Σημερινή

Τρίτη, 23/10/2018
RSS

Στη Λευκωσία των εργοταξίων και της ταλαιπωρίας

| Εκτύπωση | 07 Ιανουάριος 2018, 18:03 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα δοθεί πρόσβαση στους πεζούς διά μέσου της γέφυρας της Πλατείας Ελευθερίας, καθώς και πρόσβαση από την οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς την οδό Κωστάκη Παντελίδη για τα αυτοκίνητα


Δεκάδες έργα έγιναν και άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκωσία, ωστόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας προκαλεί ανησυχίες για το πότε επιτέλους θα απολαύσουν οι πρωτευουσιάνοι την Πλατεία που τους αξίζει. Ταυτόχρονα εκφράζεται και δυσαρέσκεια για την πολύχρονη ταλαιπωρία των κατοίκων στην οδική κυκλοφορία λόγω του εργοταξίου και των κλειστών λωρίδων και οδικών αρτηριών στο κέντρο της πόλης.

Σε σχέση με το όλο θέμα, απαντήσεις δίνει μέσω της «Σημερινής της Κυριακής» ο Προϊστάμενος Γραφείου Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης του Δημότη, Λειτουργός Επικοινωνίας, Μάκης Νικολαΐδης, ο οποίος αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά έργα στη Λευκωσία, μεταξύ των οποίων έργα που αφορούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της πολιτιστικής μας, αρχιτεκτονικής κληρονομίας και στόχο έχουν την αναζωογόνηση του κέντρου.

«Οι ιστορικές γειτονιές της πόλης άλλαξαν όψη και αναβαθμίστηκαν. Αναδείχτηκε η ομορφιά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λευκωσίας και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής», είπε.

Τι έγινε έως σήμερα

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα που έγιναν έως τώρα συμπεριελάμβαναν:

* Ανάπλαση της εντός των τειχών πόλης: έχει εξωραϊστεί από την Πύλη Πάφου προς τα δυτικά μέχρι την Πύλη Αμμοχώστου προς τα ανατολικά.

* Περιοχή Αγίου Μάρωνα, δυτική περιοχή των πεζοδρόμων (Περικλέους), περιοχή γύρω από το παλιό δημαρχείο, περιοχή Τακτακαλά, κέντρο Ερμού.

* Ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα Καϊμακλίου: Η αισθητική του παραδοσιακού πυρήνα του Καϊμακλίου πραγματοποιήθηκε σε 4 φάσεις και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Με το έργο αυτό έχει πλακοστρωθεί όλος ο παραδοσιακός πυρήνας, βελτιώθηκαν και συντηρήθηκαν οι όψεις των κτηρίων και άλλαξε η εικόνα της περιοχής.

* Έργα για την αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης: Περιέλαβαν την κατασκευή πεζοδρομίων-δρόμων, αντιπλημμυρικών υποδομών, υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και εγκατάσταση ειδικού οδικού φωτισμού. Αφορούν 90 δρόμους μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την πόλη.

* Έργα στην Παναγία Παλουριώτισσα: Επανασχεδιασμός της πλατείας, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής δημιουργώντας χώρους στάθμευσης και παιδότοπο.

* Συντήρηση - αποκατάσταση της Πύλης Πάφου.

* Στήριξη επικίνδυνων οικοδομών.

* Σκίαση πεζόδρομων Λήδρας και Ονασαγόρου.

* Φωτίστηκαν τα Τείχη της Λευκωσίας από τις 29 Μαρτίου 2013.

* Πάρκο Πλατείας Σολωμού - Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε (13 Οκτωβρίου 2015).

* Ανάπλαση του Παραδοσιακού Πυρήνα στο Καϊμακλί (η 3η Φάση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2013).

* Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Βορείου Πόλου στο Καϊμακλί.

* Αναβαθμίστηκε το Γήπεδο Αθλοπαιδιών του Αγίου Ανδρέα.

* Ανάπλαση λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος (εγκαινιάστηκε το 2013).

* Δημιουργήθηκαν χώροι στάθμευσης και παιδότοπος στην πλατεία της Παλουριώτισσας.

* Επέκταση του πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου του Πεδιαίου μέχρι τον Δημοτικό Κήπο.

* Δημιουργία δικτύου μικρών λεωφορείων που συνδέει την παλιά πόλη με το αστικό κέντρο.

* Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το «Θέατρο Πόλης» του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη.

* Δημιουργήθηκε το «Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή».

Τα υπό εξέλιξη έργα

Πέραν των πιο πάνω, ο Λειτουργός Επικοινωνίας του Δήμου Λευκωσίας ανέφερε στην εφημερίδα πως αρκετά άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ για άλλα έχουν ληφθεί αποφάσεις και αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Όπως εξήγησε, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής έργα:

* Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας.

* Ανέγερση Νέου Δημαρχείου.

* Αποκατάσταση Δημοτικού Θεάτρου.

* Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα πανεπιστήμια με το αστικό κέντρο της Λευκωσίας.

* Αποκατάσταση του κτηρίου ΣΠΕΛ, που θα λειτουργήσει ως πρόσθετος χώρος της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης.

* Ανάπλαση της Λεωφόρου Βάσου Λάμπρου στο Καϊμακλί.

* Η τέταρτη φάση ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα Καϊμακλίου.

* Η δημιουργία του πάρκου τροχοσανίδας δίπλα από το Γήπεδο Αθλοπαιδιών στον Άγιο Αντρέα.

Αναφερόμενος στα έργα που αναμένεται να αρχίσουν σύντομα, είπε πως αυτά αφορούν:

* Υπόγειο χώρο στάθμευσης και ανάπλαση της Λεωφόρου Ομήρου (στις 27/12/2017 υπογράφτηκαν τα κατασκευαστικά συμβόλαια με τον εργολάβο).

* Ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως (την 1/12/2017 υπογράφτηκαν τα κατασκευαστικά συμβόλαια με τον εργολάβο).

* Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου, Στασικράτους, Ευαγόρου και ενδιάμεσων οδών. Στο παρόν στάδιο επαναξιολογούνται οι κατασκευαστικές προσφορές για την Α’ Φάση του έργου που αφορά την ανάπλαση των οδών Στασικράτους, Μνασιάδου (τμήμα), Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας και Θεοφάνους Θεοδότου.

Άλλα έργα

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, ο Δήμος Λευκωσίας διεκδίκησε και του παραχωρήθηκε ο χώρος του παλιού ΓΣΠ. Ο Δήμος πλέον είναι υπεύθυνος να διαχειριστεί την αξιοποίηση του χώρου και την υλοποίηση του έργου που επιλέγηκε μετά τον Πανευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, στη βάση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος μεταξύ των πολιτών.

«Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία στην καρδιά της Λευκωσίας. Πήραμε €15 εκ. από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, συμπληρωματική χρηματοδότηση €15 εκ. από την Κυπριακή Δημοκρατία και επιπλέον πόρους από τους εταίρους της κοινοπραξίας, τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ 2014 - 2020 (για την υλοποίηση της Στρατηγικής του ΟΒΑΑ) και τους φορείς που αποφάσισαν να στηρίξουν το Κέντρο.

»Ένα πολύ σημαντικό έργο που προωθείται είναι η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Ομήρου. Έχουν ήδη υπογραφεί τα συμβόλαια, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017. Το έργο είναι κόστους €5.137.000 πλέον ΦΠΑ. Το συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους του Δήμου Λευκωσίας ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας A. Panayides Contracting Ltd ο Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Σταύρου Θεοδοσίου», συνέχισε.

Όσον αφορά το μεγαλεπήβολο έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Νικολαΐδης ξεκαθαρίζει πως «και σε αυτό είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του, παρά τα προβλήματα που είχαν προηγηθεί».

Πλατεία Ελευθερίας

Για την Πλατεία Ελευθερίας, που ακόμη βρίσκεται υπό κατασκευήν, ο Λειτουργός Επικοινωνίας του Δήμου Λευκωσίας ανέφερε: "Το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντος χώρου υλοποιείται με πολύ εντατικούς ρυθμούς και βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα δοθεί πρόσβαση στους πεζούς διά μέσου της γέφυρας της πλατείας και θα δοθεί πρόσβαση από την οδό Κωνσταντίνου Παλαιόλογου προς την οδό Κωστάκη Παντελίδη για τα αυτοκίνητα.

Οι εργασίες ολοκλήρωσης της γέφυρας προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Από τις σημαντικές εργασίες που απομένουν είναι το δυτικό στηθαίο της γέφυρας και τα υδάτινα στοιχεία, τα οποία αποφασίστηκε όπως ανατεθούν σε εταιρείες του εξωτερικού, λόγω μεγαλύτερης εξειδίκευσης και εμπειρίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω πως όλα τα έργα της Ζάχα Χαντίντ, λόγω της ασύμμετρης γεωμετρίας τους, των πολλών καμπύλων και της ιδιαίτερης ρευστότητάς τους, παρουσιάζουν δυσκολίες.

Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Zaha Hadid Architects, που έχει ετοιμάσει τη μελέτη και διαχειρίζεται την επίβλεψη του έργου, ως ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο, έχει δώσει έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό στην ανάπλαση του χώρου και έχει θέσει πολύ υψηλές προδιαγραφές και απαιτήσεις όσον αφορά την ποιότητα της κατασκευής και είναι αυστηρό για κάθε λεπτομέρεια", εξήγησε.

Μάρτιο του 2019 το νέο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας!

Ένα άλλο μέρος της πρωτεύουσας που «πληγώνει» είναι το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το υπέροχο κτήριο, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και δυστυχώς το 2008 κατέρρευσε μέρος της στέγης του, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται υπό ανακαίνιση. Για την ιστορία, ανηγέρθη τη δεκαετία του '60 και αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό κέντρο παραγωγής πολιτισμού.

Για πολλά χρόνια ήταν η κύρια θεατρική σκηνή της Λευκωσίας και της Κύπρου και στην πορεία του χρόνου απέκτησε έναν σημαντικό ρόλο για την πολιτισμική ζωή της πρωτεύουσας. Το 2005 έγινε μια σημαντική ανακαίνιση από τον Δήμο Λευκωσίας και, δυστυχώς, λίγο μετά τη λειτουργία του κτηρίου το 2008, συνέβη ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της στέγης. Παρόλο που πέρασε ήδη μία δεκαετία, οι λόγοι κατάρρευσής της ακόμα τελούν υπό διερεύνηση.

Μετά το συμβάν αυτό, όμως, το κτήριο έμεινε για αρκετά χρόνια σε αχρησία, λόγω του ότι διεξάγονταν έρευνες για την υπόθεση, μετά ήρθε η οικονομική κρίση και καθυστέρησε ακόμα περισσότερο την όποια ενέργεια επιδιόρθωσης ή ανακαίνισης αυτού του τόσο σημαντικού κτηρίου. Το 2014 λήφθηκε πολιτική απόφαση να προχωρήσει η ανακαίνισή του και ο συντονισμός της όλης διαδικασίας ανατέθηκε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Στην παρακολούθηση του έργου συμμετέχει και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Την πορεία υλοποίησης του έργου παρακολουθούν με εκπρόσωπό τους, ακόμη, ο Δήμος Λευκωσίας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που θα είναι οι χρήστες του κτηρίου. Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Ανώτερος Αρχιτέκτονας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Φοίβος Ιακωβίδης, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε στις αρχές του 2016 με σύμβαση τύπου μελέτη - κατασκευή - 12ετής συντήρηση. Τον Φεβρουάριο του 2017 άρχισε το έργο και, όπως είπε ο κ. Ιακωβίδης, θα ολοκληρωθεί σε 2 έτη.

Η σύμβαση ανατέθηκε στην εταιρεία «Cyfield» και το κόστος είναι 8,7 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο στάδιο της εκτέλεσης περιελάμβανε την προμελέτη και την έγκρισή της και ακολούθως την ετοιμασία των τελικών βασικών μελετών. Αυτήν τη στιγμή έχουν εγκριθεί και οι τελικές βασικές μελέτες και ξεκινά η κατασκευή ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται υπό εξέλιξη οι ειδικές μελέτες.

«Μέχρι να γίνουν όλες οι προαπαιτούμενες διαδικασίες, ο εργολάβος ασχολήθηκε με την ετοιμασία του εργοταξίου, τις κατεδαφίσεις του κτηρίου που ήταν σημαντικές, κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες που ήταν εφικτό να γίνουν εν αναμονή της έγκρισης των μελετών και τώρα αρχίζει η ουσιαστική κατασκευή», κατέληξε.

Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή στον χώρο υπάρχουν μόνο οι προσόψεις του κτηρίου, ενώ στο βάθος υπάρχουν οι δύο επεκτάσεις της σκηνής. Στην ουσία λείπει το κεντρικό μέρος της σκηνής, το οποίο έχει κατεδαφιστεί, ενώ διατηρήθηκαν οι δύο επεκτάσεις που έγιναν το 2005, οι οποίες μετά τους απαραίτητους ελέγχους κρίθηκε ότι είναι ασφαλείς. Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι χώροι που διατηρήθηκαν, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ στο παρελθόν.