Σημερινή

Πέμπτη, 17/01/2019
RSS

Γονείς πρώτοι βοηθοί για τα παιδιά τους

| Εκτύπωση | 10 Ιούνιος 2018, 18:03 | Της Μαρίας Ονουφρίου

ΡΕΚΟΡ ΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ, ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ

Η Σχολή Πρώτων Βοηθειών θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί σε περίπτωση ατυχήματος


Tα ατυχήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και αφορούσαν παιδιά δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο. Η συνειδητοποίηση για την άμεση επέμβαση όλων μας σε περιπτώσεις ατυχημάτων αλλά και για την άγνοια των περισσοτέρων στον τρόπο επέμβασης, ώθησε πολλούς να αναζητήσουν τη γνώση που μπορεί και να σώσει. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Σχολής Πρώτων Βοηθειών για Γονείς ήρθε ίσως την πιο κατάλληλη στιγμή, χωρίς όμως αυτό να συνδέεται άμεσα με τα τελευταία συμβάντα που κόστισαν τη ζωή σε ένα ανήλικο παιδί και τον σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου, φέρνοντας στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων σε τομείς της Υγείας αλλά και της Παιδείας.

Ζητούμενο η άμεση αντιμετώπιση

Τα ατυχήματα στην παιδική ηλικία είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο ανά το παγκόσμιο. Μάλιστα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στις παιδικές ηλικίες. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το κακό που μπορεί να γίνει αλλά ούτε και να το εμποδίσει, εφόσον τα ατυχήματα στα παιδιά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν συνεχώς. Αυτό που μπορεί να αποβεί σωτήριο είναι η άμεση αντιμετώπιση των ατυχημάτων από ενήλικες, οι οποίοι γνωρίζουν με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν χωρίς να χάσουν την ψυχραιμία τους.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσω της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Reaction, έχοντας αναγνωρίσει τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα πρώτων βοηθειών, προχώρησε στη δημιουργία της Σχολής Πρώτων Βοηθειών για Γονείς. Η Σχολή αυτή αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη μετάδοση των βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων στους γονείς, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν έμπρακτα σε κρίσιμες καταστάσεις, έως ότου φθάσει κοντά κάποιο ασθενοφόρο ή εξειδικευμένη βοήθεια. Παράλληλα, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι γονείς θα εκπαιδευτούν στις διαδικασίες που εφαρμόζονται για την κλήση ασθενοφόρων.

Κατάκτηση βασικής γνώσης που θα σώσει ζωές

Η Σχολή Πρώτων Βοηθειών θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί σε περίπτωση ατυχήματος. Θα λειτουργεί από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Reaction με πρώτιστο στόχο την εκπαίδευση στις βασικές πρώτες βοήθειες όπως αντιμετώπιση ρινορραγίας, κτυπήματος στο κεφάλι, εγκαύματος, λιποθυμίας, κοψίματος, αιμορραγίας, πνιγμονής από ξένο σώμα και διαδικασιών επείγουσας κλήσης για ασθενοφόρα. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στην εκπαίδευση επειγόντων περιστατικών από διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Reaction, Μάριος Σταύρου, μιλώντας στη «Σημερινή», τόνισε τη σημασία της δημιουργίας μιας τέτοιας σχολής στην Κύπρο, εφόσον η γνώση βασικών δεξιοτήτων μπορεί να σώσει ζωές. «Μαθαίνοντας απλές βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών είναι το μυστικό για να σώσεις ένα άλλο άτομο. Η εκπαίδευση γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, με πρακτική εξάσκηση σε τελευταίας τεχνολογίας εξομοιωτές. Το κυριότερο όμως που θα μάθουν όσοι συμμετέχουν στη σχολή είναι η σωστή αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων με ψυχραιμία. Η ψυχραιμία είναι το νούμερο ένα στην αντιμετώπιση ατυχημάτων και σε αυτό θα εκπαιδευτούν οι γονείς», δήλωσε ο κος Σταύρου.

Πλήρεις μέχρι και τον Οκτώβριο

Η ανταπόκριση του κοινού στην ανακοίνωση της δημιουργίας αυτής της Σχολής ήταν τεράστια. Όπως μας ανέφερε ο κος Σταύρου, οι θέσεις για τα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια έχουν συμπληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018. «Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη θετική ανταπόκριση από το κοινό. Tα τηλέφωνα δεν σταματούν να κτυπούν ποτέ, ακόμη και το βράδυ.

Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει από τις 23 Ιουνίου και θα γίνεται κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα για τρείς ώρες». Το αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες, εκτός από γονείς, υπάρχουν πολλές γιαγιάδες και παππούδες. «Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη συμμετοχή. Εκτός από γονείς, υπάρχουν αιτήσεις από δασκάλους και νηπιαγωγούς αλλά και πολλές γιαγιάδες, εφόσον πολλές από αυτές προσέχουν τα εγγόνια τους όταν τα παιδιά τους πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Reaction.

Στα σεμινάρια που ξεκινούν στη Λευκωσία μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 25 άτομα τη φορά, ενώ σύντομα οργανώνονται αντίστοιχες εκπαιδεύσεις σε Λεμεσό και Λάρνακα. Η διαδικασία συμμετοχής για όσους ενδιαφέρονται είναι απλή. Γράφοντας το ονοματεπώνυμό τους με το τηλέφωνο και την επαρχία διαμονής τους και αποστέλλοντας τα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο kpapadamou@reactioncyprus.com

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
Ρινορραγίας
Κτυπήματος στο κεφάλι
Εγκαύματος
Λιποθυμίας
Κοψίματος-αιμορραγίας
Πνιγμονής από ξένο σώμα
Ενημέρωσης διαδικασιών επείγουσας κλήσης για ασθενοφόρο