Σημερινή

Σάββατο, 20/04/2019
RSS

Καπνό από τα κατεχόμενα φουμάρουν οι Ελληνοκύπριοι

| Εκτύπωση | 15 Απρίλιος 2018, 17:00 | Του Στέλιου Ξιουρή

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Το Τμήμα Τελωνείων το 2016 εισέπραξε από πρόστιμα πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13,81% των συνολικών εισπράξεων του κράτους)


Φυλάνε τις πύλες της χώρας από τους παράνομους που εποφθαλμιούν να ξεγελάσουν τις υπηρεσίες και να εισαγάγουν λαθραία προϊόντα στον τόπο και παράλληλα αποτελούν έναν εκ των μεγαλύτερων συν-εισφορέων στα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού με τη δράση τους καταλήγουν στον δημόσιο κορβανά το 13,81% των συνολικών εισπράξεων του κράτους.

Μπορούν να χαρακτηριστούν και οι οικονομικοί στρατιώτες του κράτους, αφού είναι οι πρώτοι και ίσως μοναδικοί δημόσιοι λειτουργοί που μπορούν με την εμπειρία, τον επαγγελματισμό και τη μεθοδικότητά τους να χτυπήσουν το λαθρεμπόριο, που αποτελεί γάγγραινα για τα κράτη σε όλον τον πλανήτη. Με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα η εργασία του Τμήματος Τελωνείων, αφού δόθηκε η ευκαιρία στους παράνομους να βρουν εναλλακτικούς και προφανώς ευκολότερους τρόπους για λαθρεμπόριο.

Ειδικότερα στο θέμα της λαθρεμπορίας τσιγάρων υπάρχει αυξητική τάση κατάσχεσης προϊόντων και επιβολής προστίμων από το Τμήμα Τελωνείων, αφού ορισμένοι προτιμούν να μην καταβάλλουν φόρους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά να αιμοδοτούν τον Αττίλα.

Τα στοιχεία

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε η προσπάθεια εισαγωγής τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων από τα κατεχόμενα, με το Τμήμα Τελωνείων, στο μέτρο του δυνατού, να προσπαθεί να αποτρέψει το παράνομο λαθρεμπόριο επιβάλλοντας αυξημένα πρόστιμα και καταστρέφοντας τα εν λόγω παράνομα προϊόντα. Χαρακτηριστικό της δράσης του Τμήματος Τελωνείων είναι ότι το 2016 έχει εισπράξει συνολικά €1.041.990.363, €24.266.796 περισσότερα από το 2015, όταν οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στο €1.017.723.567.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό στο 13,81% των συνολικών εισπράξεων του κράτους που ανήλθαν το 2016 στα €7.718.338.371. Επίσης, το 2016, το Τμήμα Τελωνείων για τις υποθέσεις που έχει διευθετήσει εξώδικα έχει εισπράξει χρηματικό ποσό ύψους €639.646,65, ενώ για την περίοδο μεταξύ 1 Ιανουαρίου με 30 Ιουνίου 2017 εισπράχθηκε το χρηματικό ποσό των €484.426,12. Συνολικά έχει εισπράξει το ποσό των €506.941.745.

Οι κατασχέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Τμήμα Τελωνείων, μεταξύ άλλων, την περίοδο μεταξύ 1/1/2016 - 30/6/2017 κατασχέθηκαν:

* 924.660 τεμάχια τσιγάρα ή 46.233 κούτες, συνολικής αξίας 32 χιλιάδων ευρώ.

* 691.617 κιλά καπνού για στριφτό τσιγάρο, συνολικής αξίας 14 χιλιάδων ευρώ.

* 474.347 κιλά καπνού για ναργιλέ, συνολικής αξίας 15 χιλιάδων ευρώ.

* 298.947 είδη που παραβιάζουν τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (απομιμήσεις), συνολικής αξίας 1.585.000 ευρώ.

* 117 οχήματα, τα οποία διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησαν παράνομα αφορολόγητο πετρέλαιο.

* 43.802 λίτρα αφορολόγητου πετρελαίου, το οποίο παράνομα χρησιμοποιήθηκε, συνολικής αξίας, 30.850 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των δασμών, φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ που θα έχανε το Δημόσιο, σε περίπτωση που τα είδη που έχουν κατασχεθεί, διοχετεύονταν παράνομα στην επιτόπια αγορά, θα ήταν:

* Τσιγάρα (924.660 τεμάχια): 162 χιλιάδες ευρώ
* Καπνός για στριφτό τσιγάρο: 127.666 ευρώ.
* Καπνός για ναργιλέ: 112.256 ευρώ.
* Αφορολόγητο πετρέλαιο: 24.850 ευρώ.

Όσον αφορά τα είδη που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (απομιμήσεις), δεν έχουν αποφευχθεί οποιαδήποτε ποσά σε σχέση με τα είδη απομιμήσεων που έχουν κατασχεθεί αφού αυτά ορθά έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Τελωνείων και έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες δασμοί και φόροι. Το 2016, το Τμήμα Τελωνείων για τις υποθέσεις που έχει διευθετήσει εξώδικα έχει εισπράξει χρηματικό ποσό ύψους €639.646,65, ενώ για την περίοδο μεταξύ 1 Ιανουαρίου με 30 Ιουνίου 2017 εισπράχθηκε το χρηματικό ποσό των €484.426,12.

Η αποστολή του Τμήματος

Με αφορμή τα πιο πάνω, ο Α Τελωνειακός Λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων Χρίστος Χρίστου ανέφερε στη «Σημερινή» της Κυριακής πως αποστολή του Τμήματος είναι:

* Η συνεισφορά του στα δημόσια έσοδα με την αποτελεσματική είσπραξη των δασμών, φόρων και άλλων τελών, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Τμήματος.

* Η προστασία της κοινωνίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής και ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών πρόληψης και καταστολής.

* Η διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου και ενίσχυση της ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, και

* η αποτελεσματική αξιοποίηση και βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τη σύγχρονη τεχνολογία για επίτευξη υψηλής ποιότητας αποτελεσμάτων.

«Για την επίτευξη της αποστολής του, το Τμήμα Τελωνείων σέβεται τον νόμο, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων, εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σωστά και με συνέπεια και σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις. Διευκολύνει τη γρήγορη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, το προσωπικό του είναι αμερόληπτο και τίμιο και υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις σχέσεις του με το κοινό», πρόσθεσε.

Οι έλεγχοι στα οδοφράγματα

Σε σχέση με τους ελέγχους στα οδοφράγματα, ο κ. Χρίστου, θέλοντας να καταστήσει πιο ξεκάθαρη την αποστολή του Τμήματος, αναφέρθηκε εκτενώς σε πρόνοιες του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής. Βάσει των σχετικών προνοιών, εξήγησε, κατά τη διέλευση προσώπων στις ελεύθερες περιοχές από τα σημεία διέλευσης, χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο κύκλου εργασιών και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης:

1. Για τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές τους αποσκευές, εφόσον δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία τους δεν υπερβαίνει τα €260 κατ’ άτομον.

2. Για σαράντα (40) τσιγάρα και για ένα (1) λίτρο οινοπνευματωδών ποτών για προσωπική κατανάλωση. Η απαλλαγή αυτή δεν χορηγείται σε πρόσωπα κάτω των 17 ετών. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε ποσότητας καπνού από τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, επιτρέπεται η διέλευση εμπορευμάτων από την Πράσινη Γραμμή μόνο στα καθορισθέντα σημεία διέλευσης και θα πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο που εκδίδεται από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο. Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004, επιτρέπεται να εισέλθουν διά της Γραμμής εμπορεύματα που μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες:

* Εμπορεύματα που παράγονται εξολοκλήρου στις ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, όπως (α) τα ορυκτά προϊόντα που εξορύσσονται στις εν λόγω περιοχές, π.χ. αλάτι, (β) τα φυτικά προϊόντα που συγκομίζονται στις εν λόγω περιοχές, π.χ. εσπεριδοειδή και (γ) εμπορεύματα που παράγονται στις εν λόγω περιοχές αποκλειστικά από προϊόντα που καθορίζονται στα πιο πάνω σημεία ή από παράγωγά τους σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής, π.χ. τούβλα, μάρμαρα, αμμοχάλικες, χυμοί πορτοκαλιού, κρασιά.

* Εμπορεύματα και προϊόντα για τα οποία η διέλευση απαγορεύεται ή υπόκεινται σε περιορισμούς, όπως τα απόβλητα, τα ζώα και ζωικά προϊόντα, εμπορεύματα/προϊόντα που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, προϊόντα δομικών κατασκευών, ραδιοεξοπλισμός, τσιμέντα, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα και πλαστικά αντικείμενα (δοχεία, πώματα κ.ά.) για χρήση στη συσκευασία τροφίμων.