Σημερινή

Τρίτη, 18/12/2018
RSS

Κωστάκη μας, μας έφυγες νωρίς

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:01 | Του Μάριου Αδάμου

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ» ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΕΝΑΝ ΕΚΛΕΚΤΟ ΚΙ ΑΓΑΠΗΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ

Ο ΜΕΤΑΣΤΑΣ ΕΧΑΙΡΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΑΠ' ΟΛΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΑΠΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ «ΚΑΚΟΦΑΝΙΖΕ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

Στην καθημερινότητά του ο Κωστάκης Αντωνίου ήταν απλός και προσιτός προς όλους, πρόθυμος να βοηθήσει και να στηρίξει οποιονδήποτε ζητούσε τη βοήθειά του, χωρίς να περιμένει ή να επιδιώκει τα όποια ανταλλάγματα


Η οικογένεια της «Σημερινής» της Κυριακής κι ευρύτερα του Συγκροτήματος «Δίας», καθώς επίσης κι ο δημοσιογραφικός κόσμος του τόπου, πενθούν από το περασμένο Σάββατο τον θάνατο του αγαπητού συναδέλφου Κωστάκη Αντωνίου, ο οποίος έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Η κηδεία του εκλιπόντος τελέστηκε από τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος Μακεδονίτισσας την περασμένη Δευτέρα και σε αυτήν παρευρέθησαν πλήθος κόσμου, συνάδελφοι δημοσιογράφοι, εκτιμητές του έργου του, καθώς και πολιτικοί, οι οποίοι, αν και αρκετές φορές δέχθηκαν τα πυρά του, εντούτοις κανείς δεν του κρατούσε κακία. Ο μεταστάς κατά την πολύχρονη πορεία του στον δημοσιογραφικό χώρο ευτύχησε να ανέλθει σε όλες τις βαθμίδες, φτάνοντας ως το αξίωμα του αρχισυντάκτη.

Η δημοσιογραφική του πορεία

Ο αξέχαστος συνάδελφος, του οποίου η φιγούρα θα μας κρατά συντροφιά για πάντα, μπήκε στον χώρο της δημοσιογραφίας από τα νεανικά του χρόνια. Πρώτη του στέγη, η τότε εβδομαδιαία εφημερίδα «Αλήθεια», την οποία εξέδιδε ο αείμνηστος Αντώνης Φαρμακίδης. Ακολούθως, και δεχόμενος πρόταση από τον πρώην Υπουργό, Νίκο Κόσιη, μετεγγράφη στην εφημερίδα ο «Αγών», στην οποία υπηρέτησε για σχεδόν τρεις δεκαετίες, όπου ανέλαβε τα κρίσιμα καθήκοντα του καθημερινού αρθρογράφου, στη στήλη «Παρατηρητής» της εφημερίδας. Ο μεταστάς εργάστηκε και σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το 2003 πέρασε τις πύλες του Συγκροτήματος «Δίας» και της εφημερίδας «Σημερινή», την οποία υπηρετούσε μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η επάρατη νόσος τού «κτύπησε» και τη δική του πόρτα.

Έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού

Ο Κωστάκης Αντωνίου, ο δικός μας Κωστάκης, όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ αγαπητός κι έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού απ' όλους εμάς που είχαμε την τιμή να εργαστούμε μαζί του. Πάντοτε ευθύς, με λόγο κοφτό, ήταν δίπλα στον καθένα από εμάς, στηρίζοντάς μας και δίνοντάς μας τις πολύτιμες συμβουλές του. Εκείνο που τον έκανε ξεχωριστό ανάμεσά μας ήταν η μεγάλη υπομονετικότητα που είχε και η στοργικότητα με την οποία μας αντιμετώπιζε. Πάντοτε ήταν πρόθυμος να μεταλαμπαδεύσει τις πολύχρονες δημοσιογραφικές του γνώσεις στους νεότερους συναδέλφους, μεταξύ αυτών και στον υπογράφοντα, χωρίς να επιδιώκει ή να αναζητεί κάποιο αντάλλαγμα. Ήταν αληθινός και υπερασπιζόταν με σθένος όλους μας, ακόμα και όταν εμείς κάναμε κάποια λάθη κι έπρεπε να υποστούμε τις συνέπειες.

Η καθημερινότητά του

Ο αγαπητός συνάδελφος, τον οποίο δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, ερχόταν καθημερινά στο γραφείο λίγο πριν από τις 9 το πρωί. Ανέβαινε πάντοτε στον δεύτερο όροφο του Συγκροτήματος «Δίας», όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας, έχοντας στο ένα χέρι τον δίσκο με τον πρωινό του καφέ και την τυρόπιτα και στο άλλο χέρι τις εφημερίδες. Με το που έμπαινε της αίθουσας άρχιζε τα πειράγματα στους συναδέλφους αθλητικογράφους, χωρίς σε καμία περίπτωση να μπαίνει στη διαδικασία διαπληκτισμού με τον οποιονδήποτε, για την αγαπημένη του ομάδα, την Ομόνοια. Ακολούθως καθόταν στο γραφείο, έπινε τον καφέ του κι έτρωγε την τυρόπιτά του, ενώ ταυτόχρονα διάβαζε μία προς μία τις σελίδες των εφημερίδων καταγράφοντας τα σημαντικότερα γεγονότα, από τα οποία έπαιρνε ερεθίσματα για τα άρθρα του.

Διατηρούσε ένα σπουδαίο αρχείο

Αφού ολοκλήρωνε την πιο πάνω διαδικασία και συμβαδίζοντας πλήρως με τα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και του διαδικτύου, «ξεσκόνιζε» το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), καθώς και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, καταγράφοντας και πάλι τα σημαντικότερα γεγονότα. Επίσης, θέλοντας να διατηρεί αρχείο, το οποίο από τις αρχές Δεκεμβρίου μένει ανενημέρωτο, τύπωνε καθημερινώς δεκάδες σελίδες με τηλεγραφήματα, κυρίως, από το ΚΥΠΕ και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, και κάθε φορά που έκανε αναφορά σε συγκεκριμένο θέμα ανέτρεχε σε αυτό, εντόπιζε δηλώσεις και δημοσιεύματα και τεκμηρίωνε εμπεριστατωμένα τα όσα κατέγραφε στα άρθρα του.

Στη στήλη που διατηρούσε στα 15 χρόνια παρουσίας του στη «Σ», υπό τον παραστατικό τίτλο «Στίγμα», ασκούσε καθημερινό δημόσιο έλεγχο στους εκάστοτε κυβερνώντες για όλες τις πράξεις και παραλείψεις τους, με έμφαση στο εθνικό μας ζήτημα. Χάριν πάντοτε του δημόσιου συμφέροντος, υπέρ των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας, υπέρ της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων και της ευημερίας του λαού.

Πενθεί ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος την οικογένεια της «Σημερινής» και του Συγκροτήματος «Δίας», καθώς και όλον τον δημοσιογραφικό κόσμο του τόπου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), σε ανακοίνωσή της, αφού εκφράζει τη θλίψη της για την απώλειά του, κάνει λόγο για έναν δημοσιογράφο παλαιάς, αλλά αυθεντικής κοπής.

«Έναν δημοσιογράφο που διακρίθηκε ιδιαίτερα ως σχολιογράφος, αρθρογράφος, δημοσιολόγος, αλλά κυρίως ως κριτικός αναλυτής επί του Κυπριακού. Ο Κωστάκης Αντωνίου, από τα νεανικά του χρόνια, ευτύχησε να θητεύσει κοντά σε μεγάλους δασκάλους της κυπριακής δημοσιογραφίας, όπως ο Αντώνης Φαρμακίδης. Κοντά του και στην εφημερίδα του "Αλήθεια" έκαμε τα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα.

»Ο Κωστάκης Αντωνίου είχε πάντοτε γραφίδα καυστική, κριτική, διεισδυτική και εξοπλισμένη με επιχειρήματα, θέσεις και αρχές. Η αρθρογραφία του, για δεκαετίες, στην εφημερίδα "Αγών", συχνά υπό το ψευδώνυμο "Ο Παρατηρητής", αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνέπεια, τη συνέχεια και την καθαρότητα της σκέψης του», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Θλίψη για τον θάνατο του Κωστάκη Αντωνίου εξέφρασε κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του. Σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Κατά την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στα δημοσιογραφικά δρώμενα ο Κωστάκης Αντωνίου ήταν ένας έγκριτος δημοσιογράφος, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την αφοσίωση στο λειτούργημα που ασκούσε και την παρρησία στην έκφραση της άποψης του», εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και της Κυβέρνησης προς την οικογένειά του. Ανακοίνωση για τον θάνατο του Κωστάκη Αντωνίου εξέδωσε και το ΔΗΚΟ.

Το ύστατο χαίρε

Ο επίλογος της επίγειας παρουσίας του αγαπημένου μας Κωστάκη γράφτηκε την περασμένη Δευτέρα. Στη νεκρώσιμο ακολουθία, η οποία τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Μακεδονίτισσα, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρώην Υπουργός Νίκος Κόσιης, καθώς επίσης και σύσσωμη η οικογένεια της εφημερίδας «Σημερινή» και του Συγκροτήματος «Δίας».

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, ο δημοσιογράφος Κόκος Λεωνίδα, εκ μέρους των συναδέλφων του από τον «Αγώνα» και ο αδελφός του εκλιπόντος Άντρος. Άπαντες στις αναφορές τους εξήραν την πολύχρονη προσφορά του στα δημοσιογραφικά δρώμενα του τόπου, καθώς και τον χαρακτήρα του.

Πολιτικός αναλυτής μεγάλης εμβέλειας και υψηλού επιπέδου

Στον επικήδειο λόγο του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο μεταστάς συνάδελφος θα παραμείνει στη συλλογική μνήμη της δημοσιογραφικής οικογένειας, ως ένας πολιτικός συντάκτης, ως ένας πολιτικός αναλυτής μεγάλης εμβέλειας και υψηλού επιπέδου. Την προσωπική παράδοση που δημιούργησε στον "Αγώνα", σχεδόν τρεις δεκαετίες, συνέχισε στη "Σημερινή" τα τελευταία 15 χρόνια.

»Και δεν υπήρξε μόνο σημαντικός δημοσιογράφος, υπήρξε και αξιόλογος καθοδηγητής. Οι νεότεροι δημοσιογράφοι, που είχαν την τύχη να εργαστούν και να συνεργαστούν μαζί του, θα διατηρούν για πάντα στη μνήμη τις διακριτικές συμβουλές του, τις γεμάτες τακτ υποδείξεις του. Έτσι λειτουργούσε ο αγαπητός Κωστάκης είτε ως αρχισυντακτεύων είτε ως επιμελητής ύλης είτε ως υπεύθυνος βάρδιας στις εφημερίδες όπου εργάστηκε», πρόσθεσε ο κ. Φράγκος.

«Επιτέλεσε με επάρκεια το καθήκον εφ’ ω ετάχθη»

Αποχαιρετώντας τον αγαπητό κι εκλεκτό συνάδελφο, εκ μέρους της «Σημερινής» και του Συγκροτήματος «Δίας», ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος εξήρε το ήθος και την προσωπικότητά του. Ο κ. Μαύρος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «κηδεύουμε σήμερα τον καλώς αθλήσαντα, μια ολόκληρη ζωή, σε αμφότερα τα καθήκοντα. Τον υποδειγματικής μαχητικότητας αρθρογράφο της "Σημερινής", τον Κωστάκη μας τον Αντωνίου. Τον υπομονετικό και στοργικό, κάθε μέρα, πρόθυμο κι ανιδιοτελή μεταλαμπαδευτή της πολύχρονης δημοσιογραφικής πείρας, στους νεότερους, ικανούς και ευέλπιδες συναδέλφους, νέους και νέες, του Συγκροτήματος "ΔΙΑΣ"».

Όπως είπε, ο Κωστάκης ο Αντωνίου «μάς ήρθε στη "Σημερινή" πριν από 15 χρόνια, φέρνοντας μαζί του ένα πλούσιο οπλοστάσιο μάχιμης δημοσιογραφικής πείρας». Ο μεταστάς, σύμφωνα με τον Λάζαρο Μαύρο, παρέλαβε και διατήρησε ευσυνείδητα μέχρι τέλους, αλώβητη, την αρχέγονη, την πρωταρχική, την παμπάλαια, αλλά πάντοτε σύγχρονη αποστολή της δημοσιογραφίας: Την άσκηση του καθημερινού δημόσιου ελέγχου, στους εκάστοτε κρατούντες, στους εκάστοτε των εξουσιών, για όλες τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

«Προπονήθηκε πολλά χρόνια ο Κωστάκης Αντωνίου, όταν στην τότε εφημερίδα "Αγών", ο Νίκος Κόσιης τού είχε εμπιστευθεί τα κρίσιμα καθήκοντα του καθημερινού αρθρογράφου στη στήλη "Παρατηρητής" της εφημερίδας. Διέπρεψε τα τελευταία 15 χρόνια αρθρογραφώντας στη "Σημερινή", αναδεικνύοντας ως καθημερινό "στίγμα"του καθήκοντος την ομώνυμη στήλη του. Στηλιτεύοντας μαστιγωτικά τα κακώς κείμενα και υποδεικνύοντας μαχητικά το "δον γενέσθαι"», σημείωσε, αναφέροντας πως πάντοτε ήταν μειλίχιος, ήρεμος, γαλήνιος και προσιτός σε όλους, με μία, όμως, ασυμβίβαστης μαχητικότητας πένα, η οποία αρνείτο να κάνει εκπτώσεις και ούτε ήταν ποτέ δυνατό να δηλώσει υποταγή σε οιονδήποτε.

«Αυτάρκης, με βεβαιότητα ορθότητας, στις αναλλοίωτες αξίες που συνειδητά την καθοδηγούσαν στο δημοσιογραφικό καθήκον, η πένα του Κωστάκη Αντωνίου, μόνο σε μιαν αναπόφευκτη αλλαγή υποτάχθηκε: Να αντικατασταθεί από το πληκτρολόγιο και την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, για να διαβάζεται καθημερινά κι απ’ τους διαδικτυακούς αναγνώστες της και να κακοφανίζονται περισσότερο, οι καθημερινώς επικρινόμενοι στα άρθρα του. Ήξερε, πόσοι θύμωναν με τη γραφή του.

»Δεν ανησυχούσε. Είχε γερό οπλοστάσιο τεκμηριωμένων επιχειρημάτων διαχρονικής μνήμης και διαχρονικά άτρωτων αξιών. Με αταλάντευτη σθεναρότητα. Με ευγένεια. Με ήθος. Με υψηλής στάθμης δημοσιογραφικό πολιτισμό. Μακριά από μισαλλοδοξίες, μικρότητες, ποταπότητες και χαμερπισμούς, η αρθρογραφία του Κωστάκη Αντωνίου κοσμούσε μέχρι την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, τη δική μας "Σημερινή" και την κυπριακή δημοσιογραφία. (…) Περί του εκλιπόντος συναδέλφου, ουκ έχομεν χρείαν άλλων μαρτύρων.

»Τεκμήριο αμάχητο, προσβάσιμο σε όλους, ως πλήρης, οριστική τελεσίδικη και ανέκκλητη απόδειξη, τα άρθρα του Κωστάκη Αντωνίου. Επιτέλεσε με επάρκεια το καθήκον εφ’ ω ετάχθη. Έστω κι αν καθημερινά βίωνε τη σύμφυτη με το δημοσιογραφικό λειτούργημα πίκρα ότι "ρίχνει αβγά στον τοίχο". Και αισθάνεται ως "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Ο σπόρος που έσπειρε, αργά μεν αλλά σταθερά θα φυτρώνει», κατέληξε.