Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Οι γωνιές παραμυθιού στα νοσοκομεία σκορπούν παιδικά χαμόγελ

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 18:00 | Της Μαρίας Ονουφρίου

Οι γωνιές παραμυθιού στα νοσοκομεία σκορπούν παιδικά χαμόγελα

Μια ιδέα για να υλοποιηθεί χρειάζεται μόνο πείσμα και επιμονή. Αυτό μας απέδειξε ο νεαρός Λουκάς Παναγή, ο οποίος, αφού μας παρουσίασε το ταλέντο του στη συγγραφή παιδικών παραμυθιών, μας μίλησε για την ιδέα του να δημιουργήσει γωνιές παραμυθιού σε όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου. Και δεν έμεινε μέχρι εκεί, αφού μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεσήκωσε πολύ κόσμο να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου.

Συνοδοιπόρος στο αφιλοκερδές ταξίδι αυτό, η ζωγράφος Μαρίνα Ραφαήλ, η οποία μεταφέρει τους αγαπημένους ήρωες των παραμυθιών στους μέχρι πρότινος ψυχρούς νοσοκομειακούς τοίχους. Ο Λουκάς Παναγή, μιλώντας στη «Σ», εκφράστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το γεγονός ότι μια πρωτοποριακή ιδέα για τα δεδομένα της Κύπρου έγινε ήδη πραγματικότητα σε κάποια νοσοκομεία.

«Η ιδέα προέκυψε όταν, ψάχνοντας για κάτι άλλο, ανακάλυψα ότι στο εξωτερικό υπάρχουν ήδη γωνιές παραμυθιού στα νοσοκομεία που βοηθούν τα παιδιά να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους στα νοσηλευτήρια. Η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυσκέφτηκα. Έβαλα μια ανάρτηση στο Facebook και συγκεκριμένα στη σελίδα που διαχειρίζομαι ‘Ώρα για Παραμύθι’, στην οποία ζητούσα να μαζευτούν μεταχειρισμένα παραμύθια από όλη την Κύπρο.

Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν τόσο μεγάλη, αφού περίπου 50.000 άτομα είδαν την ανάρτηση και ζητούσαν πληροφορίες πώς να στείλουν παραμύθια και πώς αλλιώς μπορούν να βοηθήσουν. Ακολούθησε η γνωριμία με τη Μαρίνα Ραφαήλ, η οποία έμαθε για την ανάρτηση από τρίτο άτομο και αμέσως έγινε η επικοινωνία, εφόσον η Μαρίνα ήταν ένα ακόμα άτομο που είχε το ίδιο όραμα με μένα», εξηγεί. Ο νεαρός παραμυθάς, αφού είδε το θετικό κάλεσμα του κόσμου στην ιδέα του, προχώρησε στο αμέσως επόμενο βήμα, το οποίο ήταν και το δυσκολότερο όπως μας εξομολογήθηκε και δεν ήταν άλλο από το να ζητήσει έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η γραφειοκρατία

Ο Λουκάς, παίρνοντας την απόφαση να στηρίξει την ιδέα του, δεν γνώριζε ότι αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Χρόνο όχι για τη δημιουργία της γωνιάς παραμυθιού, αλλά για να αποφασίσει κάποιος αν θα δώσει την έγκριση ή όχι για τη δημιουργία τους.

«Αυτή η αναμονή ήταν που με παραξένεψε γιατί, ενώ επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Υγείας, δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος να μας απαντήσει θετικά ή αρνητικά για αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Τελικά μετά από μήνες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη θετική έγκριση. Στην αρχή όμως, επειδή περνούσε ο καιρός και δεν ξέραμε αν θα μας εγκρίνουν ή όχι, επικοινωνήσαμε την ιδέα μας στην Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό, απ’ όπου ξεκινήσαμε. Μετά την έγκριση από το Υπουργείο και την αποδοχή των νοσοκομείων συνεχίσαμε με το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, αμέσως μετά μεταφερθήκαμε στην Πάφο και μόλις ολοκληρώσαμε τη γωνιά παραμυθιού στο Νοσοκομείο Πάφου και θα ακολουθήσει η Λάρνακα και το Μακάρειο», προσθέτει.

Η δράση φέρνει δράσεις

Η ανταπόκριση του νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο ήταν το πρώτο που αντίκρισε τις γωνιές παραμυθιού στα νοσοκομεία που δημιουργήθηκαν, ήταν η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που ένιωσε ο Λουκάς με τη Μαρίνα. «Πραγματικά νιώθουμε ότι, μετατρέποντας έστω και λίγο χώρο του νοσοκομείου προσθέτοντας χρώμα, παραμύθια και τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών, θα υπάρξει αλλαγή στο πώς αισθάνονται τα παιδιά που τυχαίνει να νοσηλεύονται εκεί για διάφορους λόγους», λέει.

Οι ιδέες του Λουκά όμως δεν σταματούν εδώ. Παράλληλα με τη συγγραφή των παραμυθιών του, προχωρεί στον σχεδιασμό των επόμενων του βημάτων που αφορούν και πάλι αυτές τις γωνιές παραμυθιού στα νοσοκομεία.

«Σκεφτόμαστε διάφορες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνονται εκεί ώστε να εμψυχώνουν και να διασκεδάζουν όσο γίνεται τα παιδιά που θα μένουν εκεί. Όπως την παράσταση ενός κουκλοθέατρου, ή θεατρική παράσταση, αφήγηση παραμυθιών και άλλες διαδραστικές κινήσεις. Είναι κάτι που το μελετώ ακόμη και σίγουρα θα χρειαστεί να οργανωθεί μια ομάδα που θα έχει την αγάπη που χρειάζεται και τον χρόνο για να υλοποιηθεί παγκύπρια και φυσικά την έγκριση και πάλι από Υπουργείο Υγείας και Παιδείας», συνεχίζει.

Το όνειρο

Η πένα του από τη στιχογραφία τον οδήγησε στη συγγραφή θεατρικού κειμένου και απ’ εκεί μεταπήδησε στην παιδική μυθοπλασία. Ο Λουκάς Παναγή ήξερε από νωρίς ότι η φαντασία του θα έβρισκε χώρο στην καθημερινότητά του. Στόχος του ήταν να πλάσει μια ιστορία για παιδιά που όμως να μπορεί να μεταφέρει διδακτικά μηνύματα, τα οποία να ενδυναμώνουν τον χαρακτήρα και να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη των παιδιών. Σήμερα μετρά ήδη εννέα παραμύθια και ετοιμάζει τα επόμενα.

«Θα ακολουθήσει η κυκλοφορία ακόμη τεσσάρων ή πέντε μαζί ίσως μέχρι τον Οκτώβριο», λέει. Πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη των παραμυθιών, αν και ο ίδιος δεν μεγάλωσε μαζί τους. «Ο κόσμος πρέπει να μεγαλώνει με παραμύθια. Η δημιουργικότητα και η φαντασία με την πάροδο του χρόνου μειώνονται. Τα παραμύθια εξάπτουν και καλλιεργούν αυτό ακριβώς το κομμάτι που είναι σημαντικό στη ζωή ενός παιδιού που θα γίνει ενήλικας», συμπληρώνει.

Όσον αφορά στο πώς βλέπουν οι ενήλικες το έργο του, ο ίδιος αναφέρει την τεράστια αποδοχή από μέρους γονιών και εκπαιδευτικών, αλλά δεν παραλείπει να εκφράσει το παράπονό του, όταν ακόμη και σήμερα βλέπει ότι υπάρχει μια δυσπιστία απέναντι στους Κύπριους συγγραφείς.