Σημερινή

Κυριακή, 18/11/2018
RSS

Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, αλλά προλαμβάνεται

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:05 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο εφιάλτης του καρκίνου όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά μεγαλώνει. Δεν αναγνωρίζει κοινωνικές τάξεις, φύλο, ηλικίες, ούτε και μικρά παιδιά, ενώ επιτίθεται καθημερινά και μάλιστα με αυξανόμενη τάση. Ένεκα τούτου, ο καρκίνος αποτελεί εδώ και χρόνια παγκόσμιο πρόβλημα και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 14 εκατομμύρια νέοι ασθενείς καταγράφηκαν μόνο το 2015 παγκοσμίως (Globocan) και στα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 22 εκατομμύρια. Την ίδια χρονιά 8.8 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας πέθαναν από καρκίνο. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται γύρω στους 3.300 νέους ασθενείς (3.329 το 2012, 3.297 το 2013, 3.451 το 2014) και κάθε χρόνο γύρω στους 1.200 Κύπριους χάνουν τη ζωή του νικημένοι από την επάρατη νόσο. Σημειώνεται πως το 2014 ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 1.280.


Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η 4η Φεβρουαρίου, αποτελεί την ιδανική αφορμή για μάθουμε τα πάντα γύρω από τη σύγχρονη αυτή μάστιγα και κατά πόσον η πρόληψη σώζει ζωές. Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής η Υπεύθυνη Διαφώτισης του ΠΑΣΥΚΑΦ, Δώρα Κωνσταντινίδου, ανέφερε πως αν και η τάση είναι και στην Κύπρο αυξητική, τα επίπεδα επίπτωσης του καρκίνου παραμένουν χαμηλότερα από αυτά της Ευρώπης. «Το 65% των ασθενών θεραπεύονται με επέμβαση, ραδιοθεραπεία και χημειοθεραπεία», εξήγησε.

Σημαντική η πρόληψη

Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί. «Υπάρχουν τρόποι να λάβουμε μέτρα και να αυξήσουμε τις πιθανότητες πρόληψης ή ίασης της νόσου, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και περιορίζοντας τους παράγοντες κινδύνου που τον προκαλούν κατά 40%», είπε, τονίζοντας πως τέσσερα στα δέκα άτομα μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο, εάν:

1. Αποφεύγουν το κάπνισμα είτε ως ενεργοί καπνιστές είτε ως παθητικοί καπνιστές, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι,

2. διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος με συστηματική άσκηση και σωστές διατροφικές επιλογές πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες,

3. περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ,

4. περιορίσουν την έκθεση στον ήλιο,

5. περιορίσουν την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες στον χώρο εργασίας,

6. περιορίσουν τις μολύνσεις με τους κατάλληλους εμβολιασμούς,

7. συμμετέχουν σε ασυμπτωματικούς ελέγχους για διάφορους καρκίνους όπως το Τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η ανάλυση κοπράνων (FOBT, FIT) και η κολονοσκόπηση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Οι πιθανότητες ίασης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνονται κατά 30% για τους πλείστους καρκίνους όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Επίσης, τρεις στους δέκα συνανθρώπους μας θα θεραπευθούν αν εντάξουν στη ζωή τους την αυτοεξέταση (μαστού, όρχεων, δέρματος), τις συστηματικές εξετάσεις και ιδιαίτερα αν συμμετέχουν στα πληθυσμιακά προγράμματα ελέγχου όπως για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η ανάγκη για ενημέρωση είναι συνεχής και πρέπει να είναι συστηματική, στοχευμένη και παράλληλα με την εκπαίδευση να καλύπτεται όλος ο πληθυσμός ξεκινώντας από την παιδική ηλικία μέχρι την τρίτη ηλικία.

«Οι άξονες της ενημέρωσης χρειάζεται να καλύπτουν όλες τις πτυχές του καρκίνου, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, στη θεραπεία, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, στην αποκατάσταση και στην έρευνα», επεσήμανε η κυρία Κωνσταντινίδου. Εξήγησε, δε, πως ο συντονισμός όλων των φορέων, κρατικών, ιδιωτικών, ΜΚΟ, ακαδημαϊκών, ιατρικών, κ.ά. μπορεί να επιτευχθεί με την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο και του πενταετούς προγραμματισμού για την υλοποίηση των στόχων που απορρέουν.

Ασθενείς καλύπτουν σημαντικά έξοδα

Τα φάρμακα που προσφέρονται καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε η Υπεύθυνη Διαφώτισης του ΠΑΣΥΚΑΦ, αλλά πρόσθεσε πως σε περιπτώσεις όπου οι θεραπείες είναι δαπανηρές, οι ασθενείς καλούνται να καλύψουν σημαντικά έξοδα. «Η επικαιροποίηση πρωτοκόλλων θεραπείας και ο καθορισμός κριτηρίων και διαδικασιών βάσει κατευθυντηρίων γραμμών για την παροχή στοχευμένων θεραπείων είναι μια εκκρεμότητα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», εξήγησε. Όσον αφορά το θέμα της υποστελέχωσης των ογκολογικών τμημάτων, λόγω λίγων ογκολόγων, η κ. Κωνσταντινίδου είπε πως το πρόβλημα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα διορθωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Οι εκδηλώσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου και το σύνθημα «Μπορούμε! Μπορώ!», ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η Europa Donna Κύπρου, ο Europa Uomo Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, το «Γκολ στη Ζωή», ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων & Διατροφολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου (συντονιστής), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας διοργάνωσαν την εβδομάδα που πέρασε (29/1- 4/2), παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο.

Σκοπός των εκδηλώσεών της ήταν η σφαιρική ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού και της Πολιτείας για θέματα που αφορούν τον καρκίνο. Στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης σήμερα Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση στο Mall of Cyprus, στη Λευκωσία, από τις 11.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.

Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Παλαιό Λιμάνι Λεμεσού, από τις 10.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ., στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται και Ημέρα Γνωριμίας με το Άθλημα της Κωπηλασίας από αθλητές της ομάδας του Dragon Boat, Raging Mouflons. Σημειώνεται πως στις εκδηλώσεις στα malls θα διεξάγονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων από τον χώρο του αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Γκολ στη Ζωή», οι οποίοι θα φωτογραφίζονται με το κοινό κρατώντας μηνύματα της εκστρατείας.

2. Παιδικό θεατράκι με μασκότ, για προώθηση της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στα παιδιά.

3. Δωρεάν προσφορά φρούτων από τις Υπεραγορές ΆλφαΜέγα.

4. Ζωγραφική & παιχνίδι για παιδιά με θέμα την υγιεινή διατροφή.

5. Αθλοπαιδιές για προαγωγή της άσκησης ως μέτρου πρόληψης.

7. Δωρεάν σωματομετρήσεις.

8. Δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, ζάχαρου και χοληστερόλης από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Φοιτητών Ιατρικής.

9. Δωρεάν μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα σε καπνιστές.

10. Διεξαγωγή δειγματοληψίας (με τη μέθοδο του σάλιου) για εγγραφή στο Κυπριακό Αρχείο, νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Με το γενικό σύνθημα «Μπορούμε! Μπορώ!» η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου προσεγγίζει θετικά και προληπτικά την αντιμετώπιση του καρκίνου, τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις που είναι εφικτές, αλλά χρειάζονται στόχευση και συστηματική δράση. Η παγκόσμια αυτή εκστρατεία, επικεντρώνεται στο τι «Μπορούμε» να κάνουμε συλλογικά και στο τι «Μπορώ» να κάνω εγώ σαν μονάδα, για αποτελεσματική δράση στη μείωση του καρκίνου. Αξίζει να αναφερθεί πως όλοι μπορούν ελεύθερα να συμμετέχουν σε όποιες από τις δραστηριότητες επιθυμούν και να φωτογραφηθούν, προβάλλοντας τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου 2018.