Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Εξοικονόμηση στα ταμεία, αξιοκρατία στα σκουπίδια

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:04 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - HELECTOR

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ Σ' ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ, ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΝΕΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Οι ποσότητες σκουπιδιών που θα τυγχάνουν επεξεργασίας στη μονάδα της Κόσιης θα κοστίζουν στο κράτος 36 ευρώ ανά τόνο. Η συμπληρωματική συμφωνία, που θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχει άμεση ισχύ και θα λήγει τον Μάρτη του 2020


Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, Κυβέρνηση και Helector αναμένεται να υπογράψουν τη συμπληρωματική σύμβαση που συμφωνήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, ώστε να καταλήγουν ποσότητες σκουπιδιών της Επαρχίας Λευκωσίας στη Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων της Κόσιης (ΟΕΔΑ), αντί στη χωματερή του Κοτσιάτη, η οποία και κλείνει οριστικά. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή συμβιβασμό, που περιλαμβάνει μεν εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος, αλλά και το παράδοξο της συνέχισης της συνεργασίας με μια εταιρεία που αντιμετωπίζει, ενώπιον δικαστηρίου, κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία. Σημειώνεται ότι, ανώτερο στέλεχός της, που επίσης κατηγορείται, έχει παραδεχθεί τη διάπραξη των αδικημάτων.

Μάλιστα, η απόφαση της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί εκ νέου με τη Helector έφερε στο ίδιο τραπέζι με τη διωκόμενη εταιρεία -υποχρεωτικά, βάσει αρμοδιοτήτων- θεσμούς του κράτους που έχουν διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο να οδηγηθεί το όλο σκάνδαλο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Και ενόσω το κράτος διαπραγματεύεται τη νέα σύμβαση με τη Helector, επιχειρεί, παράλληλα, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, να ανακτήσει υπερπληρωμές εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να επωφελήθηκε η ίδια εταιρεία, ως αντάλλαγμα για τις μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους.

Υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως να μην υπήρχε καν η σκέψη για έναρξη νέας διαπραγμάτευσης. Πιο πιθανή κίνηση θα ήταν η άμεση διακοπή συμβολαίου, κάτι που επιτρέπει ο νόμος, ακόμη και προτού ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, εφόσον υπάρχει παραδοχή από ανώτερο στέλεχος της εμπλεκόμενης εταιρείας για διάπραξη αδικημάτων διαφθοράς. Και επόμενο βήμα θα ήταν η διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για ανάθεση της σύμβασης σε άλλον ανάδοχο. Επί τούτου, είχε γνωματεύσει και ο Γενικός Εισαγγελέας πριν από δύο χρόνια περίπου.

Αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Helector θα περιλάβει τη νέα συμφωνία στα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει κατά την υπεράσπισή της στις εκκρεμούσες διαδικασίες, η Νομική Υπηρεσία καθησυχάζει, με γνωμάτευση που εξέδωσε πρόσφατα, πως δεν τίθεται θέμα επηρεασμού.

Ερωτήματα και προβληματισμοί

Για την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως διαφαίνεται και από πρόσφατες τοποθετήσεις της επί του θέματος, η σύναψη συμφωνίας με την κατηγορούμενη για διαφθορά Helector δημιουργεί θέματα ηθικής τάξης για το κράτος, πέραν των πρακτικών και άλλων ζητημάτων.

Επίσης, δημιουργούνται εύλογοι προβληματισμοί και ερωτήματα για τη μη αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων που είχαν τεθεί στο παρελθόν, όπως η δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας στη Λευκωσία ή ο τερματισμός του συμβολαίου με τον ανάδοχο, με ταυτόχρονη ανάληψη της λειτουργίας της Μονάδας από το ίδιο το κράτος, με το ίδιο προσωπικό, μέχρι να ανατεθεί η διαχείριση σε νέο ανάδοχο. Σημειώνεται πως η τελευταία επιλογή εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Πάφο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλης, ο οποίος διέκοψε τη σύμβαση με τη Helector (ΧΥΤΑ), αλλά και τη σύμβαση με την Envitec, με το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου να αναλαμβάνει το ίδιο τη διαχείριση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Μείωση κόστους και αποφυγή «καμπάνας»

Από την άλλην, η Κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία ότι δεν επηρεάζεται η ποινική διαδικασία, κρίνει ως πιο ενδεδειγμένη και οικονομικά συμφέρουσα τη μεταφορά επιπρόσθετων ποσοτήτων σκουπιδιών από τη Λευκωσία στην ΟΕΔΑ Κόσιης.

Η συμπληρωματική συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της χωματερής «Κοτσιάτη», προς όφελος της δημόσιας υγείας, αλλά και του δημόσιου ταμείου, αφού μειώνεται κατά 11 εκατομμύρια ευρώ η υφιστάμενη σύμβαση με την Κόσιη, παρά τον διπλασιασμό της ποσότητας σκυβάλων που θα διαχειρίζεται. Επίσης, αποφεύγεται, την υστάτη, η επιβολή τσουχτερών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι προνοεί η συμφωνία

Η συμπληρωματική συμφωνία που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, την Παρασκευή, έπειτα από πολύωρη συνεδρία, προνοεί την καταβολή 17,5 εκατομμυρίων ευρώ στον ανάδοχο, ως οφειλές για προηγούμενες εργασίες, αντί 19,5 εκατομμυρίων ευρώ που προνοούσε η τελευταία πρόταση της Helector, με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργείου Γεωργίας. Στην πρόταση εκείνη είχαν διαφωνήσει ΚΕΑΑ και Ελεγκτική Υπηρεσία, που υπολόγιζαν τις οφειλές στα 13 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Όπως πληροφορούμαστε, η Ελεγκτική Υπηρεσία επέμεινε στο ίδιο ποσό και στη συνεδρία της Παρασκευής.

Πέραν των οφειλών, συμφωνήθηκε να αποσύρει η Helector την υπόθεση διαιτησίας που έχει καταχωρίσει.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά σκουπιδιών της Λευκωσίας στην Κόσιη, η συμπληρωματική συμφωνία προνοεί τη μεταφορά μέχρι και 240 τόνων ετησίως, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ποσότητες που καταλήγουν εκεί από τη Λάρνακα.

Εάν η ετήσια ποσότητα σκουπιδιών της Λευκωσίας είναι μεγαλύτερη των 240 τόνων, τότε οι επιπρόσθετοι τόνοι θα μεταφέρονται στην αντίστοιχη μονάδα στο Πεντάκωμο.

Βάσει της νέας συμφωνίας, θα θάβονται στην Κόσιη, χωρίς επεξεργασία, μέχρι και 50 χιλιάδες τόνοι αποβλήτων ετησίως. Από αυτήν την ποσότητα, οι πρώτες 20 χιλιάδες τόνοι θα κοστίζουν στο κράτος 19 ευρώ ανά τόνο και οι υπόλοιπες 30 χιλιάδες τόνοι, 10 ευρώ ανά τόνο. Οι ποσότητες σκουπιδιών που θα τυγχάνουν επεξεργασίας στη μονάδα της Κόσιης θα κοστίζουν στο κράτος 36 ευρώ ανά τόνο.

Η συμπληρωματική συμφωνία, που θα υπογραφεί την ερχόμενη βδομάδα, θα έχει άμεση ισχύ και θα λήγει τον Μάρτη του 2020.

Υπ. Γεωργίας: Εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας, αναφέρεται πως η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) ενέκρινε τη Συμπληρωματική Συμφωνία για τη λειτουργία της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης. Προστίθεται πως τη συμφωνία υπέβαλε στην ΚΕΑΑ το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), ενεργώντας εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης της ΟΕΔΑ. Στη συνεδρία, όπως αναφέρεται, «είχε προσκληθεί ο Ανάδοχος της Σύμβασης και μετά από διαπραγμάτευση η ΚΕΑΑ ενέκρινε τη Συμπληρωματική Συμφωνία που είχε υποβάλει το ΤΑΥ, με ορισμένες νομοτεχνικής φύσης αλλαγές σε επιμέρους όρους και με τελικό ποσό για τα δεδουλευμένα του Αναδόχου €17,5 εκατομμύρια σε σύγκριση με €19,5 εκατομμύρια που προνοούσε η αρχική πρόταση και €29,1 εκατομμύρια που προκύπτει από την υφιστάμενη Συμφωνία». «Το τελικό κείμενο θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι η σύναψη της Συμπληρωματικής Συμφωνίας «αδιαμφισβήτητα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, καθότι προνοεί τη μεταφορά και διαχείριση στην ΟΕΔΑ Κόσιης των απορριμμάτων της Επαρχίας Λευκωσίας. Ως εκ τούτου, θα κλείσει η χωματερή Κοτσιάτη, διασφαλίζοντας, έτσι, τη δημόσια υγεία, τη συμμόρφωση με την καταδικαστική για την Κυπριακή Δημοκρατία απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποφυγή πιθανού δυσβάστακτου προστίμου».

Η Συμπληρωματική Συμφωνία, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου, «επιτυγχάνει τα πιο πάνω χωρίς να αυξάνει το συνολικό κόστος της σύμβασης, αλλά αντίθετα μειώνοντάς το κατά €11 εκ. περίπου, παρά τον διπλασιασμό των ποσοτήτων απορριμμάτων που θα παραλαμβάνονται, λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών μονάδας και της έκπτωσης που προνοείται στα δεδουλευμένα του Αναδόχου».

«Η Συμπληρωματική Συμφωνία προνοεί, επίσης, ότι οι όποιες ρυθμίσεις προβλέπονται σ' αυτήν, δεν συνδέονται ούτε και επηρεάζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τις διαδικασίες ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και/ή τις διαδικασίες ως προς το ενδεχόμενο ανάκτησης οποιωνδήποτε υπερπληρωμών προς τον Ανάδοχο σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το Δίκαιο της Κύπρου», καταλήγει η ανακοίνωση.