Σημερινή

Παρασκευή, 22/03/2019
RSS

Όχι άλλα αγγελούδια θυσία στον Μολώχ

| Εκτύπωση | 08 Ιούλιος 2018, 18:04 | Του Μάριου Αδάμου

Ο ΧΑΡΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΟΚΗΤΟ ΧΑΜΟ ΤΡΙΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΥΣ 28. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ REACTION ΚΑΛΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Την πενταετία 2013-2017 έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο 245 συνάνθρωποί μας, ανάμεσά τους έξι παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών και 65 έφηβοι και νέοι ηλικίας 15-24 ετών


«Συγκλονισμένο το παγκύπριο από τον θάνατο 5χρονης», «Μαύρη Κυριακή ξημέρωσε: Διπλό θανατηφόρο με θύματα κοριτσάκια 11 χρόνων», «Έξι μέρες, τέσσερις νεκροί, τρία παιδιά…», είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες σε όλα τα ΜΜΕ. Τίτλοι που περιγράφουν με συγκλονιστικό τρόπο τις ανείπωτες τραγωδίες στον δρόμο.

Τραγωδίες με θύματα μικρά αγγελούδια που καλά-καλά δεν πρόλαβαν να ζήσουν και να καταλάβουν τη ζωή, τον κόσμο μας γενικότερα. Που δεν πρόλαβαν να κάνουν όνειρα. Που χάθηκαν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, ντύνοντας στα μαύρα τις οικογένειές τους. Κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο κακό, το εξής ερώτημα παραμένει αναπάντητο: «Ως πότε θα θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο και δη παιδιά;». Ένα ερώτημα που μας βασανίζει όλους για ώρες, για μέρες, μέχρι που η θύμηση του τραγικού τέλους ενός παιδιού να σβήσει, να ξεχαστεί, να χαθεί μέσα στα πολλά που μας απασχολούν στη ζωή, ώς την επόμενη τραγωδία…

Τα στοιχεία

Σύμφωνα, πάντως, με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου, των οποίων η δημοσίευση συνέπεσε με την τραγική απώλεια των τριών κοριτσιών μέσα σε έξι μέρες, την πενταετία 2013-2017 σημειώθηκαν 5.203 τροχαίες συγκρούσεις εκ των οποίων οι 235 ήταν θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 245 άτομα. Ανάμεσα στα 245 θύματα της ασφάλτου περιλαμβάνονται έξι παιδιά (2,45%) ηλικίας 0-14 ετών και 65 (26,53%) έφηβοι και νέοι ηλικίας 15-24 ετών. Με γνώμονα τα πιο πάνω, η Αστυνομία στην ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «οι αριθμοί μας δίνουν την εικόνα της οδηγικής μας συμπεριφοράς στους δρόμους. Κάτι που πρέπει να αλλάξουμε σήμερα. (…) Αλλαγή νοοτροπίας τώρα».

Σημειώνεται πως, φέτος ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα ανήλθε σε 28, εκ των οποίων 3 παιδιά μέχρι 14 ετών (η 5χρονη και οι δύο 11χρονες) και 2 έφηβοι ηλικίας 15 και 17 ετών.

Παιδικά καθίσματα

Με αφορμή τα τελευταία τραγικά περιστατικά, η «Σημερινή» της Κυριακής, θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας που αποδεδειγμένα μπορεί να σώσει ζωές, επικοινώνησε με τον βοηθό διευθυντή Τροχαίας Αρχηγείου Χάρη Ευριπίδου και τον πρόεδρο της Reaction Μάριο Σταύρου. Και οι δυο, στις δηλώσεις τους, τόνισαν τη μεγάλη σημασία του παιδικού καθίσματος στα αυτοκίνητα, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται ακόμα και σε πολύ μικρές αποστάσεις, καθώς και τη σημασία τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από όλους τους οδηγούς.

Ειδικότερα ο κ. Ευριπίδου, αναφερόμενος στα παιδιά-επιβάτες οχημάτων, υπέδειξε πως η χρήση παιδικού καθίσματος επιβάλλεται και για κάθε ηλικία ή ύψος των παιδιών, το μέγεθος τους διαφοροποιείται.

«Ανάλογα με την ηλικία και το ύψος τους τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν σε ειδικά παιδικά καθίσματα ή ανυψωτικά καθίσματα μέχρι να φτάσουν στο 1,5 μέτρο, όπου μπορεί να γίνεται η χρήση της ζώνης ασφαλείας και μόνο. Βέβαια, τα παιδικά καθίσματα και τα ανυψωτικά καθίσματα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα, ούτως ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης να μην μετακινηθούν από τη θέση τους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η χρήση τόσο των καθισμάτων όσο και της ζώνης ασφαλείας επιβάλλεται ακόμη και στις περιπτώσεις μετακίνησης με αυτοκίνητο σε μικρή απόσταση.

Ανήλικοι οδηγοί

Αναφορικά με τους ανήλικους οδηγούς, ο κ. Ευριπίδου τόνισε πως οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν την ευθύνη να φροντίζουν ούτως ώστε το όχημα να μην οδηγείται από αναρμόδιο άτομο και δη ανήλικο. Κάκισε, ταυτόχρονα, το φαινόμενο που παρατηρείται, σε κάποιες περιπτώσεις, όπου γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να οδηγήσουν, επιτρέποντάς τους να πιάσουν τιμόνι υπό την καθοδήγησή τους.

Αυτό, υπέδειξε, είναι μία λανθασμένη και επικίνδυνη τακτική, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ανήλικοι να πάρουν τα κλειδιά από τους γονείς, στη συνέχεια να βγουν στον δρόμο μόνοι τους και να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα ή και δυστύχημα. Συνεπώς, υπογράμμισε, οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να εφαρμόζουν μία τέτοια τακτική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Δευτερόλεπτα αρκούν…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Reaction, Μάριος Σταύρου, αφού τόνισε την αναγκαιότητα χρήσης του παιδικού καθίσματος, είπε πως, ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του παιδιού το μέγεθός του διαφοροποιείται.

«Η σωστή επιλογή και η σωστή χρήση του παιδικού καθίσματος και των ζωνών ασφαλείας μπορούν να μειώσουν μέχρι και 70% τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε εγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα, έστω και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή, αφού το 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε διαδρομές μικρότερες των 3 χιλιομέτρων», πρόσθεσε, καλώντας όλους τους γονείς να χρησιμοποιούν πάντοτε παιδικά καθίσματα όταν μεταφέρουν παιδιά στο όχημά τους.

Σύμφωνα δε με τον κ. Σταύρου, τα παιδικά καθίσματα ή τα ανυψωτικά καθίσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μέχρι το παιδί να φτάσει το 1,5 μέτρο ή την ηλικία των 13 ετών, συνιστώντας την τοποθέτησή τους στο πίσω κάθισμα και όχι στο μπροστινό. Καταληκτικά, ο κ. Σταύρου τόνισε πως μερικά δευτερόλεπτα, ακόμα και κλάσματα δευτερολέπτου είναι αρκετά για να συμβεί ένα τραγικό γεγονός, καλώντας, εκ νέου, τους γονείς να χρησιμοποιούν πάντοτε παιδικά καθίσματα όταν μεταφέρουν παιδιά στο όχημά τους.