Σημερινή

Πέμπτη, 24/01/2019
RSS

Άννα Κορτέση: Από υπέρβαρη, διατροφολόγος

| Εκτύπωση | 04 Φεβρουάριος 2018, 18:02 | Του Μάριου Αδάμου

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ, ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΑΤΕΛΕΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ - ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ, ΔΗΛΑΔΗ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΑΜΕΙΒΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΟ

«Σε μικρότερη ηλικία, το φαγητό ήταν ο εχθρός μου καθώς ήμουν υπέρβαρη, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το μόνο που θυμάμαι είναι το μίσος μου για το φαγητό και να παλεύω συνεχώς με δίαιτες εξπρές και διατροφικές διαταραχές»


Ο Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός Κικέρων (106-43 π.Χ.) είχε πει κάποτε: «Να τρως για να ζεις, όχι να ζεις για να τρως». Έχοντας αυτό κατά νουν, αλλά κυρίως τα προσωπικά της βιώματα, η Άννα Κορτέση ακολούθησε τον κλάδο της Διατροφολογίας και προσπαθεί, πλέον, να βοηθήσει γυναίκες να ανακτήσουν τον χαμένο τους εαυτό, μέσα από τη σωστή διατροφή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε συνέντευξή της στη «Σημερινή» της Κυριακής, «μετά από χρόνια ανθυγιεινών συνηθειών, αρνητικής εικόνας του σώματος, ατελείωτων προσπαθειών για απώλεια βάρους, είμαι ευγνώμων που βρήκα το νόημα της ζωής μου - να καθοδηγώ γυναίκες να αγαπήσουν πρώτα το σώμα τους και να το ανταμείβουν καθημερινά με καλό φαγητό, χωρίς να χρειάζεται να στερούνται και να αυτοτιμωρούνται για τις επιλογές τους. (…) Σε μικρότερη ηλικία, το φαγητό ήταν ο εχθρός μου καθώς ήμουν υπέρβαρη, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το μόνο που θυμάμαι είναι το μίσος μου για το φαγητό και να παλεύω συνεχώς με δίαιτες εξπρές και διατροφικές διαταραχές», υποδεικνύει.

Τα προσωπικά βιώματα, φάρος για τη συνέχεια

Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς επαγγελματικά με τον τομέα της διατροφής;

Το πάθος μου είναι να βοηθώ τις γυναίκες να ξεφύγουν από τις δίαιτες της μόδας, να ελευθερωθούν από το περιττό βάρος και να ζήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, πάντα με ισορροπία και αγάπη προς τον εαυτό τους. Αυτό που με ώθησε να γίνω διατροφολόγος είναι η προσωπική μου εμπειρία με το φαγητό. Ο αγώνας μου με το φαγητό σε νεαρή ηλικία και το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο με βοήθησαν να μετατρέψω χρόνια καταστροφικών διατροφικών συνηθειών σε λειτούργημα: να βοηθώ γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο και να βελτιώσουν την υγεία τους και την εικόνα τους μέσω της καθημερινής τους διατροφής.

Πότε εμφανίστηκε το πάθος σου γι' αυτήν τη δουλειά;

Το πάθος για τη δουλειά μου εμφανίστηκε όταν άρχισα να μιλάω με γυναίκες που βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες με τις δικές μου. Τότε ήταν που ένιωσα ότι η φωνή μου μπορούσε να ακουστεί και για πρώτη φορά στη ζωή μου βοηθούσα άλλες γυναίκες να πολεμήσουν τις δικές τους μάχες. Χωρίς υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή και καθηγητές, πέρασα μήνες ολόκληρους μαθαίνοντας για θέματα διατροφής μέσω του διαδικτύου - κάτι που με ενέπνευσε να αποκτήσω τα τρία μου σχετικά πτυχία στον τομέα των τροφίμων, της διαιτολογίας και της κλινικής διατροφής.

Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να ξεπεράσω τα δικά μου θέματα, αλλά οι εμπειρίες και η εκπαίδευση που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια με βοήθησαν να μετατρέψω το καταστροφικό παρελθόν μου στο μελλοντικό μου καθήκον: την καθοδήγηση της σύγχρονης γυναίκας προς μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μακριά από δίαιτες και στερήσεις.

Έχοντας αποκτήσει πρώτο πτυχίο στον σχεδιασμό και την τεχνολογία τροφίμων, κατανόησα ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα και τα διάφορα συστατικά συνδυάζονται για να δημιουργηθούν ελκυστικά, θρεπτικά γεύματα. Αυτό με βοήθησε όχι μόνο να ξεπεράσω τις εμμονές μου με το φαγητό αλλά και να προχωρήσω στο επόμενο βήμα της εκπαίδευσής μου με δεύτερο πτυχίο στη Διαιτολoγία & Διατροφή και, αργότερα, με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή.

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου το κλασικό πρότυπο διαιτολόγου. Θα έλεγα πως σαν εκπαιδεύτρια αλλαγής του τρόπου ζωής, ειδικεύομαι στην ψυχολογία της διατροφής και τη σημασία της στο γυναικείο σώμα. Σήμερα, βοηθώ γυναίκες απ' όλον τον κόσμο να μεταμορφώσουν την εμφάνισή τους και τον τρόπο σκέψης τους μέσα από μικρές, καθημερινές αλλαγές που ταιριάζουν απόλυτα στις διατροφικές τους συνήθειες και τον γενικό τρόπο ζωής τους.

Μετά από χρόνια ανθυγιεινών συνηθειών, αρνητικής εικόνας του σώματος, ατελείωτων προσπαθειών για απώλεια βάρους, είμαι ευγνώμων που βρήκα το νόημα της ζωής μου - να καθοδηγώ γυναίκες να αγαπήσουν πρώτα το σώμα τους και να το ανταμείβουν καθημερινά με καλό φαγητό, χωρίς να χρειάζεται να στερούνται και να αυτοτιμωρούνται για τις επιλογές τους.

Η σημασία της σωστής διατροφής

Τι σημαίνει για σένα η διατροφή και δη η σωστή διατροφή;

Ως επιστήμη, η διατροφή εξελίσσεται καθώς συσσωρεύουμε νέες γνώσεις, γι’ αυτό πάντα προσπαθώ να μελετώ και να ερευνώ νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες σε θέματα διατροφής. Αν και οι τροφές παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά τα οποία μας κρατούν ζωντανούς, η διατροφή δεν είναι απλώς επιστήμη, αλλά είναι και μια φυσική, καθημερινή εμπειρία που απαιτείται για την επιβίωσή μας.

Για μένα, κάθε μπουκιά είναι ιερή και πρέπει να θεωρείται ως μια μικρή τελετουργία προς το σώμα και την υγεία μας. Το τί, πότε και πόσο τρώμε, έχει να κάνει με το οικονομικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, την ηλικία, το φύλο, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μας. Η διατροφή μας είναι, δηλαδή, καθαρά προσωπική υπόθεση και έτσι ακριβώς πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Γιατί μόνο γυναίκες

Γιατί επιλέγετε μόνο το γυναικείο κοινό;

Μέσα από τα προσωπικά μου βιώματα και εμπειρίες αντιλήφθηκα πως εμείς οι γυναίκες ενεργούμε με πολύ διαφορετικούς μηχανισμούς ως προς το φαγητό και το σώμα μας, απ’ ό,τι οι άντρες. Η γυναικεία ψυχολογία, τα διάφορα ορμονικά προβλήματα, ο τρόπος που βλέπουμε το σώμα μας και οι διατροφικές μας ανάγκες διαφέρουν κατά πολύ από αυτές του αντρικού πληθυσμού.

Αποφάσισα να ασχοληθώ με το γυναικείο κοινό γιατί, σαν γυναίκα που βίωσε το bullying σε μικρή ηλικία αλλά και διατροφικές διαταραχές, αναγνωρίζω αμέσως την ιστορία όταν επαναλαμβάνεται, μπορώ να αισθανθώ τον πόνο που έζησε ή ζει μια γυναίκα όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο σε θέματα σώματος και διατροφής, αντιλαμβάνομαι ευκολότερα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια πελάτισσά μου, μπορώ να περπατήσω στα παπούτσια της και επομένως να τη βοηθήσω να ξεπεράσει ό,τι κι αν αντιμετωπίζει.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα στη μέχρι σήμερα πορεία σας στον χώρο;

Το μεγαλύτερό μου επίτευγμα είναι που έγινα αυτή που είμαι σήμερα. Ίσως ακουστεί περίεργο αλλά πριν από λίγα χρόνια σιχαινόμουν το φαγητό. Σε μικρότερη ηλικία, το φαγητό ήταν ο εχθρός μου καθώς ήμουν υπέρβαρη, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το μόνο που θυμάμαι είναι το μίσος μου για το φαγητό και να παλεύω συνεχώς με δίαιτες εξπρές και διατροφικές διαταραχές. Τώρα πια, κοιτώντας πίσω στον χρόνο, χαίρομαι για όλα αυτά τα γεγονότα που μου άλλαξαν τη ζωή, γιατί συνέβαλαν στο να γίνω αυτή που είμαι σήμερα.

Είμαι πιο δυνατή από ποτέ και το φαγητό είναι πλέον ο καλύτερός μου φίλος, αυτό που τρέφει το σώμα και την ψυχή μου. Το ότι κατάφερα να νικήσω τη μάχη με τις διατροφικές διαταραχές, το ότι απέκτησα τα πτυχία μου στον τομέα της διατροφής και το ότι αυτήν τη στιγμή βοηθώ γυναίκες να ξεπεράσουν τους δικούς τους δαίμονες με το φαγητό, είναι στοιχεία που με κάνουν πραγματικά περήφανη για τον εαυτό μου.