Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

«Ήθελα να πεθάνω…»

| Εκτύπωση | 04 Μάρτιος 2018, 18:03 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΗΛΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΤΙ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΕΙΧΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΣ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ

Μετά το ατύχημα ο κ. Σταύρου νοσηλεύτηκε για ένα μήνα στη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και μέσα σε διάστημα 13 μηνών υπέστη τέσσερεις φορές ανακοπή καρδίας

«Έζησα έναν εφιάλτη. Ήμουν χάλια, ήθελα να πεθάνω για να μην είμαι βάρος στη σύζυγό μου, που ήταν μια νέα γυναίκα και μαζί μου θα υπόφερε μια ζωή, και στα παιδιά μου, που δεν ήταν ακόμα 20 χρονών»


Έντονη ανησυχία προκαλεί ο ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός των εργατικών ατυχημάτων στην Κύπρο, αρκετά εκ των οποίων καταλήγουν σε θανατηφόρα. Μάλιστα, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφηκαν 11 θάνατοι στο μεροκάματο καθώς και εκατοντάδες τραυματισμοί, άλλοι ελαφροί κι άλλοι σοβαροί έως πολύ σοβαροί. Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία το 2017 σημειώθηκαν 2070 εργατικά ατυχήματα σε σχέση με 1905 το 2016, η «Σημερινή» της Κυριακής φέρνει στην επιφάνεια τη συγκλονιστική ιστορία του 51χρονου Λευτέρη Σταύρου, από το Κίτι, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω τετραπληγίας που υπέστη εν ώρα εργασίας.

Η ιστορία

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Σταύρου ανέφερε πως το εργατικό ατύχημα, που έμελλε να του αλλάξει για πάντα τη ζωή, συνέβη στις 12 Μαΐου 2008. «Εργαζόμουν σε εταιρεία με υλικά οικοδομής στο Αλεθρικό. Ήμουν οδηγός τρέιλερ και ανυψωτικού τηλεσκοπικού μηχανήματος γνωστού ως fork lift. Ένας συνάδελφος ζήτησε τη βοήθειά μου να μεταφέρουμε πέντε παλέτες με κεραμίδια σε έναν πελάτη της εταιρείας μας στο Καλό Χωριό. Εγώ δέχθηκα. Δυστυχώς, όμως, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εργασίας μας, λόγω απροσεξίας του συναδέλφου μου, έπεσε στο σώμα μου, και συγκεκριμένα στο μέρος της λεκάνης και προς τα πάνω, μία παλέτα με κεραμίδια βάρους 800 κιλών. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν να σπάσει το Α4 του αυχένα μου και να μείνω τετραπληγικός», πρόσθεσε.

Οι δραματικοί μήνες

Οι μήνες που ακολούθησαν, ήταν για τον Λευτέρη Σταύρου ένας Γολγοθάς. Δέκα χρόνια αργότερα και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Όπως μας είπε, για ένα μήνα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ υπέστη δύο φορές ανακοπή καρδιάς. Αργότερα και για εννέα μήνες νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Παραπληγικών παθαίνοντας και πάλι άλλη μια ανακοπή καρδιάς.

Το δράμα του, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Μετά τη νοσηλεία του στο Παραπληγικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, νοσηλεύτηκε στο Ισραήλ για αποκατάσταση για 3,5 μήνες. Εκεί υπέστη άλλη μία φορά ανακοπή, βυθίζοντας ξανά την οικογένειά του στην αγωνία και το φόβο μη χάσουν τον αγαπημένο τους σύζυγο και πατέρα. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω και θυμούμενος αυτές τις δύσκολες στιγμές, με τρεμάμενη φωνή μάς είπε:

«Έζησα έναν εφιάλτη. Ήμουν χάλια, ήθελα να πεθάνω για να μην είμαι βάρος στη σύζυγό μου, που ήταν μια νέα γυναίκα και μαζί μου θα υπέφερε μια ζωή, και στα παιδιά μου, που δεν ήταν ακόμα 20 χρονών. Ήξερα πως όλη η οικογένειά μου υπέφερε μαζί μου, μοιραζόταν πόνο, κλάμα, αγωνία και φόβο. Ήθελα να πεθάνω να γλιτώσω από τα βάσανα. Για δύο χρόνια δεν μιλούσα σε κανέναν. Δεν υπάρχουν λόγια να σου εκφράσω το πώς αισθανόμουν», σημείωσε.

Η δυσκολία επιβίωσης

Σήμερα τα παιδιά του κυρίου Σταύρου είναι 32 και 29 χρονών. Λίγο πριν από το ατύχημα είχε κάνει δάνειο στην τράπεζα για να καλύψει τις ανάγκες του μικρότερου παιδιού του, της κόρης του συγκεκριμένα, που θα πήγαινε για σπουδές. Σήμερα βρέθηκε καθηλωμένος και με μια αποζημίωση ύψους 85 χιλιάδων ευρώ, που ούτε τις δικές του ανάγκες δεν κάλυψαν και φυσικά το δάνειό του συνεχίζει να τρέχει, αφού οι νόμοι των τραπεζών δεν αναγνωρίζουν ούτε ασθένειες ούτε και κακουχίες.

«Η οικογένειά μου στάθηκε βράχος, έστω και αν εγώ δεν ήθελα. Η αγαπημένη μου σύζυγος είναι δίπλα μου και με φροντίζει καθημερινά και τόσα χρόνια δεν έφυγε να με αφήσει», συμπλήρωσε. Όπως είπε, δύο χρόνια μετά το ατύχημά του οι εργοδότες του έβαλαν λουκέτο στην εταιρεία και κήρυξαν πτώχευση, με αποτέλεσμα να μη βρει ποτέ το δίκιο του. Η μόνη βοήθεια που έλαβε ήταν μια ασφάλεια της δουλειάς του, ύψους 85 χιλιάδων ευρώ, ενώ ο ίδιος έχει διαγνωστεί με 100% αναπηρία.

Εδώ και δέκα χρόνια ζητά δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού οι ανάγκες του λόγω της κατάστασής του κυμαίνονται γύρω στις δυόμισι χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, την ώρα μάλιστα που καλείται να καταβάλλει και δόση στο οικογενειακό του δάνειο, που συνεχίζει να τρέχει, αφού στην ηλικία των 41 χρόνων σταμάτησε λόγω του ατυχήματος αναγκαστικά να εργάζεται.

Τα στοιχεία

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία αποτέλεσαν και την αφορμή ανάδειξης της πιο πάνω συγκλονιστικής μαρτυρίας, αξίζει να αναφερθεί πως πέρσι καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 9% σε σχέση με το 2016 στα ατυχήματα που γνωστοποιήθηκαν με βάση τη νομοθεσία. Δηλαδή τα ατυχήματα που ο εργοδότης έχει απολέσει από τον εργαζόμενό του 3 μέρες εργασίας και τα γνωστοποιεί στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας.

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Τάσος Γιαννάκη, ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας του, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί και κάλεσε τους εργοδότες και το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Αναφερόμενος, μάλιστα, σε παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπέδειξε πως το οικονομικό κόστος της διαχείρισης ενός εργατικού ατυχήματος για το κράτος ανέρχεται στο 30%, για τον εργοδότη στο 23% και για τον εργαζόμενο γύρω στο 27-28%. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκη, ανά κατηγορία, τα εργατικά ατυχήματα είχαν ως εξής:

* Το 17,25% των εργατικών ατυχημάτων που έγιναν το 2017 και ήταν συνολικά 2.070, ήταν στη μεταποιητική βιομηχανία.

* Στην οικοδομική βιομηχανία το ποσοστό ήταν 12,17%.

* Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και επισιτιστική βιομηχανία (Καταλυμάτων και Εστίασης) τα εργατικά ατυχήματα έφθασαν το 27,34%.

* Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο τα ατυχήματα κυμάνθηκαν στο 13,82%.

Υπάρχει αδιαφορία

Ο Τάσος Γιαννάκη μάς δήλωσε, ταυτόχρονα, πως συχνά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αδιαφορούν και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας ή να τα απαιτούν αντίστοιχα. Επιβάλλεται, τόνισε, να υπάρχει και να λειτουργεί σωστά η λεγόμενη Επιτροπή Ασφάλειας, ενώ διεμήνυσε πως είναι προς το συμφέρον του εργοδότη να αντιληφθεί ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο βοηθά την επιχείρησή του.

«Για κάθε ευρώ που επενδύουμε στην ασφάλεια και υγεία στην εργασία εξοικονομούμε άλλα δύο ευρώ. Οι στατιστικές λένε ότι το κόστος είναι 2-4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Φανταστείτε το κόστος της ζημιάς που έχουν τα εργατικά ατυχήματα», εξήγησε και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να πηγαίνουν υγιείς και αρτιμελείς στις εργασίες τους και το ίδιο να επιστρέφουν. «Πρέπει να διαφυλάξουμε το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας. Είναι η καλύτερη επένδυση που έχουμε», υπέδειξε με έμφαση.

Πού οφείλεται η αύξηση

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων είναι συνυφασμένη με τη μη λήψη, δυστυχώς, των απαραίτητων μέτρων προστασίας και πρόληψης εργατικών ατυχημάτων. «Με βάση τη νομοθεσία, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να προβαίνουν σε εκτίμηση κινδύνου γραπτώς για να μπορούν στη συνέχεια να προσφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στους εργαζομένους.

Μπορεί να είναι μηχανικά μέτρα, προφυλακτήρας σκαλωσιάς, ασφαλής μέθοδος εργασίας, σωστή εκπαίδευση του εργαζομένου καθώς και να καθοδηγεί τους εργαζομένους για το ποιες εργασίες πρέπει να κάνουν», είπε και επανατόνισε πως ο εργοδότης έχει υποχρέωση να εποπτεύει και να παρέχει εξοπλισμό όπως γάντια, κράνη ειδικά παπούτσια.

«Υποχρεώσεις και δικαιώματα όμως έχουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ακολουθούν τις οδηγίες του εργοδότη τους, αλλά έχουν και δικαίωμα, αν κινδυνεύουν, να απομακρύνονται από τον χώρο εργασίας τους. Εξαιρετικά σημαντικό για έναν εργαζόμενο είναι να γνωρίζει πως όταν κινδυνεύει έχει δικαίωμα να ειδοποιεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και να κάνει ακόμα και ανώνυμα το παράπονό του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει προχωρήσει σε καταγγελίες εργοδοτών ακόμα και αν επρόκειτο για ημικρατικούς οργανισμούς ή και για δήμους. Κάποιες υποθέσεις αφορούσαν θανάσιμο τραυματισμό εργατών και υπήρξε καταδίκη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εντός του 2017», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκη.

Οι επιθεωρήσεις

Ένεκα ακριβώς της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων, την περσινή χρονιά Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας διεξήγαγαν συνολικά 3.623 επιθεωρήσεις σε 2.668 διαφορετικά υποστατικά για θέματα ασφάλειας και υγείας σε χώρους εργασίας, ενώ το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.824 τέτοιες επιθεωρήσεις.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2017 στάλθηκαν μετά τις επιθεωρήσεις 433 επιστολές σε εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενους και σ’ άλλα πρόσωπα, στα υποστατικά των οποίων εντοπίστηκαν σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας για ασφάλεια και υγεία στην εργασία, ενώ το 2016 είχαν σταλεί 424 τέτοιες επιστολές. Επιπρόσθετα, εκδόθηκαν 123 Ειδοποιήσεις Βελτίωσης και 120 Ειδοποιήσεις Απαγόρευσης.

Σημειώνεται πως για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υλοποιεί σχέδιο Δράσης και εκστρατείες επιθεωρήσεων. Πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων ημερίδες, σεμινάρια καθώς και έλεγχοι. Οι εκστρατείες επιθεωρήσεων έχουν κριτήρια που αφορούν κυρίως χώρους εργασίας με πολλά ατυχήματα, παράπονα εργαζομένων, ασθένειες. Ταυτόχρονα διεξάγονται εκστρατείες μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως, κατά το προηγούμενο έτος, ολοκληρώθηκε η εκδίκαση 14 υποθέσεων για 47 παραβάσεις Εργατικών Νόμων που αφορούσαν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και άλλων προσώπων που επηρεάστηκαν από την εκτέλεση εργασιών. Οι χρηματικές ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες το 2017 ανήλθαν συνολικά σε €92.250 σε σύγκριση με €85.950 για το 2016 που αφορούσαν την εκδίκαση 15 υποθέσεων. Επίσης, σε μια περίπτωση διπλού θανατηφόρου ατυχήματος το 2017, επιβλήθηκε σε τρεις κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Ειδικότερα:

* Η εταιρεία Α/ΦΟΙ Μ. & Π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΤΔ, που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, καταδικάστηκε με πρόστιμο €20.000, για παράλειψη διασφάλισης ευστάθειας τοίχου αντιστήριξης κατά την εκτέλεση εργασιών ενίσχυσης πεδίλου του τοίχου, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τοίχου και τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων της.

* Το Δικαστήριο καταδίκασε τον Μάριο Ιωάννου, Διευθυντή της εταιρείας Α/ΦΟΙ Μ. & Π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΤΔ, σε ένα χρόνο φυλάκισης με αναστολή τριών χρόνων, για παράλειψη, με βάση την εξουσία λήψης αποφάσεων για λογαριασμό της εταιρείας που διηύθυνε, λόγω της θέσης που κατείχε, διασφάλισης της ευστάθειας τοίχου αντιστήριξης κατά την εκτέλεση εργασιών ενίσχυσης του πεδίλου του τοίχου, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τοίχου και τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων της εταιρείας του.

* Σε ένα χρόνο φυλάκισης με αναστολή τριών χρόνων καταδικάστηκε ο Άντρος Πολυκάρπου (Πολιτικός Μηχανικός), για την πιο κάτω παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών: Παράλειψη να λάβει υπόψη, στο στάδιο της εκπόνησης του έργου, τις γενικές αρχές πρόληψης στα θέματα ασφάλειας και υγείας (και ειδικότερα τις αρχιτεκτονικές, τεχνικές ή και οργανωτικές επιλογές) για τον προγραμματισμό ταυτόχρονης διεξαγωγής διάφορων εργασιών ενίσχυσης σταθερότητας υφιστάμενου τοίχου αντιστήριξης, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τοίχου και τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων της εταιρείας Α/ΦΟΙ Μ. & Π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΤΔ.

* Σε ένα χρόνο φυλάκισης, με αναστολή τριών χρόνων, καταδικάστηκε και ο Αντρέας Πηλακούρη, αυτοεργοδοτούμενος (εργολάβος), για παράλειψη εφαρμογής ασφαλούς μεθόδου εργασίας κατά την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών ενίσχυσης υφιστάμενου τοίχου αντιστήριξης, κατά παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τοίχου και τον θανάσιμο τραυματισμό δύο εργοδοτουμένων της εταιρείας Α/ΦΟΙ Μ. & Π. ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΤΔ.

* Η εταιρεία GREENPACK CYPRUS LTD που δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης, καταδικάστηκε σε συνολικό πρόστιμο €2.500, για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών, των περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρήση στην Εργασία Εξοπλισμών Ατομικής Προστασίας) Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τραυματισμό εργοδοτουμένου της και έθεσαν σε κίνδυνο άλλους εργοδοτουμένους της και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη παροχής ασφαλούς εγκατάστασης, μεταφορικής ταινίας γραμμής ανακύκλωσης χαρτιού, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της να τραυματιστεί σοβαρά στο δεξί πόδι και στον ώμο, όταν άλλο πρόσωπο έθεσε τη μεταφορική ταινία σε κίνηση.

(β) Παράλειψη να έχει στη διάθεσή της γραπτή εκτίμηση των κινδύνων που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της, με βάση την οποία να καθορίσει τα απαιτούμενα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα.

(γ) Παράλειψη διασφάλισης παροχής κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής εργασίας σε εργοδοτούμενά της πρόσωπα.