Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Κάθε γειτονιά και εργαστήριο τατουάζ

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:00 | Του Στέλιου Ξιουρή

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΕΝΩ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 200 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑΣ (ΤΑΤΟΥΑΖ) ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΕΡΝΗΣΗΣ (PIERCING), ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ, ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 300

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι τατουατζήδες, 6 στους 10 ανθρώπους έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ στο σώμα τους και το ίδιο ισχύει και για το πίρσινγκ


Όπως και για αρκετά εκ των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία η κατάσταση τίθεται από τους αρμόδιους φορείς στον «αυτόματο πιλότο» και μόνο με τη βοήθεια του Θεού δεν υπάρχουν θύματα από την ανεξέλεγκτη δράση των εργαστηρίων δερματοστιξίας (τατουάζ) και σωματικής διαπέρνησης (piercing). Αν και η σύγκριση είναι αδόκιμη, αν αναλογισθούμε ότι οι γιατροί για να ασχοληθούν με το δέρμα του ασθενούς ή να τον τρυπήσουν χρειάζονται αρκετά χρόνια σπουδών, οι επονομαζόμενοι τατουατζήδες (σε ελεύθερη απόδοση και στην αργκό) -αν και κάποιοι εξ αυτών μπορούν να χαρακτηριστούν καλλιτέχνες ή αν προτιμάτε ζωγράφοι του δέρματος- μπορούν να το κάνουν ανεξέλεγκτα, λόγω της έλλειψης σχετικής νομοθεσίας.

Έστω και αν ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας ιδιαιτέρως σοβαρά σε νεαρά παιδιά, ακόμη και ανήλικους, που, παρασυρόμενοι από την τάση της εποχής, στιγματίζουν το σώμα τους και το τρυπούν ορισμένες φορές. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι χρησιμοποιούνται βελόνες, μελάνια και άλλα εργαλεία, τότε μπορεί να αντιληφθεί κάποιος ότι υπάρχει περίπτωση να επιφέρουν από αλλεργικά σοκ έως και σοβαρότερα προβλήματα στην υγεία, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων δεν ερωτούνται οι νεαροί για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Και προφανώς όταν εμφανιστούν κατά τη διάρκεια που γίνεται το τατουάζ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους ιδιοκτήτες των εν λόγω εργαστηρίων.

Χαρακτηριστικό της άνθησης του επαγγέλματος του τατουατζή είναι ότι σε ολόκληρο το Λονδίνο υπάρχουν μόνο 200 τέτοια εργαστήρια, ενώ στην Κύπρο, με πρόχειρους υπολογισμούς, ανέρχονται στα 300, αν και μπορεί να είναι και περισσότερα, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιδοθεί σε αυτό το επάγγελμα. Πάντως οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες εργαστηρίων τατουάζ ζητούν τη νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος, ώστε να αποβληθούν από την αγορά οι πειρατές που προκαλούν προβλήματα.

Η τάση της… εποχής και οι κίνδυνοι

Χαρακτηριστικό της άνθησης του επαγγέλματος αλλά και της μανίας των Κυπρίων για τατουάζ είναι ότι -σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι τατουατζήδες- 6 στους 10 ανθρώπους έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ στο σώμα τους και το ίδιο ισχύει και για το πίρσινγκ. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τέχνης του τατουάζ δημιουργούνται γδαρσίματα στο δέρμα για την εισχώρηση μελανιού και έτσι έχουμε μικρή αιμορραγία.

Όταν διαχέεται το μελάνι στον υποδόριο ιστό κάτω από το δέρμα μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη αιμορραγία και να εμφανιστεί αιμάτωμα (μώλωπας) λόγω του ότι τοποθετείται πολύ βαθιά στο δέρμα η βελόνα του τατουάζ. Κατά τη διάρκεια της εκτελούμενης τέχνης πίρσινγκ δημιουργείται με βελόνα ένα άνοιγμα καναλιού στο δέρμα που αφαιρεί ιστό και σε κάποιες περιπτώσεις εκκρίνεται αίμα και υπάρχει κίνδυνος να πληγωθεί σοβαρά το αγγείο ή το νεύρο.

Πιθανοί κίνδυνοι από έλλειψη ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, μη επαγγελματική κατάρτιση ή αμέλεια είναι η μετάδοση ασθενειών όπως Ηπατίτιδα, aids, επιμολύνσεις, παραλύσεις συγκεκριμένων σημείων του σώματος όπως για παράδειγμα πίρσινγκ στη γλώσσα, φρύδι. Επίσης εξαιτίας του ότι δεν λαμβάνονται στοιχεία με την κατάσταση υγείας των ατόμων που κάνουν τατουάζ - πίρσινγκ από κάποιους καλλιτέχνες του δέρματος, μπορεί η όλη διαδικασία να έχει αρνητικές επιπλοκές στην υγεία ατόμων όπως π.χ. σε αιμορροφιλικούς, καρδιοπαθείς, διαβητικούς, αλλεργικούς, φορείς ηπατίτιδας - έιτς.

Σημαντικό επίσης είναι ότι αυτές οι επεμβάσεις γίνονται και σε ανήλικους ή άτομα υπό την επήρεια τοξικών ουσιών, αλκοόλ, ναρκωτικών.

Νομοθετική ρύθμιση

Το Υπουργείο Υγείας και η Βουλή επιχειρούν να ρυθμίσουν το επάγγελμα με σχετικό νομοσχέδιο, αν και φαίνεται ότι λόγω ιδιαζουσών συνθηκών είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού εκκρεμεί από το 2012 σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η λειτουργία των εργαστηρίων δερματοστιξίας (τατουάζ) και σωματικής διαπέρνησης (piercing) χρήζει άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, ήταν το συμπέρασμα από την πρώτη συζήτηση που έγινε στη Βουλή.

Η Επιτροπή Υγείας ζητά από τη Νομική Υπηρεσία να προωθήσει το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί το 2012, καθώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, αφού ανέφερε ότι το θέμα άρχισε να συζητείται πριν από 12 χρόνια, πρόσθεσε ότι το 2012 ετοιμάστηκε νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

Διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία για συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας προήλθε από τον ίδιο τον Σύνδεσμο των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα τατουάζ και τη σωματική διαπέρνηση (Tattoo and Piercing Artist Cyprus Association), τα μέλη του οποίου ανησυχούν επειδή ανοίγουν συνεχώς νέα εργαστήρια χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς να διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι σωστές προδιαγραφές.

Η κ. Κυριακίδου είπε πως, όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Υγείας, σε ολόκληρο το Λονδίνο υπάρχουν 200 τέτοια αδειοδοτημένα εργαστήρια ενώ στην Κύπρο έχουμε 300 και ανέφερε ότι το θέμα άπτεται της ασφάλειας της δημόσιας υγείας καθώς εκτός των ενηλίκων κάνουν τατουάζ και διαπέρνηση και παιδιά.

Παρατήρησε ότι με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, τατουάζ και διαπέρνηση μπορούν να κάνουν ενήλικα άτομα (άνω των 18 ετών), ενώ στην Κύπρο το όριο είναι 16 ετών, χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος για παιδιά μικρότερης ηλικίας και χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν προκαλούνται προβλήματα στην υγεία τους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άμεσα επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση, τόσο για να προστατευθούν οι πολίτες όσο και οι σωστοί επαγγελματίες», είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Υγείας αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στη Νομική Υπηρεσία και να ζητήσει όπως το νομοσχέδιο προωθηθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν. Το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας 6 χρόνια και πιθανόν να πρέπει να επικαιροποιηθεί με βάση τις νέες συνθήκες, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, που εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα ρυθμιστεί τους επόμενους μήνες.

Καθορισμός προσόντων

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον καθορισμό προσόντων, η κ. Κυριακίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε το νομοσχέδιο στη βάση των όσων ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αν κάποιος λειτουργεί ένα εργαστήριο στο σπίτι του, ποιος διασφαλίζει τα υλικά που χρησιμοποιεί, αφού δεν υπάρχει έλεγχος;», διερωτήθηκε.

Η κ. Κυριακίδου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι τα μέλη του Συνδέσμου χρησιμοποιούν έντυπο δήλωσης για την κατάσταση υγείας του ενδιαφερόμενου να κάνει τατουάζ και συγκατάθεση κηδεμόνα για άτομα άνω των 16 και μέχρι 18 ετών.

Ερωτηθείσα εάν έχει αποδειχθεί ιατρικά πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το τατουάζ και τα τρυπήματα στο σώμα δεν προκαλούν προβλήματα, είπε πως δεν είναι η ίδια γιατρός για να μπορέσει να εκφέρει τέτοια γνώμη, ωστόσο, πρόσθεσε, είναι ένα επάγγελμα που ασκείται πάρα πολλά χρόνια σε πάρα πολλές χώρες. Είπε επίσης πως για πρώτη φορά ενημερώθηκε η Επιτροπή ότι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κάποια χρώματα επειδή αυτά προκαλούν αλλεργίες.

Για προστασία, κυρίως, της υγείας

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γεώργιος Γεωργίου, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της λειτουργίας των εργαστηρίων τατουάζ, είπε πως η συζήτηση του θέματος «κρατά από το 2006». «Αφορά την υγεία και κυρίως την υγεία των νέων παιδιών που αρέσκονται στα τατουάζ», είπε, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες μιας άναρχης εικόνας, με τις γειτονιές και τους δρόμους με καταστήματα για τατουάζ, χωρίς πολεοδομικές άδειες και χωρίς πλαίσιο λειτουργίας για προστασία της ασφάλειας και της υγείας. «Απαιτείται νομοθετικό πλαίσιο για προστασία πρωτίστως της υγείας», κατέληξε.