Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Μουσική και εγκέφαλος

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Adamou Marios

Ο εγκέφαλος είναι το πιο σπουδαίο και πολύτιμο όργανο στον άνθρωπο. Η δομή του είναι πολύπλοκη. Οι απειράριθμοι νευρώνες του (νευρικά κύτταρα) συνδέονται μεταξύ τους, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα άρτια οργανωμένο λειτουργικό σύστημα. Ένας φυσιολογικός εγκέφαλος θεωρείται ο ενορχηστρωτής και εκτελεστής όλων των δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Σ’ αυτόν ευρίσκονται όλα τα ειδικά κέντρα αισθήσεων, αισθητηρίων οργάνων, κινητικότητας, ειδικών ικανοτήτων και ψυχικών διαθέσεων του ανθρώπου. Η ανατομική αρτιότητα και η επάρκεια της αιμάτωσης - οξυγόνωσης αυτού είναι απαραίτητα στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του. Ο Εγκέφαλος και γενικά το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα αποτελεί τον υποδοχέα και παραλήπτη όλων των ερεθισμάτων, εξωτερικών και μη.

Με το σκεπτικό ότι κάποιος παράγοντας, στην περίπτωσή μας η ΜΟΥΣΙΚΗ, θα μπορούσε να δράσει ευεργετικά στην ομαλή λειτουργία του Εγκεφάλου, κάναμε μια περιστατωμένη έρευνα και μας έδωσε διάφορα αποτελέσματα. Η επίδραση της ΜΟΥΣΙΚΗΣ στο συναίσθημα δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο ρυθμός, η τονικότητα και η αρμονία της μουσικής φαίνεται να επηρεάζουν ευνοϊκά τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Έτσι προσπαθήσαμε να βρούμε μια πιθανή θετική επίδραση της Μουσικής στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικά σε άτομα με προδιάθεση για εκδήλωση επεισοδίων σπασμών. Η λειτουργικότητα και γενικά η δραστηριότητα του παιδικού εγκεφάλου παρουσιάζει πολλές ιδιομορφίες. Για την ομαλή κινητική εξέλιξη του παιδιού είναι απαραίτητη η φυσιολογική κατάσταση των νευρικών κυττάρων.

Η Μουσικοθεραπεία, που η χρήση της καθημερινά γίνεται πιο συχνή, έχει ευεργετική επίδραση στον ψυχισμό, στο συναίσθημα και βελτιώνει τη λεπτή και αδρή κινητικότητα σε παιδιά με διαφορετικές ικανότερες. Επίσης έχει αποδειχθεί πειραματικά, ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας αυξάνεται η αιμάτωση του εγκεφάλου και ειδικά σε κέντρα που αντιστοιχούν στο στόμα, στη γλώσσα, στα κινητικά κέντρα καθώς και στο κέντρο ακοής. Το ίδιο φαινόμενο αυξημένης αιμάτωσης παρατηρείται και σε διεργασίες μνήμης και σκέψης.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ανακαλυφθεί στον εγκέφαλο κέντρα διάθεσης και πιστεύεται σήμερα ότι ανήκουν σε ένα σύστημα που δρα ευεργετικά στη διαδικασία μάθησης και μνήμης. Με τη Μουσική παιδεία και ειδικά με τη Μουσικοθεραπεία βελτιώνεται η διάθεση, ενισχύεται η μνήμη και αυξάνεται σε πολλές περιοχές του Εγκεφάλου η αιμάτωσή τους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε διάφορες Ηλεκτροεγκεφαλογραφικές μελέτες, που έγιναν στις πιο πάνω περιπτώσεις με αυξημένη αιμάτωση, δόθηκαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης όλων των λειτουργικών κέντρων του εγκεφάλου θα μπορέσει να αξιολογηθεί και να εκτιμηθεί καλύτερα η κάθε επίδραση στον εγκέφαλο και, γιατί όχι, να έχει και η Μουσικοθεραπεία τη θέση που της αναλογεί στις διάφορες υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Dr. med E. Ζωγράφος,
παιδίατρος - Παιδονευρολόγος,
πρώην Διευθυντής Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Υ.Γ. Από το εργαστήριο ΗΕΤφίας παίδων & Εφήβων, Δ. Ακρίτα 57 - Λευκωσία, τηλ.: 22013183.