Σημερινή

Πέμπτη, 18/10/2018
RSS

Αλλάζει όψη η Λεμεσός

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:03 | Του Λουκά Σπαθάρη

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ, ΕΝΩ ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ

Σημαντικό μερίδιο στο επίτευγμα αυτό «χρεώνεται» στους ικανούς χειρισμούς των λειτουργών της Τοπικής Αρχής, που με τις ενέργειές τους κέρδισαν την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και εξασφάλισαν προγράμματα της Ε.Ε., τα οποία αποτέλεσαν τον οικονομικό «αιμοδότη»


Η Λεμεσός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες αναπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης και αυτό χρόνο με τον χρόνο γίνεται παραδεκτό απ' όλο και περισσότερους πολίτες της και όχι μόνο. Τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του κέντρου μετέτρεψαν τη Λεμεσό σε μια ελκυστική πόλη, ενώ βελτίωσαν σε σημαντικό βαθμό το υπόβαθρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Σημαντικό μερίδιο στο επίτευγμα αυτό «χρεώνεται» στους ικανούς χειρισμούς των λειτουργών της Τοπικής Αρχής, που με τις ενέργειες τους κέρδισαν την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και εξασφάλισαν προγράμματα της Ε.Ε., τα οποία αποτέλεσαν τον οικονομικό «αιμοδότη» στον καλλωπισμό της πόλης. Μερικά από τα έργα υποδομής που πραγματοποιήθηκαν με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2007 -2013, όπως το πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο, το γραμμικό πάρκο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη (που αναβάθμισε υποβαθμισμένες περιοχές), το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο (το πιο υπερσύγχρονο Θέατρο της Κύπρου), η ανάπλαση του κέντρου της πόλης κ.ά., έχουν τοποθετήσει τη Λεμεσό στον χάρτη με τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης.

Τα επόμενα έργα

Και η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε χρόνια πριν, έχει και συνέχεια, αφού ο Δήμος Λεμεσού εξασφάλισε κονδύλι ύψους 22 εκ. ευρώ από συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» βάσει μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε έργα που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα υποβαθμισμένων μέχρι σήμερα δυτικών περιοχών στις ενορίες Αγίου Αντωνίου, Τζαμί Τζατίτ, Αρναούτ, Αγίου Ιωάννη, Τσιφλικουδιών και Ομονοίας, όπως:

· Δημιουργία κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο δημοτικό κτηριακό συγκρότημα του Δήμου, στη Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

· Ανάπλαση και Αποκατάσταση των δημοτικών πολυκατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

· Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της δυτικής περιοχής του κέντρου της πόλης.

· Αποκατάσταση του τουρκοκυπριακού κινηματογράφου και μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

· Διαμόρφωση και εμπλουτισμός πλατειών (Συντάγματος, παρά την οδό Φιλελλήνων, Αναγέννησης, παρά την οδό Νίκου Ρούσσου).

· Ανάπλαση και βελτίωση όψεων υποστατικών (οικιών και καταστημάτων) σε τμήμα της δυτικής περιοχής κέντρου πόλης.

· Ανάπλαση της οδού Μισιαούλη Καβάζογλου.

· Επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη - Οργανική σύνδεση με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Παλλάδος /Δημοκρατίας / Αλεξανδρείας.

· Κάθετες Προσβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο.

· Δημιουργία Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων

· Δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.

Οι πλατείες

Μέρος από το κονδύλι των 22 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για υλοποίηση σχεδιασμού του Δήμου που αφορά την ανάπλαση των πλατειών παρά την οδό Νίκου Ρούσσου και παρά την οδό Φιλελλήνων, καθώς και τη ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου. Αναλυτικά η ανάπλαση της Πλατείας παρά την οδό Νίκου Ρούσσου, που έχει εμβαδόν 5500 τ.μ., εκτός από τις βελτιωτικές εργασίες στην πλατεία, περιλαμβάνει κατασκευή υπαίθριων καθιστικών χώρων, σύστημα διαδρομών σε ελκυστικό περιβάλλον, υπαίθρια καθιστικά για στάση, χώρο μικρών εκδηλώσεων, υποδομές ΑΜΕΑ, φωτισμό, τοπιοτέχνηση και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος. Οι εργασίες θα διαρκέσουν 6 μήνες και το κόστος θα ανέλθει στις €300.000.

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της Πλατείας παρά την οδό Φιλελλήνων, με εμβαδόν 4300τ.μ., περιλαμβάνει εξωτερική αναβάθμιση όψεων κτηριακών εγκαταστάσεων, υπαίθρια Εστίαση, δημιουργία χώρου μικρών εκδηλώσεων, κατασκευή κερκίδων, νέους χώρους υγιεινής για ΑΜΕΑ και για παιδιά, ανακατασκευή παιχνιδότοπου, χώρο εκγύμνασης ενηλίκων με όργανα γυμναστικής, κατασκευή υπαίθριων καθιστικών χώρων κ.ά. Οι εργασίες θα έχουν διάρκεια 12 μήνες, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στις €400.000.

Οι δημοτικές κατοικίες

Σημαντικό έργο θεωρείται και η ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών της οδού Μισιαούλη - Καβάζογλου, που έχουν τη δική τους ιστορική σημασία για τον Δήμο Λεμεσού, αφού σηματοδοτούν τις πρώτες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Οι τρεις πολυκατοικίες αποτέλεσαν ένα έργο που εξέφραζε με τον πιο εμβληματικό τρόπο την κοινωνική και στεγαστική πολιτική του Δήμου Λεμεσού τις δεκαετίες 1940 -60. Η αποκατάσταση και η αλλαγή χρήσης τους θα συμβάλουν στην κοινωνική προσφορά του Δήμου στους πολίτες του, αφού θα λειτουργήσουν ως Συμβουλευτικό Κέντρο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Νεότητας.

Το κέλυφος των πολυκατοικιών διατηρείται αναλλοίωτο μορφολογικά, με την ανάπλαση να έχει ως εξής: Οι χώροι ενοποιούνται σε ύψος καθώς τα υφιστάμενα ύψη είναι πολύ μικρά για τις νέες λειτουργίες με σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες. Κατασκευάζεται περιμετρικός μεταλλικός διάδρομος για υπενθύμιση της ύπαρξης του οριζόντιου διαχωρισμού, που εμπλουτίζει τον χώρο και διευκολύνει τη συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων. Η κύρια είσοδος διαμορφώνεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες των ενοτήτων, Κέντρου Παιδιών και Νεότητας, με πρόσβαση από την οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου, που είναι η πιο σημαντική από τις οδούς που εφάπτονται του τεμαχίου. Δευτερεύουσα είσοδος προνοείται στην ανατολική πλευρά. Τα νέα κτήρια χωροθετούνται στο νότιο τμήμα του τεμαχίου, αφήνοντας αναλλοίωτη από τον δρόμο την εικόνα των πολυκατοικιών.

Το νέο τριώροφο κτήριο χωροθετείται σε απόσταση από τις πολυκατοικίες με παρεμβολή διαδρόμου κυκλοφορίας, ενώ όλα τα νέα κτήρια έχουν απλή σύγχρονη μορφή. Θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, τόσο ισόγειοι όσο και υπόγειοι. Οι εργασίες θα έχουν διάρκεια 24 μήνες και το κόστος θα ανέλθει στα €3 εκατομμύρια.