Σημερινή

Πέμπτη, 17/01/2019
RSS

«Χείμαρροι» απόγνωσης για τους αγρότες

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:01 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ «ΣΠΕΡΝΕΙ» ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ. ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Από τα προϊόντα στα οποία αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις -εκτός από τα φρούτα- είναι τα φασολάκια, τα λουβιά, τα φασόλια, οι ντομάτες, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, τα λάχανα (κραμπιά), τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα


Με τον χειρότερο τρόπο βίωσαν οι αγρότες των ορεινών περιοχών, και όχι μόνο, την κλιματική αλλαγή. Ήρθαν αντιμέτωποι με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής, αφού είδαν τις σοδειές τους να βουλιάζουν στις λάσπες της κακοκαιρίας και στον χείμαρρο που έπεφτε από τον ουρανό. Ισχυρότατες καταιγίδες και χαλαζόπτωση παρέσυραν τα τελευταία 24ωρα καλλιέργειες, θερμοκήπια και σοδειές, που ήταν απλωμένες για να δεχτούν τις ακτίδες του ήλιου, καταστρέφοντας τους κόπους των γεωργών μιας ολόκληρης χρονιάς.

Αποτέλεσμα: η Κύπρος, μια χώρα που δεν συγκαταλέγεται στις βιομηχανικές χώρες, να πληρώνει την κλιματική αλλαγή του πλανήτη.

Χαλάζι σε μέγεθος κερασιού

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι γεωργοί των ορεινών περιοχών του Τροόδους, μέχρι τη δυτική περιοχή της Λευκωσίας. Το χαλάζι που έπεσε ήταν σε μέγεθος κερασιού και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες, αλλά κυρίως στις καλλιέργειες φρούτων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δηλώνουν πως οι άγριες βροχές και το χαλάζι που είχαμε την εβδομάδα που πέρασε σε πολλά χωριά όπως ο Αστρομερίτης, το Μένοικο, το Παλιομέτοχο, η Οδού, η Κυπερούντα, είναι ένα φαινόμενο που έχουν να δουν εδώ και 50-60 χρόνια στην Κύπρο και πιθανόν στον βαθμό που συνέβη, να μην τον είδαν και ποτέ. Τα χωριά αυτά κρατούσαν και τροφοδοτούσαν την αγορά της Κύπρου με φρούτα και λαχανικά.

Οι παραγωγοί, δακρυσμένοι, σε απόγνωση, παρακολουθούν «χαμένοι» τη βιβλική καταστροφή που τους κατέστρεψε τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Πανικοβλημένοι δηλώνουν πως απ' όλον αυτόν τον μόχθο δεν θα λάβουν κανένα εισόδημα. Οι ατέλειωτες ώρες περιποίησης των καλλιεργειών τους σκόρπισαν, και τα φρούτα, που τα πλείστα ήταν ώριμα και έτοιμα για κοπή και παράδοση, είτε παρέμειναν στα δέντρα κτυπημένα και άχρηστα είτε έπεσαν καταγής... λες και σκοτώθηκαν.

Τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν οι επαγγελματίες γεωργοί, αφού από την παραγωγή φρούτων, που καταστράφηκε, θα ζούσαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Το σοβαρότερο της υπόθεσης είναι πως η πληγή που προκάλεσε το χαλάζι, σύμφωνα με τους γεωργούς, θα αιμορραγεί για πολλούς μήνες. Οι ίδιες εικόνες με αυτές του Αμιάντου, και στον Μονιάτη, στο Πελέντρι, στον Αγρό, στις Δύμες και σε άλλες κοινότητες. Παντού απεγνωσμένοι, απελπισμένοι και δακρυσμένοι γεωργοί.

Ελπίδες στον ΟΓΑ…

Όλοι οι πληγέντες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΟΓΑ και στο κράτος και ευελπιστούν σε αποζημιώσεις για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Γ.Γ. της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε ότι οι ζημιές ήταν τεράστιες σε όλη τη φυτική παραγωγή. «Αυτό αποδεικνύει ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) και να καλύψει όλη τη φυτική παραγωγή», είπε.

Αναφορικά με τη ζημία που καταγράφηκε στην περιοχή Τροόδους και κατέστρεψε ολοσχερώς τη φρουτοκαλλιέργεια, θα πρέπει, πρόσθεσε ο Πανίκος Χάμπας, εκτός από τις αποζημιώσεις του ΟΓΑ, να στηριχθούν οικονομικά όλοι οι πληγέντες παράγωγοι, επιπρόσθετα από εθνικούς πόρους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν οποιοδήποτε άλλο εισόδημα εκτός από τα φρούτα τους, που μόχθησαν να τα φέρουν στο σημείο που ήταν πριν από την καταστροφή. «Επίσης θα πρέπει να λειτουργήσει πρόγραμμα στο Υπουργείο Γεωργίας, για την τοποθέτηση δικτύων στις φρουτοκαλλιέργειες για να προστατεύονται από το χαλάζι τα δέντρα», κατέληξε.

Αναμένεται έλλειψη στην αγορά

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φρουταριούχων, Πόλυς Καττάσιης, μιλώντας επίσης στη «Σ», ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, δηλαδή αποχαιρετάμε τη χειμερινή περίοδο και μπαίνουμε στην καλοκαιρινή. Φεύγουμε από τα θερμοκήπια και μπαίνουμε στα υπαίθρια χωράφια. «Αυτές οι περιοχές που καταστράφηκαν αποτελούν το 60% των ποσοτήτων που τροφοδοτούσαν το κυπριακό λιανικό εμπόριο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα του Οκτώβρη», είπε, για να προσθέσει πως «αφού οι περιοχές αυτές πλήγηκαν, και καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα φθαρτά και τα φρούτα, θα παρουσιαστεί μεγάλη έλλειψη στην αγορά».

Σύμφωνα με τον Πόλυ Καττάσιη, τα εισαγόμενα φρούτα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν τις ελλείψεις των ντόπιων και όταν παρουσιαστεί η έλλειψη σε αυτά τα προϊόντα (κυπριακά) ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και ακρίβεια. Από τα προϊόντα στα οποία αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις, εκτός από τα φρούτα, είναι τα φασολάκια, τα λουβιά, τα φασόλια, οι ντομάτες, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, τα λάχανα (κραμπιά), τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος των Φρουταριούχων αν οι τιμές σήμερα είναι κοντά στις περσινές, απάντησε ότι είναι πιο ακριβές, και με αυτό που συνέβη τώρα, σίγουρα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Τελειώνουν τα φρούτα τέλος του μήνα

«Περί τα τέλη Ιουνίου προβλέπονται μεγάλες ελλείψεις διαφόρων αγαθών και προϊόντων. Στα φρούτα γρηγορότερα επειδή αυτά που ήταν έτοιμα να κοπούν, για να προσφερθούν στον καταναλωτή, έχουν χαθεί, όπως τα κεράσια, τα βερίκοκα (χρυσόμηλα), φορμόζες και τα νεκταρίνια», είπε ο Πόλυς Καττάσιης. Όσον αφορά το δικό του επάγγελμα, εξήγησε πως και αυτοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, επειδή όταν ανέβουν οι τιμές θα υπάρξει πρόβλημα. «Ούτε στο πολύ φθηνό κερδίζουμε, ούτε στο πολύ ακριβό», κατέληξε.

Τις τελευταίες μέρες λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας, του Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και άλλοι αρμόδιοι πραγματοποιούν επισκέψεις στους παραγωγούς και καταγράφουν τις ζημιές, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα σταθούν στο πλευρό τους με αποζημιώσεις.