Σημερινή

Πέμπτη, 13/12/2018
RSS

Νέο πλήγμα στην ήδη λαβωμένη Δικαιοσύνη

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΕΟΝ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΔΛ

Με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, το νέο κτήριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023


Ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα δέχθηκε αρχές της εβδομάδας ο ήδη λαβωμένος Θεσμός της Δικαιοσύνης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Κτίριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου στεγάζεται το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Ένεκα του συμβάντος αυτού το κτήριο παρέμενε, τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία το ένθετο οδηγείτο στο τυπογραφείο, σε πλήρη αχρησία και καταβάλλονταν προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών στις πλείστες αίθουσες, για να γίνει εφικτή η αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαν οι αρμόδιοι, αυτό θα είναι εφικτό να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας που αρχίζει από αύριο. Πάντως, σε ό,τι αφορά τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, αξίζει να αναφερθεί πως έχει αποκλειστεί από την πρώτη στιγμή το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας, αφού όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια εκδίκασης υποθέσεων.

Τα όσα θλιβερά επισυνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο ΕΔΛ επανέφεραν στο προσκήνιο τις έντονες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί πολλάκις στο παρελθόν σε σχέση με την ασφάλεια και την καταλληλότητα των κτηρίων, όπου είναι σκορπισμένο το Δικαστήριο.

Προειδοποιούσαν οι δικηγόροι

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, αφού τόνισε πως ό,τι έγινε στο ΕΔΛ ήταν αναμενόμενο, υπέδειξε πως ο Σύλλογος είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλόχευαν, λόγω τόσο της παλαιότητας των κτηρίων όσο και του γεγονότος πως το Δικαστήριο δεν φρουρείται.

«Για μένα δεν ήταν έκπληξη αυτό που έγινε και δεν αναμένω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση μέχρι, επιτέλους, να ανεγερθεί νέο Δικαστήριο, για το οποίο γίνεται λόγος εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι σχεδιασμοί», πρόσθεσε, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, πως «τα δικαστήριά μας είναι τριτοκοσμικά, δεν παρέχουν καμία ασφάλεια ούτε στους δικαστές ούτε στους δικηγόρους, ούτε στα δικαστήρια ούτε πουθενά. Επαναλαμβάνω, έχουμε κάνει δεκάδες επιστολές, έχουμε προειδοποιήσει και έλεγα ότι μια μέρα αυτό το πράγμα θα γίνει».

«Δεν θα επηρεαστούν υποθέσεις»

Ερωτηθείς σε σχέση με το ενδεχόμενο επηρεασμού ποινικών υποθέσεων λόγω της καταστροφής τεράστιου όγκου μαρτυρικών υλικών και καταθέσεων, ο κ. Ιωαννίδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας την άποψη πως δεν θα επηρεαστεί η έκβαση των υποθέσεων.

«Η απουσία τεκμηρίων είναι συνυφασμένη με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται μία δίκη, εάν υπάρχουν άλλα συνοδευτικά στοιχεία, όπως εκθέσεις, φωτογραφίες ή έγγραφα που συνοδεύουν τα τεκμήρια. Συνεπώς, πιστεύω ότι όλα όσα ακούγονται περί κατάρρευσης υποθέσεων, λόγω ακριβώς της καταστροφής τεκμηρίων ή άλλου μαρτυρικού υλικού, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως και στο παρελθόν χάθηκαν φάκελοι δικαστικών υποθέσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκε η έκβαση ή εξέλιξή τους ενώπιον του Δικαστηρίου.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα

Από πλευράς του, ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε πως η καταστροφική πυρκαγιά στο Κτήριο 4 του ΕΔΛ καταδεικνύει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια των τεκμηρίων, των εγγράφων, αλλά και των φακέλων ποινικών υποθέσεων, λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων φύλαξής τους.

«Αυτό το πρόβλημα, και ειδικότερα ο κίνδυνος να χαθούν ή και να καταστραφούν ολόκληροι φάκελοι ποινικών υποθέσεων, ήταν γνωστό σε πολλούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτα για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε με την πρόσφατη πυρκαγιά. Πιστεύω ότι η ασφάλεια των φακέλων αλλά και των τεκμηρίων ήταν κάτι που έπρεπε να είχε προβληματίσει τους αρμοδίους εδώ και χρόνια και να ελάμβαναν εκείνα τα μέτρα για αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «ως επί το πλείστον στον χώρο εκείνο φυλάσσονταν κυρίως τεκμήρια και θα διαφανεί στην πορεία πόση ζημιά έχει γίνει πραγματικά».

«Πρέπει να στηριχθεί»

Σε σχέση με το ενδεχόμενο επηρεασμού της έκβασης ποινικών υποθέσεων από την καταστροφή, κυρίως, τεκμηρίων, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως δεν αποκλείεται να επηρεαστούν κάποιες υποθέσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως είναι νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε με σιγουριά. Ο κ. Αγγελίδης στις δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη όπως η Δικαιοσύνη επιδοτηθεί με τα απαραίτητα κονδύλια, πράγμα το οποίο δεν γίνεται σήμερα, ένεκα του γεγονότος πως πρόκειται για έναν σημαντικό Θεσμό, τον οποίο οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

«Δυστυχώς, με τα όσα θλιβερά έγιναν αυτός ο Θεσμός, που ήδη είναι λαβωμένος, δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του και πρέπει άπαντες να εγκύψουν στην προσπάθεια αναστροφής αυτής της αρνητικής εικόνας που εκπέμπουν σήμερα τα Δικαστήρια λόγω και της σημαντικής καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων», κατέληξε.

Ιωνάς: «Μας ανησυχεί η ασφάλεια»

Πάντως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, κληθείς να σχολιάσει τόσο τα όσα ανέφεραν στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, αλλά και ευρύτερα τα όσα ακούστηκαν με αφορμή την πυρκαγιά, τόνισε πως από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του τον απασχόλησε το θέμα ασφάλειας των Δικαστηρίων, ένα θέμα, όπως είπε, που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να τον προβληματίζει.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, είχε ζητήσει από την Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης ασφάλειας των Δικαστηρίων του τόπου και να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία για να καταστούν ασφαλή. «Πέραν τούτου, όμως, έχοντας διαπιστώσει τις λειτουργικές ανάγκες και τα περιορισμένα μέτρα ασφαλείας που μπορούν να λαμβάνονται στον χώρο του Δικαστηρίου λόγω της διασποράς του σε επτά κτήρια, αναλάβαμε τον συντονισμό, σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, για την ανέγερση ενός νέου συγκροτημένου Δικαστηρίου, το οποίο θα στεγάζει όλες τις δικαιοδοσίες του Επαρχιακού.

Πρόκειται για μιαν ανάγκη, η οποία ήταν επιβεβλημένη από το 1985, αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2004 και την οποία αναλάβαμε και προωθούμε από το 2014, παρότι ο προϋπολογισμός για τις κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων αφορά τη Δικαστική Εξουσία.

Μέχρι την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου, που αναμένεται, με βάση τον προγραμματισμό, να είναι έτοιμο το 2023, βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης κτηρίων στην περιοχή όπου θα στεγαστούν τα νέα τμήματα, όπως το Διοικητικό Δικαστήριο και το Εμπορικό Δικαστήριο. Συνεπώς, με βάση τα όσα προείπα, το θέμα της ασφάλειας των Δικαστηρίων μάς απασχόλησε και μας απασχολεί και προσπαθούμε, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, να βρούμε τις απαραίτητες και αναγκαίες λύσεις, ούτως ώστε να μη βιώσουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Νικολάου.