Σημερινή

Κυριακή, 20/01/2019
RSS

Τα παιδιά πιο ευάλωτα στις θερμοπληξίες

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:02 | Της Μαρίας Ονουφρίου

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ

Η ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ

Το 87% των παιδιών που πεθαίνουν εγκλωβισμένα στα αυτοκίνητα από θερμοπληξία είναι κάτω των 3 ετών, ενώ στις ΗΠΑ κάθε δέκα περίπου ημέρες ένα παιδί χάνει τη ζωή του από θερμοπληξία εγκλωβισμένο σε ένα αυτοκίνητο


Σε όλο τον κόσμο υπάρχει αυτή η κάκιστη συνήθεια της παραμονής των παιδιών στο αυτοκίνητο, μέχρις ότου οι γονείς να κάνουν μια γρήγορη δουλειά. Αυτό δεν επιτρέπεται σε καμία εποχή του χρόνου, πόσο μάλλον το καλοκαίρι που οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα μικρά παιδιά. Η λήψη απαραίτητων μέτρων κρίνεται επιτακτική, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Στην Κύπρο οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν τα περιστατικά θερμοπληξίας και όλοι οφείλουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δυσάρεστων φαινομένων.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού Reaction, Mάριο Σταύρου, το 87% των παιδιών που πεθαίνουν εγκλωβισμένα στα αυτοκίνητα από θερμοπληξία είναι κάτω των 3 ετών. Όπως εξήγησε στη «Σημερινή» της Κυριακής, «το παιδικό σώμα θερμαίνεται από τρεις μέχρι και πέντε φορές πιο γρήγορα από έναν ενήλικα, ενώ το ατελές αναπνευστικό σύστημα των παιδιών, δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχει οξυγόνο και υπερβολικής ζέστης».

Σοκ προκαλούν οι αριθμοί, εφόσον «στις ΗΠΑ κάθε δέκα περίπου ημέρες ένα παιδί χάνει τη ζωή του από θερμοπληξία, εγκλωβισμένο σε ένα αυτοκίνητο. Παράλληλα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε ο κ. Σταύρου. Ήδη από πέρσι ανακοινώθηκε η λειτουργία του Παγκύπριου Συντονιστικού Κέντρου Κλήσεων Ασθενοφόρων και η λειτουργία τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων. Μάλιστα, η ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητά «Zoom Cyprus» προσφέρει την υπηρεσία SOS με την οποία το ασθενοφόρο μπορεί να εντοπίσει γεωγραφικά τους ασθενείς άμεσα.

Μια ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία

Η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας, Ριάνα Κωνσταντίνου, τόνισε ότι η θερμοπληξία είναι η πλέον σοβαρή ασθένεια που προκαλείται στον άνθρωπο, η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα βρέφη.

«Η θερμοπληξία αφορά στην υπερθέρμανση του σώματος, δηλαδή την αύξηση της θερμοκρασίας του, η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Είναι μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

»Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα θηλαστικά έχουν έναν θερμορυθμιστικό μηχανισμό που τους επιτρέπει να ζουν σε μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή. Μπορεί το εξωτερικό περιβάλλον να είναι στους +40 ή -40 βαθμούς Κελσίου και το ανθρώπινο δέρμα να παίρνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται στον άνθρωπο σε θερμοκρασία 36,6-37,1 βαθμών.

» Κάποιες φορές όμως ο μηχανισμός αυτός που έχει έδρα τον εγκέφαλο, μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία ή υποθερμία. Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και την άπνοια μπορούν να προκαλέσουν τη θερμοπληξία. Η άπνοια και η υψηλή υγρασία, εμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, που είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας σε δέρμα και σώμα», κατέληξε.

Πώς ενεργούμε

Ο πρόεδρος της Reaction, σε δηλώσεις του στη «Σ», προχώρησε στην υπόδειξη των ενεργειών μας σε περίπτωση που εντοπίσουμε παιδί εγκλωβισμένο σε αυτοκίνητο, τονίζοντας την αναγκαιότητα για άμεση δράση. «Στην περίπτωση αυτή, καταρχήν προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους γονείς του, με στόχο να απεγκλωβιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

»Ταυτόχρονα, ενώ ψάχνουμε τους γονείς, θα καλέσουμε το 112 να αναφέρουμε το περιστατικό, γιατί τα λεπτά έχουν τεράστια σημασία στην προκειμένη περίπτωση. Θα ενημερώσουμε την Αστυνομία για το περιστατικό και θα ζητήσουμε την παρέμβαση ενός ασθενοφόρου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στο παιδάκι. Από κει και πέρα δίνουμε έμφαση στην κατάσταση της εικόνας του παιδιού, αν αναπνέει, αν έχει εφίδρωση για να δώσουμε σωστή πληροφόρηση στην υπηρεσία ασθενοφόρων.

»Αν για οποιονδήποτε λόγο δούμε ότι το παιδάκι έχει χάσει τις αισθήσεις του ή βλέπουμε ότι έχει επιδεινωθεί η κατάστασή του, τότε πρέπει να βρούμε τρόπο να απεγκλωβίσουμε το παιδάκι από το αυτοκίνητο, αν δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τους γονείς του ή αν δεν έχει φτάσει άλλη βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε εμείς οι ίδιοι ψύχραιμοι, γιατί αν χάσουμε την ψυχραιμία μας εμείς ή οι γύρω μας, τότε το ίδιο το παιδί θα χάσει την ψυχραιμία του και δεν θα μπορεί να είναι συνεργάσιμο. Στην περίπτωση που το ίδιο το παιδάκι είναι σε ηλικία και θέση που μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, τότε θα πρέπει να δώσουμε σαφείς οδηγίες στο παιδί».

Συμπληρώνοντας, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «αν είμαστε κοντά σε καταστήματα ή εμπορικό κτίριο, θα πρέπει να τρέξουμε να δώσουμε ανακοίνωση για το παιδάκι, έτσι ώστε ο γονιός να ακούσει και να τρέξει προς τα έξω. Αν έχουμε την εφαρμογή Zoom Cyprus να πατήσουμε το κουμπί SOS για να μπορούν να μας εντοπίσουν. Δίνουμε σαφείς πληροφορίες για εντοπισμό μας και για την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν δεν γνωρίζουμε διεύθυνση να μην πανικοβληθούμε, να κοιτάξουμε τι έχουμε γύρω μας και να δώσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε, πινακίδες αυτοκινήτου, χρώματα κ.λπ., γιατί θα βοηθήσουν.

Σημαντικό είναι να περιγραφεί η ακριβής κατάσταση του παιδιού, πώς το βλέπετε, αν του κτυπάτε στο τζάμι και δεν ανταποκρίνεται, έτσι ώστε οι πρώτοι που θα φτάσουν στη σκηνή να κατεβάσουν άμεσα τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επίσης σε περίπτωση που μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο παιδάκι, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δική σας ασφάλεια, θα πάρετε γρήγορα το παιδάκι από το αυτοκίνητο και θα φροντίσετε να μεταφερθείτε σε χώρο σκιερό, δροσερό με αέρα. Φροντίστε κάποιος άλλος από τους γύρω σας να φέρει κρύο νερό. Αν είναι βρέφος κρατήστε το στην αγκαλιά σας, αν είναι πιο μεγάλο αφήστε το ξαπλώσει κάτω. Επίσης φροντίστε να αφαιρεθούν περιττά ρούχα και παπούτσια, ώστε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία».

Μέτρα πρόληψης

Μερικά σημαντικά μέτρα πρόληψης της θερμοπληξίας είναι:

• Κατανάλωση άφθονων υγρών και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.

• Προστασία από τον ήλιο και παραμονή σε σκιερό μέρος.

• Κατάλληλη ενδυμασία και χρήση αντηλιακών.

• Αποφύγετε την εργασία σε ανοικτούς χώρους τις επικίνδυνες ώρες.

• Παρακολούθηση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που περιλαμβάνουν βρέφη και παιδιά μέχρι 4 ετών, εγκύους, άτομα 65 ετών και άνω, παχύσαρκους και άτομα που έχουν κάποια σοβαρή πάθηση ή που παίρνουν φάρμακα.

• Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας είναι ο πυρετός, οι καρδιοπάθειες, οι ψυχικές παθήσεις, η κακή κυκλοφορία του αίματος και τα ηλιακά εγκαύματα.

Άλλες συμβουλές

Πέραν των πιο πάνω, συστήνονται και τα εξής:

• Ποτέ να μην αφήνετε ένα παιδί/βρέφος μόνο του σε αυτοκίνητο έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

• Μην αφήνετε μόνο το παιδί/βρέφος στο αυτοκίνητο να κοιμάται με ανοικτά παράθυρα ή το κλιματιστικό.

• Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να κοιτάζετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου όταν το κλειδώνετε.

• Βάλτε κάτι σημαντικό για τη δουλειά σας στο πίσω κάθισμα (π.χ. πορτοφόλι, τσάντα) για να αναγκαστείτε να κοιτάξετε τα πίσω καθίσματα.

• Πάντοτε να κλειδώνετε το αυτοκίνητο ακόμα και εάν σταθμεύετε στο γκαράζ σας. Κρατήστε τα κλειδιά σε απρόσιτο μέρος για τα παιδιά. Ένα αυτοκίνητο πάντα αποτελεί πόλο έλξης για μικρά παιδιά.

• Εάν αντιληφθείτε την απουσία κάποιου παιδιού, ψάξε πρώτα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου - ακόμα και στο πορτμπαγκάζ.

• Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του σε αυτοκίνητο ΠΡΕΠΕΙ να δράσετε! Εάν μπορείτε να εντοπίσετε τους γονείς του κάντε το άμεσα, εάν όχι καλέστε την Αστυνομία. Εάν διαπιστώσετε ότι η ζωή του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως και δώστε του τις πρώτες βοήθειες.