Σημερινή

Παρασκευή, 19/10/2018
RSS

Έρχονται αλλαγές στα ολοήμερα σχολεία

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΣΤΟΧΟΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σημαντικές αλλαγές στον Θεσμό των ολοήμερων σχολείων από τη νέα σχολική χρονιά προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και η νέα Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης. Αν και ο νέος Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστος Χατζηαθανασίου ήταν φειδωλώς στις δηλώσεις του στη «Σημερινή της Κυριακής», εντούτοις έδωσε το στίγμα τού τι θέλει να πετύχει. Όπως μας ανέφερε, το θέμα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται υπό μελέτη και σύντομα θα τεθούν επί τάπητος όλες οι σκέψεις, ούτως ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν και να ανακοινωθούν πριν από το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Τόνισε, όμως, πως στόχος του Υπουργείου είναι να καταστεί το ολοήμερο σχολείο ακόμα καλύτερο και να εξυπηρετεί ο Θεσμός τους σκοπούς για τους οποίους έχει αποφασιστεί.

Οι εγγραφές μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου και δεν θα δοθεί καμία παράταση


Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο κ. Χατζηαθανασίου, μετά από αποτελέσματα ερευνών διεφάνη πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στον Θεσμό του Ολοήμερου Σχολείου. Όπως εξήγησε, «πρέπει τα ολοήμερα να πάψουν να είναι χώροι φύλαξης των παιδιών αλλά να υπάρχει σύνδεσή τους με την πρωινή φοίτηση, ούτως ώστε να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των παιδιών, να υπάρχει μία τάξη και σωστή λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και να γνωρίζουν οι γονείς ότι υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο και να το σέβονται.

Επίσης, μέσα στο πρόγραμμα των ολοήμερων περιλαμβάνεται και η κατ’ οίκον εργασία των παιδιών και συνεπώς εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του πρωινού και απογευματινού σχολείου και να γίνονται τα όποια μαθήματα είτε είναι υποχρεωτικά είτε κατ’ επιλογήν λόγω ενδιαφερόντων». Σημειώνεται πως φέτος ο Θεσμός του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου εφαρμόζεται σε 58 νηπιαγωγεία, 7 ειδικά σχολεία και σε 131 δημοτικά, ενώ συνεχίζεται και ο Θεσμός του ενιαίου ολοήμερου σχολείου σε 14 δημοτικά. Σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2018-2019, ο κ. Χατζηαθανασίου ανέφερε πως, ανάλογα με τις νέες εγγραφές, θα προκύψει και ο αριθμός των ολοήμερων που θα λειτουργήσουν.

Εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Κατά τις δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης αναφέρθηκε και στις εγγραφές παιδιών στα νηπιαγωγεία και σε όλες τις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων για τη σχολική χρονιά 2018-2019. Όπως είπε, οι εγγραφές μαθητών θα πραγματοποιηθούν από τις 9 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2018 και τόνισε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους γονείς να μεριμνήσουν για να εγγράψουν τα παιδιά τους εγκαίρως. «Εάν μια οικογένεια δεν μεριμνήσει για την εγγραφή του παιδιού της στο σχολείο της εκπαιδευτικής του περιφέρειας, υπάρχει το ενδεχόμενο να πληρωθούν οι θέσεις που μπορεί το σχολείο να εξυπηρετήσει και να αναγκαστεί να φοιτήσει σε άλλο σχολείο, γιατί δεν θα υπάρχουν θέσεις», υπέδειξε ο κ. Χατζηαθανασίου.

Δικαίωμα εγγραφής

Σε σχέση με το δικαίωμα εγγραφής, είπε πως δικαίωμα εγγραφής έχουν όλα τα παιδιά, οποιασδήποτε εθνικότητας, που διαμένουν στην Κύπρο, ανεξάρτητα από τη νόμιμη ή μη παραμονή των γονέων τους στο νησί. Όπως εξήγησε περαιτέρω, δεκτά για εγγραφή:

*στην προδημοτική τάξη θα γίνουν παιδιά που συμπληρώνουν τα 4 χρόνια και 8 μήνες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή όσα γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013,

*στην Α΄ τάξη θα γίνουν δεκτά για εγγραφή παιδιά που συμπληρώνουν τα 5 χρόνια και 8 μήνες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή όσα γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Σημειώνεται ότι για τα παιδιά ηλικίας 4 8/12 - 5 8/12 η φοίτηση στην προδημοτική είναι υποχρεωτική. Οι γονείς/κηδεμόνες έχουν δικαίωμα να επιλέξουν να εγγράψουν τα παιδιά τους είτε σε Δημόσιο είτε σε Κοινοτικό είτε σε Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Σημειώνεται, εξάλλου, πως αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία μπορούν να υποβάλουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας 3 - 4 8/12 χρονών, δηλαδή όσα παιδιά γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015.

Απαραίτητα πιστοποιητικά

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά που πρέπει οι γονείς να προσκομίσουν κατά την εγγραφή των παιδιών τους, ο κ. Χατζηαθανασίου είπε πως για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο, απαιτείται να παρουσιαστεί επίσημο πιστοποιητικό γέννησης, ενώ για τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός Κύπρου, απαιτείται να παρουσιαστεί επίσημο πιστοποιητικό γέννησης από την αρμόδια Αρχή της χώρας στην οποία γεννήθηκαν. Επίσης, κατά την εγγραφή θα γίνεται αποδεκτό και το διαβατήριο για τα εν λόγω παιδιά.

Σημείωσε ακόμη πως φωτοαντίγραφα των εγγράφων γίνονται δεκτά, μόνο αν έχουν πιστοποιηθεί από αρμόδιο υπάλληλο. Σε περίπτωση που οι γονείς/κηδεμόνες, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχουν επίσημα έγγραφα, συνέχισε, τα παιδιά τους εγγράφονται, αφού υποβάλουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του Μητρώου και Μαθητολογίου.

Σημειώνεται πως για εγγραφή σε Δημοτικό Σχολείο ή Προδημοτική πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο ΥΠΠ11 και για εγγραφή σε Δημόσιο/Δημόσιο και Κοινοτικό Νηπιαγωγείο για παιδιά ηλικίας 3-48/12, το έντυπο ΥΠΠ30. Τα έντυπα αυτά οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να τα εξασφαλίσουν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (www.moec.gov.cy, Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Έντυπα).

Άλλα έγγραφα

Αξίζει, ταυτόχρονα, να τονισθεί πως απαραίτητη είναι, μαζί με τα προαναφερθέντα έγγραφα, η προσκόμιση δύο λογαριασμών (σκυβάλων και πρόσφατου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος) που να αποδεικνύουν την οδό της κατοικίας του μαθητή. Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που ενοικιάζουν κατοικία και δεν είναι δυνατόν να προσκομίσουν λογαριασμό σκυβάλων, θα πρέπει να προσκομίσουν επιπρόσθετα από τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και το ενοικιαστήριο έγγραφο.

Επίσης, σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που μετοίκησαν πρόσφατα και δεν έχουν λογαριασμό σκυβάλων, θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια οικοδομής και πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Τονίζεται ότι δεν θα γίνονται δεκτές βεβαιώσεις κοινοταρχών/δημάρχων για τη διεύθυνση κατοικίας των γονέων.

Επιπρόσθετα, κατά την εγγραφή παιδιού σε Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο για πρώτη φορά (παιδιά Α τάξης και οποιασδήποτε άλλης τάξης που προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία ή σχολεία του εξωτερικού), οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού του παιδιού ή της σχετικής σελίδας του Βιβλιαρίου Υγείας, στο οποίο θα φαίνεται η κατάσταση εμβολιασμού του παιδιού και θα αναγράφεται το όνομά του. Επίσης, για την εγγραφή στην Α τάξη είναι απαραίτητη και η προσκόμιση πιστοποιητικού φοίτησης σε εγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου ότι ένα παιδί δεν φοιτά σε εγκεκριμένο Νηπιαγωγείο, θα πρέπει ο γονέας να το εγγράψει αμέσως, σε άλλο νηπιαγωγείο το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το παιδί θα εγγραφεί προσωρινά στην Α τάξη, μέχρι ο γονέας να παρουσιάσει πιστοποιητικό εγγραφής του παιδιού του σε εγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

Επισημαίνεται ότι κατά την έναρξη της φοίτησης στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου, θα είναι απαραίτητη η παρουσίαση επίσημου ενδεικτικού φοίτησης στην προδημοτική τάξη από εγκεκριμένο Νηπιαγωγείο. Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι μαθητές Προδημοτικής και της Α τάξης του Δημοτικού που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια που φοιτούν στο ίδιο Σχολείο (στις Τάξεις Α - Ε κατά την παρούσα σχολική χρονιά) γίνονται δεκτά χωρίς βεβαίωση της διεύθυνσης κατοικίας.