Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

Μάστιγα τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων στην Κύπρο

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:03 | Του Μάριου Αδάμου

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ME ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ Ή ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ

Κοριτσάκι από την τρυφερή ηλικία των τριών ετών και επί 12 χρόνια, σχεδόν, έπεφτε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και βιασμού από επίσης ανήλικο


Σε μάστιγα εξελίσσεται η παιδική πορνογραφία, αλλά και η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Κύπρο, αφού τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους υποθέσεις παρουσιάζουν συνεχή άνοδο. Μάλιστα, προ δύο εβδομάδων, είδε το φως της επικαιρότητας μία άκρως σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης από την ηλικία των τριών, μόλις, ετών, από επίσης ανήλικο πρόσωπο, 13 ετών, και για εννέα συνεχόμενα έτη.

Πάντως, οι αρμόδιες ανακριτικές ομάδες του Αρχηγείου Αστυνομίας, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, τίθενται αντιμέτωπες με πολύ σοβαρές υποθέσεις. Βάσει στοιχείων, δε, το 2017 η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Αδικήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας χειρίστηκε 130 υποθέσεις που σχετίζονταν με απόκτηση, κατοχή, ή και παραγωγή παιδικής πορνογραφίας, ενώ η νεοσυσταθείσα ειδική ανακριτική ομάδα του Αρχηγείου Αστυνομίας για διερεύνηση καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων χειρίστηκε συνολικά 138 τέτοιες υποθέσεις-καταγγελίες.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, ο αριθμός των καταγγελιών σχετικά με υποθέσεις κακοποίησης και, ειδικότερα, σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από το 2004 και μετά παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση. Ειδικότερα ανά χρονιά οι υποθέσεις έχουν ως εξής:

*2004: Διερευνήθηκαν 49 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2005: Διερευνήθηκαν 65 υποθέσεις (αύξηση 33%), εκ των οποίων οι 26 (αύξηση 60%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2006: Διερευνήθηκαν 115 υποθέσεις (αύξηση 77%), εκ των οποίων οι 42 (αύξηση 62%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2007: Διερευνήθηκαν 131 υποθέσεις (αύξηση 14%), εκ των οποίων οι 43 αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2008: Διερευνήθηκαν 130 υποθέσεις (καμία μεταβολή), εκ των οποίων οι 34 (μείωση 20%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2009: Διερευνήθηκαν 191 υποθέσεις (αύξηση 47%), εκ των οποίων οι 42 (αύξηση 24%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2010: Διερευνήθηκαν 160 υποθέσεις (μείωση 16%), εκ των οποίων οι 46 (αύξηση 10%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2011: Διερευνήθηκαν 156 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 32 (μείωση 30%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2012: Διερευνήθηκαν 173 υποθέσεις (αύξηση 10%), εκ των οποίων οι 42 (αύξηση 31%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2013: Διερευνήθηκαν 166 υποθέσεις (μείωση 4%), εκ των οποίων οι 37 (μείωση 12%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2014: Διερευνήθηκαν 161 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 56 (αύξηση 51%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2015: Διερευνήθηκαν 210 υποθέσεις (αύξηση 31%), εκ των οποίων οι 77 (αύξηση 34%) αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2016: Διερευνήθηκαν 230 υποθέσεις (αύξηση 9,5%), εκ των οποίων οι 74 αφορούσαν σεξουαλικά αδικήματα.

*2017: Η ειδική ανακριτική ομάδα του Αρχηγείου Αστυνομίας, που είχε συσταθεί, χειρίστηκε 138 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Σημειώνεται πως ο αριθμός αυτός δεν είναι συγκρίσιμος με αριθμούς προηγούμενων ετών, καθότι με τη συγκέντρωση της διερεύνησης από την προαναφερθείσα ανακριτική ομάδα, υπάρχει αξιόπιστη μέτρηση του συνόλου των καταγγελιών και όχι απλώς των ποινικών υποθέσεων.

Μαρτύριο πολλών χρόνων…

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων διεπράχθησαν πολλά χρόνια πριν κι έγιναν αντιληπτές, κυρίως, από μαρτυρίες των ιδίων των θυμάτων είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον είτε στο σχολικό περιβάλλον. Πάντως, τον περασμένο μήνα είδαν το φως δύο πολύ σοβαρές περιπτώσεις τέτοιων υποθέσεων και μάλιστα από ανήλικα άτομα, για μία εκ των οποίων αναφερθήκαμε και εισαγωγικά.

Ειδικότερα, στα μέσα Φεβρουαρίου 18χρονος καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική κακοποίηση των δύο μικρότερων αδελφών του όταν ήταν 15 ετών. Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 18χρονος είχε παραδεχθεί ενώπιον Δικαστηρίου ότι όταν ήταν 15 ετών κακοποιούσε σεξουαλικά τα δύο του αδέλφια, εκ των οποίων το ένα ετεροθαλές, ηλικίας 6 και 10 ετών. Τα εν λόγω αδικήματα είχαν διαπραχθεί μεταξύ 2013-2014.

Από την τρυφερή ηλικία των τριών ετών

Η δεύτερη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητες μερικές μέρες αργότερα και αφορούσε τη σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιού από την ηλικία των τριών ετών και μάλιστα από ανήλικο που ήταν μέρος του περιβάλλοντός του. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν το 2004, όταν ο φερόμενος ως δράστης ήταν 13 ετών. Το παιδί κακοποιείτο για περίπου έξι χρόνια με αγγίγματα στο σώμα του, ενώ ο τότε 13χρονος το εξανάγκαζε να τον ικανοποιεί σεξουαλικά. Οι επιθέσεις εξελίχθηκαν σε βιασμούς, που συνεχίστηκαν έως το 2016, οπότε η ανήλικη είπε στην οικογένειά της τι περνούσε. Μάλιστα, το παιδί προσπαθούσε να κόψει τα χέρια του με λεπίδα καθώς δεν ήθελε πλέον να ζει. Ακολούθως έγινε καταγγελία και ο δράστης, που σήμερα είναι 26 χρονών, συνελήφθη. Σημειώνεται πως η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται ακόμη ενώπιον Δικαστηρίου.

Παιδική πορνογραφία

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, αξίζει να σημειωθεί πως αυτές από το 2013 κι εντεύθεν παρουσιάζουν δραματική αύξηση, αφού μέσα σε πέντε χρόνια εξαπλασιάστηκαν. Ειδικότερα, ενώ το 2013 τέτοιου είδους υποθέσεις ανέρχονταν σε 23, πέρσι έφτασαν τις 130. Αναλυτικότερα και κατά χρονιά οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας έχουν ως εξής:

*2013: 23
*2014: 106 (αύξηση 360%)
*2015: 154 (αύξηση 45%)
*2016: 126 (μείωση 18%)
*2017: 130 (αύξηση 3%)

Σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει διερευνήσει δύο, τουλάχιστον, υποθέσεις. Η μία αφορούσε 70χρονο, ο οποίος είχε καταγγείλει στις 27 Ιανουαρίου, στο ΤΑΕ Πάφου, ότι είχε πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης και ότι υπήρξε παράνομη πρόσβαση και παραβίαση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου. Ο εν λόγω υπολογιστής μεταφέρθηκε για επιστημονικές εξετάσεις στο Δικανικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Δεδομένων. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εντοπίστηκαν στον υπολογιστή αριθμός φωτογραφιών που απεικόνιζαν γυμνά ανήλικα παιδιά. Επίσης, σε έρευνα που έγινε στην οικία του, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ως τεκμήρια έξι usb, πέντε φωτογραφικές μηχανές, δύο κινητά τηλέφωνα και μία ηλεκτρονική ταμπλέτα.

Πήρε υπολογιστή για επισκευή και συνελήφθη

Η δεύτερη υπόθεση, που γνωστοποιήθηκε από πλευράς Αστυνομίας, αφορούσε 20χρονο από τη Λευκωσία. Ειδικότερα, μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν σε κατάστημα πώλησης και επιδιόρθωσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πρωτεύουσα, μετά από πληροφορία ότι 20χρονος παρέδωσε στο κατάστημα για επιδιόρθωση έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο υπήρχαν φυλαγμένα αρχεία με παιδικό πορνογραφικό υλικό. Με την άφιξη των μελών της Αστυνομίας στο κατάστημα, αφίχθηκε και ο 20χρονος για να παραλάβει τον υπολογιστή του και στην παρουσία του τα μέλη της Αστυνομίας επιθεώρησαν και εντόπισαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διάφορα αρχεία παιδικής πορνογραφίας.

Ο 20χρονος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Σε σωματική έρευνα και σε έρευνα της κατοικίας του, που διενήργησαν τα μέλη της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και μία συσκευή φύλαξης ηλεκτρονικών δεδομένων, τα οποία παραλήφθηκαν για εξετάσεις.