμό της απασχόλησης των εκπαιδευτικών και να μειώσει ή και να καταργήσει αριθμό απαλλαγών που σήμερα δίνονται στους εκπαιδευτικούς. Όπως μας λέχθηκε, μάλιστα, το θέμα πρέπει να επιλυθεί κάποια στιγμή, αφού δεν είναι κάτι σημερινό. Πρέπει, πρόσθεσε αρμόδια πηγή, να μπει ένα τέλος και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, έπρεπε να είχαν ληφθεί από καιρού.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε κι ευχόμαστε κι ελπίζουμε στη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών οργανώσεων», σημείωσε, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές πως οι αποφάσεις θα παρθούν και θα υλοποιηθούν, είτε με τη σύμφωνη είτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών οργανώσεων.