Σημερινή

Πέμπτη, 21/02/2019
RSS

Στις ράγες των… προκλήσεων το ΓεΣΥ

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:05 | Του Μάριου Αδάμου

ΟΑΥ ΚΑΙ ΟΚΥΠΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ

Η συζήτηση για τον καθορισμό της αποζημίωσης των ιατρών που θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη κι εκφράζεται αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη


Σταθερά προσηλωμένη στον έναν από τους μεγάλους στόχους της, αυτόν της ολοκλήρωσης και εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), παραμένει η Κυβέρνηση. Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το πεδίο σε σχέση με το εάν θα έχουμε αλλαγή στο πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας -ο Δρ Γιώργος Παμπορίδης έχει ήδη γνωστοποιήσει την επιθυμία του για αποχώρηση-, εντούτοις, οι διαδικασίες για επίτευξη αυτής της τεράστιας μεταρρύθμισης για τον τόπο συνεχίζονται. Μάλιστα, η Κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, επαναδιόρισε στις 9 Ιανουαρίου τον Θωμά Αντωνίου στην Προεδρία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Κι αυτό λόγω κυρίως του γεγονότος πως ο κ. Αντωνίου μέχρι σήμερα έχει επιτελέσει, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Οργανισμού, ένα πολύ σημαντικό έργο, πάντα με προσήλωση και αποφασιστικότητα. Πάντως, αν και όπως έχει ήδη λεχθεί, μέχρι σήμερα ο ΟΑΥ σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση ευρύτερα, έχει επιτελέσει ένα αξιοσημείωτο έργο, εντούτοις, τα δύσκολα ακόμα δεν έχουν τελειώσει. Κάθε άλλο, μάλλον τώρα αρχίζουν και θα εξηγήσουμε το γιατί στις επόμενες παραγράφους.

Οι προκλήσεις

Στη βάση των όσων αναφέρθηκαν εισαγωγικά και με βάση ενημέρωση της οποίας έτυχε η «Σημερινή» της Κυριακής από αρμόδιες πηγές, ο ΟΑΥ και η διοίκησή του, κυρίως, εντός των τρεχόντων μηνών αλλά και χρόνων, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές έχουν να κάνουν πρωτίστως με την αποζημίωση των διαφόρων επαγγελματιών υγείας που θα συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ -η διαβούλευση έχει αρχίσει και συνεχίζεται (περαιτέρω λεπτομέρειες πιο κάτω)-, την αποζημίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν, τον καταρτισμό όλων των κανονισμών που αφορούν το ΓεΣΥ και την «ενσωμάτωση» του Σχεδίου στην κυπριακή κοινωνία, μέσω της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών.

Όλες αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης εντός του τρέχοντος έτους, ένεκα του γεγονότος πως την 1η Μαρτίου 2019 θα αρχίσει η πρώτη φάση καταβολής εισφορών από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ και τρεις μήνες αργότερα (1η Ιουνίου), θα μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση του Σχεδίου με την εισαγωγή της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και ακριβώς ένα χρόνο μετά (1η Ιουνίου 2020), θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ΓεΣΥ με την εισαγωγή και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης.

Αποζημιώσεις γιατρών

Αναφορικά με το μέγα ζήτημα, αυτό της αποζημίωσης των ιατρών που θα συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, αξίζει να αναφερθεί πως η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει, ενώ αναμένεται εντός του τρέχοντος μηνός ΟΑΥ και ιατροί να έχουν νέα συνάντηση για συνέχιση της συζήτησης. Πάντως, για την ώρα, τις δύο πλευρές χωρίζει μία τεράστια απόσταση, αλλά αυτό δεν πτοεί τους διοικούντες τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο ζήτημα. Σημειώνεται πως έχει τεθεί ως χρονοδιάγραμμα κατάληξης τα μέσα του έτους, κι αυτό για να υπάρχει όλος ο απαραίτητος χρόνος για να γίνει η κατάλληλη προεργασία και να είναι όλα έτοιμα για την πρώτη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Αυτήν τη στιγμή ως Οργανισμός επικεντρωνόμαστε στους ιατρούς και ευελπιστούμε ότι εντός του τρέχοντος μηνός ή τον επόμενο μήνα θα έχουμε προχωρήσει ουσιαστικά επί του θέματος», ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Σ» πηγή του ΟΑΥ. Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στην πρότασή του, που υπέβαλε στους γιατρούς, έθετε ως μέσο όρο εισοδήματος για έναν προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα μπορεί να έχει υπό την «ευθύνη» του έως και 2,5 χιλιάδες δικαιούχους-ασθενείς, τις 100 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Κι επικοινωνιακή πολιτική

Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ βρίσκεται και σε διαβουλεύσεις με συγκεκριμένη εταιρεία επικοινωνιολόγων προκειμένου να καταρτίσει την επικοινωνιακή στρατηγική-πολιτική σε σχέση με το ΓεΣΥ, μέσω της οποίας θα κτίσει την απαραίτητη γέφυρα επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για όλα όσα αφορούν το Σχέδιο Υγείας. Μάλιστα, οι εν λόγω διαβουλεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Με την υπογραφή της συμφωνίας, θα αρχίσει και η ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Η εν λόγω εκστρατεία πιθανόν να ξεκινήσει λίγους μήνες πριν από την πρώτη φάση εφαρμογής του Σχεδίου, δηλαδή μέσα με τέλη του τέταρτου τριμήνου του έτους. Παράλληλα, τρέχει και η διαδικασία ανάπτυξης και εγκατάστασης του λογισμικού συστήματος του ΓεΣΥ και αναμένεται να είναι έτοιμο πολύ πριν από την επίσημη έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019.

Προκλήσεις και για ΟΚΥπΥ

Πέραν του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, πάντως, σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι άνθρωποι του νεοσύστατου Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε σχέση με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ένα εκ των μεγαλύτερων ζητημάτων για το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού είναι ο εντοπισμός και η επιλογή μιας διευθυντικής ομάδας, που να είναι ικανή να εφαρμόσει τις αλλαγές που χρειάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια και στον τομέα της υγείας, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, στις σημαντικότερες προτεραιότητες τους ΟΚΥπΥ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη συνεργασίας με τους επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό), οι οποίοι θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων για επιτυχή και κυρίως βιώσιμη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Οι εισφορές

Αναφορικά με τις εισφορές για το ΓεΣΥ, υπενθυμίζεται πως με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, από την 1η Μαρτίου 2019 μέχρι και την 1η Μαρτίου 2020 κάθε μισθωτός, συνταξιούχος, κρατικός αξιωματούχος και εισοδηματίας θα καταβάλλει ποσοστό 1,70% επί των αποδοχών του, κάθε εργοδότης θα καταβάλλει ποσοστό 1,85% επί των αποδοχών κάθε μισθωτού του, κάθε αυτοτελώς εργαζόμενος θα καταβάλλει ποσοστό 2,55% επί των αποδοχών του, ενώ το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας θα καταβάλλει ποσοστό 1,65% επί των αποδοχών και συντάξεων όλων των δικαιούχων.

Από την 1η Μαρτίου 2020 κάθε μισθωτός, συνταξιούχος, κρατικός αξιωματούχος και εισοδηματίας θα καταβάλλει ποσοστό 2,65% επί των αποδοχών του, ο κάθε εργοδότης ποσοστό 2,90% επί των αποδοχών κάθε μισθωτού, ο κάθε αυτοτελώς εργαζόμενος ποσοστό 4% επί των αποδοχών του, ενώ το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας θα καταβάλλει ποσοστό 4,70% επί των αποδοχών και των συντάξεων όλων των δικαιούχων.

Στις περιπτώσεις δε μισθωτού απασχολούμενου σε περισσότερο από έναν εργοδότη μέσα στην ίδια περίοδο εισφοράς, την ευθύνη για την καταβολή των εισφορών την έχει ο ίδιος ο μισθωτός. Σημειώνεται πως πέρα από τις προαναφερθείσες εισφορές, ο κάθε δικαιούχος θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει και συμπληρωμές (τέλη) για συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας, όπως φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες θα λαμβάνει από το Σύστημα, με οροφή τα 300 ευρώ για κάθε έτος.