Σημερινή

Παρασκευή, 22/03/2019
RSS

Οι ρύποι φέρνουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:01 | Του Μαρίνου Παυλικά

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΤΟ DIESELGATE ΕΠΕΦΕΡΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οι μετρήσεις πλέον θα διενεργούνται σε ένα κύκλο κατανάλωσης 30 αντί 20 λεπτών, ενώ θα υπολογίζεται η κατανάλωση του αστικού κύκλου κατά 52% και 48% του μη αστικού, αντί 66% και 34% σε σχέση με το παρελθόν. Η μέγιστη ταχύτητα υπολογισμού θα είναι τα 131 αντί τα 120 χιλιόμετρα


Σε διαβούλευση βρίσκεται το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε συνεργασία με τους εισαγωγείς αυτοκινήτων αλλά και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Οικονομικών και Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις αλλαγές που έχουν επέλθει σύμφωνα με την Ε.Ε. στις μετρήσεις κατανάλωσης και εκομπών ρύπων των αυτοκινήτων από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και θα εφαρμοστούν πλήρως για όλα τα αυτοκίνητα μέχρι το 2019. Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί τροποποιητική νομοθεσία στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής με στόχο την αλλαγή στην κατηγοριοποίηση και τον υπολογισμό του τέλους για κάθε αυτοκίνητο με βάση την εκπομπή ρύπων, ούτως ώστε η αλλαγή να μην επιβαρύνει την τσέπη του Κύπριου οδηγού.

Το Dieselgate

Μετά από αρκετά σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των ρύπων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, με πιο γνωστο το Dieselgate, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα, σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των ρύπων. Έτσι το υφιστάμενο σύστημα του «Ευρωπαϊκού Κύκλου», γνωστό και ως NEDC (New European Driving Cycle), θα αντικατασταθεί από δύο νέες δοκιμασίες μέτρησης. Η πρώτη είναι η εργαστηριακή μέτρηση WLTP («Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure»). Η δεύτερη μέτρηση θα διενεργείται σε κανονικούς δρόμους σε μια καθορισμένη σειρά καθημερινών πραγματικών συνθηκών, προκειμένου να προσδιορίζονται οι εκπομπές ρύπων κατά τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και θα ονομάζεται RDE («Real Driving Emmision Test»), λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη και την ίδια την οδηγική συμπεριφορά.

Τι αλλάζει

Στόχος του νέου συστήματος μέτρησης είναι να καθιερωθεί ένας συγκεκριμένος και αντικειμενικότερος τρόπος υπολογισμού εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού, το οποίο σχεδιάστηκε από το 1980, ενώ έδινε το δικαίωμα στους κατασκευαστές να «εξιδανικεύουν» τις μετρήσεις των οχημάτων τους για καλύτερα αποτελέσματα.

Ενώ το NEDC μετρούσε περισσότερο ένα θεωρητικό τρόπο οδήγησης, το WLTP μαζί με το σύστημα μέτρησης RDE θα δίνουν ρεαλιστικά δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Επίσης, ο νέος τρόπος μέτρησης θα χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά μέρη μέτρησης, με τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, φθάνοντας μέχρι και τα 131 χιλιόμετρα ανά ώρα κατά τη διαδικασία υπολογισμού εκπομπής ρύπων.

Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις πλέον θα διενεργούνται σε ένα κύκλο κατανάλωσης 30 αντί 20 λεπτών, ενώ θα υπολογίζεται η κατανάλωση του αστικού κύκλου κατά 52% και 48% του μη αστικού αντί 66% και 34% σε σχέση με το παρελθόν. Η μέγιστη ταχύτητα υπολογισμού θα είναι τα 131 αντί τα 120 χιλιόμετρα. Η μέση ταχύτητα υπολογισμού θα είναι τα 46,5 αντί τα 34 χιλιόμετρα και θα λαμβάνονται, πλέον, υπόψη όλα τα επιπλέον χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την κατανάλωση ενός αυτοκινήτου.

Αν δεν αλλάξει η νομοθεσία

Κατά τον τρόπο αυτό, τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα είναι, πλέον, υψηλότερα, γεγονός που καθιστά αναγκαία και την τροποποίηση στη νομοθεσία, ώστε το κόστος της αλλαγής να μη μετακυλιστεί στον οδηγό. Επί παραδείγματι, για ένα ντίζελ σαλούν όχημα γνωστής γερμανικής μάρκας 1995 κυβικών, με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αυτή τη στιγμή με βάση το παλιό σύστημα υπολογισμού η κατανάλωση ρύπων του ανέρχεται στα 124 g/km.

Με το νέο σύστημα και με βάση μελέτη που εκπόνησε ο ανεξάρτητος επιστημονικός ολλανδικός οργανισμός TNO για λογαριασμό του ολλανδικού Υπουργείου Υποδομών και Περιβάλλοντος στις 10 Οκτωβρίου του 2016, η εκπομπή ρύπων θα ανέρχεται στα 135 g/km. Αύξηση, δηλαδή, 11 g/km. Λαμβάνοντας υπόψη το νέο αποτέλεσμα, συνεπάγεται ότι το ποσό ετήσιας άδειας κυκλοφορίας θα άλλαζε για τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου οχήματος στην Κύπρο από €72 ετησίως σε €105.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπολογισμός του τέλους κυκλοφορίας για ένα επιβατικό όχημα με χωρητικότητα μέχρι οκτώ θέσεις και με ημερομηνία εγγραφής την 1η Ιανουαρίου 2014 και έπειτα, γίνεται με συντελεστή 0,5 ευρώ ανά γραμμάριο ανά χιλιόμετρο για μέρος της μάζας μικρότερο ή ίσο των 120 g/km, 3 ευρώ ανά γραμμάριο ανά χιλιόμετρο για μέρος της μάζας μεγαλύτερο των 120 g/km και μικρότερο ή ίσο των 150 g/km, 3 ευρώ ανά γραμμάριο ανά χιλιόμετρο για μέρος της μάζας μεγαλύτερο των 150 g/km και μικρότερο ή ίσο των 180 g/km και 8 ευρώ ανά γραμμάριο ανά χιλιόμετρο για μέρος της μάζας μεγαλύτερο των 180 g/km.

Ρύποι και τέλη

Σημειώνεται πως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραχωρήσει περίοδο χάριτος μέχρι τα τέλη του 2019 σε όλα τα κράτη-μέλη ούτως ώστε οι εκπομπές CO2 να καθορίζουν και το ύψος των τελών κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα τέλη μπορούν να εξακολουθούν να βασίζονται στις εκπομπές CO2 με βάση τον NEDC κύκλο, ενώ το κάθε αυτοκίνητο θα συνοδεύεται και από μία αναθεωρημένη μέτρηση κατανάλωσης/ρύπων NEDC 2.0 εκτός του WLTP, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις και αδικίες.

Ως εκ τούτου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν τιμές κατανάλωσης και εκπομπών CO2 με βάση τον νέο κύκλο μέτρησης WLTP. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 το τεστ RDE θα είναι επίσης υποχρεωτικό στην πρώτη του φάση για όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ε.Ε., ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 το RDE θα μπει σε μια δεύτερη και πιο αυστηρή φάση.