Σημερινή

Σάββατο, 19/01/2019
RSS

Αναβαθμίζεται το Λιμανάκι Κάτω Πάφου

| Εκτύπωση | 13 Μάιος 2018, 18:01 | Του Μάριου Ιγνατίου

ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ

ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ, ΣΥΝ ΑΚΟΜΗ 30 ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΛΩΤΗΣ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ (ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ), ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΝΑ «ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ»

Οι παρεμβάσεις της Αρχής Λιμένων, η οποία έχει τη δικαιοδοσία για την περιοχή, είναι καθ'όλα νομότυπες και αφού έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες επιστημονικές μελέτες


Το Λιμανάκι της Πάφου είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο νησί μας, τόσο για ξένους όσο και για τους Κύπριους επισκέπτες. Πρόκειται για ένα από τα αρχαία λιμάνια της Κύπρου, με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο να εφάπτεται, να «εισχωρεί» κατ’ ακρίβειαν, στο ίδιο το λιμάνι. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο και σε μικρή σχετικά απόσταση βρίσκεται ο Φάρος της Πάφου, το Αρχαίο Ωδείο αλλά και το ευρύτερο Αρχαιολογικό Πάρκο, το οποίο, δικαίως, βρίσκεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σε μια περιδιάβαση στο λιμανάκι κατά μήκος του κυματοθραύστη μετά το ιστορικό Κάστρο, μπορεί εύκολα ο επισκέπτης να «ψηλαφίσει» τα απομεινάρια του αρχαίου κυματοθραύστη. Ο χώρος του λιμανιού είναι ο ίδιος χώρος, όπου ο βασιλιάς Νικοκλής έκτισε τα πρώτα λιμενικά έργα λίγο μετά τον θάνατο τού Μεγάλου Αλεξάνδρου και το λιμάνι ο χώρος απ' όπου ο Απόστολος Παύλος απέπλευσε, συνεχίζοντας την περιοδεία του για εξάπλωση του Χριστιανισμού.

Από τον Νικοκλή, λοιπόν, στον Πτολεμαίο και από τον Απόστολο Παύλο στο σήμερα, η περιοχή του λιμανιού εδραιώθηκε ως ένας από τους πιο γραφικούς χώρους στην Κύπρο.

Το σήμερα

Σήμερα, μετά το πέρας τόσων ιστορικών γεγονότων και τόσων χρόνων στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου, επιχειρείται μια αναβάθμιση και ένα μικρό λίφτινγκ. Όχι επί της ουσίας, γιατί δεν θα μπορούσε άλλωστε, αλλά επεκτείνεται και μεγαλώνει αποκτώντας νέους χώρους ελλιμενισμού. Μια προέκταση πενήντα μέτρων στον χερσαίο χώρο προς τη θάλασσα που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσε να δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους φορείς της Επαρχίας, αφού ως γνωστόν κανείς στην πόλη του Κινύρα δεν επιδέχεται αλλαγές που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν ή να πλήξουν στο ελάχιστο τον γραφικό χαρακτήρα της περιοχής.

Με σεβασμό στο περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη

Οι παρεμβάσεις της Αρχής Λιμένων, η οποία έχει τη δικαιοδοσία για την περιοχή, είναι καθ'όλα νομότυπες και αφού έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες επιστημονικές μελέτες, εξηγεί μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Παναγιώτης Αγαθοκλέους, Διευθυντής του Λιμανιού Λεμεσού, στον οποίο βρίσκεται και η ευθύνη για τα λιμάνια της Πάφου. Η Αρχή Λιμένων, ανέφερε ο κ. Αγαθοκλέους, βρίσκεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης της περιοχής του Λιμανιού της κάτω Πάφου, που δεν αφορά μόνο τα έργα αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες σκαφών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα αύξησε τον αριθμό του προσωπικού της Αρχής για να μπορεί να καλύπτει και να διεκπεραιώνει τις ανάγκες που προκύπτουν. Να σημειωθεί ότι το Λιμανάκι Κάτω Πάφου είναι ένα από τα τρία λιμάνια μεικτής χρήσης της Κύπρου, στα οποία τη δικαιοδοσία έχει η Αρχή Λιμένων. Ανοικτά λιμάνια, όπως της Πάφου, του Λατσιού και το Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, τα οποία δύνανται να φιλοξενούν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ακτοπλοϊκά σκάφη καθώς και ψαρόβαρκες. Συνολικά αυτήν τη στιγμή ελλιμενίζονται 50 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, 70 ιδιωτικά για αναψυχή, καθώς και 20 επαγγελματικά για ακτοπλοϊκές γραμμές.

Είναι και θέμα ασφάλειας η επέκταση

Σήμερα στο Λιμανάκι τα σκάφη βρίσκονται λίγο-πολύ στριμωγμένα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γίναμε μάρτυρες, τα τελευταία χρόνια, καταστροφών από φυσικά φαινόμενα ένεκα και του κακού δεσίματος κάποιων σκαφών. Σήμερα, οι αυξημένες ανάγκες ελλιμενισμού δημιούργησαν αναγκαστικά τις συνθήκες ώστε η Αρχή Λιμένων να προχωρήσει στην επέκταση του λιμανιού για να μπορέσει να καλύψει, έστω στο ελάχιστο, τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ήδη είναι σε όλους γνωστό στην περιοχή ότι 3-4 σκάφη δεν δένουν με ασφάλεια, κάτι που επιβεβαιώνει και ο κ. Αγαθοκλέους, και που με την επέκταση αναμένεται να διευθετηθεί. Επίσης οι επιπλέον χώροι που θα δημιουργηθούν, συν ακόμη 30 που θα προκύψουν από την εγκατάσταση μιας πλωτής αποβάθρας η οποία θα τοποθετηθεί εντός της λεκάνης του Λιμανιού (έχει εγκριθεί σχετικό κονδύλι στους Προϋπολογισμούς), θα δώσουν τη δυνατότητα σε αρκετά από τα σκάφη να «αναπνεύσουν», αφού σήμερα είναι λίγο στενάχωρα τοποθετημένα στα σημεία όπου βρίσκονται. Τα έργα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αγαθοκλέους, αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του έτους, αφού προηγηθούν οι σχετικές προκηρύξεις και οι διαγωνισμοί από το κράτος.

Τι γίνεται με τα κρουαζιερόπλοια

Εκείνο που πολλοί σήμερα δεν γνωρίζουν ή καλύτερα αγνοούν είναι ότι αγκυροβόλιο υπάρχει στην Πάφο. Υπάρχει δηλαδή ο χώρος στον οποίο τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια μπορούν να ρίξουν άγκυρα. Εκείνο που δεν υπάρχει, και η Αρχή Λιμένων θα ήθελε να δημιουργήσει, είναι κρηπίδωμα, τύπου πασαρέλα, όπως είναι η ναυτική ορολογία, σύμφωνα με τον κ. Αγαθοκλέους, που θα επιτρέπει στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να προσεγγίζουν με τα πόδια τη στεριά και όχι με σκάφη.

Τα σημερινά δεδομένα δημιουργούν, όπως όλοι καταλαβαίνουν, αστάθμητες εξωτερικές συνθήκες, κυρίως λόγω καιρού, αέρα και θαλασσοταραχής, για να υπάρχει απρόσκοπτη επισκεψιμότητα από κρουαζιερόπλοια, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στην περιοχή της νοτιοδυτικής Μεσογείου. Η προαναφερθείσα πασαρέλα, λοιπόν, θα ξεκινάει από το σημείο όπου είναι ο σημερινός Μόλος της Πάφου και θα εκτείνεται προς τη θάλασσα σε μήκος 800-1000 μέτρων.

Το εγχείρημα αυτό προς το παρόν κρίθηκε μη βιώσιμο, στο οποίο οι τοπικοί φορείς, ΕΒΕ, ΕΤΑΠ, Δήμος Πάφου και ΠΑΣΥΞΕ πασχίζουν να βρουν λύση, μη αποκλειομένης και της δημιουργίας του έργου από ιδιωτικά κεφάλαια, γεγονός που θα χαιρέτιζε η Αρχή Λιμένων. Μπορεί η συγκεκριμένη μελέτη να κρίθηκε μη βιώσιμη, σχολίασε ο κ. Αγαθοκλέους, αλλά η Αρχή Λιμένων ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδέα, αφού μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στο μέλλον για την Πάφο.

Πέρασαν ήδη τριάντα χρόνια

Το 1989 άρχισε η υλοποίηση ενός προγράμματος γενικής ανάπτυξης του Λιμανιού της Πάφου, που περιελάμβανε την κατασκευή νέου κρηπιδώματος 100 μ., την ενδυνάμωση και ανακατασκευή του κυματοθραύστη και την αναμόρφωση ολόκληρου του μετώπου στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού. Ο κυματοθραύστης, εκτός από την προστασία που προσφέρει στον λιμενικό χώρο, ήταν μια αναγκαιότητα για την προστασία του αρχαίου Κάστρου. Παράλληλα, κατέστη δυνατόν να κατεδαφιστεί ο υφιστάμενος τοίχος, ώστε να δημιουργηθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να αγναντεύουν το ανοιχτό πέλαγος πίσω από το Κάστρο και να επανέλθει σε κάποιο βαθμό η αρχική μορφή της περιοχής.