Σημερινή

Παρασκευή, 19/10/2018
RSS

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σουπερμάρκετ

| Εκτύπωση | 07 Ιανουάριος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Οι καταναλωτές προτρέπονται να είναι προσεκτικοί, αφού οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τη χρέωση στην απόδειξη


Πας για ψώνια και γεμίζεις πολλές πλαστικές σακούλες και μάλιστα σε πολλές από αυτές βάζεις λιγοστά πράγματα; Αν ναι, τότε πρέπει ν' αρχίσεις να αλλάζεις συνήθεια, αφού πλέον μπήκαμε στην προσαρμοστική περίοδο χρέωσης των πλαστικών σακουλών στα σουπερμάρκετ. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου οι πωλητές προϊόντων έχουν τη δυνατότητα χρέωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας έως και 5 σεντ + ΦΠΑ τη μία (σχεδόν 6 σεντ - 0,595 σεντ), ενώ από την 1η Ιουλίου το μέτρο θα είναι καθολικό και θα εφαρμόζεται σε όλες τις υπεραγορές και σουπερμάρκετ της χώρας.

Το εν λόγω μέτρο στηρίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στοχεύει στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές. Για την Κύπρο ο στόχος είναι η μείωση του αριθμού χρήσης πλαστικών σακουλών κάτω των 90 ανά καταναλωτή τον χρόνο μέχρι το 2019 και κάτω των 40 από το 2025 και μετά.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Με αφορμή την έναρξη της προσαρμοστικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου, ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Γιώργος Στυλιανού ανέφερε στη «Σημερινή» της Κυριακής πως από τη 1η Ιουλίου το μέτρο θα είναι καθολικό και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως εξήγησε, «από την 1η Ιουλίου όλες οι πλαστικές σακούλες πλέον θα χρεώνονται, με εξαίρεση αυτές των γεωργικών φυτών και κηπευτικών ειδών, τις σακούλες δηλαδή που προμηθεύεται ο καταναλωτής από τις κατά τόπους φρουταρίες.

Θα πρέπει, όμως, οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί κατά τις αγορές τους, αφού θα πρέπει η χρέωση των πλαστικών σακουλών να αναγράφεται στην απόδειξη που παίρνουν κατά τις αγορές τους με τρόπο ξεκάθαρο. Σε περίπτωση που η χρέωση δεν αναγράφεται, τότε θα μπορούν να εγείρουν θέμα, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο. Βάσει νομοθεσίας, οι καταστηματάρχες που θα χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες οφείλουν να τις τιμολογούν και να καταγράφονται στην απόδειξη που εκδίδουν», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανού.

Τι προνοεί η νομοθεσία

Η «Σ», θέλοντας να αποσαφηνίσει πλήρως το θέμα, ανέτρεξε στον τροποποιητικό νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες από τη Βουλή και καταγράφει τι ακριβώς προνοεί σε σχέση με τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Αναλυτικά ο Νόμος προνοεί: «Για σκοπούς μείωσης της κατανάλωσης της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς και για την επίτευξη των στόχων των διατάξεων των παραγράφων (α) και (β) του εδαφίου (5) του άρθρου 6Α του Νόμου ισχύουν τα ακόλουθα:

(α) Aπό την 1η Ιουλίου 2018 απαγορεύεται η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς από πωλητές προϊόντων που διαθέτουν τέτοιες σακούλες στα σημεία πώλησης.

(β)(i) Από την 1η Ιουλίου 2018 όλοι οι πωλητές προϊόντων που διαθέτουν λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς στα σημεία πώλησης των προϊόντων τους, χρεώνουν, κατ’ ελάχιστον πέντε σεντ (€ 0,05) συν ΦΠΑ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς.

(ii) H χρέωση που προνοείται στην υποπαράγραφο (α) είναι διακριτή στα δελτία αποδείξεων που δίνονται στους αγοραστές, καθώς και σε αυτά που φυλάγονται από τον πωλητή προϊόντων.

(γ) Οι παραγωγοί λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς σημαίνουν τις βιοαποικοδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2)(vi), (2Α) και (3) του άρθρου 8 του Νόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την πώληση πλαστικών σακουλών θα διατίθενται στους λιανεμπόρους.

Η «ιστορική» Οδηγία

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την «ιστορική» Οδηγία, που στόχο είχε τη μείωση κατά τουλάχιστον τρεις φορές στις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιεί ο μέσος Ευρωπαίος. Το κείμενο της συμφωνίας είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2014 από τις χώρες-μέλη. Η ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε τότε έδιδε στα κράτη μέλη της Ε.Ε. δύο επιλογές:

1. Nα λάβουν μέτρα ώστε η μέση ετήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025

2. Να επιβάλλουν χρέωση στις πλαστικές σακούλες από τα τέλη του 2018.

Σημειώνεται πως αρκετές χώρες είχαν λάβει σχετικά μέτρα εδώ και πολλούς μήνες κι η χώρα μας είναι από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που εναρμονίζεται με τη σχετική οδηγία και μάλιστα προχώρησε στην ψήφιση σχετικής νομοθεσίας υπό την απειλή επιβολής προστίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Δανοί χρεώνονται για τη χρήση τους και χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο μόλις τέσσερεις σακούλες τον χρόνο, την ώρα που οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 466.