Σημερινή

Παρασκευή, 19/10/2018
RSS

Αποκαθήλωση μύθων με αίμα και χειροπέδες

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:04 | Της Φρόσως Βιολάρη

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΥΓΕΙ

ΑΝΤΡΟΣ ΡΟΔΟΘΕΟΥ, ΡΙΚΚΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ, ΦΑΝΟΣ ΚΑΛΟΨΙΔΙΩΤΗΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΥΚΑΡΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΕΦΗ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟ 2017

Στα συν και τα πλην της χρονιάς, σαφώς και πιστώνεται η καταδίκη για το στυγερό τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η αποτροπή εγκληματικών ενεργειών στο παρά πέντε, αλλά και οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις όπως για παράδειγμα η δολοφονία του Άντρου Ροδοθέου


Η χρονιά που πέρασε, χαρακτηρίστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, σε μια σειρά δηλώσεων -τύπου απολογισμού- ως η χρονιά που παρουσίασε, μεταξύ άλλων, μείωση στο σοβαρό έγκλημα. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, η χρονιά που πέρασε μετράει μια τρόπον τινά αποκαθήλωση ονομάτων που κυριαρχούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ως «μύθοι» είτε στα μονοπάτια της νύκτας είτε στις Κεντρικές Φυλακές είτε στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας.

Στα συν και τα πλην της χρονιάς που φεύγει, σαφώς και πιστώνεται η καταδίκη για το στυγερό τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η αποτροπή εγκληματικών ενεργειών στο παρά πέντε, αλλά και οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις όπως για παράδειγμα η δολοφονία του Άντρου Ροδοθέου, η δολοφονία, εν τέλει, του Κυριάκου Χατζησάββα, αλλά και η απόπειρα δολοφονίας κατά του «Γλύκα», στο κέντρο της Λευκωσίας, όταν η πόλη έμοιαζε με «αστακό», λόγω της επίσημης επίσκεψης Σίσι και Τσίπρα στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που διεξήχθη στην Κύπρο.

Από μια ετήσια ανασκόπηση δεν θα μπορούσε να λείπει ο ασταμάτητος φόρος αίματος στον Μολώχ της ασφάλτου, με το οποίο συνάνθρωποί μας πότισαν τους κυπριακούς δρόμους αλλά και η παραπομπή ενώπιον Δικαιοσύνης υποθέσεων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που προκάλεσαν φρίκη και συγκλονισμό στο παγκύπριο.

Η… πτώση Ροδοθέου

Άντρος Ροδοθέου: Οι νεότεροι δημοσιογράφοι πληκτρολόγησαν το ονοματεπώνυμο του ισχυρού επιχειρηματία από τη Λευκωσία, το βράδυ της 12ης Απριλίου του 2017. Ο Ροδοθέου δολοφονήθηκε από άγνωστο μέχρι σήμερα εκτελεστή, στη Γεράσα, σε ένα απόμερο σπίτι όπου είχε πάει για φαγητό με φίλους. Εκεί συνήθιζε να πηγαίνει αρκετές φορές, ωστόσο η 12η Απριλίου έμελλε να ήταν η τελευταία. Ο εκτελεστής δεν άφησε ίχνη και έτσι οι Αρχές μέχρι σήμερα προσπαθούν να λύσουν έναν γρίφο για γερούς λύτες. Τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης αλλά και σειρά ανακρίσεων δεν έριξαν ποτέ φως, τουλάχιστον το απαιτούμενο για να οδηγηθούν στην εξιχνίαση της δολοφονίας αυτής.

Η καταδίκη Ερωτοκρίτου

Ρίκκος Ερωτοκρίτου: Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άντρας της πολιτικής διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, θέση η οποία ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, για λογαριασμό του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Στην πολύκροτη και για πολλούς δαιδαλώδη υπόθεση της Providencia «παρέλασαν» από τις αίθουσες του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας σειρά ονομάτων. Στιγμή που κατέγραψε η ιστορία δε, ήταν αυτή της εισόδου του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας στον τρίτο όροφο του Κακουργιοδικείου για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Παράλληλα, ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε και ο Γενικός Εισαγγελέας. Η υπόθεση έληξε τον περασμένο Μάρτιο με την καταδίκη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου σε 3.5 χρόνια φυλακή. Προσφάτως, στις 15/12, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε εφέσεις που υπέβαλε τόσο ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου όσο και ο επίσης καταδικασθείς για την ίδια υπόθεση, Παναγιώτης Νεοκλέους, το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους αλλά και ο Ανδρέας Κυπρίζογλου. Το Δικαστήριο βρήκε ένοχο τον Ερωτοκρίτου σε 4 συνολικά κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού δημοσίου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων δημόσιων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά και της κατάχρησης εξουσίας.

Το τέλος Καλοψιδιώτη

Φάνος Καλοψιδιώτης: Τέσσερα θύματα είχε το φονικό της 23ης Ιουνίου του 2016 και τέσσερεις φορές ισόβια επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας στους Παναγιώτη Πένταυκα και Loy Dejan. Για την ιστορία, πρώτος ομολόγησε ο Χαράλαμπος Ανδρέου, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή διά βίου φυλάκισης. Στη συνέχεια ομολόγησε ένας εκ των ηθικών αυτουργών, ο 39χρονος Μάριος Χριστοδούλου, άλλως Bennys, γνωστός στην Αστυνομία για την εμπλοκή του στη διάπραξη και άλλων εγκλημάτων. Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε επίσης διά βίου ποινή φυλάκισης στον «Benny».

Στόχος το «Αλεξούι»

Αλέξης Μαυρομιχάλης: Το «Αλεξούι» υπήρξε επίσης σημαντικός μάρτυρας στην εξιχνίαση της υπόθεσης του τετραπλού φονικού. Μέσα από μια κατάθεση φωτιά, εξάλλου, έδειξε φατρία της Λευκωσίας, ενώ δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι αυτός ήταν ο στόχος των Σέρβων εκτελεστών που έφθασαν στην Κύπρο για τα πληρωμένα συμβόλαια θανάτου. Μόλις το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του χρόνου, στα χέρια της Αστυνομίας έφθασε ένας εκ των Σέρβων εκτελεστών.

Ο 43χρονος κατεζητείτο από τον Ιούνιο του 2017, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις κυπριακές Αρχές και συνελήφθη στα Σκόπια στις 28 Ιουνίου. Μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στις 12 Δεκεμβρίου στα Σκόπια, όπου οι Αρχές παρέδωσαν τον 43χρονο στις 15 του μήνα. Ο ύποπτος είναι ένας από τους δύο Σέρβους, οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο για να δολοφονήσουν τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, ωστόσο διέφυγαν όταν πληροφορήθηκαν ότι η Αστυνομία είχε ενημερωθεί για την εγκληματική πράξη την οποία θα πραγματοποιούσαν.

Δεν αποφυλακίζεται ο Καυκαρής

Παναγιώτης Καυκαρής: Ο Καυκαρής καταδικάστηκε με ποινή ισόβιας φυλάκισης για τον φόνο εκ προμελέτης στις 10.3.1989 του επιχειρηματία Πανίκου Μιχαήλ, 45 ετών τότε, και των παιδιών του, Χριστάκη και Μιχαλάκη, 13 και 11 χρόνων τότε, με την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού κάτω από το αυτοκίνητο του θύματος. Ο μακροβιότερος ισοβίτης των Φυλακών κατέθεσε για πρώτη φορά αίτηση για αποφυλάκιση τον Αύγουστο του 2012.

Τον Ιούλιο του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση που καταχώρισε ο Παναγιώτης Αγαπίου, άλλως «Καυκαρής», με την οποία ζητούσε άδεια για καταχώριση αίτησης προς έκδοση προνομιακού εντάλματος φύσεως mandamus, διά του οποίου να διατάσσεται το Συμβούλιο Αποφυλάκισης όπως, εντός καθορισμένης προθεσμίας ή και εντός ευλόγου χρόνου, εξετάσει την αίτησή του για υπ’ όρους αποφυλάκιση επ’ αδεία.

Η μεγαλύτερη ποινή

Χρίστος Θωμά: Τα πέντε λεπτά του στυγερότερου εγκλήματος στην ιστορία (για την ιδιαιτερότητα του τρόπου με τον οποίο διαπράχθηκε) στοίχισαν στον Χρίστο Θωμά από τη Λεμεσό 35 χρόνια ελευθερίας. Τον περασμένο Μάιο το Κακουργιοδικείο της Λεμεσού επέβαλε τη μεγαλύτερη ποινή για ανθρωποκτονία, για το έγκλημα που έγινε τον Νοέμβριο του 2015 με θύματα τους Κωνσταντίνο και Παράσχο Ντορζή, 19 και 21 ετών, και τον 24χρονο Αιμίλιο Μιλτιάδου.

Καταδίκη Έφης

Έφη Ηροδότου: Η, για 10 χρόνια, καταζητούμενη από τις κυπριακές Αρχές Έφη Ηροδότου εντοπίζεται επιτέλους και οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Ηροδότου είχε προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο το 2007 με θύμα τον 17χρονο τότε Αιμίλιο Ιωάννου. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε ποινή δυο ετών φυλάκισης χωρίς αναστολή, στην 29χρονη. Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή στην πρώτη κατηγορία που αφορά πρόκληση θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη κατά παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα.

Η τυφλή απόπειρα

Κυριάκος Χατζησάββας: Η τυφλή απόπειρα όπου οι δράστες δεν έδωσαν «καθαρά» σημάδια. Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα τέτοιου τύπου, αφού μόλις σ’ ένα μήνα οι Αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με μια παρόμοια απόπειρα που είχε τραγική κατάληξη, με θύμα τον Κυριάκο Χατζησάββα. Η ενέδρα στήθηκε σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αγία Νάπα, όπου άγνωστοι γάζωσαν τον 47χρονο επιχειρηματία, ο οποίος εξέπνευσε τέσσερεις ημέρες μετά τη νοσηλεία του, επίσης, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τον ίδιο μήνα, όπως προαναφέρθηκε, έγινε και η απόπειρα κατά του «Γλύκα» στους Αγ. Ομολογητές. Η απόπειρα έγινε όταν άγνωστοι έστησαν καρτέρι θανάτου και επιχείρησαν να σκοτώσουν τον «Γλύκα» με 4 σφαίρες, οι οποίες τον έπληξαν σε διάφορα μέρη του σώματός του. Ο «Γλύκας» δεν έπεσε νεκρός και μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο.

Τα εκρηκτικά μηνύματα της νύκτας

Η νύκτα, ως γνωστόν, «καθαρίζει» αλλιώς, ενώ τα μηνύματα με παραλήπτες δημόσια πρόσωπα κι όχι μόνο το 2017 ήταν πολλά. Η βόμβα στο αυτοκίνητο της μητέρας του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος σαφώς και δεσπόζει στο κεφάλαιο αυτό, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε, η εγκληματική ενέργεια αυτή σαφώς και ταυτίζεται με τη δράση του ιδίου για πάταξη κυκλωμάτων διαφθοράς. Βόμβα-μήνυμα, εξάλλου, τοποθέτησαν και σε γραφεία λογιστή στο κέντρο της Λευκωσίας. Η βόμβα διασυνδέθηκε μεν με τις δραστηριότητες του ιδίου ως εκκαθαριστή/διαχειριστή, τονίστηκε όμως και ο τρόπος δράσης των εγκληματικών στοιχείων, αφού τοποθέτησαν σε κεντρικό δρόμο τη βόμβα υψηλής ισχύος, που από τύχη δεν στοίχισε τη ζωή ανυποψίαστων πολιτών που βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα της έκρηξης.

Με αίμα πλήρωσαν τον Μολώχ οι οδηγοί

Τον χειρότερο και πιο ματωμένο απολογισμό των τελευταίων ετών είχε το 2017 σε ό,τι αφορά τα τροχαία δυστυχήματα. Συνολικά 52 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία που είχαν ως βασική αιτία τον ανθρώπινο παράγοντα, την ταχύτητα δηλαδή και το αλκοόλ.