Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Μαγειρεύοντας και προσφέροντας για τα παιδιά

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Της Άννας-Μαρίας Ευτυχίου

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΜΕ ΦΑΡΟ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ, ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

«Από το 2013 κάθε χρόνο στηρίζουμε με μεσημεριανό φαγητό περίπου 1100 παιδιά, ενώ στις κουζίνες του προγράμματος απασχολούνται 40 γυναίκες και ένας άντρας»


Τεράστια επιτυχία καταγράφει το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω», του Ιδρύματος «Sophia Foundation»! Δεκάδες παιδιά λαμβάνουν καθημερινά γεύμα στη διάρκεια λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, από το 2013 κάθε χρόνο, προσφέρεται μεσημεριανό φαγητό σε περίπου 1100 παιδιά και απασχολούνται στις κουζίνες των σχολείων 40 γυναίκες και ένας άντρας. Ειδικότερα, εδώ και πέντε χρόνια το Ίδρυμα φτιάχνει και εξοπλίζει την κουζίνα κάθε σχολείου, στην οποία μαγειρεύουν και εργάζονται εθελοντικά άνεργες μητέρες παιδιών που φοιτούν στο σχολείο.

Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της κουζίνας αποτελούν μόνιμη υποδομή για το σχολείο και την κοινότητα. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί σε 17 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη την Κύπρο. Εκείνο που κάνει, πάντως, το πρόγραμμα να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως ακόμη και όταν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε, εκλείψουν, δηλαδή η οικονομική κρίση και η ανέχεια πολλών οικογενειών, η κουζίνα παραμένει στη διάθεση των γονιών για να τη λειτουργήσουν αυτόνομα.

Πώς λειτουργεί

Στο πλαίσιο του προγράμματος προσλαμβάνεται μία άνεργη μητέρα, έμπειρη μαγείρισσα, η οποία αναλαμβάνει ως επικεφαλής της κουζίνας και για την οποία το Ίδρυμα καταβάλλει μηνιαίο μισθό. Οι εθελόντριες βοηθοί λαμβάνουν συμβολικό επίδομα ημερησίως, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βασικές τους ανάγκες και έξοδα. Πέραν των πιο πάνω, οι οικογένειες της κοινότητας οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα, καταβάλλουν το ποσό των 15 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουν στη λειτουργία του προγράμματος και βοηθούν έμπρακτα τα άπορα παιδιά του σχολείου τους. Παράλληλα, το Ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά» εξασφαλίζει την προμήθεια των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών για όλη τη σχολική χρονιά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής, η πρόεδρος του Ιδρύματος, Μαρίνα Σιακόλα, ανέφερε πως «το πρόγραμμα ‘Μαγειρεύω και Προσφέρω’ ήταν η απάντησή μας προς την οικονομική κρίση του 2013 και πιο συγκεκριμένα τη στήριξη των ολοήμερων δημοτικών σχολείων στην Κύπρο, τα οποία στις ευάλωτες περιοχές κινδύνευαν να κλείσουν. Υπήρξαν περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και οι γονείς αδυνατούσαν να πληρώσουν το ημερήσιο γεύμα των παιδιών τους στο σχολείο, το κόστος του οποίου έφτανε μέχρι και 70 ευρώ τον μήνα, αφού όλα ανεξαιρέτως τα ολοήμερα σχολεία στην Κύπρο αγόραζαν έτοιμο φαγητό από εστιατόρια», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ένα παρόμοιο πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί και στην Κένυα, από τους λειτουργούς του «Σοφία για τα Παιδιά» σε δύσβατες περιοχές και σε μεγάλα σχολεία. Η εμπειρία αυτή βοήθησε ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία και στα δικά μας σχολεία, εδώ στην Κύπρο, κι έτσι παιδιά ολοήμερων σχολείων άρχισαν να τρώνε φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό από τις ίδιες τις μαμάδες των παιδιών στον χώρο του σχολείου.

Σύμφωνα με την κ. Σιακόλα, το πρόγραμμα αποδείχτηκε ευεργετικό όχι μόνο για τα παιδιά του σχολείου αλλά και για όλη την κοινότητα. «Η κουζίνα, μάλιστα, χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς και εκδηλώσεις του σχολείου, όπως σε ειδικά παζαράκια, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Το ‘Μαγειρεύω και Προσφέρω’ λειτουργεί τώρα σε 17 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και σε κάποια νηπιαγωγεία.

»Πιο συγκεκριμένα, λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Φανερωμένης, στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ελένειον, στο Α' και Β' Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου, στο Δημοτικό Σχολείο Πυργών, στο Δημοτικό Σχολείο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Λάρνακας, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων Λάρνακας, στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χοιροκοιτίας, στο Νηπιαγωγείο Τόχνης, στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ευρύχου, στο Δημοτικό Σχολείο Δένειας, στο Δημοτικό Σχολείο Αψιού, στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο ΙΗ’ Λεμεσού - Άγιος Αντώνιος, στο Δημοτικό Σχολείο Ερήμης, στο Δημοτικό Σχολείο Γιόλου και στο Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς», συνέχισε.

Συνεχίζει κι ενισχύεται

Όταν πρωτοξεκίνησε το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» το 2013, ο στόχος ήταν η τριετής λειτουργία του, αφού ήταν ένα έκτακτο μέτρο για αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Προσδοκία, μάλιστα, του Διοικητικού Συμβουλίου του «Σοφία για τα Παιδιά», ήταν μετά τα 3 χρόνια, το σχολείο να μπορεί να λειτουργεί το πρόγραμμα αυτό αυτόνομα, αφού η κουζίνα του αποτελεί ένα μόνιμο έργο υποδομής. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ιδρύματος, «πέντε χρόνια μετά, εκτός από το Γ’ Δημοτικό Σωτήρας που αυτονομήθηκε, η παρουσία και η στήριξή μας προς τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας, αφού οι οικονομικές δυσχέρειες σε αυτές τις περιοχές ακόμη συνεχίζονται.

»Πρόβλεψή μας είναι πως κάποια από αυτά τα σχολεία πάντα θα χρήζουν της στήριξής μας. Γενικότερα, όμως, πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα ‘Μαγειρεύω και Προσφέρω’ κάποια στιγμή θα μπορεί να αυτονομηθεί και να λειτουργήσει από τα ίδια τα σχολεία με όλα του τα ευεργετικά αποτελέσματα», εξήγησε, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας Κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα σε μεγαλύτερο βαθμό, ούτως ώστε το πρόγραμμα να συνεχίσει να λειτουργεί και να εφαρμοστεί και σε άλλα ολοήμερα σχολεία, στα οποία, αυτήν τη στιγμή, αδυνατεί η εφαρμογή του.

Κραυγή απόγνωσης

Στις δηλώσεις της η κ. Σιακόλα αποκάλυψε στη «Σημερινή» ότι «το καλοκαίρι που μας πέρασε ανταποκριθήκαμε στη σπαρακτική έκκληση του ΙΗ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, ένα σχολείο στην καρδιά της πόλης, πίσω από τη Μαρίνα Λεμεσού, και παρόλο που το κόστος για μας ήταν δυσβάσταχτο, λειτουργήσαμε το πρόγραμμά μας από τον Σεπτέμβριο του 2017 και σε αυτό το σχολείο. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν παιδιά παραμελημένα τόσο από το κράτος όσο και από την τοπική κοινωνία στην καρδιά μιας, κατά τα άλλα, πόλης που ανθίζει οικονομικά.

»Είναι απαραίτητο το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του προς τα παιδιά του και τους αυριανούς πολίτες του και εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε τι είδους πολίτες θέλουμε να δημιουργούμε. Θέλουμε υγιή παιδιά με αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό και με όνειρα για το μέλλον ή θέλουμε παιδιά που νιώθουν δεύτερης τάξης πολίτες και που η αμέλεια και η έλλειψη των βασικών τα σπρώχνει στην παραβατικότητα;», διερωτήθηκε κι εξέφρασε την περηφάνια της που η ίδια και η ομάδα της στέκονται δίπλα στα παιδιά της Κύπρου μέσω του πολύπλευρου προγράμματος και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να το πράττει, αν χρειαστεί.

Πώς γίνονται δωρεές

Το Ίδρυμα «Σοφία για τα παιδιά», ως καθαρά εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αντλεί τους πόρους του για το «Μαγειρεύω και Προσφέρω» τόσο από ειδικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ, όσο και από χορηγίες. Η συνεισφορά των χορηγών είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του προγράμματός. Η Μαρίνα Σιακόλα με την ευκαιρία ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που στηρίζουν το έργο του Ιδρύματος, καθώς και τις εταιρείες που στάθηκαν δίπλα στο πρόγραμμα προσφέροντας, μάλιστα, και τρόφιμα, όπως την Τράπεζα Κύπρου, τον ΟΠΑΠ Κύπρου, την Hermes Airports και τις υπεραγορές Άλφα Μέγα.

«Ελπίζουμε ότι και άλλες εταιρείες και οργανισμοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των πιο πάνω και θα σταθούν δίπλα μας, ώστε όλοι μαζί να στηρίξουμε τα παιδιά μας στα σχολεία για να μπορούν να συνεχίσουν να μορφώνονται με υγεία, χαρά και αξιοπρέπεια, καθώς και με όνειρα για το μέλλον. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι βασικό δικαίωμα κάθε παιδιού», κατέληξε.