Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

Αλαλούμ στις νεκροτομές, «παράλυση» στις ιστοπαθολογικές

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:05 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΑΙΤΙΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ
 
Χωρίς ιστοπαθολογικές εξετάσεις, οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν επαρκώς ιατροδικαστικές εκθέσεις, και χωρίς
ολοκληρωμένες ιατροδικαστικές εκθέσεις, η Αστυνομία δεν μπορεί να καταχωρίσει υποθέσεις στο δικαστήριο 
 
Αλαλούμ επικρατεί στην υπό διερεύνηση υπόθεση θανάτου της Πετράνα Μίλκοβα Νικόλοβα, 46 ετών, από τη Βουλγαρία, σε γεωργική περιοχή στη Γεροσκήπου. Αποκορύφωμα, η ανάθεση σε Ελληνίδα ιατροδικαστή και η διενέργεια και πέμπτης νεκροτομής (μέσα σε δεκαπέντε ημέρες) επί της σορού της άτυχης γυναίκας, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, επειδή οι προηγούμενες ιατροδικαστικές εξετάσεις έγιναν από διαφορετικούς ιατροδικαστές, είτε για λογαριασμό της οικογένειας του θύματος είτε για λογαριασμό των δύο  υπόπτων - ιδιοκτητών των σκύλων που φέρονται να κατασπάραξαν τη 46χρονη.
 
Προέκυψαν, επίσης, αντιφάσεις, καθώς η πρώτη γνωμάτευση αναφερόταν σε πιθανό θάνατο από γεωργικό όχημα και οι επόμενες από δόντια σκύλων.
 
«Θωράκιση» ευρημάτων 
 
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, οι αστυνομικές έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι ο θάνατος της Πετράνα όντως προήλθε από επίθεση σκύλων φυλής «Ρότβαιλερ» και το ανακριτικό έργο έχει σχεδόν συμπληρωθεί, έπειτα από λήψη δεκάδων καταθέσεων. Μοναδική ουσιαστική εκκρεμότητα η διενέργεια της πέμπτης νεκροτομής από την καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Χαρά Σπηλιοπούλου στις 14 Μαρτίου.
 
Όπως πληροφορούμαστε, στόχος της διεξαγωγής πέμπτης νεκροτομής από ιατροδικαστή του εξωτερικού είναι περισσότερο για να «θωρακιστεί» -εφόσον οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου - ένα τόσο σημαντικό τεκμήριο, όπως η ιατροδικαστική έκθεση, από μία πολύ πιθανή προσπάθεια αμφισβήτησης των ευρημάτων της από την πλευρά της υπεράσπισης. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε αυτήν την υπόθεση, η ανακοίνωση - απολογία που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας προς την οικογένεια της Πετράνα για τις αλλεπάλληλες νεκροτομές. Αναγνώρισε τα κενά στην αξιολόγηση όλων των ιατρικών λειτουργών, λέγοντας ότι μελετά προσωρινά μέτρα μέχρι την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Στο μεταξύ, ο ιδιώτης ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης που συμμετείχε σε μια από τις νεκροτομές, και ο ακαδημαϊκός Ανδρέας Καπαρδής εισηγήθηκαν την αξιολόγηση της επάρκειας του προσωπικού της ιατροδικαστικής
υπηρεσίας.
 
Στον «πάγο» 70 υποθέσεις Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η διαδικασία εξακρίβωσης των αιτίων θανάτου πολιτών στην Κύπρο δεν αφορά μόνο την ιατροδικαστική υπηρεσία και συνεπώς η αξιολόγηση του θέματος δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στο αν έγινε ή όχι μια λάθος εκτίμηση. Η υπόθεση της Πετράνα επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο, καθώς η διαδικασία αντιμετωπίζει ευρύτερα θέματα που χρήζουν επίλυσης από τους αρμοδίους.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η «παράλυση» που συνεχίζεται να υφίσταται, στη διενέργεια ιστοπαθολογικών εξετάσεων, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αποκάλυψε το «ΣΙΓΜΑ», έπειτα από έρευνα, στις 25 Ιανουαρίου. Βάσει του ρεπορτάζ μας, που είχε επικαλεστεί πληροφορίες που διασταυρώθηκαν με ιατρικές και αστυνομικές πηγές, εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχει «παγώσει» η διενέργεια ιστοπαθολογικών εξετάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λόγω της παραίτησης, από τον Σεπτέμβριο του 2017, του μοναδικού ιστοπαθολόγου σε όλο το Δημόσιο που ήταν εξειδικευμένος στα ιατροδικαστικά.
 
Χωρίς ιστοπαθολογικές εξετάσεις, οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν επαρκώς ιατροδικαστικές εκθέσεις, και χωρίς ολοκληρωμένες ιατροδικαστικές εκθέσεις η Αστυνομία δεν μπορεί να καταχωρίσει υποθέσεις στο δικαστήριο. Ως αποτέλεσμα, είχαν συσσωρευτεί στην Αστυνομία 70 περίπου υποθέσεις θανάτων, όπως θανατικές ανακρίσεις και ποινικές υποθέσεις, όπως ιατρικές αμέλειες και άλλες.
 
Το χειρότερο είναι πως παραμένουν στο σκοτάδι, μέχρι σήμερα, συγγενείς αποθανόντων, οι οποίοι περιμένουν, για μήνες, να μάθουν τα αίτια θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων. Για να επιλύσει το πρόβλημα το Υπουργείο Υγείας προχωρεί, όπως μας είχε ενημερώσει, σε διαδικασία αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτη ιστοπαθολόγο με εξειδίκευση στα ιατροδικαστικά.
 
Το ιστορικό Για την υπόθεση θανάτου της Πετράνα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δύο άτομα, πατέρας και γιος, 54 και 27 ετών, εναντίον των οποίων διερευνώνται τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της συνέργειας μετά τη διάπραξη αδικήματος.
 
Η σύλληψη των δύο προέκυψε μετά από μαρτυρία που δόθηκε στις Αρχές, η οποία έλεγε ότι η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε από δύο σκύλους ράτσας «Ροτβάιλερ» που ανήκουν στους συλληφθέντες και κυκλοφορούσαν ανεπιτήρητοι στην περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πληροφορία, μετά το επεισόδιο, οι
ύποπτοι φέρονται να μετέφεραν τους συγκεκριμένους σκύλους σε άγνωστη περιοχή, να τους πυροβόλησαν και να τους έθαψαν.
Επίσης, ο πληροφοριοδότης, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, είπε στην Αστυνομία ότι οι ύποπτοι διαθέτουν ακόμα πέντε σκύλους, που βρίσκονται σε κλουβιά, και ότι τους έχει παραλάβει η Αστυνομία αλλά δεν εμπλέκονται στο επεισόδιο. Γίνονται εξετάσεις για να διασταυρωθούν οι ισχυρισμοί του πληροφοριοδότη.
 
Συνεπώς, η Αστυνομία ψάχνει το σημείο που ενδεχομένως να έχουν ταφεί τα σκυλιά. Επίσης, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, διερευνάται το ενδεχόμενο τα σκυλιά να κατασπάραξαν τη 46χρονη σε άλλο σημείο και πατέρας και γιος να την μετέφεραν στο σημείο όπου βρέθηκε αιμόφυρτη, αφού προηγουμένως εξαφάνισαν ό,τι τους ενοχοποιούσε.
 
Ανακρινόμενοι πατέρας και γιος αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη, ενώ δεν απαντούν στις ερωτήσεις των ανακριτών, αναφέροντας του πως, ό,τι έχουν να πουν, θα το πουν στο δικαστήριο. Σε έρευνα που έγινε στο υποστατικό του 27χρονου, στην παρουσία του, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν γεωργικά εργαλεία και ένα αεροβόλο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο όνομα άλλου προσώπου.
 
Επίσης, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια δύο ΔΟΚΟ εγγεγραμμένα στο όνομά του, ένα ΜΟΚΟ, το οποίο δεν είναι εγγεγραμμένο σε οποιοδήποτε πρόσωπο και δύο αεροβόλα εγγεγραμμένα στον 54χρονο. Σε έρευνα που ακολούθησε στην κατοικία του κουνιάδου του 54χρονου εντοπίστηκε και παραλήφθηκε ένα ΔΟΚΟ μάρκας ΒΑΙΚΑL και όταν του επιστήθηκε η προσοχή του στον Νόμο είπε ότι το φύλαξε στο σπίτι του από την τελευταία φορά που είχαν μεταβεί για κυνήγι. Οι ανακριτές ψάχνουν επίσης το όπλο του 54χρονου, χωρίς ακόμη αποτέλεσμα.