Σημερινή

Σάββατο, 19/01/2019
RSS

Εισπνέουμε θάνατο στην Κύπρο λόγω μολυσμένου αέρα

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:03 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ο.Υ.

Εννέα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως αναπνέουν μολυσμένο αέρα, ενώ επτά εκατομμύρια κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Συγκλονιστικό! Πέραν του 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέουν μολυσμένο αέρα, την ώρα που επτά εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα στοιχεία έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ, «η μόλυνση του αέρα μάς απειλεί όλους, αλλά πιο πολύ τους πιο φτωχούς και πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι -κυρίως γυναίκες και παιδιά- αναπνέουν καθημερινά φονικές αναθυμιάσεις από φούρνους και ρυπογόνα καύσιμα μέσα στο σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι μετρήσεις

Τα συμπεράσματα του ΠΟΥ στηρίζονται σε αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα, που έγινε σε περισσότερες από 4.300 πόλεις σε 108 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως συνεπεία της έκθεσής τους σε λεπτά σωματίδια, τα οποία διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος των πνευμόνων.

«Η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι η μόνη πηγή μόλυνσης του αέρα. Οι αμμοθύελλες, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ερήμους, επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του αέρα», τονίζει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των θανάτων οφείλονται στη μόλυνση του αέρα και σημειώνονται σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, κυρίως στην Ασία και την Αφρική. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι περιοχές στις οποίες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιο αυξημένη βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η κατάσταση στην Κύπρο

Σε σχέση με τη χώρα μας και τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ανέφερε πως το 30% προέρχονται από τις ερήμους των γειτονικών χωρών, το 5% είναι θαλάσσιο άλας από τη θάλασσα που μας περιβάλλει και το υπόλοιπο 65% το παράγουμε εμείς στην Κύπρο μέσω των διαφόρων δραστηριοτήτων μας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, πέρα από τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα χημικά συστατικά στον αέρα που αναπνέουμε από τη ρύπανση των πολλών αυτοκινήτων, την καύση για παραγωγή ηλεκτρισμού, τις θερμάνσεις και τα τζάκια από τα κτήρια, καθώς και από τις γεωργικές δραστηριότητες.

Μάλιστα, στον πίνακα της ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2015 και συγκεκριμένα στη σελίδα 44 γίνεται αναφορά στους πρόωρους θανάτους στην Κύπρο, που αριθμούν 790. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η Ε.Ε., στην οποία κράτη-μέλη έχουν μεγαλουπόλεις και βαριές βιομηχανίες, αποφάσισε μέσα από τη δράση της γνωστή ως «Καθαρότερος αέρας για την Ευρώπη» να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

«Στην Κύπρο αναλάβαμε την υποχρέωση να μετρούμε την ποιότητα του αέρα σε μια οικιστική περιοχή και μια περιοχή υψηλής κυκλοφορίας σε κάθε πόλη. Δυστυχώς, τα ετήσια στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνουν περίπου 600 με 800 πρόωρους θανάτους στην Κύπρο από τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον», επισήμανε, υποδεικνύοντας πως για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα σε επίπεδο πόλης θα πρέπει να έχουμε καλές δημόσιες συγκοινωνίες και να προωθηθεί το περπάτημα και η ποδηλασία. «Το αυξημένο πράσινο αλλά και η θερμομόνωση των κτηρίων θα βοηθήσουν επίσης πολύ», συνέχισε.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως κι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να συμβάλουμε με κάποιους τρόπους στη μείωση του μολυσμένου αέρα. «Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα για την υγεία, αφού είναι τόσο μικρά, που αν μπουν χίλια τέτοια στη σειρά θα κάνουν μια γραμμή του ενός χιλιοστού. Αυτό σημαίνει ότι είναι και πολύ ελαφριά και σηκώνονται εύκολα, ακόμη και με την κίνηση του αέρα όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο. Συνεπώς, για καλή ποιότητα του εσωτερικού αέρα στο σπίτι μας θα πρέπει:

* Να βεβαιωνόμαστε ότι το σπίτι αερίζεται καθημερινά.

* Να καθαρίζουμε τακτικά με βρεγμένο ρούχο όλες τις οριζόντιες επιφάνειες όπως ράφια, το πάνω μέρος των πόρτων, κλιματιστικών, φωτιστικών κ.λπ.

* Να μην έχουμε χαλιά.

* Έπιπλα και τοίχοι να είναι βαμμένοι με οικολογικές μπογιές για να μην υπάρχουν οσμές.

* Αποφεύγουμε τα πλαστικά έπιπλα όπως καρέκλες, τραπέζια, κ.λπ, μέσα σε κλειστούς χώρους.

* Χρησιμοποιούμε οικολογικά καθαριστικά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι.

* Βάζουμε γλάστρες με διάφορα φυτά που βοηθούν στη βελτίωση του αέρα, όπως τον Μανώλη, τις Πέννες και την Αρέκα.

* Όσοι νιώθουν έντονη την ενόχληση από την κακή ποιότητα του αέρα μπορούν να αγοράσουν μηχανήματα που καθαρίζουν τον αέρα με φίλτρο που αφαιρεί τη σκόνη και φίλτρο ενεργού άνθρακα για αφαίρεση των χημικών», υπογράμμισε.

Οι μετρήσεις του ΤΕΕ

Αναφορικά με την ποιότητα του αέρα, ο Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Χρύσανθος Σαββίδης δήλωσε στην εφημερίδα μας πως στην ατμόσφαιρα υπάρχουν διαρκώς αιωρούμενα σωματίδια, που δεν είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό, λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους.

«Σε περίπτωση όμως καταιγίδων σκόνης, που κατά καιρούς επηρεάζει την Κύπρο, μπορεί να είναι ορατά λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης (ποσότητάς) τους. Για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θεσπίσει την Οδηγία 2008/50/ΕΚ, που περιλαμβάνει την οριοθέτηση επιτρεπόμενων τιμών συγκεντρώσεων των ρύπων (ωριαία/ ημερήσια/ ετήσια συχνότητα) καθώς και την άμεση ενημέρωση του κοινού σε περιπτώσεις αυξημένης συγκέντρωσής τους. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρείται υπέρβαση της οριακής τιμής συγκέντρωσης των ρύπων, τότε η ποιότητα του αέρα κρίνεται ως επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον», συνέχισε, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί σε μεγάλη συχνότητα καταιγίδες σκόνης που υπερβαίνουν την ημερήσια οριακή τιμή συγκέντρωσης των Αιωρούμενων Σωματιδίων με βάση τη σχετική νομοθεσία, που είναι τα 50μg/m3.

«Η Κύπρος, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (Μάλτα, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά.), από γεωγραφικής άποψης, βρίσκονται σε καίριο σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο αφού περιβάλλονται από χώρες με έντονη δραστηριότητα στις καταιγίδες σκόνης και στη μεταφορά τους. Επομένως, η γειτνίαση της Κύπρου με τις άνυδρες και μερικώς άνυδρες περιοχές της Βορείου Αφρικής (έρημοι Σαχάρα και Σαχέλ) και της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Συρία, Ιράκ) επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων (σκόνης)», εξήγησε περαιτέρω, καλώντας το κοινό να επισκέπτεται τον ιστότοπο www.airquality.dli.mlsi.gov.cy για να ενημερώνεται για τα επίπεδα σκόνης στην χώρα μας.

Άγνωστα τα συστατικά τους

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σκόνης στην ανθρώπινη υγεία εκφράζει και η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας, Χάρης Αρμεύτης, ανέφερε πως σε σχέση με τη σκόνη που μας έρχεται κυρίως από την Αφρική, Ιορδανία και Αίγυπτο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τα συστατικά της.

«Υπάρχουν πολλά συστατικά που δεν μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε και μπορεί να είναι τοξικά για την υγεία μας. Η εισπνοή των μικρών σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό και καρδιακό σύστημα όπως Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλες παθήσεις», σημείωσε, τονίζοντας πως καλό θα ήταν το γενικό κοινό να αποφεύγει την έκθεση στη σκόνη τις περιόδους που έχει αυξημένα επίπεδα. Συνέστησε επίσης προστατευτικά μέτρα και αποφυγή άσκησης σε αίθριους χώρους.