Σημερινή

Τρίτη, 18/12/2018
RSS

Το νερό νεράκι και φέτος για τους αγρότες

| Εκτύπωση | 11 Μάρτιος 2018, 18:04 | Του Μάριου Αδάμου

ΣΤΟ ΕΝ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΥΔΑΤΩΝ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΗ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Πέρσι που είχαμε περισσότερες ποσότητες νερού στα φράγματα υπήρξαν περικοπές της τάξεως του 16%, περίπου, σε σχέση με το 2016, ενώ για φέτος υπολογίζεται πως οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες


Τη «νύφη» για την τραγική κατάσταση στα φράγματα, ως συνεπακόλουθο των λιγοστών βροχοπτώσεων, θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν οι αγρότες, οι οποίοι αναμένεται και φέτος να θα λάβουν μειωμένες ποσότητες νερού για σκοπούς άρδευσης. Αν και η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων (ΣΕΔΥ) δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, κάτι που προβλέπεται να γίνει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, εντούτοις τα ισχύοντα δεδομένα δεικνύουν ότι οι περικοπές είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα, πάντως, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) (Τετάρτη, 7/3), η αποθηκευμένη ποσότητα νερού κυμαίνεται στα 68 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (εκμ), που αντιστοιχεί μόλις στο 24% της πληρότητας των φραγμάτων. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα έφτανε το 29%. Δηλαδή, η πληρότητα των φραγμάτων είναι μειωμένη κατά ένα τέταρτο.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Με αφορμή τα ως άνω δεδομένα, ο Πρώτος Τεχνικός Μηχανικός του ΤΑΥ, Φαίδρος Ρουσής, ανέφερε στη «Σημερινή» της Κυριακής πως προς τα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για εκτίμηση των υδατικών αποθεμάτων και των υδατικών αναγκών και μέχρι τις αρχές Απριλίου θα συνέλθει η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων (ΣΕΔΥ), η οποία λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα -ανάγκες που υπάρχουν, πληρότητα φραγμάτων, δυνατότητα αφαλατώσεων, γεωτρήσεις- θα καταλήξει στον τρόπο διαχείρισης των αποθεμάτων νερού στα φράγματά μας.

«Για σκοπούς ύδρευσης σίγουρα θα ακολουθήσουμε την πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια λόγω και της χαμηλής πληρότητας των φραγμάτων μας, με την κάλυψη των αναγκών από τις αφαλατώσεις. Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες νερού που θα διατεθούν για σκοπούς άρδευσης, θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα με βάση την πληρότητα των φραγμάτων και αναλόγως θα αποφασίσουμε τη διαχείριση και διανομή τους στους γεωργούς. Πάντως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, κι ειδικότερα του γεγονότος πως η πληρότητα στα φράγματα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, αναμένεται πως θα διατεθούν και φέτος λιγότερες ποσότητες νερού στους γεωργούς», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, που είχαμε περισσότερες ποσότητες νερού στα φράγματα, υπήρξαν περικοπές της τάξεως του 16%, περίπου, σε σχέση με το 2016. Βέβαια, τίποτα αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο μέχρι να γίνει η σχετική σύσκεψη, να τεθούν όλα τα δεδομένα επί τάπητος και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, με γνώμονα πάντοτε τη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων νερού στα φράγματά μας, όμως, εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν σήμερα, σίγουρα θα διατεθούν λιγότερες ποσότητες νερού για σκοπούς άρδευσης σε σχέση με πέρσι.

Κάλεσμα σε γεωργούς

Την ίδια ώρα, ο κ. Ρουσής κάλεσε τους γεωργούς όπως μη προχωρήσουν στην καλλιέργεια οποιωνδήποτε ειδών πριν λάβουν τη σχετική έγκριση από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος, κι έχει συμβεί στο παρελθόν, να μην είναι δυνατή η κάλυψη όλων των αναγκών. «Οι γεωργοί δεν πρέπει να προχωρούν σε καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων, προτού δώσουμε έγκριση.

Εμείς έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα τους γεωργούς να μην καλλιεργήσουν τη γη τους πριν τους δώσουμε τη σχετική έγκριση λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασης και των μειωμένων εισροών νερού στα φράγματά μας. Δυστυχώς, κάποιοι γεωργοί δεν ακολουθούν τις οδηγίες και προτροπές μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τους παρέχουμε τις απαραίτητες ποσότητες νερού και να έχουν σημαντικές απώλειες.

Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι από τη στιγμή που θα διαθέσουμε μειωμένες ποσότητες νερού, πρέπει και η καλλιεργήσιμη γη, οι φυτεύσεις, να είναι μειωμένες-μικρότερες σε σχέση με πέρσι, για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα», συμπλήρωσε ο Πρώτος Λειτουργός του ΤΑΥ. Σημειώνεται πως η υποβολή αιτήσεων για καλλιέργεια εκτάσεων άρχισε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τέλη Φεβρουαρίου και οι όποιες εγκρίσεις για καλλιέργεια γης σε γεωργούς θα δοθούν μετά τη σύσκεψη της ΣΕΔΥ.

Θερμότεροι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος

Εξάλλου, σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, ο τρέχων μήνας, καθώς και ο Απρίλιος θα είναι αισθητά θερμότεροι μήνες και το αναμενόμενο ποσοστό βροχόπτωσης κρίνεται ως άκρως απογοητευτικό. Ειδικότερα, «ο Μάρτιος, πρώτος μήνας της άνοιξης και της μεταβατικής περιόδου που συνδέει τη χειμερινή με την καλοκαιρινή περίοδο, αναμένεται και πάλι ότι θερμοκρασιακά θα είναι γενικά θερμότερος του κανονικού κατά 1 με 2°C.

Το αναμενόμενο ύψος βροχής συνεχίζει να είναι σχετικά απογοητευτικό για τον μήνα, αφού θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του κανονικού, έτσι που η αθροιστική βροχή στις πλείστες περιοχές του νησιού θα κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού και στη βόρεια και δυτική Κύπρο από 50 μέχρι 75% του κανονικού. Παρόμοια χαρακτηριστικά παρουσιάζει ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και μεγάλου μέρους της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης της Εγγύς και Μέσης ανατολής.

Ο Απρίλιος, δεύτερος μήνας της άνοιξης και τελευταίος της περιόδου της παρούσας εποχικής πρόγνωσης, αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός. Το αναμενόμενο ύψος βροχής συνεχίζει να είναι σχετικά απογοητευτικό για τον μήνα, αφού θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του κανονικού, έτσι που η αθροιστική βροχή στις πλείστες περιοχές του νησιού θα κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού και στη βόρεια και δυτική Κύπρο από 50 μέχρι 75% του κανονικού.

Παρόμοια κυρίως θερμοκρασιακά χαρακτηριστικά παρουσιάζει ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και μεγάλου μέρους της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης της Εγγύς και Μέσης Ανατολής», τονίζεται στην εποχική πρόγνωση καιρού του Τμήματος Μετεωρολογίας.