Σημερινή

Πέμπτη, 18/10/2018
RSS

Ψωρίαση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

| Εκτύπωση | 12 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Με την Δρα Φοινικούλα Σπύρου

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που ταλαιπωρεί περίπου το 2-4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Συνήθως μπορεί να πρωτοεμφανιστεί μεταξύ της ηλικίας των 15 και 35 ετών. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, αφού μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, από τη βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία.

Τι συμβαίνει στο δέρμα κάποιου ασθενούς που πάσχει από ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού. Τα δερματικά κύτταρα υπό κανονικές συνθήκες διαιρούνται και αντικαθίστανται μια φορά τον μήνα και έτσι, όταν δημιουργούνται τα νέα κύτταρα, τα παλιά πεθαίνουν και αποκολλώνται. Στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, η διαδικασία αυτή λειτουργεί με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό. Η επιδερμίδα σε αυτήν την περίπτωση δεν αντικαθίσταται κάθε μήνα αλλά κάθε 3-6 μέρες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένο αριθμό δερματικών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά συσσωρεύονται στο δέρμα και έτσι σχηματίζονται οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται εκεί.

Οι αλλοιώσεις αυτές είναι λεπιδώδεις κηλίδες ή πλάκες, όπως ονομάζονται, και δημιουργούνται από τη γρήγορη συσσώρευση του δέρματος, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω, σε αυτά τα σημεία. Έτσι, το δέρμα παίρνει μιαν ασημί-λευκή απόχρωση και κάτω από αυτήν την απόχρωση παρουσιάζεται μια έντονη ερυθρότητα. Οι βλάβες αυτές της ψωρίασης εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στα νύχια, στα γεννητικά όργανα, στις πτυχές του σώματος, στις παλάμες, στα πέλματα και κάποιες φορές στο πρόσωπο.

Η ψωρίαση δεν είναι μόνο μια δερματική νόσος. Μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα (συστηματική νόσος). Μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις και τους παρακείμενους μαλακούς ιστούς. Οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν επίσης αυξημένο ρίσκο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη). Επιπρόσθετα, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να συνδεθεί και με την κατάθλιψη.

Μορφές της ψωρίασης

· Κοινή ψωρίαση
· Ψωρίαση κατά πλάκας
· Ανάστροφη ψωρίαση (η ψωρίαση των πτυχών του δέρματος)
· Σταγονοειδής ψωρίαση
· Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής
· Ψωρίαση στα νύχια
· Ψωρίαση παλαμών και πελμάτων
· Ερυθροδερμική ψωρίαση
· Φλυκταινώδης ψωρίαση
· Ακροφλυκταίνωση
· Ψωριασική αρθρίτιδα

Διαβάθμιση της ψωρίασης

· Ήπια: Οι βλάβες καλύπτουν λιγότερο από το 3% της συνολικής επιφάνειας του σώματος.

· Μέτρια: Προσβάλλει μεταξύ του 3-10% της επιφάνειας του σώματος.

· Σοβαρή: Προσβάλλει περισσότερο από το 10% της επιφάνειας του σώματος.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση ψωρίασης

· Γενετική προδιάθεση
· Ψυχογενείς παράγοντες
· Κάπνισμα
· Αλκοόλ
· Λοιμώξεις
· Ορισμένα φάρμακα

Θεραπεία-Είδη θεραπείας:

1. Τοπική θεραπεία - Τοπική αγωγή με κρέμες ή αλοιφές που εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή.

2. Φωτοθεραπεία. Σε περίπτωση ανθεκτικότητας στην τοπική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV).

3. Συστηματικές θεραπείες - Οι θεραπείες αυτές φτάνουν στα κύτταρα μέσω του αίματος και μπορεί να έχουν μορφή χαπιών ή ενέσεων.

4. Βιολογικές θεραπείες - Είναι οι πιο σύγχρονες θεραπείες κατά της ψωρίασης και είναι πολύ αποτελεσματικές ακόμη και στις δύσκολες εκδηλώσεις της νόσου.

Το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση είναι να μη διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια από τον δερματολόγο τους, γιατί η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου και τις συννοσηρότητες.

ΔΡ ΦΟΙΝΙΚΟΥΛΑ ΣΠΥΡΟΥ
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος,
American Medical Center Nicosia