Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Συγκλονισμός για τον χαμό 10χρονου μαθητή

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:05 | Του Μάριου Αδάμου

ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΥΟ ΙΑΤΡΟΙ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΛΟΓΩ ΑΜΕΛΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

Βασανιστικά ερωτήματα σε μία Πολιτεία, που την αναγκαία στιγμή φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων, γεννά η ανείπωτη τραγωδία και ο αδόκητος χαμός του 10χρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή, τέως από το χωριό Κλαυδιά. Το άτυχο αγγελούδι το πρωί της Παρασκευής έπαιζε καλαθόσφαιρα μαζί με άλλους συμμαθητές του, στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, όπου, κάτω από συνθήκες που μέχρι χθες το μεσημέρι παρέμεναν αδιευκρίνιστες, έπεσε και κτύπησε στο κεφάλι.

Η διεύθυνση του σχολείου κάλεσε άμεσα την μητέρα του, η οποία τον μετέφερε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Εκεί το άτυχο παιδί, αφού έτυχε εξέτασης από δύο γιατρούς, απολύθηκε, για να επιστρέψει δύο, περίπου, ώρες αργότερα, να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις και διασωληνωμένο να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και κατέληξε κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Το μέγεθος της τραγωδίας είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων, με τη διεξαγωγή δύο διαφορετικών ερευνών από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας και τη σύλληψη των δύο ιατρών, που εξέτασαν τον άτυχο μαθητή, τα ξημερώματα του Σαββάτου και την παραπομπή τους ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την πενθήμερη κράτησή τους.

Πάντως, φως στα ακριβή αίτια θανάτου του 10χρονου αναμενόταν να ρίξει η νεκροτομή που θα διενεργούσαν οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Μάριος Ματσάκης, εκ μέρους της οικογένειας, και η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι την ώρα που η εφημερίδα οδηγείτο στο τυπογραφείο.

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες

Όπως λέχθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στο οποίο οδηγήθηκαν χθες το πρωί οι δύο ύποπτοι για υπόθεση πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και για απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις, ο 65χρονος Διευθυντής του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του ΓΝ Λάρνακας και ο 37χρονος Γενικός Ιατρός στο ΤΑΕΠ, στις 11.10 το πρωί της Παρασκευής, ο 10χρονος μεταφέρθηκε στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λάρνακας για εξέταση μετά από ατύχημα που είχε στο σχολείο κατά τη διάρκεια του μαθήματος γυμναστικής.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, το νεαρό αγόρι εξέτασε αρχικά ο Διευθυντής του ΤΑΕΠ και στη συνέχεια εξετάστηκε από τον 2ο ύποπτο, αλλά έγινε και εξέταση στο παιδί και ταυτόχρονα από τους δύο υπόπτους. Το παιδί υποβλήθηκε σε ακτινογραφική εξέταση κρανίου, έπειτα από κοινή απόφαση των δύο υπόπτων.

Η ακτινογραφία εξετάστηκε από τους δύο ύποπτους ιατρούς και, σύμφωνα με τους ίδιους, διαπίστωσαν ότι το παιδί δεν είχε κάταγμα και συνέχιζε να βρίσκεται σε άριστη κλινική κατάσταση και δόθηκαν γραπτές οδηγίες στη μητέρα για παρακολούθηση της υγείας του. Το παιδί έλαβε εξιτήριο. Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε, επίσης, ότι η ακτινογραφία εξετάστηκε από τους ίδιους τους ιατρούς και όχι από ακτινολόγο, παρόλο που κατά τον δεδομένο χρόνο βρισκόταν σε καθήκον στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

Η κατάληξη

Μετά το εξιτήριο, η μητέρα του άτυχου παιδιού το μετέφερε στο σπίτι κι αφότου αυτό παραπονέθηκε για πόνους στο κεφάλι, το διακόμισε εκ νέου στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λάρνακας, αναφέροντας στου γιατρούς ότι ο 10χρονος είχε πόνο στο κεφάλι και μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Το παιδί εξετάστηκε εκ νέου από τους ίδιους ιατρούς, οι οποία διαπίστωσαν ανισοκορία με μυδρίαση στην αριστερή πλευρά και μειωμένο επίπεδο στην κλίμακα Γλασκόβης.

Οι δύο γιατροί κάλεσαν αμέσως αναισθησιολόγους και χειρουργούς και ετοιμάστηκε παραπεμπτικό για επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Ακολούθως υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία κατέδειξε ότι υπήρχε επισκληρίδιο αιμάτωμα στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο στην πλευρά όπου ήταν ο τραυματισμός. Για τη γνωμάτευση αυτή, έλαβε γνώση και ο Διευθυντής του ΤΑΕΠ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το παιδί διασωληνώθηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο ΓΝ Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από νευροχειρουργό-παιδοχειρουργό. Το 10χρονο αγόρι απεβίωσε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, στις 4:55 το απόγευμα της Παρασκευής. Σημειώνεται πως, όπως λέχθηκε στο Δικαστήριο, ο ακτινολόγος που εξέτασε στη συνέχεια την ακτινογραφία που αρχικά έγινε στο παιδί, διαπίστωσε εμφανές κάταγμα κροταφικού οστού, κάτι που καταδεικνύει πως εάν εζητείτο έγκαιρα η γνωμοδότησή του, ίσως το άτυχο παιδί να ζούσε σήμερα.

Η αιτία θανάτου

Συμφώνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, «στον θάνατο του παιδιού συνέβαλε επισκληρίδιο αιμάτωμα που προκλήθηκε συνεπεία του τραυματισμού του, το οποίο δεν εντοπίστηκε και δεν αντιμετωπίστηκε κατάλληλα από τους δύο υπόπτους». Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στις 02.35 και 02.38 μετά τα μεσάνυχτα και, όταν τους επιστήθηκε η προσοχή τους στον Νόμο, ο 1ος ύποπτος απάντησε: «Δεν θέλω να πω τίποτε» και ο 2ος είπε: «Είναι απαράδεκτο». Αξίζει να αναφερθεί πως για την υπόθεση αναμένεται να ληφθούν 4 καταθέσεις από το σχολείο και το οικογενειακό περιβάλλον του 10χρονου και 18 καταθέσεις από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Λευκωσίας.

Σπαράζει η μάνα

Την ίδια ώρα, αμείλικτα είναι τα ερωτήματα της χαροκαμένης μάνας, Μαρίας Ανδρονίκου Γιωργαλλή, η οποία, σε δηλώσεις της έξω από το ΓΝ Λευκωσίας και κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, κατήγγειλε ολιγωρία κι ανευθυνότητα των γιατρών, που άφησαν το παιδί να φύγει ενώ υπήρχε πρόβλημα. Σύμφωνα με την ίδια, όταν παρέλαβε το παιδί της από το σχολείο, αυτό έδειχνε μια χαρά, «περπατούσε και μιλούσε».

Όπως εξήγησε, κατά την άφιξή τους στο ΓΝ Λάρνακας χρειάστηκε να περιμένουν κάποια λεπτά προτού τους δει κάποιος γιατρός. Ακολούθως, όπως ανέφερε, το παιδί της εξετάστηκε από γιατρό, σημειώνοντας ότι η εξέτασή του κράτησε γύρω στα 25 λεπτά περίπου. Σύμφωνα πάντα με την ίδια, όταν ρώτησε τον γιατρό εάν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία το παιδί της λόγω του τραύματος στο κεφάλι, αυτός της απάντησε αρνητικά, λέγοντάς της, όπως υποστήριξε, ότι «όποιος ππέσει τζιαι κτυπήσει θα κάμνουμεν αξονικό;». Ανέφερε, επίσης, ότι ο γιατρός τής είπε πως η ακτινογραφία είναι αρκετή.

Ακολούθως της είπε, ανέφερε, ότι παιδί της είναι μια χαρά και ότι μπορούσε να το πάρει σπίτι. «Έπρεπε να μείνει εκεί το μωρό να το κοιτάζουν κάθε δεκαπέντε λεπτά», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, όπως δήλωσε, έφυγαν από το νοσοκομείο και στις 11.43 πήρε τη Διευθύντρια του σχολείου τηλέφωνο για να την ενημερώσει ότι «είναι εντάξει το μωρό». Ωστόσο, είπε, όταν πήγαν σπίτι το παιδί ένιωθε ζαλάδες και παραπονιόταν για πόνο στο αφτί του και φώναζε «μάμα πονώ».

Τότε, συνέχισε η τραγική μητέρα, με τη βοήθεια μιας φίλη της μετέφεραν ξανά το παιδάκι στο Νοσοκομείο Λάρνακας, γύρω στη 1 το μεσημέρι. Ανέφερε, επίσης, ότι καθ'οδόν προς το νοσοκομείο, τους τηλεφώνησε για να υπάρχει κάποιος γιατρός στην είσοδο του νοσοκομείου για να παραλάβουν το παιδί της. Η μητέρα καταγγέλλει ότι οι γιατροί έκαναν πάνω από μια ώρα να κάνουν αξονικό στο παιδί της και να το διασωληνώσουν, παρά το ότι τους είπε ότι «είναι με δευτερόλεπτα που παίζουμε. Ξέρω. Μην αργείτε». Να σημειωθεί ότι η μητέρα είναι νοσηλεύτρια στο επάγγελμα.

Η ίδια υποστηρίζει ότι εάν έκαναν αξονικό στο παιδί κατά την πρώτη επίσκεψή τους στο νοσοκομείο, «δεν θα πέθαινε το μωρό μου». Είπε, επίσης, ότι κατά τη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με το ασθενοφόρο, το παιδί της έπαθε ανακοπή. «Έχασα τον γιο μου λόγω του συστήματος και της ακαταλληλότητας των γιατρών. Το παιδί μου έπρεπε να μείνει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον τρεις ώρες για να κάνει όλες τις εξετάσεις προτού πάρει εξιτήριο», είπε κλαίγοντας, για να καταλήξει: «Και τώρα δεν έχω γιο αλλά αυτοί (οι γιατροί) έχουν τις κυβερνητικές δουλειές τους».

Σε εξέλιξη έρευνες δύο Υπουργείων

Να σημειωθεί πως, από την πρώτη στιγμή, οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου και Κώστας Χαμπιαούρης, αντίστοιχα, έδωσαν ρητές οδηγίες για διεξαγωγή ερευνών σε σχέση με το περιστατικό, ενώ ο Υπουργός Παιδείας βρέθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ, ανέθεσε τη διεξαγωγή έρευνας στην ίδια τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, με εντολή τη διασφάλιση της πλήρους διερεύνησης και εξακρίβωσης τού τι ακριβώς συνέβη και ανάθεσης ευθυνών εκεί και όπου προκύπτουν, από όποια θέση κι αν υπηρετούν, ανεξαρτήτως βαθμού.

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, ο Κώστας Χαμπιαούρης διόρισε ανεξάρτητο ερευνώντα λειτουργό, ο οποίος θα διερευνήσει όλα τα γεγονότα από τη στιγμή που τραυματίστηκε το παιδί στο σχολείο μέχρι και την παραλαβή από τη μητέρα του και τη μεταφορά του στο ΓΝ Λάρνακας. Και οι δύο έρευνες αναμένεται πως θα ολοκληρωθούν και θα παραδοθούν στους αρμόδιους Υπουργούς εντός της εβδομάδας.