Σημερινή

Σάββατο, 19/01/2019
RSS

Αμμόχωστος: Ο χρόνος τελειώνει

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:04 | Του Μαρίνου Παυλικά

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΑΡΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Ο Λοΐζος Αυξεντίου περιγράφει στη «Σ» τον προσωπικό του αγώνα στην προσπάθεια εγγραφής του θέματος ενώπιον του ΕΚ και διεκδίκησης του δικαίου αιτήματος των Αμμοχωστιανών για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της


Με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες Αμμοχωστιανοί μετέβησαν την περασμένη Τρίτη στη μαρτυρική πόλη τους για να υποδεχθούν τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει. Ξένοι στο ίδιο τους το σπίτι, που επί σαράντα τέσσερα χρόνια παραμένει βουβό και ερειπωμένο. «Αμμόχωστος νυν και αεί παρελαύνει ζωντανή», έγραφε το πανό που κρατούσαν στα χέρια οι Αμμοχωστιανοί. Μερικές δεκάδες μέτρα πίσω τους το ερειπωμένο ξενοδοχείο «Σαλαμίνια», συνώνυμο της φρικαλεότητας της τουρκικής εισβολής του 1974.

Λίγα μέτρα δίπλα τους ομάδα Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ανέμιζαν σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και των Γκρίζων Λύκων. Αυτές τις εικόνες αντίκρισαν οι ξένοι ευρωβουλευτές κατά τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μετά το 2007. Εικόνες εισβολής, κατοχής, εποικισμού και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Χώμα που περπάτησα…»

Τα εννέα μέλη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέβησαν στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στην Αμμόχωστο. Το κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαρτιζόταν από τους ευρωβουλευτές Cecilia Wikstrom (Σουηδία), Πρόεδρο Επιτροπής - επικεφαλής κλιμακίου, Alberto Cirio (Ιταλία), μέλος, Rosa Estares Ferragut (Ισπανία), μέλος, Σοφία Σακοράφα (Ελλάδα), μέλος, Igor Soltes (Σλοβενία), μέλος, Teresa Jimenez-Becerril (Ισπανία), μέλος, Δημήτρη Παπαδάκη (Κύπρος), αν. μέλος, και Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος), μέλος.

Οι τρεις τελευταίοι ευρωβουλευτές συμμετείχαν αυτεπάγγελτα. Το «παρών» τους έδωσαν, επίσης, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Νεοκλής Συλικιώτης, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός καθώς και Κύπριοι βουλευτές. Μετά την άφιξή τους οι ευρωβουλευτές περιδιάβηκαν την παραλία «Γλώσσα». Μια παραλία «σημαιοστολισμένη» με σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. Πλήθος Τούρκων έστησαν έναν στενό κλοιό γύρω από την αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Τουρκίας και της διχοτόμησης και σχηματίζοντας το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Μαζί τους, όμως, και πλήθος Αμμοχωστιανών που φώναζαν συνθήματα όπως «ειρήνη», «peace» και «bars».

Έπειτα, περπατώντας επάνω στη χρυσή αμμουδιά του Βαρωσιού, εκεί όπου έκαναν τις πρώτες τους βουτιές και πέρασαν τις μέρες του καλοκαιριού των ξέγνοιαστων παιδικών τους χρόνων, σαν ξένοι πια, αυθόρμητα ξεκίνησαν να τραγουδούν «Χώμα που περπάτησα, γη που νοσταλγώ, χώμα που μ’ ανάστησες, Αμμόχωστος». Εικόνες που δύσκολα μπορεί να περιγράψει αλλά και να ξεχάσει κανείς.

Στη συνέχεια, η ειρηνική πορεία των ευρωβουλευτών ανακόπηκε από τις «δυνάμεις ασφαλείας» του ψευδοκράτους, οι οποίες δημιουργώντας μιαν ανθρώπινη αλυσίδα απαγόρευσαν στο πλήθος και στους κατοίκους της πόλης την είσοδο στη «στρατιωτική περιοχή», όπως την αποκάλεσαν. Απαγόρευσαν, με λίγα λόγια, στους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού λαού και στους αυτόχθονες της πόλης την είσοδο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο άνθρωπος από τον οποίον ξεκίνησαν όλα

Λίγη ώρα πριν από την άφιξή τους, τα μέλη της αποστολής μετέβησαν στο σπίτι του Λοΐζου Αυξεντίου στην οδό Δημοφώντος 37, το οποίο βρίσκεται σήμερα εντός της αποκλεισμένης περιοχής. Μαζί τους και ο ίδιος ο Αυξεντίου, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που το 2004 κατέθεσε την αναφορά στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο Λοΐζος Αυξεντίου περιέγραψε στη «Σ» τον προσωπικό του αγώνα για την προσπάθεια εγγραφής του θέματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για την διεκδίκηση του δικαίου αιτήματος των Αμμοχωστιανών. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το 2004, με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε προσπάθεια διερεύνησης τρόπων με τους οποίους ως ενεργοί πολίτες θα μπορούσαν οι Αμμοχωστιανοί να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσέφερε η ένταξη στην Ε.Ε. για επίλυση του θέματος της Αμμοχώστου και γενικότερα για προβολή και επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ως ομάδα πολιτών που είχαν υποστεί την εκδίωξη από την πόλη τους και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Το 2004 συντάχθηκε το κείμενο της αναφοράς και ομάδα είκοσι τεσσάρων Αμμοχωστιανών μετέβησαν τον Ιούλιο με δική τους πρωτοβουλία στο Στρασβούργο κατά την πρώτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά την πραγματοποίηση ειρηνικής διαδήλωσης, μικρή ομάδα της αντιπροσωπίας εισήλθε εντός του Κοινοβουλίου και επέδωσε στον τότε Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπορέλ, την αναφορά για την Αμμόχωστο.

Η συνέχεια

Πέρασε ένας σχεδόν χρόνος για να γίνει αποδεκτή η αναφορά, μέχρι τον Μάρτιο του 2005, και έπειτα, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, έγινε η πρώτη παρουσίαση στην οποία τέθηκε το θέμα για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ως πρώτο βήμα για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Ακολούθως το 2006 έγινε συζήτηση και πάλι στην Ολομέλεια και τον Ιούνιο του 2007 η δεύτερη παρουσίαση με κατάληξη την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών τον Νοέμβριο του 2007, αποτελούμενη από δύο ευρωβουλευτές από την Πολωνία - Marcin Libicki επικεφαλής και πρόεδρος της Επιτροπής και Lidia Geringer de Oedenberg, και δύο από την Ισπανία - Carlos Iturgaiz Angulo και Willy Meyer Pleite. Ακολούθως το 2008 υιοθετήθηκε η πρώτη έκθεση, με επιστέγασμα των προσπαθειών τη Διακήρυξη του Ευρωκοινοβουλίου, ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2012, που μεταξύ άλλων καλεί την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σύλληψη

Μελανό σημείο στην πορεία αυτή των προσπαθειών η σύλληψη του ίδιου του Λοΐζου Αυξεντίου και του πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση τον Μάρτιο του 2011. Μαζί τους συνελήφθησαν ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάροσλαβ Βαλέσα, γιος του πρώην ηγέτη της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και ο επίσης Πολωνός ευρωβουλευτής Αρτούρ Ζασάστα, οι οποίοι μαζί με την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους επιχείρησαν να επισκεφθούν εκκλησίες στην Αμμόχωστο και στην Καρπασία, για να διαπιστώσουν την κατάσταση των κατεχόμενων εκκλησιών αλλά και της Αμμοχώστου παράλληλα.

Συνελήφθησαν επίσης η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και ο πατέρας Σάββας, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς καθώς και μία υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλοι τους επιχείρησαν να εισέλθουν στην περιοχή της Αγίας Ζώνης στην αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου, σε μια προσπάθειά τους να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Το αληθινό τους πρόσωπο, όμως, το έδειξαν οι κατοχικές αρχές και την περασμένη Τρίτη, όταν συνέλαβαν οκτώ Ελληνοκυπρίους και μία Βρετανίδα με την πρόφαση της λήψης φωτογραφιών στην παραλία «Γλώσσα» της Αμμοχώστου. Αφού οι ψευδοαστυνομικοί έλεγξαν τα κινητά τους, όλοι αφέθησαν ελεύθεροι μετά από περίοδο δεκαπέντε λεπτών.

Καθοριστικής σημασίας ο χρόνος

Η ελπίδα του Λοΐζου Αυξεντίου για την επιστροφή στην Αμμόχωστο εξαρτάται απόλυτα, κατά τον ίδιο, από το θέμα του χρόνου. Ο χρόνος, όπως αναφέρει, είναι καθοριστικός παράγοντας στο θέμα της Αμμοχώστου. Τη διαπίστωση έκανε και η ίδια η Σουηδή Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, Cecilia Wikstrom, όταν ανέφερε πως ο χρόνος λειτουργεί ενάντια στο θέμα της Αμμοχώστου, καθώς γενιές φεύγουν και το θέμα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ευσεβοποθισμό των νεότερων γενιών. Ο Λοΐζος Αυξεντίου έθεσε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου και ένα δεύτερο παράγοντα στο θέμα «χρόνος»:

Τον απολεσθέντα και δυσαναπλήρωτο επί σαράντα τέσσερα χρόνια χρόνο που παρήλθε για τις γενιές που ξεριζώθηκαν από την πόλη του Ευαγόρα. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει, ο αγώνας αφορά όλους αποκλειστικά τους Βαρωσιώτες. Το ίδιο ανέφερε και η Σουηδή φιλέλληνας, Cecilia Wikstrom, κατά τη διάσκεψη Τύπου με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου το απόγευμα της Τρίτης: «Υψώστε τη φωνή σας κι εμείς θα σας ακούσουμε, εμείς θα γίνουμε η δική σας φωνή», είπε πριν ολοκληρώσει την ομιλία της, ενώ συμπλήρωσε σε άπταιστα ελληνικά: «Πιστεύω ότι μια μέρα θα πάμε στην Αμμόχωστο».

Σημαντική η επίσκεψη

Με τη σειρά τους οι Κύπριοι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν σημαντική την επίσκεψη. Ο Τάκης Χατζηγεωργίου, ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτήν και μέλος της Επιτροπής Αναφορών, σημείωσε τη σημασία της επίσκεψης λέγοντας ότι απ' εδώ και πέρα θα πρέπει να αναζητήσουμε την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στάθηκε, επίσης, και στο θέμα της εγκληματικότητας στο νησί μας, αναφέροντας πως για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανατρέψει το σημαντικό πρόβλημα του Κυπριακού θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσει θεσμούς εντός του ίδιου του κράτους.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι απ' εδώ και πέρα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεκινήσει η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικεί την επιστροφή της Αμμοχώστου βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Νεοκλής Συλικιώτης στάθηκε στην παρουσία μεγάλου αριθμού Τουρκοκυπρίων και εκπροσώπων τουρκοκυπριακών κομμάτων, οι οποίοι συμμετείχαν στην επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών με στόχο να διατρανώσουν και αυτοί τη φωνή τους ότι το αίτημα επιστροφής της Αμμοχώστου αφορά και τις δύο κοινότητες.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου υπογράμμισε μέσω ανακοίνωσής του τις προσπάθειες που θα γίνουν από πλευράς της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών, με δική της πρωτοβουλία, για να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια έκθεση για την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας της πατρίδας μας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί φέτος είναι η σημαδιακή χρονιά που καθορίστηκε για την Ε.Ε. το 2018 ως έτος πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής και Αν. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να γνωστοποιηθούν οι βιαιότητες, οι βιαιοπραγίες, αλλά και η σύληση των χριστιανικών και ελληνικών μνημείων της πατρίδας μας στα κατεχόμενα και η ασέβεια που αποδείχθηκε από την ίδια την Τουρκία.

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με τον πρωτοστάτη των αγώνων και των προσπαθειών για την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών στην ερειπωμένη πόλη των Βαρωσίων, Λοΐζο Αυξεντίου, ο αγώνας είναι αδιάκοπος, σκληρός, διπλωματικά ευαίσθητος και δίνεται περισσότερο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Επιβεβαιώνει πως, έστω κι αν οι δύο του γονείς «έφυγαν» με τον πόνο της προσφυγιάς και τον πόθο της επιστροφής, ο ίδιος έχει υποσχεθεί στον εαυτό του να συνεχίσει τον αγώνα και έχει μεταφέρει στα παιδιά του τα διδάγματα για τον τρόπο και την πορεία των αγώνων στο εξωτερικό. Τον αγώνα για επιστροφή της Βασιλεύουσας στους νόμιμους κατοίκους της, τον αγώνα για την επιστροφή στη χρυσή αμμουδιά της παραλίας της Αμμοχώστου.