Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

Άδειασε και το στρατιωτικό νοσοκομείο…

| Εκτύπωση | 05 Νοέμβριος 2017, 18:00 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΖΗΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Αυξάνονται οι παραιτήσεις γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, έφυγαν έντεκα γιατροί μέσα σε πέντε μήνες, ενώ άλλοι τρεις «έκλεισαν» πρόσφατα την πόρτα από τη ΣΝΕΦ

Χ. ΦΩΚΑΪΔΗΣ: «ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΙΑΤΡΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ»


Αναστάτωση επικρατεί για άλλη μια φορά στον χώρο της δημόσιας υγείας, μετά και τις τρεις τελευταίες παραιτήσεις γιατρών από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και την Παθολογική Κλινική στη Λάρνακα.

Την ίδια ώρα παραιτήσεις γιατρών είχαμε και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Εθνικής Φρουράς (ΣΝΕΦ), στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 20 γιατροί «έκλεισαν την πόρτα» στο στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ το τελευταίο διάστημα άλλοι 3 έφυγαν, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή το ΣΝΕΦ να διαθέτει μόνον έναν παθολόγο, ενώ δεν διαθέτει ούτε χειρουργό, ούτε ωτορινολαρυγγολόγο. Αβέβαιη παραμένει και η παραμονή στο ΣΝΕΦ του μικροβιολόγου.

Η «Σημερινή» της Κυριακής επικοινώνησε με τον Υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο οποίος απάντησε ότι το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των παθογενειών και προβλημάτων που πέραν της δεκαετίας αντιμετωπίζει το Υγειονομικό.

Κάλυψη αναγκών

Όπως είπε ο Υπουργός, στο πλαίσιο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στο ΥΠΑΜ, επιδιώκεται η επίλυση και αυτού του θέματος, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού της Ε.Φ. και η κάλυψη των αναγκών όλων των μονάδων.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως:

* Έχει υπάρξει συνεννόηση για ενίσχυση από την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

* Το ΥΠΑΜ προωθεί τη δυνατότητα αναβολής σε στρατευσίμους που έχουν υποχρέωση θητείας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιτέλεση της θητείας μετά τη βασική τους εκπαίδευση ως ιατρών, προκειμένου να αξιοποιούνται για κάλυψη αναγκών.

* Έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό μέσα από την πρόσληψη ΣΥΟΠ που είναι προσοντούχοι νοσηλευτές.

«Χαμηλές αμοιβές»

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, σε ανάρτησή του στο τουίτερ, για άλλη μια φορά μίλησε για βασίλεια και για καπετανάτα, κατά την έκφρασή του, που λειτουργούν με πολιτικές πλάτες. Ενώ πρόσθεσε πως η αυτονόμηση έρχεται, όσο και αν κάποιοι χάνουν τον ύπνο τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει πως έντεκα γιατροί έφυγαν από τη δημόσια υπηρεσία τους τελευταίους πέντε μήνες, χωρίς να υπάρξει αντικατάστασή τους.

Την ίδια ώρα, οι πλείστοι εξ αυτών αναφέρουν ως κύριο λόγο της αποχώρησής τους τις χαμηλές αμοιβές και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Τις χαμηλές αμοιβές προσδιορίζει ως λόγο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κωστάκης Κωνσταντίνου.

«Κίνδυνος για την ασφάλεια των ασθενών»

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή τους που αποκάλυψε πρώτο το ΣΙΓΜΑ, οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε εδώ και πολλά χρόνια, για να υπηρετήσουμε το καθήκον, έστω και σε συνθήκες οι οποίες τώρα έχουν καταστεί εξαιρετικά δύσκολες και οι οποίες, αντικειμενικά, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, αποτελούν πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών μας».

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν, επίσης, ικανοποίηση, που ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα υποστελέχωσης, αναμένουν σωστές αποφάσεις και εισηγούνται εκ νέου σειρά μέτρων.

Από πλευράς της η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου είπε ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τρόπους επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε με τις παραιτήσεις των γιατρών, ωστόσο πρόσθεσε πως θα διατάξει διοικητική έρευνα εναντίον των γιατρών που υπέγραψαν την ανακοίνωση. Να σημειωθεί πως την ανακοίνωση της ΜΕΘ υπογράφουν όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί.

Τι δηλώνει ο Διευθυντής της Εντατικής

Ερωτηθείς ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Δρ Θεόδωρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η Κλινική Εντατικής Θεραπείας λειτούργησε το 2006 με 17 κλίνες.

Το 2014 προστέθηκαν 6 κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (που αφορά και πάλιν υπηρεσίες που παρέχουν οι εντατικολόγοι), για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη και να μειωθούν οι παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα, και ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε στις 23 κλίνες.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί της Εντατικής, που σήμερα αριθμούν 6 και από τις 17 Νοεμβρίου, που θα τεθεί σε ισχύ η παραίτηση και του δεύτερου εντατικολόγου, αναμένεται να μειωθούν στους 5, επιβλέπουν, ταυτόχρονα με τη ΜΕΘ και ΜΑΦ, άλλους 30 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής και πρόγραμμα κατ' οίκον νοσηλείας. Εξαιρούνται τα περιστατικά στο ΤΑΕΠ, κρίσιμα χειρουργεία καρδιάς και άλλα.

Όπως είπε ο Δρ. Κυπριανού, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αφορά κέντρο επιστημονικής αριστείας που κέρδισε ανταγωνιστικά βραβευμένα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Τηλε-Προμηθέας, Τηλε-Αποκατάσταση, Αριάδνη, Creactive, Prosafe κ.λπ.) και λειτουργεί κάτω από εξωτερικό, ευρωπαϊκό έλεγχο ποιότητας.