Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Το νάρκοτεστ βγήκε… θετικό

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:04 | Της Μαρίας Ονουφρίου

ΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΟΜΩΣ, ΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΤΕΣΤ

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης είναι θετικό, τότε ο οδηγός δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για να τύχει εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους

ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

• Ποινή φυλάκισης, όχι πέραν των τριών ετών.

• Χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 3.500 ευρώ.

• Στέρηση άδειας οδήγησης όχι πέραν των τριών ετών.

• Όλες ή κάποια ή κάποιες από τις πιο πάνω ποινές.

Μπορεί το νάρκοτεστ να αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια της Αστυνομίας στον αγώνα της για την πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, ωστόσο τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του νεοεισερχόμενου αυτού ελέγχου έχουν θορυβήσει όχι μόνο τις Αρχές, αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Η εκστρατεία της Τροχαίας δεν μετρά περισσότερο από μήνα και όμως οι ενδείξεις φανερώνουν πως έξι στους δέκα οδηγούς βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, αφού έκαναν κάποια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Από τη μια η Αστυνομία δεν μπορεί ακόμη να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα για τους Κύπριους οδηγούς, ωστόσο καλό θα ήταν να μας προβληματίσει το γεγονός αυτό, ώστε να βοηθήσουμε όλοι από το δικό μας πόστο, στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων που κοστίζουν πολλές φορές την ίδια τη ζωή.

Στοχευμένοι έλεγχοι Αστυνομίας

Το νάρκοτεστ μπήκε στη ζωή μας από τις 25 Ιανουαρίου, μετά από πολύχρονες συζητήσεις και την πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με την ψήφιση της, η νομοθεσία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να υποβάλουν τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο, σε έλεγχο για να διαπιστωθεί αν οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Όπως μας εξήγησε ο Εκπρόσωπος Τύπου Αρχηγείου Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, τα μέλη της Αστυνομίας μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε οδηγό να υποβληθεί σε νάρκοτεστ.

«Η όλη διαδικασία, στο προκαταρκτικό της στάδιο, διαρκεί γύρω στα πέντε λεπτά και απαιτεί τη λήψη δείγματος σάλιου από τον οδηγό. Αν ο οδηγός αρνηθεί, ή αποφύγει να δώσει δείγμα σάλιου, διαπράττει αδίκημα και μπορεί να συλληφθεί. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης είναι θετικό, τότε ο οδηγός δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για να τύχει εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

»Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και σε περιπτώσεις άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης δείγματος σάλιου, ο οδηγός απαγορεύεται να συνεχίσει την οδήγηση και το όχημά του μεταφέρεται στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό, με την ευθύνη της μεταφοράς του οχήματος να φέρει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος από το Γενικό Χημείο είναι επίσης θετικό, τότε σχηματίζεται ποινικός φάκελος και ο οδηγός κατηγορείται γραπτώς και παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου.

»Σε τέτοια περίπτωση, τα έξοδα της ανάλυσης από το Γενικό Χημείο βαραίνουν τον οδηγό. Θα πρέπει επίσης να επαναλάβουμε ότι το μικρό χρονικό διάστημα εφαρμογής του νάρκοτεστ δεν επιτρέπει την ερμηνεία οποιωνδήποτε δεδομένων και εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, εφόσον οι έλεγχοι δεν γίνονται σε όλους τους οδηγούς αλλά διεξάγονται στοχευμένα σε οδηγούς οι οποίοι δυνατόν να παρουσιάζουν συμπτώματα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και παράνομων ουσιών, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ικανότητας οδήγησης σε ευθεία γραμμή», πρόσθεσε.

Δεν εξετάζει θέμα χρήσης ή εμπορίας

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με την Αστυνομία αλλά και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, είναι ότι η εφαρμογή του νάρκοτεστ δεν έχει να κάνει με την εξέταση της διακίνησης ή της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλλά εξετάζει μόνο την οδήγηση μετά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μπορεί να είναι ένα εργαλείο στα χέρια της Αστυνομίας για τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, αλλά αυτό που προκαλεί έκπληξη στην ίδια την κοινωνία είναι ο μέχρι στιγμής αριθμός των οδηγών που κάνουν χρήση και, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, παίρνουν τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου για να οδηγήσουν.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που κατέδειξαν στοχευμένοι έλεγχοι της Τροχαίας είναι ενδεικτικά της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε την ίδια μας τη ζωή αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, αφού μπορούμε τόσο εύκολα να θεωρούμε ότι έχουμε την ικανότητα να συγκρατήσουμε ένα εν κινήσει όχημα, ενώ δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, κάνοντας χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου έχει σαν σκοπό, μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τους ίδιους τους χρήστες αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Μιλώντας με λειτουργούς της Αρχής τόνισαν την αναγκαιότητα της ύπαρξης του συγκεκριμένου ελέγχου, αφού από το 2014 μέχρι και το 2016 στην Κύπρο, καταγράφηκαν δεκαεφτά θάνατοι από οδικά δυστυχήματα στα οποία ανιχνεύθηκαν παράνομες ουσίες στους οδηγούς. Συγκεκριμένα, για το 2014, δύο θάνατοι, για το 2015 εννέα και για το 2016 πέντε.

Οικονομικά συμφέρουσα λύση

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας διεξήγαγε πεντάχρονο ερευνητικό πρόγραμμα, αναφορικά με την οδήγηση υπό την επήρεια των ναρκωτικών, του αλκοόλ και των φαρμάκων σε 18 χώρες της Ε.Ε. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος ελέγχθηκαν πέραν των 50 χιλιάδων οδηγών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, διαφάνηκε ότι μεταξύ των τραυματιών ή των νεκρών οδηγών, η πιο συχνά ανιχνευόμενη ουσία ήταν η αλκοόλη και η αλκοόλη σε συνδυασμό με άλλες παράνομες ουσίες. Η ανίχνευση μόνο παράνομων ουσιών δεν αποτελούσε συχνό φαινόμενο. Η συχνότερα ανιχνευόμενη ουσία σε τραυματίες ή νεκρούς μετά την αλκοόλη ήταν η τετραϋδοκανναβινόλη (ΤΗC).

Το ΕΚΠΝΤ, με βάση το αναφερόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μετά από αξιολόγηση κόστους - οφέλους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των ελέγχων νάρκοτεστ στον δρόμο μέσω χρήσης σάλιου, είναι οικονομικά συμφέρουσα. Επίσης η αποτελεσματικότητα του νάρκοτεστ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι ποινές που επιβάλλονται. Ο συνδυασμός της στέρησης της άδειας οδήγησης με θεραπεία και αποκατάσταση αποτελεί το αποτελεσματικότερο αποτρεπτικό μέτρο, ενώ η στέρηση άδειας οδήγησης για περίοδο 3-12 μηνών αποτελεί το δεύτερο πιο αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέτρο, περισσότερο από τη φυλακή ή τα πρόστιμα!

Ναι, μπορεί να είναι αποτρεπτικό

Αστυνομία και Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου συμφωνούν στο ότι η εφαρμογή του νάρκοτεστ μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ενώ η καταγραφή των σχετικών στατιστικών δεδομένων και η παρακολούθηση του φαινομένου οδήγησης υπό την επήρεια παράνομων ουσιών θα επιτρέψει τον σχεδιασμό τεκμηριωμένων και αποτελεσματικών μέτρων και προγραμμάτων αντιμετώπισης του φαινομένου. Συμφωνούν επίσης στο ότι η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του νάρκοτεστ στην Κύπρο θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά την εφαρμογή του για κάποιο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα μπορεί και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου να παρέμβει με διάφορες εισηγήσεις, ώστε να ληφθούν μέτρα για βελτίωση της νομοθεσίας.