Σημερινή

Δευτέρα, 17/12/2018
RSS

Θρίλερ στον Έβρο

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:05 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ. ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΘΕΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. «ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ», ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΩΣ ΤΥΠΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, στην απολογία τους οι δύο στρατιωτικοί ανέφεραν ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω της κακοκαιρίας και βρέθηκαν πέρα από τα σύνορα, κοντά στον Άρδα ποταμό, αλλά σε τουρκικό έδαφος


Ένα διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στον Έβρο, μετά τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών, με την αιτιολογία ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, ενώ περιπολούσαν στα σύνορα. Τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατασχέθηκαν και ερευνήθηκαν από τις τουρκικές Αρχές.

Βρέθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν πατημασιές στο χιόνι. Και αυτό το γεγονός ερμήνευαν χθες με τον δικό τους τρόπο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «στήνοντας» θέμα στρατιωτικής κατασκοπίας. Για παράδειγμα, το τουρκικό κανάλι «A Haber», που έπαιζε πρώτη την είδηση, στο τέλος του ρεπορτάζ έκανε αναφορά στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν και κρατούνται στην Ελλάδα, εδώ και ενάμιση χρόνο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.

Το ζητούμενο φυσικά είναι η επίσημη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και αν προτίθεται να υποβάλει αίτημα ανταλλαγής με τους Τούρκους στρατιωτικούς. Επισήμως, η ελληνική Κυβέρνηση χαρακτήρισε «κατασκοπευτικά - συνωμοσιολογικά τα σενάρια περί ανταλλαγών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς», δηλώνοντας ότι η επιστροφή των στρατιωτών είναι τυπική διαδικασία.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν

Πάντως, τα πλείστα τουρκικά μέσα μετέδιδαν ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους δύο συλληφθέντες δεν αφορούσαν κατασκοπία, αλλά παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό, με την ελληνική Κυβέρνηση να παρουσιάζει ως τυπικό ζήτημα την αποφυλάκισή τους, όπως εξάλλου συνέβη αρκετές φορές στον παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Αφού αρχικά μεταφέρθηκαν στη τουρκική διεύθυνση χωροφυλακής της Αδριανούπολης και ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανάκρισής τους, ο υπολοχαγός Μηχανικού από το Κιλκίς, Άγγελος Μητρετώδης και o λοχίας Μηχανικού, Δημήτρης Κούκλατζης, οι οποίοι είναι στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι», μεταφέρθηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Αδριανούπολης. Προφυλακίστηκαν, κατόπιν εντολής της τουρκικής εισαγγελίας, θα παραμείνουν υπό κράτηση έως ότου γίνει η κανονική δίκη, με την ελληνική πλευρά να ετοιμάζεται για άσκηση έφεσης με στόχο την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, οι δύο στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Birlik, στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκε και η μητέρα ενός εκ των δυο στρατιωτών.

Τι κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιώτες

Όπως ανέφεραν τουρκικά Μέσα, οι δύο στρατιωτικοί, στην απολογία τους ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της περιπόλου τους, ξεκινώντας από τις Καστανιές, ακολουθούσαν κάποιες πατημασιές, τις οποίες και φωτογράφησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να τις δείξουν στους ανωτέρους τους. Λόγω της κακοκαιρίας έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν πέρα από τα σύνορα, κοντά στον Άρδα ποταμό, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Εκεί τους εντόπισαν οι στρατιωτικοί της τουρκικής συνοριοφυλακής, οι επονομαζόμενοι «Αετοί των Συνόρων», οι οποίοι και τους έθεσαν υπό κράτηση, κατάσχοντας τα κινητά τους τηλέφωνα και τα όπλα τους.

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να είπαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες. Ο 25χρονος υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι είχαν βγει σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο. Απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, μεταφέρθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο Μουράτ, της περιοχής, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στις φυλακές, όπου και θα κρατηθούν μέχρι τη δικάσιμο.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσαν κύκλοι της ελληνικής Κυβέρνησης, μιλώντας στο «protothema gr». Επισημαίνεται ότι τόσο στην ιστοσελίδα της τουρκικής Milliyet, όσο και σε αυτήν της H?rriyet, δημοσιεύονται φωτογραφίες από την προσαγωγή των στρατιωτών χωρίς όμως να φαίνονται πρόσωπα.

Στρατιωτικοί μιλούν για την περιοχή

Το συγκεκριμένο μονοπάτι στις Καστανιές είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων.

Ξεκινά λίγα μέτρα πριν από την οριογραμμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές και κινείται παράλληλα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις όχθες του ποταμού Άρδα. Παράλληλα με το ελληνικό και σε απόσταση από δύο μέχρι τέσσερα μέτρα βρίσκεται το αντίστοιχο τουρκικό μονοπάτι, στη δασική περιοχή εντός του τουρκικού εδάφους.

Το ελληνικό μονοπάτι είναι σημασμένο, όπως προσδιορισμένο είναι και το τουρκικό που βρίσκεται παράλληλα με το δρομάκι όπου κινούνται οι ελληνικές περίπολοι. Στο ελληνικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το δάσος και καταλήγει στον Άρδα τα δέντρα είναι βαμμένα και έχουν ευδιάκριτη σήμανση, που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για δρομάκι ξεκάθαρο, συγκεκριμένο, από το οποίο δεν μπορείς να παρεκκλίνεις για να περάσεις στην τουρκική πλευρά, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, λένε στρατιωτικοί που γνωρίζουν την περιοχή.

Η διαδρομή είναι δεδομένη: Ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κινείται παράλληλα αλλά σε απόσταση από τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που συνελήφθησαν από τους Τούρκους με το αιτιολογικό ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέφυγαν από το ελληνικό μονοπάτι, αφού η σήμανση είναι ευδιάκριτη, ό,τι καιρό και αν κάνει. Ένα άλλο σημείο που δημιουργεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν τι ώρα γίνεται η ελληνική περίπολος, όπως και η ελληνική πλευρά γνωρίζει τις ώρες που οι Τούρκοι κινούνται στο δρομάκι που βρίσκεται στη δική τους πλευρά, κατά μήκους των συνόρων.

Τι λένε οι συγγενείς

Συγκλονισμένοι είναι οι συγγενείς των δύο στρατιωτικών. Ο πατέρας και ο θείος του ενός είναι γεμάτοι αγωνία για την τύχη του παιδιού τους: «Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας», είπε ο πρώτος. Και προσέθεσε: «Πιστεύουμε στον Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites». Ο θείος του, από την άλλη, είπε: «Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με το παιδί μας και θέλουμε να μάθουμε αν είναι καλά στην υγεία τους και τα δυο παιδιά. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ας είναι καλά στην υγεία τους τα παιδιά και τα διεθνή θέματα θα λυθούν».

Διπλωματικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο του Ελληνικού Στρατού αναφέρει ότι τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις τουρκικές Αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού.

Όπως είπε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε συνομιλία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του και πρόσθεσε: «Το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, οι Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι τυπικό το όλο θέμα, με μια δίκη που θα γίνει για παράνομη είσοδο στη χώρα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών», ενώ χαρακτήρισε «κατασκοπευτικά - συνωμοσιολογικά τα σενάρια περί ανταλλαγών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς», που είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. Τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς παρακολουθεί στενά ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα «in.gr». Οι ίδιες επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Πηγές: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα, in.gr