Σημερινή

Πέμπτη, 18/10/2018
RSS

Χριστουγεννιάτικα δώρα ή προεκλογικά τερτίπια;

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:02 | Της Μαρίας Ονουφρίου

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥΣ ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΑΠΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων δήλωσε στη «Σ», διά μέσου του Προέδρου της, Ντίνου Ολύμπιου, ότι το τιμητικό επίδομα της πολύτεκνης μάνας μόνο τιμητικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εφόσον καθορίζεται από εισοδηματικά κριτήρια


Οι εξαγγελίες που ακούστηκαν διά στόματος Βίκτωρα Παπαδόπουλου, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Χριστουγεννιάτικα δώρα ανακοινώθηκαν για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όμως κάποιοι από τους εκπροσώπους τους τονίζουν στη «Σημερινή» της Κυριακής ότι δεν θα έπρεπε να μιλούμε για δώρα αλλά για δικαιώματα του παρελθόντος, που τους είχαν αφαιρεθεί λόγω οικονομικής κρίσης.

Οι μποναμάδες θα δοθούν: Σε 30 χιλιάδες νοικοκυριά, δικαιούχους του ΕΕΕ και λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Ποσό 384 ευρώ για ένα πρόσωπο, αυξημένο κατά 192 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14 και 115 ευρώ για εξαρτώμενο κάτω των 14 ετών, με συνολική δαπάνη 15 εκ. ευρώ. Σε 30 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ και λήπτες δημοσίου βοηθήματος που ισούται με το ποσό που θα πάρουν για τον Δεκέμβριο ως επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ και με συνολική δαπάνη 3,8 εκ. ευρώ.

Σε 346 εγκλωβισμένους και παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό και το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και που ισούται με το ύψος του μηνιαίου επιδόματος. Επίσης, σε 1700 πρόσωπα που είναι βοηθούμενοι από το Ταμείο Ανακούφισης Παθόντων, σε Παθόντες ή εξαρτώμενους πεσόντων ή εξαφανισθέντων κατά τον αγώνα του '55-'59, την τουρκική εισβολή και κατά την υπηρεσία στην πατρίδα. Το ποσό που θα λάβουν είναι ίσο με την ειδική μηνιαία σύνταξη που λαμβάνουν. Πρόκειται για δαπάνες ύψους 20 εκ. ευρώ, που προέκυψαν από εξοικονομήσει από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Τιμητικό επίδομα πολύτεκνης μάνας

Μάλιστα το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε ήδη στην ανακοίνωση της έναρξης εφαρμογής του Σχεδίου Παροχής Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, το οποίο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Βάσει της απόφασης της Κυβέρνησης, το τιμητικό αυτό επίδομα θα παρέχεται στη βάση συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων, σε πολύτεκνες μητέρες, σε μητέρες δηλαδή που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά, τα οποία είναι άνω των 18 ετών και δεν λαμβάνουν πλέον επίδομα Τέκνου ή ΕΕΕ.

Ποιες μάνες δικαιούνται να κάνουν αίτηση

α) είτε είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν τη λεγόμενη μικρή επιταγή), στις οποίες θα καταβληθεί χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση,

β) είτε είναι συνταξιούχοι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν ΕΕΕ), στις οποίες θα καταβληθεί χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση,

γ) είτε έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι €32.667 για μονήρες πρόσωπο ή μέχρι €49.000 σε περίπτωση ζεύγους, οι οποίες χρειάζεται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας το Έντυπο Αίτησης.

Καθορισμός ύψους επιδόματος

• €300 στις κατηγορίες (α) και (β) ανωτέρω και σε όσες εκ της κατηγορίας (γ) έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι €10.323 για μονήρες πρόσωπο ή μέχρι €15.485 σε περίπτωση ζεύγους,

• €150 σε όσες εκ της κατηγορίας (γ) έχουν ετήσιο εισόδημα από €10.323 μέχρι €13.000 για μονήρες πρόσωπο ή από €15.485 μέχρι €19.500 σε περίπτωση ζεύγους, και

• €100 σε όσες εκ της κατηγορίας (γ) έχουν ετήσιο εισόδημα από €13.001 μέχρι €32.667 για μονήρες πρόσωπο ή από €19.501 μέχρι €49.000 σε περίπτωση ζεύγους.

Οι ενδιαφερόμενες που εμπίπτουν στην κατηγορία (γ) όπως περιγράφεται πιο πάνω, μπορούν ήδη από τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017 να προμηθευτούν το έντυπο αίτησης για Παροχή Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, το οποίο περιλαμβάνει σχετικές πληροφορίες και οδηγίες για τη συμπλήρωσή του, από όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τα γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, τα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, www.mlsi.gov.cy.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο θα πρέπει να υποβληθούν δεόντως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες από τις αιτήτριες, στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, στην οδό Τεύκρου 6, 1066 Λευκωσία. Για τη διευκόλυνση των πολύτεκνων μητέρων, οι συμπληρωμένες αιτήσεις μπορούν να παραδίδονται και σε όλα τα επαρχιακά γραφεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων ή να αποστέλλονται ταχυδρομικώς.

«Εξόφθαλμη προεκλογική κίνηση»

Καλό θα ήταν να μη μιλάμε για χριστουγεννιάτικους μποναμάδες, τόνισε στη «Σ» ο Γενικός Γραμματέας ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης. «Κάθε κίνηση που γίνεται και αφορά τις ευάλωτες ομάδες και ειδικά τους συνταξιούχους, είναι καλοδεχούμενη φυσικά, αλλά δεν μπορούμε να μιλούμε για χριστουγεννιάτικο δώρο, εφόσον πρόκειται για κάτι που ίσχυε και προηγουμένως. Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί είναι ότι οι 32.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν ανήκουν στο ΕΕΕ θα πάρουν ένα μικρό ποσό έξτρα ως δώρο, το οποίο είναι στο ύψος της μικρής επιταγής. Η μικρή επιταγή κυμαίνεται από 1 ευρώ μέχρι 170 ανά άτομο. Όσοι λαμβάνουν μικρή επιταγή κατώτερη του ύψους των 100 ευρώ θα λαμβάνουν έξτρα 100 ευρώ που είναι το κατώτατο όριο.

Πρόσθεσε ότι η κίνηση είναι μεν καλοδεχούμενη, «αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία 5 χρόνια μάς αφαιρούν από τα δικαιώματά μας. Για παράδειγμα το πασχαλινό επίδομα, που δεν δίδεται εδώ και πέντε χρόνια. Πρόκειται για ένα επίδομα της τάξης των 270 ευρώ για το κάθε άτομο και το δικαιούνταν 60.000-70.000 συνταξιούχοι. Το σύνολο του πασχαλινού έφτανε στα 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα θα επιστρέψει με αυτόν τον τρόπο, υπό μορφή δώρου 3,8 εκατομμύρια.

Πρόκειται για μια εξόφθαλμη προεκλογική κίνηση. Ας μην ξεχνάμε και το πρόβλημα που προέκυψε σε μεγάλη μερίδα συνταξιούχων με το ΕΕΕ. Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν το χρονικό περιθώριο για να προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες αιτήσεις, έτσι όταν παρήλθε ο χρόνος, δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση. Ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι ΕΕΕ που είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, άνεργοι, Ευρωπαίοι πολίτες και των τρίτων χωρών δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του χρονικού περιθωρίου. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν αίτηση».

Το τιμητικό μόνο τιμητικό δεν είναι

Από την άλλη πλευρά, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων δήλωσε στη «Σ» διά μέσου του Προέδρου της κ. Ντίνου Ολύμπιου, ότι το τιμητικό επίδομα της πολύτεκνης μάνας μόνο τιμητικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εφόσον καθορίζεται από εισοδηματικά κριτήρια.

«Το επίδομα της μάνας καταργήθηκε ως νομοθεσία το 2012. Από τότε κάνουμε αγώνες, συζητήσεις και διάφορες άλλες προσπάθειες για να επανέλθει. Οι προσπάθειές μας βρήκαν ανταπόκριση και σιγά-σιγά κερδίζαμε πίσω μερικά από τα δικαιώματα που μας είχαν αφαιρεθεί. Αλλά θεωρώ ότι τιμάς κάποιον επειδή είναι αυτός που είναι και έχει προσφέρει τα μέγιστα ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Έτσι το τιμητικό στην περίπτωση του επιδόματος της πολύτεκνης μάνας δεν θεωρώ ότι είναι σωστό, εφόσον δεν θα το λάβουν όλες».