Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων ρίχνονται από αύριο 7.700

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 00:00 | Σημερινή

Στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων ρίχνονται από αύριο 7.700 μαθητές

Στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων ρίχνονται από αύριο γύρω στους 7.700 μαθητές, διεκδικώντας το «εισιτήριο» για είσοδό τους στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδος. Πρώτο μάθημα στο οποίο θα κληθούν να εξεταστούν οι μαθητές-υποψήφιοι φοιτητές θα είναι αυτό των Νέων Ελληνικών, στο οποίο αναμένεται πως θα παρακαθίσουν όλοι οι υποψήφιοι. Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε πως τα πάντα είναι έτοιμα για ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι οποίες, όπως είπε, θα ολοκληρωθούν στις 8 Ιουνίου και τα αποτελέσματά τους θα γνωστοποιηθούν μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

«Είναι όλα έτοιμα. Η Υπηρεσία Εξετάσεων διεκπεραίωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αρχίσουν οι εξετάσεις. Τα σχολεία, οι επιτηρητές, οι υπεύθυνοι των εξεταστικών κέντρων, έχουν ενημερωθεί όλοι με σεμινάρια. Έχουν σταλεί όλα τα δελτία υποψηφίων. Έχει προετοιμαστεί το Κέντρο Θεματοθέτησης και το Κέντρο Βαθμολόγησης. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αύριο», σημείωσε. Ως προς τους κλάδους για τους οποίους επέδειξαν ενδιαφέρον οι μαθητές, η κ. Κωνσταντινίδου είπε πως ο σχετικός κατάλογος θα ανακοινωθεί σύντομα. Σημειώνεται πως αύριο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης αναμένεται να επισκεφθεί κάποιο εξεταστικό κέντρο στη Λευκωσία.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2018, στο οποίο δεν παρουσιάζονται τα μαθήματα που εξετάζονται μόνο για απόλυση, πρώτο μάθημα στο οποίο θα παρακαθίσουν οι υποψήφιοι, στις 14 Μαΐου, θα είναι τα Νέα Ελληνικά και ακολουθούν στις 15 Μαΐου το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, στις 16 Μαΐου το μάθημα των Ισπανικών και της Φυσικής 4ωρο Τεχνικών Σχολών, στις 17 Μαΐου το μάθημα της Λογιστικής και των Μαθηματικών 2ωρο Τ.Σ. (Πρακτική Κατεύθυνση), στις 18 Μαΐου το μάθημα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών 4ωρο Τ.Σ. (Π.Κ.), στις 21 Μαΐου το μάθημα των Μαθηματικών Κ.Κ. και της Τεχνολογίας & Εργαστήρια Μηχανολογικού Εξοπλισμού Ξενοδοχείων Τ.Σ. (Π.Κ.) ΙΙ, στις 22 Μαΐου το μάθημα του Σχεδίου Ειδικότητας Τ.Σ. (Θεωρητική Κατεύθυνση) και του Σχεδίου Γραφικών Τεχνών Τ.Σ..

Επιπρόσθετα, στις 23 Μαΐου οι υποψήφιοι θα παρακαθίσουν στο μάθημα των Αγγλικών και τις Εικαστικές Εφαρμογές, στις 24 Μαΐου θα παρακαθίσουν στο μάθημα της Τεχνολογίας Τ.Σ. (Π.Κ.) Ι και των Γερμανικών, στις 25 Μαΐου θα παρακαθίσουν στο μάθημα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης, στις 28 Μαΐου, λόγω της δημόσιας αργίας του Αγίου Πνεύματος, δεν θα διεξαχθεί οποιαδήποτε εξέταση, στις 29 Μαΐου οι υποψήφιοι θα παρακαθίσουν στα μαθήματα της Βιολογίας, των Λατινικών και του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου Τ.Σ. (Θ.Κ.), στις 30 Μαΐου οι υποψήφιοι θα παρακαθίσουν στα μαθήματα της Τεχνολογίας Τ.Σ. (Π.Κ.)ΙΙ, των Γραφικών Τεχνών και των Τουρκικών, στις 31 Μαΐου θα παρακαθίσουν στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας και το Ελεύθερο-Προοπτικό Σχέδιο.

Επίσης, την 1η Ιουνίου οι υποψήφιοι θα παρακαθίσουν στα μαθήματα της Χημείας και των Μαθηματικών 4ωρο Τ.Σ. (Θ.Κ.), στις 4 Ιουνίου θα παρακαθίσουν στα μαθήματα της Πληροφορικής, των Αρχαίων Ελληνικών και της Τεχνολογίας Τ.Σ. (Θ.Κ.)Ι, στις 5 Ιουνίου θα παρακαθίσουν στα μαθήματα των Ρωσικών, του Σχεδίου Ειδικότητας Τ.Σ. (Π.Κ.), της Τεχνολογίας Τ.Σ. (Π.Κ.) ΙΙ και σε Πρακτική Δοκιμασία, στις 6 Ιουνίου θα παρακαθίσουν στα μαθήματα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, της Αρμονίας-Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου και σε Πρακτική Δοκιμασία, στις 7 Ιουνίου θα παρακαθίσουν στα μαθήματα των Αγγλικών 4ωρο Τ.Σ., των Ιταλικών και σε Πρακτική Δοκιμασία, στις 8 Ιουνίου, τελευταία ημέρα των εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα παρακαθίσουν στα μαθήματα της Τεχνολογίας Τ.Σ. (Θ.Κ.)ΙΙ, του Αρχιτεκτονικού-Τεχνικού Σχεδίου και των Γαλλικών.

Καλή επιτυχία από γονείς

Σε σχέση με την αυριανή πρεμιέρα των Παγκύπριων Εξετάσεων, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Ακόμα μία σχολική χρονιά έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της. Οι τελικές εξετάσεις βρίσκονται προ των πυλών. Την ερχόμενη (αύριο) Δευτέρα, 14 Μαΐου, ξεκινά για τους τελειόφοιτους Λυκείων & Τεχνικών Σχολών η μάχη των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Ευχόμαστε σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές κάθε επιτυχία στις εξετάσεις τους και ευόδωση των στόχων και επιδιώξεών τους.

»Οι Παγκύπριες Εξετάσεις είναι το "νήμα" μίας διαδρομής που κράτησε μία ολόκληρη σχολική χρονιά. Αλλά πρέπει να τις βλέπετε σαν μία δοκιμασία από τις πολλές που θα αντιμετωπίσετε στη ζωή σας. Είναι ο δρόμος για μία Ιθάκη από τις πολλές που θα θελήσετε να φτάσετε. Με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και θετική σκέψη να ξεκινήσετε τον δύσκολο αυτόν αγώνα. Δώστε όλη σας την ενέργεια για να πετύχετε αυτό που ονειρεύεστε. Κανένα βουνό δεν κατακτήθηκε εύκολα, κανένα "νήμα" δεν κόπηκε χωρίς ιδρώτα.

»Πιστεύουμε σε σας, πιστεύουμε στη δύναμή σας. Ως Οργανωμένοι Γονείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες των μαθητών που αγωνιούν μαζί με τα παιδιά τους. Ευχαριστούμε επίσης τους εκπαιδευτικούς που έδωσαν τον δικό τους αγώνα για τη σωστή προετοιμασία των παιδιών. Καλή επιτυχία σε όλους», καταλήγει.