Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

App-οβάλλουν τον σχολικό εκφοβισμό

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:02 | Του Μάριου Αδάμου

ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «JOIN THE TALE» ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ

Η πρώτη δωρεάν ιστορία, υπό τον τίτλο «Ο Μελής ο Νταής», αφορά στον σχολικό εκφοβισμό μέσα από ένα παράδειγμα βγαλμένο από το σχολικό περιβάλλον. Εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να ανέχονται τη σωματική ή τη λεκτική βία από κανέναν


Σημαντική και άκρως ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού και βίας στην Κύπρο. Η βία στο σχολείο έχει διάφορες μορφές. Άλλοτε είναι σωματική, άλλοτε λεκτική κι άλλοτε ψυχολογική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και σεξουαλική. Τέτοιες μορφές βίας μπορούν, μάλιστα, να είναι συνδυαστικές. Ανεξαρτήτως, όμως, της μορφής τους, όλες έχουν σοβαρό συναισθηματικό αντίκτυπο, ενώ μπορεί να τραυματίσουν για πάντα την ψυχή των θυμάτων και να στιγματίσουν τη ζωή των θυτών.

Έχοντας αυτά κατά νουν και θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, γνωστότερου ως bullying, η Ομάδα «Join the Tale» («Μπείτε στο παραμύθι») προσεγγίζει μέσα από κινητά και ταμπλέτες τα παιδιά προσφέροντας εκπαιδευτικές ιστορίες, τις οποίες μπορούν να διαβάσουν, να ακούσουν, ακόμη και να συμμετέχουν σε αυτές. Η βιβλιοθήκη διαδραστικών ιστοριών της «Join The Tale» αποτελείται από ιστορίες στα ελληνικά και αγγλικά με επιλεγμένη θεματολογία από την καθημερινότητα, επεξεργασμένες από ειδικό παιδοψυχολόγο.

Η Ομάδα και σε ποιους απευθύνεται

Η Ομάδα αποτελείται από Κύπριους επαγγελματίες -πετυχημένους στον τομέα τους-, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια για επιτυχία του έργου. Πρόκειται για τους:

* Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Εγκεκριμένη λογίστρια, η οποία συνέλαβε την αρχική ιδέα και συμμετείχε στη δημιουργία του επαγγελματικού σχεδίου.

* Ανδρέα Καπανδρέου, Βιβλιοθηκονόμο - Συγγραφέας, ο οποίος συμμετέχει στη συγγραφή και το στήσιμο των ιστοριών.

* Μαρία Περδικογιάννη, Παιδοψυχολόγο, η οποία είναι υπεύθυνη για την ψυχολογική - διδακτική προσέγγιση των ιστοριών και τη δημιουργία των ψυχολογικών προφίλ.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή απευθύνεται σε παιδιά 4-10 χρονών, καθώς και στους γονείς τους. Αξίζει δε να τονιστεί πως η εφαρμογή και το πρώτο παραμύθι διατίθενται δωρεάν μέσω iTunes kai Google Play Store για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Πλεονεκτήματα

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο Ανδρέας Καπανδρέου ανέφερε πως τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι:

1. Διαδραστικότητα (Interactivity): Η ιστορία εξελίσσεται μέχρι ενός σημείου όπου η εφαρμογή ζητά από το παιδί να προβληματιστεί και να επιλέξει την εξέλιξη της πλοκής. Με τον τρόπο αυτό το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες και συμμετέχει κυριολεκτικά στο παραμύθι. Η ιστορία συνεχίζεται με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τις επιλογές του παιδιού.

2. Ψυχολογική προσέγγιση: η εφαρμογή έχει στηθεί με την καθοδήγηση ειδικού παιδοψυχολόγου που επικεντρώνεται σε θέματα της καθημερινότητας και πώς θα μπορούσαμε να τα προσεγγίσουμε. Στο τέλος κάθε ιστορίας και ανάλογα με τις επιλογές του παιδιού, παρέχεται στον χρήστη μια σύντομη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του.

3. Φωνητική καθοδήγηση και στις 2 γλώσσες για παιδιά που τώρα μαθαίνουν να διαβάζουν ή έχουν μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κ.λπ).

«Ο Μελής ο Νταής»

Σε σχέση με τις ιστορίες που αναπτύσσονται μέσω της εφαρμογής, ο κ. Καπανδρέου είπε πως οι ιστορίες της «Join The Tale» θα καλύπτουν διάφορα θέματα που απασχολούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους και θα παρουσιάζονται με εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό τρόπο, ώστε να λαμβάνουν τα κατάλληλα μηνύματα.

«Η πρώτη δωρεάν ιστορία, υπό τον τίτλο "Ο Μελής ο Νταής", αφορά τον σχολικό εκφοβισμό μέσα από ένα παράδειγμα βγαλμένο από το σχολικό περιβάλλον. Εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να ανέχονται τη σωματική ή τη λεκτική βία από κανέναν! Η ιστορία απευθύνεται τόσο σε παιδιά που δέχονται βία, όσο και σε αυτά που την ασκούν. Απευθύνεται ακόμα σε παιδιά του σχολικού περιβάλλοντος που παρακολουθούν τη βία παραμένοντας αμέτοχα, αλλά και στους γονείς των παιδιών», συνέχισε, σημειώνοντας πως η εφαρμογή έχει ανεβεί εδώ και 30 μέρες και μέχρι τώρα την έχουν κατεβάσει γύρω στα 150 άτομα (απ' όλον τον κόσμο αλλά κυρίως από την Κύπρο).

«Η βαθμολογία που έχει η εφαρμογή μέχρι τώρα από αυτούς που τη χρησιμοποίησαν, τόσο στα iOS (iTunes - Apple App Store) όσο και στο Android (Google Play Store) είναι 5/5 αστέρια και στα δύο. Στόχος μας είναι μέσω των ΜΜΕ αλλά και του διαδικτύου να προσελκύσουμε και άλλους χρήστες απ' όλον τον κόσμο και να πάρουμε το feedback τους», συμπλήρωσε και κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται να κατεβάσουν την εφαρμογή, να την αναζητήσουν με το όνομά της «Join The Tale» στο Google Play Store ή στο Apple iTunes Store ή ακολουθώντας την διεύθυνση: http://onelink.to/jointhetale.

Άλλες πληροφορίες

Το τρέιλερ της πρώτης ιστορίας είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://youtu.be/Pgnb___63P0. Επίσης, μπορείτε να βρείτε αναφορές για την εφαρμογή στις εξής διευθύνσεις: https://andreaskandreou.blogspot.com.cy/p/join-tale.html ή https://andreaskandreou.blogspot.com.cy/2018/01/join-tale.html.

Επιπρόσθετα, υπάρχει διαθέσιμη και αναφορά για την πρώτη ιστορία στη διεύθυνση https://andreaskandreou.blogspot.com.cy/2018/02/join-tale.html. Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και συνεχή ενημέρωση, μπορείτε να επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα της ομάδας στο facebook: https://www.facebook.com/JoinTheTale/.