Σημερινή

Τετάρτη, 23/01/2019
RSS

Τέσσερα τριήμερα και ένα τετραήμερο φέρνει η νέα χρονιά

| Εκτύπωση | 31 Δεκέμβριος 2017, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ 2018, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΕΤΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΤΩΝ… ΑΡΓΙΩΝ

ΟΙ ΑΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ, ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΑΣ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΜΕΡΕΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ, ΕΝΩ ΙΟΥΛΙΟΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ... ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΡΓΙΑ

Για κακή μας τύχη, τέσσερεις από τις αργίες του νέου έτους πέφτουν Σάββατο και, συνεπώς, πάνε στράφι. Πρόκειται για τα Φώτα, την 25η Μαρτίου, την Πρώτη Απριλίου και την 28η Οκτωβρίου


Bye bye 2017 θα πούμε απόψε και τα μεσάνυχτα θα υποδεχτούμε τη νέα χρονιά. Το 2018, που μπαίνει αύριο Δευτέρα, αν και ξεκινά με αργία, εντούτοις δεν θα έχει...καλή συνέχεια, αφού συνολικά χάνουμε τέσσερεις αργίες, ενώ τέσσερεις άλλες πέφτουν Τρίτη ή Τετάρτη, δηλαδή μεσοβδόμαδα και θα μας στερήσουν τη χαρά να απολαύσουμε λίγα παραπάνω τριήμερα και τετραήμερα. Παρά τα αρνητικά, όμως, το 2018 μάς επιφυλάσσει τέσσερα τριήμερα και ένα τετραήμερο, το οποίο, για κάποιους, μπορεί να είναι και πενταήμερο. Πιο κάτω καταγράφονται μία προς μία οι αργίες και ποια μέρα πέφτουν η καθεμιά.

Το ημερολόγιο των αργιών

*Ιανουάριος: Με το δεξί των… αργιών θα μπει η νέα χρονιά, αφού η αυριανή μέρα της Πρωτοχρονιάς, η οποία θα είναι και η πρώτη αργία του έτους, θα είναι Δευτέρα. Συνεπώς, θα ζήσουμε και θα απολαύσουμε το πρώτο μας τριήμερο, το οποίο θα είναι και εορταστικό μάλιστα. Η συνέχεια των αργιών δεν θα είναι και τόσο καλή, αφού τα Φώτα φέτος πέφτουν Σάββατο και, συνεπώς, θα είναι η πρώτη αργία που θα χαθεί. Έτσι, από τις δύο αργίες του Ιανουαρίου θα χαρούμε τη μία και, συνεπώς, τα συναισθήματα είναι… ανάμεικτα. Ο Ιανουάριος φέτος θα έχει πολιτική χροιά, αφού στις 28 του μήνα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών.

*Φεβρουάριος: Ο Φεβρουάριος είναι ο μοναδικός μήνας που κάθε χρόνο, σχεδόν, μας χαρίζει ένα τριήμερο. Αυτό της Καθαράς Δευτέρας, η οποία φέτος πέφτει στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή στα μέσα του Κουτσοφλέβαρου. Έτσι, μέσα σε δύο μήνες θα απολαύσουμε δύο τριήμερα.

*Μάρτιος: Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της μιας αργίας, της 25ης Μαρτίου. Δυστυχώς, κι αυτή η αργία θα πάει χαμένη, αφού πέφτει Σάββατο και, συνεπώς, δεν θα 'χουμε την περσινή χαρά να απολαύσουμε τριήμερο. Ας είναι…

Το δεύτερο τρίμηνο

Απρίλιος: Ο Απρίλιος, σε αντίθεση με τον Μάρτιο, έρχεται «φορτωμένος» αργίες, αφού, πέραν της Πρώτης Απριλίου, θα 'χουμε και τις αργίες του Πάσχα. Η πρώτη αργία του μήνα, ωστόσο, αυτή της Πρώτης Απριλίου, δυστυχώς πέφτει Σάββατο. Παρά την αρνητική αρχή, όμως, ο τέταρτος μήνας του έτους θα μας χαρίσει το πρώτο τετραήμερο, ενώ σε κάποιους θα χαρίσει και πενθήμερο. Ειδικότερα, στις 6 Απριλίου θα είναι η αργία της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ στις 9 του ίδιου μήνα η Δευτέρα του Πάσχα και, συνεπώς, θα απολαύσουμε ένα εορταστικό τετραήμερο. Βέβαια, κάποιοι πιο τυχεροί από άλλους θα απολαύσουν πενθήμερο, αφού θα έχουν ως αργία και την Τρίτη του Πάσχα, 10 Απριλίου.

*Μάιος: Τον Μάιο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε δύο αργίες. Ειδικότερα, η Πρωτομαγιά πέφτει Τρίτη και θα αποτελέσει ένα μικρό διάλειμμα πριν από τα μέσα της βδομάδας, ενώ τέσσερεις, σχεδόν, εβδομάδες αργότερα θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τριήμερο, αφού φέτος η Δευτέρα του Κατακλυσμού πέφτει 28 Μαΐου.

«Στεγνό» το καλοκαίρι

*Ιούνιος-Ιούλιος: Ο Ιούνιος, σε αντίθεση με πέρσι, θα μας έρθει χωρίς αργίες, όπως επίσης και ο Ιούλιος, ο οποίος δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ καμία αργία. Ο μόνος λόγος που του το συγχωρούμε, είναι ότι... αποτελεί κομμάτι του καλοκαιριού.

*Αύγουστος: Η μοναδική αργία του Αυγούστου, αυτή του Δεκαπενταυγούστου, πέφτει Τετάρτη και είναι μία καλή ευκαιρία για ξεκούραση στα μέσα μιας βαρετής βδομάδας για όσους θα εργάζονται, αφού είναι η κατ' εξοχήν εβδομάδα των διακοπών. Βέβαια, τον Αύγουστο η πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε περίοδο διακοπών και, άρα, όποια μέρα και να έπεφτε, πάλι θα ήταν μακριά από τον χώρο εργασίας τους.

Αρχίζει δύσκολα το φθινόπωρο

*Σεπτέμβριος: Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που αντιπαθούσαμε περισσότερο όταν ήμασταν μικροί, αφού σηματοδοτούσε το τέλος των διακοπών και την έναρξη των μαθημάτων. Και τώρα, σε μεγαλύτερη ηλικία, ο ίδιος μήνας μάς το κρατά... μανιάτικο και δεν θα μας δώσει ποτέ καμία αργία, μέχρι να γεράσουμε.

*Οκτώβριος: Ο Οκτώβριος θα μας μπει κι αυτός με το δεξί, αφού η αργία της 1ης Οκτωβρίου πέφτει Δευτέρα. Η δεύτερη, ωστόσο, αργία του μήνα, αυτή της 28ης Οκτωβρίου, θα πάει κι αυτή χαμένη, αφού πέφτει Σάββατο. Όπως έχετε προσέξει, 25η Μαρτίου, 1η Απριλίου και 28η Οκτωβρίου πέφτουν πάντα την ίδια μέρα και έτσι χάνουμε τρεις αργίες, ήδη, μέσα σε μία χρονιά.

*Νοέμβριος: Ο Νοέμβριος θα είναι κι αυτός στεγνός από αργίες κι έτσι θα τριτώσει το… κακό με τους μήνες που δεν μας αφήνουν ούτε μέρα να χαρούμε μακριά από την εργασία μας. Έτσι, ο Νοέμβριος, μαζί με τον Σεπτέμβριο και τον Ιούλιο μπορούν, κάλλιστα, να χαρακτηριστούν ως οι χειρότεροί μας μήνες, αφού είμαστε αναγκασμένοι να εργαστούμε όλες τις μέρες τους, ένεκα του ότι δεν έχουν καμία αργία.

*Δεκέμβριος: Το 2018 θα μας αποχαιρετήσει με δύο συνεχόμενες αργίες. Τα Χριστούγεννα φέτος πέφτουν Τρίτη και η επόμενη μέρα τους, η 26η του μηνός, πέφτει Τετάρτη, κι έτσι θα αποτελέσουν ένα γλυκό διήμερο στα μέσα της βδομάδας. Βέβαια, για όσους θα έχουν προνοήσει να φυλάξουν μία μέρα από την ετήσια άδειά τους, αυτό το διήμερο μπορεί να γίνει, κάλλιστα, πενθήμερο, εάν, βέβαια, αποφασίσουν να πάρουν άδεια και την 24η Δεκεμβρίου. Σημειώνεται, πάντως, πως το 2019, πρώτα ο Θεός, θα το υποδεχθούμε ημέρα Τρίτη.