Σημερινή

Πέμπτη, 17/01/2019
RSS

Εξελίξεις στο τεμάχιο 10

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:05 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΠΕΡΑΤΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ EXXON MOBIL ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 10, ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

* Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, αμερικανική και κυπριακή πλευρά αλληλοενημερώθηκαν για τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Άγκυρας

* Η Exxon Mοbil θα υποβάλει αιτήσεις για τρεις γεωτρήσεις, παρόλο που θα διενεργήσει δύο

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σημαντικό στάδιο της προεργασίας της Exxon Mobil για τη γεώτρηση στο πιο ελπιδοφόρο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τεμάχιο 10 είναι το πιο ελπιδοφόρο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Φυσικά, η προϊστορία μάς έχει διδάξει πως, αν δεν τελειώσει μία γεώτρηση, δεν μπορείς να γνωρίζεις αν θα βρεις φυσικό αέριο.

Αρμόδια πηγή, με την οποία επικοινώνησε το ΣΙΓΜΑ, εξηγεί πως πρόκειται για έρευνες που δεν δείχνουν κάτι σεισμικά, δηλαδή αν υπάρχουν ή όχι υδρογονάνθρακες.

Ουσιαστικά, αυτό που δίνουν είναι κάποια γεωφυσικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ετοιμασία των περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν, βάσει νόμου, για να εξασφαλιστούν οι άδειες για τις γεωτρήσεις. Όπως μας λέχθηκε, η Exxonmοbil θα υποβάλει αιτήσεις για τρεις γεωτρήσεις, παρόλο που θα διενεργήσει δύο.

Κι αυτό επειδή έχει καθοριστεί μόνον o πρώτος στόχος, οι "Δελφίνοι", και δεν έχει ξεκαθαρίσει, ακόμη, αν η δεύτερη γεώτρηση θα γίνει στον στόχο "Γλαύκος" ή στον στόχο "Άνθεια".

Ο Αντιπρόεδρος της Exxonmobil είχε χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ πως η Κυβέρνηση ενημερώθηκε ουσιαστικά πως οι εργασίες στο τεμάχιο 10 προχωρούν κανονικά. Μάλιστα, συζητήθηκαν και τρόποι επίσπευσης της διαδικασίας αδειοδότησης.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, η κάθε πλευρά, όπως πληροφορούμαστε, ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Άγκυρας.

Πιάνει δουλειά ο «Πορθητής»

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και η υλοποίηση των τουρκικών ενεργειακών σχεδιασμών.

Ο "Πορθητής" βρίσκεται στην Αττάλεια και προετοιμάζεται για να πιάσει "δουλειά".

Πάντως, οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο πρώτος στόχος είναι ανοικτά του θερέτρου Αλάνια, σε περιοχή, δηλαδή, που δεν παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, μετά το "Μπαρμπαρός", δραστηριοποιείται ακόμη ένα τουρκικό σεισμογραφικό, το "Ορούτς Ρέις", που θα εφοδιάζει τον "Πορθητή".

Η τουρκική προκλητικότητα απασχόλησε και τους Υπουργούς Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ. Η επίσημη επίσκεψη του Σάββα Αγγελίδη στη γειτονική χώρα έχει ολοκληρωθεί, με τις δύο χώρες να επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση, τη συνεργασία τους στον βασικό πυλώνα της άμυνας και της ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ολοκλήρωσε προχθές με επιτυχία μια ναυτική άσκηση που αφορούσε την προστασία υποδομών γεώτρησης.
Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά.