Σημερινή

Τετάρτη, 12/12/2018
RSS

Στρέφεται στον αθλητικό τουρισμό η Πάφος

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:01 | Του Μάριου Ιγνατίου

MARATHON: ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο 20ΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ, ΓΝΩΣΤΟΣ ΩΣ CYPRUS MARATHON.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΕΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ, ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου προχώρησε στη σύσταση μιας εξειδικευμένης επιτροπής από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλίες προώθησης των συγκεκριμένων αθλημάτων στην Κύπρο και το εξωτερικό


Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό έχουν κάνει, ανάμεσα σε άλλα, οι τοπικοί παράγοντες της Πάφου τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν το τουριστικό ρεύμα προς την επαρχία αλλά και να του δώσουν περισσότερη εξειδίκευση και πιο σαφές στίγμα. Μοναδικός και μεγαλεπήβολος στόχος δεν είναι άλλος από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους, ΠΑΣΥΞΕ, ΕΒΕ, ΕΤΑΠ, Δημαρχεία και ΚΟΤ επιτυγχάνεται χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότερο.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας είναι ότι φέτος τον χειμώνα έμειναν ανοικτές οι περισσότερες τουριστικές μονάδες της Επαρχίας, ενώ και από αυτές που έκλεισαν, οι πλείστες προχώρησαν σε σημαντικές αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις για να υποδεχθούν την τουριστική περίοδο, που ανεπίσημα ξεκίνησε από την 1η Μαρτίου για τις εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών. Κάτω από αυτό πρίσμα, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια μια σειρά από ενέργειες οδηγούν, αργά αλλά σταθερά, προς την επίτευξη του στόχου. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να είναι ο αιμοδότης της Οικονομίας της Πάφου κατά τους «νεκρούς» μήνες, αφού μια σειρά από πλεονεκτήματα το ευνοούν.

Δυνατός πυλώνας

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου, Νάσος Χατζηαλεξάνδρου, ανέφερε πως ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον πιο δυνατό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της Πάφου. «Η προσοχή μας», σημείωσε, «εστιάζεται σε μια σειρά από αθλήματα, στα οποία η Πάφος φαίνεται να έχει ικανοποιητική υποδομή».

Ως προτεραιότητες, υπογράμμισε, έχουν τεθεί το Τρίαθλο, το οποίο περιλαμβάνει ποδηλασία, κολύμβηση και τρέξιμο, το γκολφ και το ποδόσφαιρο. «Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου προχώρησε στη σύσταση μιας εξειδικευμένης επιτροπής από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλίες προώθησης των συγκεκριμένων αθλημάτων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Βοηθητικά η ΕΤΑΠ έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων, τα οποία προωθούνται στα κατά τόπους γραφεία του ΚΟΤ στο εξωτερικό αλλά και σε τουριστικές ή άλλες εξειδικευμένες εκθέσεις, στις οποίες η Κύπρος λαμβάνει μέρος. Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας την Τεχνολογία, η ΕΤΑΠ ετοίμασε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο ήδη προωθείται στο διαδίκτυο και κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και μέσω του οποίο προβάλλεται η Πάφος ως μαγευτικός αθλητικός προορισμός. Το σχετικό βίντεο περιλαμβάνει σκηνές από πετυχημένες δραστηριότητες του πρόσφατου παρελθόντος αλλά έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα για τις αθλητικές δραστηριότητες που έρχονται», συνέχισε.

Οι αγορές

Ερωτηθείς σε ποιες αγορές απευθυνόμαστε, ο κ. Χατζηαλεξάνδρου ανέφερε πως «όπως και στην περίπτωση της γενικότερης οπτικής του θέματος, έτσι και στον αθλητικό τουρισμό οι αγορές στις οποίες ρίχνεται κυρίως το βάρος είναι το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ρωσία και η Γερμανία. Το γεγονός ότι πλέον στην Πάφο υπάρχει ένα πλήρες πτητικό πρόγραμμα προς όλες τις χώρες που αναφέραμε αλλά και σε αρκετούς άλλους τουριστικούς προορισμούς, ενισχύει τις δυνατότητες της Επαρχίας να πετύχει τον στόχο της».

Το ημερολόγιο του 2018

Αναφορικά με το καλεντάρι της φετινής χρονιάς, η «πρεμιέρα» θα γίνει σήμερα με τον Μαραθώνιο, για τον οποίο ακολουθεί εκτενής αναφορά στην επόμενη παράγραφο. Ημερολογιακά ακολουθεί ο μεγάλος ποδηλατικός αγώνας Gran Fondo, ο οποίος εντάσσεται και στο παγκόσμιο πρόγραμμα στις 23-25 Μαρτίου. Λίγες εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, ημέρα Κυριακή, ακολουθεί το απαιτητικό τρίαθλο (ποδηλασία, τρέξιμο και κολύμπι) με διάφορες αποστάσεις από την Πέτρα του Ρωμιού μέχρι το Κάστρο.

Μια εβδομάδα μετά, 22 Απριλίου, έρχεται το σκληροτράχηλο XTERRA CYPRUS στον Ακάμα με 30χλμ ποδηλασία σε βουνό και ανώμαλη επιφάνεια και 12χλμ τρέξιμο και τέλος το Cyprus International 4 Day Challenge απο τις 22-25 Νοεμβρίου. Αυτά είναι μόνο τα πέντε από τα πολλά αθλητικά γεγονότα που θα λάβουν χώραν φέτος στην Πάφο.

Ο 20ός Μαραθώνιος και το ρεκόρ συμμετοχής

Όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 4 Μαρτίου ο 20ός Μαραθώνιος, γνωστός ως Cyprus Marathon, μια διοργάνωση γνωστή για το υψηλό επίπεδό της, για το εύρος των αθλητών και εθνικοτήτων που προσελκύει, καθώς και για τα οικονομικά και άλλα οφέλη που αποφέρει στην τοπική και παγκύπρια οικονομία. Ο 20ός Μαραθώνιος καταγράφει νέο ρεκόρ συμμετοχών, ξεπερνώντας τους 2.800 δρομείς από 50 χώρες, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου το 40% είναι αθλητές που καταφθάνουν από το εξωτερικό για τη συμμετοχή στον αγώνα.

Στόχος των διοργανωτών είναι το 2019 να αγγίξουν τις 3.500 συμμετοχές, εκ των οποίων πέραν του 50% να προέρχονται από το εξωτερικό. Να σημειωθεί πως για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο διεθνής Μαραθώνιος Cyprus Marathon είναι αφιερωμένος στον κορυφαίο Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, νικητή του 50ού Μαραθωνίου της Βοστώνης το 1946.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η επένδυση και τα προβλήματα

Σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια για προσέλκυση εξειδικευμένου τουρισμού τα πράγματα δεν είναι μόνο ρόδινα. Αρκετά είναι τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι τουριστικοί φορείς, το σημαντικότερο των οποίων θεωρείται η υποδομή. Χαρακτηριστικό του πιο πάνω είναι το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Γεροσκήπου, το οποίο αποδεικνύεται ότι παρουσιαζόμαστε «ανίκανοι» να κρατήσουμε ανοικτό, με αποτέλεσμα ετησίως να χάνονται χιλιάδες διανυκτερεύσεις και φυσικά έσοδα.

Οι σημερινές ανάγκες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα, είπε, να εκτιμούμε ότι η Πάφος χρειάζεται γύρω στα 6-8 γήπεδα ποδοσφαίρου, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν ομάδες μέσα στο ευρύτερο πλάνο ανάπτυξης. Στο σημείο αυτό σημαντικό είναι να σημειωθεί, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαλεξάνδρου, ότι Δήμοι και μεγάλες κοινότητες με τουριστική ανάπτυξη όπως η Πέγεια, η Γεροσκήπου, η Χλώρακα, η Κισσόνεργα και τα Κούκλια, που έχουν ξενοδοχειακές μονάδες, θα μπορούσαν, αφού προηγουμένως δημιουργηθεί ένα γενικό σχέδιο ανάπτυξης και αθλητικής υποδομής (master plan), να αυξήσουν τις παρεχόμενες αθλητικές υπηρεσίες τους με τη δημιουργία γηπέδων, που θα μπορούσαν μελλοντικά να φιλοξενήσουν ομάδες και αθλητές κυρίως για σκοπούς προετοιμασίας, αποφέροντας έτσι διανυκτερεύσεις και αρκετά έσοδα στα ταμεία τους.

Τα γκολφ και η γενικότερη ιδιωτική πρωτοβουλία

Σημαντικό μέρος σε αυτήν την προσπάθεια, πέρα από τα οργανωμένα σύνολα και τους φορείς, παίζει και ο ιδιωτικός τομέας. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι τα υφιστάμενα γήπεδα γκολφ ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες ανάπτυξης γης, οι οποίες με τις δράσεις τους προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες αφενός για να γεμίσουν τις διαθέσιμες κλίνες διανυκτεέρευσης, αλλά και φυσικά να πωλήσουν σε επενδυτές ή σε απλούς αγοραστές παραθεριστικές κατοικίες.

Σήμερα στην Πάφο λειτουργούν τέσσερα τέτοια γήπεδα γκολφ, με 18 τρύπες το καθένα, όπως τα διεθνή πρότυπα, και αναμένεται μελλοντικά η δημιουργία άλλων δυο από ιδιωτική εταιρεία στην περιοχή Λίμνης στην Πόλη Χρυσοχούς. Τα υφιστάμενα τέσσερα βρίσκονται στις περιοχές Χα-Ποτάμι, Κούκλια, Γεροσκήπου και Τσάδα. Πέρα, όμως, από το γκολφ, δεν είναι λίγες οι προσπάθειες ιδιωτών αλλά και σωματείων να οργανώσουν αθλητικές δραστηριότητες στην Πάφο, είτε από αγάπη για τον Αθλητισμό είτε για καθαρά επενδυτικούς λόγους.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι οι διοργανώσεις που έλαβαν χώραν την περσινή χρονιά και αναμένεται να επαναληφθούν και φέτος και αφορούσαν το 1ο διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης σε θάλασσα. Στα σημαντικά αθλητικά γεγονότα καταγράφονται τα δυο τουρνουά ποδοσφαίρου, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Πάφο, με τη συμμετοχή στο ένα 16 ομάδων από τη Ρωσία και στο δεύτερο, του τουρνουά ποδοσφαίρου με την ονομασία KORANTINA CUP, με τη συμμετοχή τριών ομάδων, της Πάφου, της ΑΕΛ και μιας από τη ρωσική σούπερ λίγκα.