Σημερινή

Τετάρτη, 23/01/2019
RSS

Καταθέσεις πληροφοριοδοτών-«κλειδιά»

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:05 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΕΦΕΡΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΕ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ Ο ΦΑΙΔΩΝΟΣ

ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 30 ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΔΩΣΑΝ, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ. ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΥΚΑΝ, ΤΟΥ ΟΠΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠ

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο και ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να φθάσουν σε ένα ενδεχόμενο πρώτο «κύμα» συλλήψεων


Σε επαφή με ουσιώδεις πληροφοριοδότες έφερε την Αστυνομία ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, με στόχο την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που ο ίδιος κατήγγειλε σε κατάθεσή του, την Τρίτη, μετά τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της μητέρας του.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Σημερινής», κάποια από τα εν λόγω πρόσωπα-«κλειδιά» έδωσαν ήδη καταθέσεις στα μέλη της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου.

Συνολικά, όπως πληροφορούμαστε, πέρασαν από το αστυνομικό τμήμα γύρω στα 30 πρόσωπα, εκ των οποίων και παράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά και πρόσωπα που απασχόλησαν στο παρελθόν τις Αρχές για παράνομο τζόγο και εμπορία ναρκωτικών.

Ο αριθμός των ανακρινομένων αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες μέρες.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο και ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να φθάσουν σε ένα ενδεχόμενο πρώτο «κύμα» συλλήψεων.

Ωστόσο, τα δεδομένα σε μια έρευνα ως γνωστόν μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Πάντως, το ανακριτικό έργο έχει επεκταθεί σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και πλέον συνδράμουν και άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως η ΥΚΑΝ, ο ΟΠΕ και η ΚΥΠ.

Κατήγγειλε το μισό Δημόσιο

Στην κατάθεσή του ο Φαίδωνος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε κύκλωμα ηλεκτρονικού τζόγου, κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και τυμβωρυχίας, κύκλωμα διαφθοράς και στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο και κύκλωμα παράνομης έκδοσης διαβατηρίων για πολίτες τρίτων χωρών στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών.

Επιπρόσθετα, μίλησε για κυκλώματα διαφθοράς στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στο Τμήμα Φόρου Εισοδήματος, στο Τμήμα Κτηματολογίου, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, πλαισιώνοντας τις καταγγελίες του με αναφορές για μίζες εκατομμυρίων, δώρα με πίνακες ζωγραφικής τεράστιας αξίας, πανάκριβα ρολόγια, ράβδους χρυσού, διαμερίσματα και περιουσίες στην Αγγλία, μεταφορά χρημάτων σε κιβώτια παπουτσιών, αλλά και εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Τέλος, κατήγγειλε την ύπαρξη μερικών επίορκων αξιωματικών και μελών της Αστυνομικής Δύναμης, οι οποίοι αφήνουν να διαρρεύσουν εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες ή καταθέσεις με σκοπό να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα συγκάλυψης.

Το μαχαίρι στο κόκκαλο

Στόχος των δραστών και των ηθικών αυτουργών της βομβιστικής επίθεσης κατά της οικογένειας του Δημάρχου, σύμφωνα με τον ίδιο τον Φαίδωνος, ήταν ο εκφοβισμός και η φίμωσή του. Ωστόσο, ο ίδιος δείχνει πιο πεισμωμένος και αποφασισμένος από ποτέ, να φθάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, οδηγώντας ενώπιον της Δικαιοσύνης μέλη του οργανωμένου εγκλήματος και διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. Μάλιστα, όχι μόνο δεν φαίνεται να φιμώνεται, αλλά κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας διεύρυνε το φάσμα των καταγγελιών του σε σωρεία έκνομων δραστηριοτήτων. Εκτός από την κατάθεσή του στην Αστυνομία, ο Δήμαρχος προέβη την τελευταία εβδομάδα σε δεκάδες παρεμβάσεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εξέδωσε γραπτές ανακοινώσεις και ανήρτησε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κόντρα με την Αστυνομία

Συγκρούστηκε, μάλιστα, μετωπικά με την Αστυνομία, μια κόντρα που κρατεί μέχρι σήμερα. Αρχικά, ο Φαίδωνος κατηγόρησε την Αστυνομία για αδράνεια και συγκάλυψη σκανδάλων, επικαλούμενος τη δράση ορισμένων διεφθαρμένων μελών. Η Αστυνομία απάντησε με επίσημη ανακοίνωση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς Φαίδωνος και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό.

Ενδεικτική της έκτασης που παίρνει η κόντρα Φαίδωνος - Αστυνομίας ήταν η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος, την Πέμπτη. Σημείωνε στην ανακοίνωση ότι «το αίσθημα ασφάλειας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούν να λειτουργήσουν οι θεσμοί και, ως εκ τούτου, το αίσθημα αυτό πρέπει να διασφαλίζεται και να εξασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Φαίδωνος αναφερόταν λεπτομερώς και στα κυκλώματα που κατήγγειλε ότι δρουν, κάνοντας απολογισμό ως προς το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς διωκτικών Αρχών.

«Η Αστυνομία Κύπρου, ένας από τους βασικότερους κρατικούς θεσμούς με κύρια αποστολή τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, αποτελείται σήμερα από 5.000 μέλη. Δυστυχώς, στο Σώμα αυτό έχουν παρεισφρήσει επίορκα άτομα αλλά και πολλοί ανεπαρκείς. Οι πρόσφατες δηλώσεις μου, με σαφείς αναφορές σε ανεπάρκειες, νοοτροπίες και πρακτικές που αγγίζουν τα όρια της συγκάλυψης, δεν ήταν βέβαια τυχαίες.

»Στόχος και σκοπός μου ήταν να φέρω στον δημόσιο διάλογο την κατάσταση αυτή για να βελτιωθεί η Αστυνομία, ώστε να κτυπήσουμε επιτέλους τα φαινόμενα της διαφθοράς, των κυκλωμάτων και του υποκόσμου. Κανένας δεν μηδενίζει τα πάντα και ούτε τα ισοπεδώνει. Τούτη την ώρα της ευθύνης και της αποφασιστικότητας, η κοινωνία γενικότερα και η Αστυνομία ειδικότερα δεν χρειάζονται επαίνους και χειροκροτήματα, αλλά ενέργειες και δράσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Την Τετάρτη, η Αστυνομία, απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Δημάρχου, επισήμανε πως δεν ενδιαφέρεται να «συμμετέχει σε αντιπαραθέσεις για χάρη εντυπώσεων, γι’ αυτό και δεν θα ακολουθήσει τον κατήφορο του λαϊκισμού που έχει επιλέξει ο κ. Φαίδωνος, με την τακτική των δημόσιων τοποθετήσεων». Στην ανακοίνωση, τονιζόταν ότι η Αστυνομία, με οδηγίες του Αρχηγού της, εξετάζει όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις δηλώσεις, τις πληροφορίες και καταθέσεις στις οποίες προέβη ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, με επαγγελματισμό και σοβαρότητα, στο πλαίσιο που ορίζει ο Νόμος, με απώτερο σκοπό την πλήρη διερεύνησή τους.

»Απορρίπτουμε κατηγορηματικά έμμεσες ή άμεσες αιχμές τις οποίες διατυπώνει εναντίον της Αστυνομίας, ως προς τον τρόπο που ενεργεί, την αντικειμενικότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν νομιμοποιείται οποιοσδήποτε κατέχει δημόσιο αξίωμα, να σπιλώνει έναν θεσμό όπως η Αστυνομία, που με το έργο της αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την προσήλωση στην αποστολή της», κατέληγε η ανακοίνωση.