Σημερινή

Πέμπτη, 17/01/2019
RSS

Ρήγας και Ντάμα: Τα δυνατά χαρτιά της Λεμεσού

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:00 | Της Μήνας Χρυσάνθου

ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ

Ο ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΖΗΝΑ ΜΑΧΑΛΕΚΚΙΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΛΕΜΕΣΙΑΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ

«Ασχολούμαστε με το καρναβάλι εδώ και 31 χρόνια. Η πρώτη μας συμμετοχή ήταν με το θέμα "Ελλάδα στην Ολυμπιάδα", μιας και ασχολούμαστε με τον χώρο του αθλητισμού»


Σε ρυθμούς καρναβαλιού και φέτος η Λεμεσός και όλο το νησί, με την τελετή έναρξης της μεγάλης πολιτιστικής γιορτής της πόλης να πραγματοποιείται την Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη), στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα αισιοδοξίας, ζωντάνιας και χαράς. Μεγάλοι πρωταγωνιστές θα είναι και φέτος οι χιλιάδες νέοι και νέες της Κύπρου, οι οποίοι με τη φαντασία τους, την ευρηματικότητά τους και την καλλιτεχνική τους διάθεση, καταφέρνουν κάθε χρόνο να αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κορυφαίο πολιτισμικό θεσμό της συμπρωτεύουσας.

Διαμάντια της φετινής γιορτής θα είναι το βασιλικό ζεύγος Χριστάκης και Ζήνα Μαχαλεκκίδη, οι οποίοι θα είναι «ο Βασιλιάς Ρήγας και η Βασίλισσα Ντάμα». Με αφορμή την έναρξη του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, η «Σημερινή» επισκέφτηκε το βασιλικό ζεύγος στο γυμναστήριο που διατηρούν εδώ και χρόνια στη Λεμεσό για να μάθει όλα τα μυστικά της φετινής διοργάνωσης, καθώς και να γνωρίσει τους Χριστάκη και Ζήνα Μαχαλεκκίδη.

Οικογενειακή παράδοση

Μπαίνοντας στο γυμναστήριο Μαχαλεκκίδη δεν μπορούσαμε να μην προσέξουμε τις παλιές στολές, τις οποίες έχουν στολισμένες, καθώς και τις οθόνες με βιντεάκια από προηγούμενες συμμετοχές σε καρναβαλίστικες παρελάσεις, οι οποίες φαίνονται πολλές με μια πρώτη ματιά. «Ασχολούμαστε με το καρναβάλι εδώ και 31 χρόνια», είπε περήφανος ο κ. Χριστάκης.

«Η πρώτη μας συμμετοχή ήταν με το θέμα "Ελλάδα στην Ολυμπιάδα", μιας και ασχολούμαστε με τον χώρο του αθλητισμού. Ήταν το πρώτο μας καρναβάλι, η πρώτη μας εμπειρία το 1987», πρόσθεσε. «Απ’ εκεί και πέρα κάθε χρόνο λαμβάναμε μέρος με άλλα άρματα. Κάποιες από τις καλύτερές μας αμφιέσεις ήταν το Far West, το Rock & Roll, το Viva Espana, Βασιλιάς του Λάτιν, το Τσίρκο και το "Εδώ ΛεμεSΟS", το οποίο ήταν σατιρικό άρμα και απευθυνόταν σε μια περίοδο υψηλής εγκληματικότητας στη Λεμεσό», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Μαχαλεκκίδη.

Το καρναβάλι ήταν και θα είναι πάντα οικογενειακή υπόθεση για την οικογένεια Μαχαλεκκίδη, αφού οι ίδιοι εξήγησαν ότι ενώ ήταν έγκυος η κ. Ζήνα είχε λάβει μέρος και από βρέφη τα παιδιά τους συμμετάσχουν επίσης.

Η πιο αξέχαστή τους αμφίεση

Ερωτηθείσα σχετικά με την αγαπημένη τους αμφίεση και άρμα, η κ. Ζήνα αφού είπε πως «όταν ασχολείσαι δεκάδες χρόνια με το καρναβάλι σίγουρα θα έχεις πολλές αναμνήσεις και αγαπημένες αμφιέσεις», τόνισε ότι «η κάθε αμφίεση είναι μοναδική, όμως η χρονιά την οποία ξεχωρίζουν είναι η χρονιά του "Viva Espana", επειδή ήταν πλούσια και διαφορετικά τα κοστούμια όπως και οι χορογραφίες», εξήγησε.

«Βασικά αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε κάθε χρόνο στις παρελάσεις είναι τα μοναδικά μας κοστούμια και το γεγονός ότι πάντα συνοδεύουμε το άρμα μας με χορό και εντυπωσιακές χορογραφίες. Πάντα λαμβάνουμε μέρος οργανωμένοι, δεν περπατάμε απλά, αλλά παρουσιάζουμε ένα εντυπωσιακό θέαμα ολοκληρωμένο με χορούς, κατασκευές και πολύ καλή διάθεση και χαμόγελα», συμπλήρωσε από τη μεριά του ο κ. Χριστάκης, επισημαίνοντας πως «η καλύτερη επιβράβευση κάθε χρόνο στα καρναβάλια δεν είναι ούτε οι τηλεοράσεις, ούτε ο ανταγωνισμός, αλλά το χαμόγελο και το χειροκρότημα του θεατή την ώρα της παρέλασης. Μας έχουν μάθει, και κάθε χρόνο περιμένουν να δουν από εμάς τη χορογραφία και τα κοστούμια».

Χρονοβόρες οι προετοιμασίες

Σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για το καρναβάλι, το βασιλικό ζεύγος τόνισαν πως οι προετοιμασίες ξεκινούν αρκετούς μήνες πριν και όλοι στην ομάδα βοηθούν βάζοντας ο καθένας τη δική του πινελιά.

«Επιλέγουμε το θέμα, μετά επιλέγουμε τα υφάσματα για τα κοστούμια και έπειτα τα υλικά για το άρμα», εξήγησε ο κ. Χριστάκης. «Κι εγώ σαν χορογράφος, ο ρόλος μου είναι η επιμέλεια της χορογραφίας και του καλλιτεχνικού κομματιού», τόνισε η κ. Ζήνα. «Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, δεν το κάνουμε λόγω υποχρέωσης ή γιατί πρέπει να λάβουμε μέρος στην παρέλαση, είναι τρόπος ζωής για εμάς», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστάκης εξήγησε, ακόμη, ότι μπορεί το καρναβάλι να έχει διάρκεια μόλις δέκα ημερών, όμως για εκείνους είναι η δουλειά και η προετοιμασία ενός χρόνου. «Εμείς κάθε χρόνο έχουμε στον νου μας δύο με τρεις ιδέες, τις οποίες καθόμαστε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε και ποια θα είναι η πιο εντυπωσιακή και μετά ξεκινούν οι προετοιμασίες. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μπορεί να τύχει να είναι εντελώς διαφορετικό το αποτέλεσμα από την αρχική σκέψη και αυτό φαίνεται αργότερα στην πράξη και στη μελέτη», είπε περαιτέρω.

«Τιμή μας»

Ερωτηθέντες εάν περίμεναν ότι ο Δήμος θα τους επέλεγε για βασιλικό ζεύγος, ο κ. Χριστάκης είπε ότι «δεν είναι θέμα εάν το περιμέναμε ή όχι. Εμείς αγαπάμε το καρναβάλι, λαμβάναμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέρος στις εκδηλώσεις ως καρναβαλιστές, αλλά εννοείται είναι τιμή μας που μας επέλεξαν και δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε. Είναι σίγουρα μια νέα εμπειρία που θέλουμε να τη ζήσουμε 100% και προσπαθούμε να το απολαύσουμε όσο μπορούμε γιατί αγαπάμε το καρναβάλι. Μπορεί να έχουμε 31 χρόνια στο καρναβάλι, αλλά το να έχεις τον τίτλο του Βασιλιά και της Βασίλισσας του Καρναβαλιού σίγουρα είναι πρωτότυπο και ξεχωριστό», ανέφερε χαμογελώντας ο κ. Χριστάκης. «Είναι σίγουρα τιμή για έναν Λεμεσιανό καρναβαλιστή το να είσαι Βασιλιάς του Καρναβαλιού», συμπλήρωσε.

Το φετινό θέμα

Μια απορία που έχουμε πάντα είναι ποιος αποφασίζει το θέμα της Βασίλισσας ή του Βασιλιά Καρνάβαλου και το βασιλικό ζεύγος με χαρά μάς το εξήγησε. «Το φετινό θέμα δεν ήταν δική μας επιλογή αλλά επιλογή του Δήμου και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτόν τον θεσμό και όχι μόνο. Πραγματικά οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες και αυτό φαίνεται στην πράξη. Όλοι ξέρουμε ότι τα καρναβάλια δεν είναι εύκολη γιορτή.

Είναι η μοναδική γιορτή, η οποία εδώ και 100 χρόνια καταφέρνει να συγκεντρώνει εκατοντάδες και χιλιάδες κόσμου σε χρονικό διάστημα 10 ημερών. Τα άτομα αυτά είναι δίπλα μας και μας βοηθούν και μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια των καρναβαλιών», είπε χαμογελώντας η κ. Ζήνα. Το θέμα φέτος έχει στοιχεία της τράπουλας, ο Ρήγας και η Ντάμα. Όπως προαναφέραμε το θέμα δεν ήταν επιλογή των καρναβαλιστών, όμως και οι ίδιοι έβαλαν τη δική τους πινελιά.

Όπως μας εξήγησαν, το μήνυμα το οποίο θέλουν να περάσουν είναι ότι η Λεμεσός είναι το δυνατό χαρτί της τράπουλας. Στο άρμα θα βρίσκεται και φέτος όλη η οικογένεια, ενώ επίσης θα λάβουν μέρος και χορευτές και χορεύτριες της σχολής χορού της κ. Ζήνας. «Οι στολές θα είναι πολύ εντυπωσιακές (καμία σχέση με χαρτιά της τράπουλας), όπως και η χορογραφία και το άρμα.

Στόχος μας είναι να έχουμε μια εκθαμβωτική παρουσία, η οποία θα στιγματίσει και να αναβαθμίσει το Λεμεσιανό Καρναβάλι για άλλη μια χρονιά», είπε η Βασίλισσα. Η ομάδα πίσω από το φετινό Βασιλικό ζεύγος είναι ο Χρίστος Όθωνος, ο οποίος κατασκεύασε το άρμα, και η Φιλίτσα Στυλιανού, η οποία έχει επιμεληθεί τα κοστούμια. Επιπλέον το μακιγιάζ αυτές τις δέκα ημέρες του βασιλικού ζεύγους θα το επιμεληθεί το εργαστήρι επαγγελματικού μακιγιάζ Louis Alvarez με τα προϊόντα SLA από τη Φωτεινή και τη Μαρίνα Αλεξάνδρου.

«Είναι στο DNA μας»

Η ιδιαιτερότητα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού είναι η ιστορία πίσω του. Είναι ένας θεσμός ο οποίος κρατάει εκατό χρόνια. Είναι μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους και οποιασδήποτε κοινωνικοοικονομικής τάξης. Το καρναβάλι είναι στο DNA των Λεμεσιανών και αυτό είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό του καρναβαλιού. Επιπλέον είναι παράδοση, είναι τρόπος έκφρασης. Οι κοινωνίες αλλάζουν και σίγουρα το καρναβάλι υιοθετεί το στίγμα της κάθε εποχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνιούνται οι παραδόσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το Καρναβάλι της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης την περασμένη Τρίτη, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, στην παρουσία σύσσωμης της δημοτικής Αρχής, παρουσίασε το πρόγραμμα των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων. Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, το Καρναβάλι Λεμεσού είναι ένας θεσμός, μια λαϊκή γιορτή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Λεμεσού, υπενθυμίζοντας πως σήμερα, το Καρναβάλι της Λεμεσού συμπεριλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ και οι ετήσιες εκδηλώσεις του αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

«Η Λεμεσός, γι' ακόμα μια χρονιά μετατρέπεται σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης. Γι' ακόμα μια φορά στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για τη χαρά της ζωής και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, τόσο το μέλλον του καθενός μας προσωπικά, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Οι φετινές αλλαγές

Υπενθυμίζοντας τον στόχο που είχε τεθεί στο περσινό Καρναβάλι για αναβάθμιση του θεσμού, «με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στη συλλογική σοφία που το διαμόρφωσε μέσα στην πορεία του χρόνου» και τις δημόσιες συζητήσεις που έγιναν με καρναβαλιστές», ο Δήμαρχος Λεμεσού αναφέρθηκε στις καινοτομίες των φετινών εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, μια από τις φετινές καινοτομίες είναι η μείωση της διάρκειας της Μεγάλης Καρναβαλίστικης Παρέλασης με τη μείωση της διαδρομής, γεγονός που επιτρέπει και την καλύτερη ηχητική κάλυψή της.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Καρναβαλίστικης Παρέλασης, στην οποία θα λάβουν μέρος 100 άρματα, θα παρουσιαστούν μεγάλες σατιρικές κατασκευές, που αναβιώνει ο Δήμος Λεμεσού, ενώ θα τοποθετηθεί μια νέα εξέδρα για επισήμους και ομάδες πολιτών, σε σημείο πιο κοντά στον τερματισμό. Αναβαθμισμένες θα είναι επίσης οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, 8 Φεβρουαρίου, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου, που γιορτάζεται η μέρα των ερωτευμένων, ο Δήμος διοργανώνει υπαίθριο καρναβαλίστικο χορό στον Εναέριο, με θέμα τους ερωτευμένους. Επίσης, για πρώτη φορά, οργανώνεται παιδικό καρναβαλίστικο πάρτι στην πλατεία του παλιού λιμανιού, αμέσως μετά το τέλος της Παιδικής Καρναβαλίστικης Παρέλασης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου.

Άλλες δράσεις

Της επίσημης έναρξης των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων θα προηγηθεί αύριο Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, έκθεση φωτογραφίας, που οργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου - Τμήμα Λεμεσού, με θέμα «Λεμεσιανό Καρναβάλι 2017» (19:00 - Πολιτιστικό Κέντρο ΤΡΑΚΑΣΟΛ), ενώ στις 7 Φεβρουαρίου, η Αίθουσα Τέχνης Θεομάρια διοργανώνει για 12η συνεχή χρονιά έκθεση μάσκας από διάφορες χώρες του κόσμου και καλλιτεχνική έκθεση με χάρτινες και κεραμικές μάσκες της Βέρας Ευθυμίου Παρλαλίδου (19:00).

Την Τσικνοπέμπτη, στην οδό Ανεξαρτησίας (19:00), ο Βασιλιάς Ρήγας και η Βασίλισσα Ντάμα εισέρχονται στην πόλη πάνω σ' ένα εντυπωσιακό άρμα με τη συνοδεία τους και πλαισιωμένοι από τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Βασιλική Οικογένεια, τους Κανταδόρους της ΕΔΟΝ, τη Χορωδία Αρίονες, τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, τις Μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, την ομάδα κρουστών Batukinio και τις Μαζορέτες Λεμεσού. Η παρέλαση θα καταλήξει στην Πλατεία Ηρώων, όπου θα ακολουθήσει ένα καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με τραγούδι και χορό.

Εξάλλου, ο Δήμος διοργανώνει και φέτος τον χορό της Τρίτης (13 Φεβρουαρίου) και τον χορό της Πέμπτης (15 Φεβρουαρίου), που θα πραγματοποιηθούν στις 20:30, στην πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου, ενώ ο αποχαιρετιστήριος χορός του Καρναβαλιού, την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου (21:00), θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του παλιού λιμανιού.